Pomoc s kalorickými tabuľkami

abcdefgahc
19. jún 2024

Dievčatá , vôbec tomu nechápem. Koľko kcal prijmem toľko aj mám spáliť alebo ako ? Mám za sebou raňajky obed prechádzku 2h a domáce práce. Vyzerá to dobre alebo robím niečo zle ? Pijem len čistú vodu , alebo vodu s citrónom. Prosím pomôžte mi. Nemôžem sa na seba už pozerať a ten posmech ľudí 😭

ssimusska
19. jún 2024

@abcdefgahc aktivity si nezapisuj, no podľa mňa 1380 kcal je ozaj málo, máš to dobre spočítané?

missviolet
19. jún 2024

Aktivity (pohyb) si nahadzovat ta akurat bude mylit. Ja to nerobim, schudla som z0 118 na 74kg. Spalujes aj keby si bola v kome, bazalny metabolizmus mas napr 1500 (su na to online kalkulacky podla vysky vahy svalkov) to je to co spalia organy tym ze vobec zijes a.pohyb su extra spalene kalorie, cvicenie, prechadzky, domace prace. Napriklad za cely den dalsich 400-500, podla toho ako si aktivna. Takze napr za den spalis 2000, zjest musis 1500 aby si bola v -500 a to ti spravi 2kg mesacne dole. Ja jem kusocek nad uroven bazalu a vsetko ostatne co spalim pohybom ide uz do chudnutie. Ja si tym padom tu aktivitu nezapisujem do kalorickych, lebo sa odcita od tohi, co si realne zjedla a preto tam ti teraz ukazuje prijatych iba 400 kalorii hoci realne hodnota kalorii v jedle bola 954

abcdefgahc
autor
19. jún 2024

Čiže , ak tomu správne chápem tie cvičenia , prechádzky atď. Si zapisovať nemám. Mám si len zapisovať čo zjem a nesmie to presiahnuť tých daných 1380 kcal?

radkaradix
19. jún 2024

Mas to urcite zle nastavene.. ve%lmi málo kcal ti vyrátalo, ja mám 52 kg a mám okolo 1440 kcal prijať denne. Pridaj sa do skupiny Cesta k mojej premene tu na MK. Tam mas hore pripnuty navod: 1. Zadať do kt, aktuálnu hmotnosť, vek, výšku.
2. Vybrať si cieľ, či schudnúť, udržať hmotnosť, alebo nabrať svaly.
3. V ďalšom kroku si vyberiete v časti nastavenie jedálnička, či chcete vidieť hodnoty v kcal, alebo v kj.
4. Vybrať si Váš denný výdaj, teda či cvičíte, alebo nie:
- bežný denný pohyb? ➡️ málo aktívny režim,
- cvičím 4-5x do týždňa aspoň 45min ➡️ stredne aktívny režim
- cvičím 6x týždenne ➡️ aktivny režim
Ak kojíte aktívne dieťa (mlieko je pre dieťa hlavný zdroj príjmu), treba si vybrať o jeden režim vyšší, ako by ste vybrali podľa aktivít (pri kojeni treba prijať o cca 500kcal viac ako bežne).

Odporúčam byť k sebe kritická, cvičenie podľa Youtube štýlom, nezadycham sa, tep mám v kľude cca 90 úderov za minútu, cvičím vlastnou váhou napr. pilates 30min., alebo mám chôdzu 30min.na páse, je síce tiež lepšie ako nič, ale nedá sa porovnávať takéto cvičenie s cvičením s činkami, pri ktorom máte tep v zóne spaľovania tukov 115-135 úderov za minútu, alebo cvičíte HIIT.

5. Zneaktivnit voľbu pripočítať trávenie, a zohľadňovanie aktivít v DDD (vybrali ste si režim cvičenia, tak nemôžete aj zohľadňovať aktivity v jedálničku).
Ak si meriate aktivity hodinkami, berte tento údaj len orientačne, je dokázané, že hodinky majú nadhodnotené spálené kalórie pri športe. KT počítajú za dennú aktitivu - šport, cca 250 spálených kalórií športom, je to presnejšie.

Pár tipov 📝
* Skenovanie čiarových kódov urýchľuje vyhľadávanie potravín.
* Suroviny vážime v surovom stave, ak je to možné, a vyberáme potraviny so zeleným lístočkom.
* Vybrať si uvarené jedlo z KT je síce rýchlejšie, ale nevieme aké množstvo oleja je v recepte použité, aké suroviny,..
* Vážiť treba aj mlieko do kávy, olej pod mäso, neodhadovat gramy, používanie kt potom nemá význam, aspoň kým získate prehľad o kalorickej hodnote.
*Pri chudnutí treba prijať aspoň 1-1,2g bielkovín na 1kg hmotnosti, aby ste neschudli zo svalov, ale z tukov.
Môžete aj viac, 2g, nič sa nestane.
*Príjem treba naplniť na 100%, plus, mínus, snažte sa naplniť hlavne bielkoviny, zvyšné makra mať v súčte na 100%, ale tukov môžete mať len 80%, ak máte sacharidov 120%.

Pri správnom nastavení KT, by ste mali schudnúť cca 1-2kg za mesiac, pri chudnutí z vyššej váhy, idú prvé kilá dole rýchlejšie.

abcdefgahc
autor
19. jún 2024

@radkaradix ďakujem , že ste sa toľko rozpísali . Je to napísane celkom zrozumiteľné a aj to celkom chápem, len je to mega všetko zložité. Čiže neviem ,či mám na to zvládnuť tieto kalorické tabuľky a správne s nimi pracovať. Normálne si prídem ako tupá. Čiže tučná a k tomu aj sprostá. Každopádne Vám dievčatá ďakujem za komentáre. Tu na koniku ste jedine , od koho cítim oporu ♥️

amelia89
19. jún 2024

@abcdefgahc ale cosi, to zvladnes.
Baby dobre napisali ze aktivity vypni.
A co sa tyka toho prijmu- napis mi tvoju vysku,vahu,vek a aku mas dennu aktivitu (v zmysle ci chodis takto na prechadzky kazdy den,cvicis alebo skor len sedavas) kuknem kolko by ti to vypocitalo.

Netreba to moc komplikovat- proste zapises si vsetky jeďa ktore jes,ak varis obed napr. pre vsetkych doma,tak vytvoris MOJE JEDLO - zapises tam uplne vsetky suroviny,ktore pouzijes a potom si uz len odvazis svoju porciu a tu si zapises. Je to lahke len par dni treba a dostanes sa do toho. ak potrebujes radu tak napis

radkaradix
19. jún 2024

@abcdefgahc to som len skopiovala z tej skupiny :D :D nie je to vobec tazke, v tej skupine su aj screenshoty jednotlivych nastaveni, ved je to par klikov v tej aplikacii. Urcite to zvladnes, staci sa tam preklikat. Predpokladam, ze pri 90 kg by malo byt na den cca 1900-1700 kcal, odhadom, zalezi od veku a vysky. Potom staci dodrziavat. Odporucam ist do Lidl a nakupit si - mozzarellu light, cottage light, grecky jogurt, odtucneny tvaroh, morcaciu sunku, ovsene vlocky, čakankový sirup na sladenie kase/kavy, cucoriedky/maliny (maju najmenej kcal zo vsetkeho ovocia, vyhni sa bananom a jablkam, moc cukru), kesu oriesky, susene hrozienka a vela zeleniny (ladovy salat, mrkva, uhorka, kapia, paradajky), z peciva odporucam Tastino razny chlieb krajany alebo tortilly. To je zaklad mojich ranajok a veceri v roznych kombinaciach. Obedy vari muz, sem-tam mi odvazi coho kolko dal, ale zvycajne to musim robit od oka alebo pouzivat uz hotove jedla v tabulkach. Nie je to presne, ale chudnem ;) Pijem len vodu, caj, kavu a caro.

abcdefgahc
autor
19. jún 2024

@amelia89 po pravde neviem koľko vážim od pôrodu som sa nevážila bojím sa postaviť na váhu. Tipujem 85-90 kg meriam 160 cm v som podľa mňa dosť často v pohybe nosím aj chodím po dcérku peši do škôlky . Každý večer cvičím cviky z insta na brucho, stehná, zadok atď. Zvyknem s deťmi chodiť aj na prechádzky skoro každý deň. A celkovo doma stále niečo robím varím upratujem...

amelia89
19. jún 2024

@abcdefgahc ta vaha je ale velmi dolezita na vypocitanie kalorickeho prijmu- bez toho to nebude presne a este vek je tam treba.
neboj sa odvazit, to je prvy krok k odhodlaniu sa s tym nieco robit.

katie253
19. jún 2024

@abcdefgahc a hlavne! Pri chudnutí nemáš byť hladná, čiže ak ti vypočíta, ze máš prijať 1500kal a si brutálne hladná, tak si nastav vyšší príjem. S dieťaťom veľa nabeháš, tak aj to treba brať do úvahy....

nelka93
22. jún 2024

@radkaradix ja mam viac kíl a mam 1414 BMR, každá appka ti to vypočíta na základe poskytnutých údajov. Ak má ešte aktivitu tak samozrejme to treba navýšiť, ale ako BMR to môže mať v pohode

abcdefgahc
autor
23. jún 2024

@amelia89 Dnes som sa vážila 91kg mám 165 výšku a 23 rokov 😭

amelia89
24. jún 2024

@abcdefgahc tvoj bazalny je 1450 ( to je uplne minimum co spalis aj ked nic nerobis - pod toto cislo by si nemala nikdy ist)

a deficit vychadza 1550-1750kcal (1550 pri malej aktivite a 1750 ak mas nejaky pohyb/cvicenie aspon 2-3 do tyzdna)

pocitala som tu:
https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka