Ahojte pls co mam robit ako sa toho zbavit mam 47 a od 44 moja vaha stale stupa...vadi mi to velmi a nie a nie schudnut...mam 159cm 58kg...pomoooc
@zilka21 Jasne,asi prechod,hormony,zadrziavanie vody v tele.....velke zmeny v organizme.
Po prvé si treba uvedomiť, že sa chudne iba z kalorického deficitu, ničoho iného, t.j. viac spáliť ako prijať. Čím je človek starší, prirodzene páli menej kalórii, čiže i pri nezmenenej strave sa začne priberať. (napr. vekom ubúda svalová hmota a svalová hmota potrebuje viac energie ako tuková hmota, čiže i týmto prirodzeným úbytkom svalovej hmoty potrebuješ v podstate menej kalórii). Preto treba obmedziť stravu alebo vykonávať viac činností / pohybu. Obmedziť stravu znamená za deň prijať stravu s nižším energetickým príjmom, ale aby bola pestrá a dostatočná, t.j. prijať dostatok bielkovín, sacharidov (v podobe príloh) a zdravých tukov.
159 cm a 58 kg je fantasticke, len udrziavaj, spravne sa stravuj, nejedz vecer a hyb sa.
Je mi padesát a váha drží - ale .....menší příjem, větší výdej. zákon zachování energie. Sportuj, jez méně sacharidů, hodně zeleniny, masa, vajec, ovoce, mléční výrobky a vynechej přílohy, bílé pečivo. Taky se mě to týká, ale snažím se. Sport - plavání, kolo, chůze, něco třeba třikrát týdně, je to nutnost.
@zilka21 keď nejes pravidelne,telo si robí zásoby s čohokoľvek,čo dostane. Žiješ v núdzovom režime.
@anjelicek26 toto vôbec nie je pravda. Chudne sa z kalorického deficitu, priberá z kalorického nadbytku. Aj večer sa jesť môže, treba si sledovať denný príjem, resp. týždenný, jesť zdravo a pestro, s dostatkom bielkovín.
Btw, ak by bola pravda "núdzový režim", tak anorektičky vyzerajú super a ľudia v koncentračných táboroch tiež.
Mimochodom, po každej diéte, ktorá sa docieli len stravou (bez cvičenia / pohybu), tak pravdepodobne sa najviac odbúrali svaly a nie tuk, tým pádom sa hneď zníži energetická potreba človeka, lebo svaly pália energiu viac ako tuky, tzn. že aj keď sa bude jesť rovnako ako pred chudnutím, budete priberať, lebo telo páli menej / potrebuje menej energie.
@marhel anorekticka a núdzový rezim je ešte stále hodne rozdiel😂
@marhel ale je to pravda, @anjelicek26 má pravdu, ak si dlhodobo v kalorickom deficite, telo prepne do núdzového režimu a priberáš doslova aj z vody. samozrejme koncentrák a anorexia je už niečo úplne iné
@zilka21 štítnu žľazu máš v poriadku? Pri zníženej funkcii sa priberá.
taky tak, onedlho 44 a pri 174 cm výške mi váha za posledný rok vystúpila o 4 kg na 66kg pri podľa mňa racionálnej strave a vzhľadom na sedavé zamestnanie pravidelnom pohybe ( kardio min. 3x do týždňa + aktívne víkendy). V lete turistikujeme, plávame, korčulujeme, bicyklujeme, beháme po tobogánoch, v zime lyže, ak nie je sneh aspoň verejné korčulovanie a rýchle aspoň 1,5 hodinové prechádzky, myslím, že nikto ma nemôže obviňovať z nedostatku pohybu, čo sa týka stravy, preferujem šaláty, sacharidom sa z dôvodu nafukovania vyhýbam. dala som si pred posledným letom taký ľahký mesiac, šalátiky, pravidelné kardio cvičenie a nič nešlo dole. pred 40kou som 2 dni menej jedla a 2 kila som mala dole.. od pozajtra si dávam výzvu schudnúť do 30.6. na 59,9 kg, kombinácia zdravej stravy a pravidelného cvičenia, asi to musím zobrať s konzultáciami odborníka na stravu, lebo so samoštúdiom mi to tento rok nešlo.. a v apríli idem na opku, po ktorej končím s hormonálnou liečbou, sná´d to tiež bude mať pozitívny vplyv na váhu..
@darinkaninka neviem.nebola som u lekara.Ale mamina a jej sestri maju problemi so Stitnou
mne tiez zacali po 40 tke pribudat kilecka. Ale cca pred 2 rokmi som pribrala behom roka asi 12 kg, davala som to za vinu prechodu. Az m i uplne nahodou zistili, ze mi nefunguje stitna zlaza - dovtedy ziadne problemy. Nasadili mi lieky, po roku zacala fungovat a tento rok bez diety uz islo prvych 7 kg dolu.
@zilka21 Mám 55, menzes nemám 19 rokov, hmotnosť sa mi vyšplhala na 70 kíl. Potom stres, strava len po robote o 21:30 a ani neviem ako, ale schudla som za tri týždne 18 kg. Bolo to strašné, ale odvtedy si držím váhu 49/162cm. Je to už 14 rokov. + alebo - 2kilá.
Vekom sa spomaľuje metabolizmus. Buď sa s tým zmieriš alebo budeš jesť menej ako predtým. Ďalším skokom vo váhe býva menopauza. Ja som na začiatku menopauzy pribrala za rok 10 kg a pri tom som jedla stále rovnako. Časom sa to ustáli. Ja mám len 46, ale menopauzu som mala už pred piatimi rokmi.
@anjelicek26
@petruldo max. telo zacne zadrziavat vodu, ale to neznamena, ze v deficite nebude telo chudnut. To, ze je zavodnene, je iny problem a neznamena priberanie. Vtedy je potrebne naozaj nejaky reset, znizit kortizol v tele, potlacit stres. Ale s "priberanim" tuku to nic nema.
Mne váha stúpa od narodenia 😂
Ja mat 58kg ,tak otvaram sampus.....hlavne je citit sa dobre a byt stastna....
Ja, keď čítam v nechaj prílohy sa mi nožík vo vrecku otvára. Prílohy potrebuješ sú to zažite sacharidy a tie potrebuješ. Ranajkuj normálne aj pečivo, šunka, zelenina, na desiatu ovocie, ovocie po 11 už nie. Obed mäso, zelenina príloha, olovrant mliečne na večeru už len zelenina a bielkoviny, ja hlavne šaláty plus pohyb.. Minulý rok som riešila pohyb a stravu s Trrnerkou a toto sú základné rady v kocke. Dala som dole 20 kíl... A potrebuješ aj kardio aj posilňovanie.
Uplne vynechá biely cukor, sladkosti, popoludní aj ovocný cukor..
Obmedziť sladké,hýbať sa,najesť po 17.00,piť veľa vody
máš 47 rokov? v prechode to je tak...
skús športovať....