Nedarí sa mi schudnúť

4. okt 2022

Zdravím dievčatá prosím vás chcem sa spýtať stalo sa vám ze nič také nejete kalorické pohybu dosť, a stále sa nedarí schudnúť? Som už z toho zúfalá až nešťastná 😢snažím sa cvičiť každý deň, pohybu mam aj tak dosť pri dvoch deťoch upratovanie varenie a podobne veci som rada ze večer už mám trošku kľud a čas na cvičenie.Kde robím chybu? Je mi už z toho do plaču.

ckocka
4. okt 2022

Jeden týždeň vydrž zapisovať všetko čo dáš za deň do úst, odvážené. Aj kúsok rožka, aj mlieko do kávy - všetko čo nie je čistá voda. A potom si zrátaj denný kalorický príjem. No a na schudnutie ho musíš znížiť.

ckocka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pukina
4. okt 2022

zrejme nie si v kalorickom deficite. to, ze nejes kaloricke jedla je diskutabilne, ak nevies, aku nutricnu hodnotu maju jednotlive potraviny.. staci, ze si das vacsiu hrst orechov, robis kuracie prsia alebo ine jedlo na vacsom mnozstve oleja, zbodnes cele avokado, teda priklady toho "zdraveho" vo vacsom mnozstve. proste prijmes velke mnozstvo tuku a bum hned mas kalorie na cely den zaplnene.

majamat
4. okt 2022

viacere vedecke studie dokazali, ze ludia velmi podhodnocuju svoj kaloricky prijem a nadhodnocuju vydaj, cize nie su v deficite, preto nechudnu, pripadne az priberaju, lebo su v nadbytku,

ono sa to nezda, ale uz 3r pouzivam kaloricke tabulky a napr take tuky sa presvihnu fakt velmi lahko. tuky zdvihnu nielen tuky, ktore sa pouzivaju na pripravu jedla, ale nachadzaju sa v mnohych mliecnych vyrobkoch, tusim aj vajcia maju dost, tiez pomazanky mozu byt tucne, ryby, orechy, niektore druhy masa.
prakticky vela zivocisnych potravin obsahuje dost tukov, z rastlinnymi je to jednoduchsie, ale tam su hlavne semienka a orechy dost tucne. a 1g tuku ma fakt vela kalorii.

zaujimave je, ze nestaci mat nizky kaloricky prijem, ale cast kalorickeho prijmu by mali tvorit bielkoviny. ak je ich malo a kaloricky prijem je primerany, stale je tu moznost, ze cast kalorii z bielkovin pokryli sacharidy, ci tuky, co teda nie je moc ideane, lebo bielkoviny sa neukladaju do tukovych zasob a preto tie nie su tak rizikove pri diete. no ak sa cast bielkovin pokryje naopak tukmi, ci sacharidmi, potom dostane telo viac kalorii, ktore nepotrebuje nasledne odburavat z tukovych zasob.

odporucim, ako mnohi zvyknu odporucat, stiahni si kaloricke tabulky a zapisuj co zjes. tam najlepsie uvidis, kde robis chybu.
pozri videa https://www.youtube.com/c/MartinGregus ma aj o nadstaveni kalorickych tabuliek, pripadne tam ma aj info, ked makra nesedia s kalorickym prijmom ( to su tie bielkoviny tuky a sacharidy ) a teda co je dolezite vediet pri zapisovani do KT.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mandzula
4. okt 2022

@autor alebo prijimas praveze malo kalorii a telo sa sprava ako skladnik - vie, ze nedostane, tak si drzi to, co ma, aby udrzalo bazalny metabolizmus.

savanna
4. okt 2022

Upratovanie a varenie nie je plnohodnotny pohyb ... povacsine je to statie na hrncom, pripadne zopar krokov sem a tam. Mozno toto nadhodnocujes a zda sa ti, ze si mala strasne vela pohybu pocas dna, ale v skutocnosti domace prace az tolko kalorii nespaluju.
A na druhej strane nepises nic o strave, ktora je omnoho dolezitejsia ako pohyb, urcite by sa tam nasli veci, ktore by bolo vhodne vylucit.

zobaka
4. okt 2022

upratovanie a varenie nie je pohyb pri ktorom sa chudne, musis ist pod kaloricky deficit, inak neschudnes, prevratit jedalnicek a mozno trosku viac pridat kardia pri cviceni

panb
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. okt 2022

@panb možno máte aj pravdu ze niekedy zabúdam vypiť toľko vody koľko by som mala.

panb
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
6. okt 2022

veru, dostatok vody je dolezity.
inak mnozstvo vody by sa malo ratat podla hmotnsoti, nie len tak.

na 1kg hmotnosti 30-40ml. ta nizsia hodnoty je skor pri nizkej aktivite a v chladnom obdobi. spotreba stupa smerom hore, cim viac sa zvysuje aktivita a teplota prostredia. samozrejme pocas cvicenia viac, mimo cvicenia menej.

a este treba ratat s tym, ze z tejto hodnoty sa moze odpocitat nejaka cast na podiel vody v strave. niekde som citala ze az 800ml, ale to mi pride moc. no na druhej strane zavisi asi aj od toho,a ku mame stravu.
ak je v strave vela zeleniny a ovocia, dame si jogurt, polievku, maso s nejakou stavou, kasu a pod. je podel vody v strave urcite vyssi, ako ked si za cely den dame minimum zeleniny a ovocia, strava je prevazne tuha a sucha a bez polievky.

sienkoo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz