Nedarí sa mi schudnúť

alofinka
16. feb 2023

tak ja už neviem, asi sa moc snažím, už niekoľko mesiacov stále počítam kca, vážim si jedlo, denne prijmem tak cca 1500-1700 kca, cvičím 5 kráť do týždňa 30 min na bežeckom páse, a váha stále stojí, hore dole kilo, nič, už ma to nebaví, asi sa na to moc sústredím mám 102 kíl a 165 cm, len mi nehovorte že mám zle nastavené tabuľky, jednoducho to nejde dole

danielahamar
16. feb 2023

únava? hormóny? stres? toto všetko je ok?

kvetinka75
16. feb 2023

no niekde chyba bude. Hormony a ŠŽ v poriadku?

kikuskar5
16. feb 2023

z mojich skusenosti.... pri tak vyssej vahe a danych cm vysky je to malo 1500-1700kcal. Len bazalny metabolizmus mas isto vyssi. Riadne by som si to prepocitala. Ja som zacinala pri 164cm a 78kg s bazalnym metabolizmom 1600kcal. Plus priratany pohyb, atd, Chudla som pri 1900-2000kcal jedla denne. pri 1500kcal zo zaciatku slo nieco dolu, potom sa to zastavilo a zistila somm, ze jem proste malo. Neviem kolko mas rokov, ja mam 34r. ked ratam na tento vek, len tvoj bazalny metabolizmus je 2100kcal. Cize pod toto mnozstvo jedla by si nemala ist v ziadnom pripade s jedlom. Tak ked sa zarata este aj pohyb denne 30 min, zacala by som jest cca 2200kcal denne na chudnutie.
Ja som schudla 20kg, momentalne mam cca 57kg a BMR 1300kcal + pohyb, udrziavam vahu momentalne pri 1900kcal denne (uz len priblizne plus minus, kaloriie uz moc nepocitam, uz idem automaticky)
Takze sice si to nechcela, ale je to proste tak, ze to mas zle nastavene.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mvagusta
16. feb 2023

Zle nastavene kalorie. Malo. Telo potom hladuje a nepusti zasoby. Mam tvoju vysku a chudla som z 80kg po porode na 59kg co mam ted. (34r) za pol roka som nala hotovo. A to som cvicila polovicu co ty. Jedla sa neboj,pptrebujes ho aby si telu ukazala ze sa nemusi bat chudnut. Ze bude pravidelne dostavat energiu a tym padom nebude ukladat zasoby ale pusti ich.

alofinka
autor
16. feb 2023

Však som tam zadala vek, váhu, výšku, cieľ a toto

kikuskar5
16. feb 2023

@alofinka samotne tabulky velmi zle preratavaju, davaju menej ako treba. Treba si to prepocitat a nastavit v tabulkach vsetky udaje, plus neratat aktivity a vypnut travenie.

lujza123
16. feb 2023

@alofinka niekde tam bude nejaký problém o ktorom nevieš.
Dam ti zopár typov, skus porozmýšľať ci to nemôže byť aj tvoj prípad.

Pečeň - keď pečeň nestíha ľudia tlstnu. Napríklad z alkoholu, niekto to ma bohužiaľ tak, ze hrozne priberá z alkoholu aj keď je to len pohár vina raz za týždeň (môj prípad, preto sa alkoholu dotknem len pár krát za rok).

Tak isto nezdravé jedlo, nieje to len o tom koľko kalórií zješ ale akých. Raz tu písala jedna tiež nechápala prečo nechudne, ale strava taka ze ráno párky, obed sáčkova polievka, jedlo z konzervy... Kalórii málo, výživa žiadna, telo v strese z hladu nechudne. Baby to tu už v príspevkoch spominali

Laktoza, lepok - opäť niekto ich môže, ale niekomu tieto potraviny nerobia dobre. Poznám zopár ľudí ktorý schudli keď prestali jest mliečne výrobky.

Nejesť po 17.00 (alebo prerušovaný pôst) tiez vela ľuďom pomohlo schudnúť keď večer nejedli, niekto ma pomalšie trávenie a jeho telu viac vyhovuje keď tam ma viac času (tých 12 a viac hod.) kedy neprima potravu.

kvetinka75
16. feb 2023

@lujza123 v podstate súhlasím až na to - nejesť po 17 hod. Ak chodí niekto spávať okolo 22 hod. príp. neskôr tak ho chytí akurát vlčí hlad. Posledné jedlo má byť cca 2 hod. pred spaním a niečo čo človeka aj zasýti aby sa nezobudil v noci hladný a nevyjedol potom všetko, čo príde do cesty. Ak niekto cvičí napr. okolo 18 hod tak do rána asi nevydrží ak sa naje pred cvičením. Ja som teraz v takom štádiu, že si dám večer jedno jablko alebo hrušku a to mi stačí. Ale zase olovrantujem okolo 16-17 hod. a neskôr si dám to jablko okolo 20 hod. Spávať chodím o 21 hod. Ak cvičím, tak mi to jablko nestačí a musím si dať niečo sýtejšie

terka224
16. feb 2023

@alofinka ja sa snažím pomaličky. Začínala som na 85kg. Potom sa to zaseklo na 82. Nervy som z toho mala, nervozna podráždená. Vykašlala som sa na to, prestala som riešiť váhu. Cvičím, lebo ma to baví. Jem ako potrebujem. Nič si nevážim, dám si to na čo mám chuť (ale vyradila som hlavne sladké vody a sladkosti). A včera som mala 79. Odvážila som sa až po 2-3 týždňoch. Ja si myslím, že mi to nešlo dole, lebo som bola z toho len v strese

alofinka
autor
16. feb 2023
lujza123
16. feb 2023

@kvetinka75 však preto som tam písala ze "niekomu pomôže", každý sme iný, mame iný rytmus dňa. Jedlo po treningu musí byť.

Tam skôr ide o to časové okno bez jedla, telo potrebuje stráviť jedlo a s prázdnym žalúdkom sa začne venovať iným procesom (aj vylučovaniu škodlivin, odbúravaniu tuku). Kto ma rýchle trávenie u toho sa toto deje automaticky každú noc, komu trávi pomalšie ak si da neskorú večeru a skoré raňajky telo nestíha okrem trávenia nič iné...

Aspoň mne teda prerušovaný post a žiadny alkohol pomohol schudnúť z M (40) na veľkosť S (36) v priebehu pár mesiacov ... Nebol to zámer, vždy som veľa športovala a zdravo jedla takže naozaj som nezmenila nič iba časy kedy jem a určite šlo dole aj 7 kg

nikitka444
21. feb 2023

@kikuskar5 ahoj,mne pri výške 169cm kalorické dali 1328

kikuskar5
21. feb 2023

@nikitka444 1328kcal, ze treba jest? Ci bazalny metabolizmus samotny? No mne tabulky po mojom zadani vypocitali okolo 1400kcal, ze mam jest, co bolo na zaciatku mojho chudnutia skoro 200 kcal pod bazalnym metabolizmom. Vela znamym z mojho okolia KT vypocitali menej, ako by mali mat realne nastavene, preto si to rucne treba vypocitat a nastavit si podla toho.

danyelia
22. feb 2023

@alofinka Ahoj, no ja by na Tvojom mieste zabudla na kalorické tabuľky a zložité výpočty, keď to zjavne nefunguje a začala sa riadiť jednoduchým postupom...znížiť príjem jedla, zvýšiť výdaj energie. Možno nechudneš pri tom 30- minútovom cvičení na bežiacom páse aj preto, lebo Tvoje telo sa len zahrieva, a na spaľovanie potrebuje viac času, teda spaľovať tuky začna až v 45 minúte cvičenia, laicky povedané. Na tú polhodinku si akoby telo už zvyklo nerobí to s ním nič, resp. len veľmi málo. Skúsila by som hodinu na páse 3x do týždňa, každodenné hodinové prechádzky svižnou chôdzou (kočíkovanie, venčenie psa, ísť pešo na nákup, vystúpiť z busu o zastávku skôr, prechádzka po meste...) Zaradiť viac prirodzeného pohybu do života. Ak to myslíš s chudnutím úplne vážne, 2x týždenne by som zaradila hodinku skupinového aérobného cvičenia, ktoré by Ťa fakt bavilo (taebo, zumba, aerobic...) - aj keď veľmi necvičíš, začať pomaličky a postupne...Cez víkend si zájsť na túru či zaplávať, potom relax. Každý deň okrem víkendu si nájsť čas (hoci aj pri pozeraní telky) na 10 klikov, 10 brušákov, 10 drepov, 10 skracovačiek, 10 chrbťákov...nezabúdať na strečing. Jesť viac zdravo a v menších porciách, aj aby sa žalúdok trochu stiahol (v prípade, že niekto si dá na obed 3 kuracie steaky, ukázať telu, že stačí aj jeden steak a nasýti ma) pridať zeleninové šaláty s grilovaným kuracím mäsom, obmedziť pečivo (ráno si nedám 3 rožky, ale 1 krajec chleba) namiesto keksu si dám proteínovu tyčinku, namiesto čipsov banán, namiesto malinovky si uvar liter a pol nesladeného bylinkového čaju na chudnutie (dobrý motivačný efekt) a vypi ho, nejedz z ,,nudy,, jedz, aby si bola nehladovala, neprejedaj sa neskoro večer, nájdi si záľubu, ktorá Ťa odpúta od upínania sa na jedlo, za každé schudnuté kilo sa odmeň...Ale raz za čas si dopraj aj niečo sladké, koláč napríklad...Hlavné je netýrať sa, zmeniť nastavenie v hlave a pôjde to!

nikitka444
22. feb 2023

@kikuskar5 netuším,ukázalo mi že mám jesť toľko,to druhé ani neviem čo je

akiana
22. feb 2023

@alofinka Ale ty mas zle nastavene kcal. Pri 165 cm je objem 1500-1700 akurat na udrzanie vahy, preto nechudnes. Musis ist na 1200-1300.

19mmm71
22. feb 2023

Ja by som na to išla úplne inak-ja som s vahou 130 kil nabehla na paleo stravu,do dvoch mesiacov 25 kil dole do roka 60 a potom este 10 a už si ju roky držím-jar leto jem paleo-jesen zima delenu stravu a hlavne som sa zbavila kopec zdravotných problémov,tak držím palce