Ahojte, cítim sa dosť zle. Píšeme si s kamarátkou o tom, že chceme byť viac fit a na margo toho sme si tak opísali čo sme včera jedli. Povedala mi, že sa nemám čudovať, že som taká tučná ak žeriem také blbosti. Chcem sa spýtať, čo som pokazila? Čo mám vymeniť za čo?
Toto som jej napísala, moje včerajšie stravovanie :
11:00 1 krajec chleba, cesnakovou nátierkou, k tomu jarná cibuľa, reďkovka a mini syrové guľôčky
12:00 čierna káva bez cukru a bez mlieka
15:00 lasagne
19:00 energetický nápoj
večer som išla s kamarátmi von tak som si večeru nahradila za tekutú kalóriu (energetický nápoj)
Okrem toho som pila len čistú vodu
Viem, že nie je to najzdravšie a večeru som si mohla dať šalát, obed prírodné kura atď. Ale prechádzam z naozaj zlého stravovania (na raňajky muffiny, čokogulučky, na obed mekáč, na večeru chipsy a pritom na pitie len cola a podobné)
Takže sa snažím pomalšie aby si telo zvyklo a neprotestovalo až tak.
Málokedy prispejem a dopredu sa ospravedlňujem ale tam ste pokazili uplne vsetko,jedine co bolo nazvatelne normalnou stravou bola cibula,redkovka,a ta cista voda,po prečítaní som sa za hlavu plieskala a velmi dufam ze toto je zas nejaky troll,ak nie odporucam vyhladat vyzivoveho poradcu,a prosim z tohoto vynechajte vsetko a teda povodnu verziu vasich stravovacich navykov sa tvarim ze som ani nevidela,pekny den
@talizman1988 a viete teda poradiť s čím nahradiť?
Ano toto nie je na ceste k fit zivotu ani telo. Chudak telo, prave takymto stylom bude prostestovat 🙂
Energetaky su naco dobre? Stacia obycajne jednoduche jedla v normalnych casoch. Tvoj rozpis je nerozumny, trosku si co-to nastuduj a bude to fajn. Internet je plny zlankov a webov o zdravom stravovani, takze ziadna lenivost, vypnut instagram a trosku si nacitat o tychto veciach.
je rozdieľ, či sú lasagne kupované v tescu lebo robené doma.. taktiež ten energeťák by som radšej nahradila čímkoľvek iným, aj tým mekáčom, keďže to je čistý sajrajt v plechovke 🥹
Ďakujem za rady 😊
hlavne urcite si jedla malo!!! kolko si prijala kalorii? to nemohlo pokryt ani bazal, nehovoriac o naplneni makrozivin
Ved tam je komplet vsetko zle. Energetak? Lasagne ? Ako dievca a kde je ze cista voda 2L za den, 500g zeleniny/ovocia na den ? fakt sa potom necuduj a nastuduj si nieco o makrozivinach
A teda ak sa chcem zdravo stravovať, tak sa nemôže ani chlebík, tiež lasagne alebo iné cestoviny vynechať?
Áno chápem ten energetak musím, to som na odvykačke z toho
Môžeš jesť všetko. Aj chlieb aj cestoviny.
Ale väčšina tvojej stravy nech je plnohodnotná. S dostatkom bielkovín, vlákniny, zdravých tukov. Musíš si to jednotlivo naštudovať. Alebo zaplatit niekoho
ranajky v pohode, ale chlieb ej lepsi celozrnny. z neho sa horsie vstrebavaju sacharidy, obsahuje viac vitaminov.
zelenina super
akurat cesnakova pomazanka - tam enviem, zalezi od toho ako je uropbena a hlavne, v pomazankach je casto vela tuku a malo bielkovin.
energetak by som tiez vylucila, kava v pohode.
lasagne - ano, zavisi od toho, ako su urobene. nemyslim si, ze by to muselo byt nevyhnutne zle. a tiez zavisi od toho, aka velka je porcia. podla mna je dolezite dbat an dostatocny prisun bielkovin, co v niektorych potravinach je na bode mrazu. lasagne asi nejake obsahuju - v mase, cize to je v pohode. obsahuju viac sacharidov, ale pokial nezjes vela, da sa to ustat s dennym prijmom sachardov a nejake tuky - tu zavisi aj od masa a aj od ostatnyhc surovin kolko tuku tam je. neda sa to takto moc posudit.
ku kademu jedlu je fajn zelenina na zabezpecenie dostatocneho prijmu mineralov a stopovych prvkov. a aj nejake vitaminy.
Okrem toho si nič nejedla? Kávu a energetak nazývaš jedlom? Na obed si si mala dať obed a na večeru keď aj kebab s kamošmi. Tvoje telo musí dostať zabrať.
a vyhybaj sa spracovanym potravinam.
neviem teda ake boli lasagne, energetak to iste, cesnakovu pomazanku si robila?
ak si kupujes hotove jedla, potom je tam tolko blbosti medzi surovinami a ani nemas ponatia, co to s tvojim organizmom robi. samozrejme uplne sa tomu nevyhnes, ale
je lepsie jest jednoduchsie potraviny
Toto musí byť fake. Neverím, že niekto vydrží celý deň na takejto "strave". 😲
Lasagne sa dajú spraviť aj na "fit" spôsob. Čo je na figu je ten energeťák, tiež nie je nátierka ako nátierka. Ak je urobená z nejakého margarínu, tak je to na prd. Ak bola napr. z tvarohu alebo lučiny, tak ok ale teda tiež treba postrážiť množstvo. Zelenina fajn.
😃 okrem energetaku by som tvoju celodennú stravu zjedla na obed a ešte by som si dala dezert..
@fido69 a hlavne na tej strave, co mala v minulosti.
no osobne poznam babu, co takus travu ma. same nezdrave hluposti. je nizka, ma menej ako 160cm,a le teda gulka, cez 100kg.
ja som mala tiez vysoku hmostnost a stale nei som stihla a s jedlom naozaj bojujem, ale nikdy soms a az tak extremne nezdravo nestravovala.
Super ďakujem za radu 😊 ono mám pocit, že buď nič nemôžem lebo je to zle alebo celý život budem musieť žiť ako zajac na zelenine a kuracích prsiach. Budem musieť aspoň na nejaký čas vyhľadať poradcu nech získam ako taký prehľad a nápady na to čo jesť aby som nehľadovala na zelenine ale zároveň nejedla blbosti.
Pitny rezim aspon 2 l,podotykam cista voda,aspon 500 g zeleniny-surova,varena,dusena, na zaciatok este vyradiť bielu muku-pecivo(nahradit tmavym),cestoviny,knedla atd,ziadne colove zalezitosti a energetaky uz vobec nie,keksiky a cipsy nie, nahraďte to ovocim,aspon 2x za den a pridajte bielkoviny(syr,vajcia,maso)- v ramci plnohodnetneho jedalnicka ranajky, desiata,obed,olovrant,vecera ak ste hladna dajte si kludne aj druhu veceru nejaky biely jogurt pripadne pohar acidka,len jedzte castejsie v mensich porciach nech vam zacne pracovat metabolizmus,jest 3 krat za den nie je bohvieco a potom si ludia kladu otázky typu priberam a dokopy nic nejem,ved prave🥴a to by som toho mohla este pisat do aleluja,ale teda tu mate aspon taky zaklad a fakt odporucam toho poradcu
vobec nie.
treeba sa naucit,c im nahradit potraviny a mozes si dat aj nezdrave jedlo,a le malo. dolezite je,a by to spolu nerobilo vela kalorii.
ja si dam pocas dietovania aj vyprazany syr. ked sa mi chce, urobim si ho na panvici, ktoru len trosku potriem olejom,rpipadne syr si potriem olejom a to tak, ze si ho dovazim predtym a potom, aby som vedela, kolko oleja tam je. no niekedy zjem aj kalsika na oleji robeny, ak mam zvysok dna dienejsiu stravu. a teda nedavam uz k nemu klasicku prilohu, skor zeleninu.
Moja milá z tvojej stravy by aj laboratórna krysa zdochla. Zelenina, to nie je hlad, ale základ pre celé tvoje telo. A kuracinu nemusíš, to ti nikto nútiť nebude.
Máš deti? Čo im varíš? Lasagne z mikrovlnky? A na večeru čipsy s coca-colou? 😲 Nie neverím, že toto píše reálny človek.
@fido69 našťastie nemám v 17tich dieťa môj milý
Našťastie teda nikoho netýraš. Ale v 17-tich by si si už mala dokázať nejaké jedlo uvariť aj sama. Alebo prekvapiť uvarenou večerou rodičov, nie? 😉
@fido69 však a lasagne som si z kadiaľ vytiahla podľa teba? 😃
O 11tej raňajkovať je celé zle.Ak chces raňajkovať, treba skôr.Inak na chlebe s nátierkou ak je domáca a zeleninou nevidím nič zle.Nebudme zas také prísne.Ruku na srdce,ktorá z nás ide na 100%,ja teda nie a to som roky v takomto kolotoči,šport,strava.Obed logicky skôr a lasagne domace ak máš raz za 3 mesiace tiež môžu byť.Na obed radím husté zeleninové a strukovinove polievky.Bez smotany,bez muky.Energetaky vyhod do kelu.Si mladá,nedodrb si srdce.Chyba desiata,olovrant,prípadne ak nechceš vždy večerať,daj si polku mozzarelly,rajčiny,šalát,vajce.Orechy,olivový olej.Aj ako neskorý olovrant a večeru potom nerieš.Tiez nejem neskoro.No a pohyb.Bez toho zdravá nebudeš.
Má pravdu. Žiadne bielkoviny, veľa tukov a energetak?
Akože naozaj toto je veľmi zle ..
Chleba ok, lasagne ok, ale dôležitá je porcia a aky máš výdaj....
Kde mas bielkoviny? Kde mas zeleninu a ovocie? Sacharidv tam mas na tri dni a ten energetak to zabil
Skus sa na jedlo pozerať inak. Nie ako na celok ale rozobrať si ho.
Raňajky - mala si dosť bielkovín, sacharidov a tuku? Vieš si kúpiť celozrnný, bielkovinový, kvaskovy chlieb. Nátierka bola aká? Kupovaná ci domáca? Dáš si cesnak, tvaroh, soľ, korenie, trocha horčice a máš super nátierku. K tomu kľudne vajíčko na tvrdo. Syr je v poriadku aj zelenina. To co som ti napísala máš tam kvalitné sacharidy (pečivo), kvalitné bielkoviny (tvaroh, vajce, Syr) a kvalitný tuk (vajce a syr) a vlákninu máš zeleninu, tej kľudne viac.
Obed si nemala 2x najzdravši, ale napr keď dáš kvalitné hovädzie mleté mäso, alebo kľudne morčacie, cestovinu môžeš vymeniť aj za plátky cukety, baklažánu, hneď budeš mat zdraviu verziu.
Energetaky vôbec, čistá voda je najlepšia. Vôbec nemusíš jest kuracie prsia na vode aby si schudla, len sa troska pozerať na zloženie toho jedla, dávať pozor na živiny (co energwtak nemá nič dobré a prospešné pre telo) a bude to ok ☺️
Chýbajú ti normálne plnohodnostné jedlá - raňajky, obed a večera. Káva a energeťák nie je jedlo.