Mám 15 rokov a chcem začať cvičiť. Môžem užívať proteíny?

sophiahaha
22. mar 2021

Čautee, mám 15 rokov a som dievča a chcem začať cvičiť pre krajšiu postavu atď...môžem užívať tie gainery a proteíny? Myslím tým ten prášok čo sa rozpustí vo vode🙂 a taktiež chcem aj pribrať lebo na svoj vek a výšku mám kus podváhu a možno, že by mi to pomohlo.

kiki68
22. mar 2021

@sophiahaha nie,zjavne ani nevies co gainer asi je. Gainer je totiz prave na rychle nabratie hmoty. Ale nenaberies automaticky sval ( pokial nemakas ide to na tuk a budes z toho iba dost pribrata) a Protein ako taky staci v Tvojom veku jest pri cviceni v tvarohu, vajickach,ovsennych vlockach. Nemusis do seba davat protein vo forme prasku a cakat nejake zazraky. Lebo vela proteinu moze aj skodit a to vyzera neprospelo vyvinu tela. Cize inak povedane makat mozes, ale v prvom rade pestra strava. Ked makes a das si krabicku tvarohu denne tak sa dostanes presne kde chces . Samozrejme zaklad je nevyjedat bordel ( sladke, biele pecivo, krekry atd) a drzat si tak celkovy pomer v jedalnicku

zuzuliennka1
22. mar 2021

nepotrebujes do seba pchat ziadnu chemiu. staci jest pestro a zdravo, a na proteiny je najlepsi tvaroh

lindous
22. mar 2021

Čisto teoreticky môžeš, nevhodné sú väčšinou myslím do 14. rokov, ale prakticky by sa malo v tvojom veku stačiť zamerať na výživu, ešte si v prirodzenom vývoji a tvoje telo sa mení.

Netreba žiť číslami, nechať si nimi ovládať život a zničiť si tým psychiku.. Ale ak chceš pribrať musíš byť v kalorickom nadbytku, ak chceš priberať zdravo tak je fajn si približne sledovať zastúpenie sacharidov, proteínov a tukov v strave. Ak máš problém prijať dostatok proteínu, skús ju najskôr obohatiť o prirodzené zdroje (mäso, celozrnné výrobky, tofu, strukoviny, mliečne výrobky, vajíčka), a ak budeš mať stále problém - napríklad ja mám - tak môžeš siahnuť po nejakej proteínovej maškrte ako snack (tyčinky, mlieka, pudingy, jogurty), ale sleduj si na nich zloženie. Výživové doplnky by som asi v tvojom prípade zatiaľ ešte neriešila.

punka24
22. mar 2021

@sophiahaha protein iba ak by si chcela cvičiť s činkami a nabrať svaly...

medeaa
22. mar 2021

@sophiahaha zacinas zo zleho konca. Este si nezacala cvicit a uz uvazujes nad doplnkami. Ano, su to len doplnky vyzivy a nie su potrebne pre 15 rocne dievca, ktore este len zacina cvicit. Nastuduj si kolko bielkovin, tukov, sacharidov... by si mala denne prijat na svoju vysku a vahu. Zoznam sa s kalorickymi tabulkami. Zacni cvicit a po nejakej dobe zhodnot, ci si dosiahla pozadovany vysledok.

ivca88
22. mar 2021

Proteíny sú náhodou potrebné, pokiaľ cvičis, ale ja by som na to šla formou stravy.
Ja síce veela behávam, lebo chudnem a formujem, ale tým naberám aj svaly.
Denne si dávam tento jogurt z lidlu s 1/2 vyšľahanej šľahačky pilos..
Neskutočne dobre .. 🤤🤤

goodidea
22. mar 2021

@sophiahaha gainer aj proteín môžeš učíte ti to neuškodí.. ALE ja cvičím od 15 rokov tiež a nebral by som to už a to som toho pojedol kvantá.. skús si naštudovať niečo o strave ...ak si chudšia tak zvys komplexné sacharidy...prílohy ryža, zemiaky.. dnes je kvantum materiálu či na nete či na YouTube

katus226
22. mar 2021

Ides na to zle. Najskor zacni cvicit a ziskaj si pozitivny vztah k cviceniu samotnemu. Ma ta to bavit bez ohladu na nejake cisla. Postupne si uprav stravu a mozno zistis, ze uz ani nemas potrebu riesit nejaku chemiu.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luciannka83
23. mar 2021

@kiki68 ked ma podvahu, tak asi nebude veľa jesť.

sophiahaha
autor
24. mar 2021

@luciannka83 práveže ja jem veľa, mám aj kus rýchly metabolizmus.

luciannka83
24. mar 2021

@sophiahaha no to si môzes mysliet len ty. Najlepsie by bolo si dat vypracovat jedalnicek na mieru u nejakeho osobneho trenera, aby si mala predstavu, ako sa stravovat. Pripadne si stiahni kaloricke tabulky. Tam si zadaš ciel -nabratie svalovej hmoty a ti vyhodi denne makra, ktore mas zjesť. Kazde jefli fo toho zapisujes a budes v obraze, ako sa stravuješ. Ale vieš co? Skus mi tu napisať kilko toho zjes za deň.🙂