Čautee, mám 15 rokov a som dievča a chcem začať cvičiť pre krajšiu postavu atď...môžem užívať tie gainery a proteíny? Myslím tým ten prášok čo sa rozpustí vo vode🙂 a taktiež chcem aj pribrať lebo na svoj vek a výšku mám kus podváhu a možno, že by mi to pomohlo.
nepotrebujes do seba pchat ziadnu chemiu. staci jest pestro a zdravo, a na proteiny je najlepsi tvaroh
Čisto teoreticky môžeš, nevhodné sú väčšinou myslím do 14. rokov, ale prakticky by sa malo v tvojom veku stačiť zamerať na výživu, ešte si v prirodzenom vývoji a tvoje telo sa mení.
Netreba žiť číslami, nechať si nimi ovládať život a zničiť si tým psychiku.. Ale ak chceš pribrať musíš byť v kalorickom nadbytku, ak chceš priberať zdravo tak je fajn si približne sledovať zastúpenie sacharidov, proteínov a tukov v strave. Ak máš problém prijať dostatok proteínu, skús ju najskôr obohatiť o prirodzené zdroje (mäso, celozrnné výrobky, tofu, strukoviny, mliečne výrobky, vajíčka), a ak budeš mať stále problém - napríklad ja mám - tak môžeš siahnuť po nejakej proteínovej maškrte ako snack (tyčinky, mlieka, pudingy, jogurty), ale sleduj si na nich zloženie. Výživové doplnky by som asi v tvojom prípade zatiaľ ešte neriešila.
@sophiahaha protein iba ak by si chcela cvičiť s činkami a nabrať svaly...
@sophiahaha zacinas zo zleho konca. Este si nezacala cvicit a uz uvazujes nad doplnkami. Ano, su to len doplnky vyzivy a nie su potrebne pre 15 rocne dievca, ktore este len zacina cvicit. Nastuduj si kolko bielkovin, tukov, sacharidov... by si mala denne prijat na svoju vysku a vahu. Zoznam sa s kalorickymi tabulkami. Zacni cvicit a po nejakej dobe zhodnot, ci si dosiahla pozadovany vysledok.
@sophiahaha gainer aj proteín môžeš učíte ti to neuškodí.. ALE ja cvičím od 15 rokov tiež a nebral by som to už a to som toho pojedol kvantá.. skús si naštudovať niečo o strave ...ak si chudšia tak zvys komplexné sacharidy...prílohy ryža, zemiaky.. dnes je kvantum materiálu či na nete či na YouTube
Ides na to zle. Najskor zacni cvicit a ziskaj si pozitivny vztah k cviceniu samotnemu. Ma ta to bavit bez ohladu na nejake cisla. Postupne si uprav stravu a mozno zistis, ze uz ani nemas potrebu riesit nejaku chemiu.
@kiki68 ked ma podvahu, tak asi nebude veľa jesť.
@luciannka83 práveže ja jem veľa, mám aj kus rýchly metabolizmus.
@sophiahaha no to si môzes mysliet len ty. Najlepsie by bolo si dat vypracovat jedalnicek na mieru u nejakeho osobneho trenera, aby si mala predstavu, ako sa stravovat. Pripadne si stiahni kaloricke tabulky. Tam si zadaš ciel -nabratie svalovej hmoty a ti vyhodi denne makra, ktore mas zjesť. Kazde jefli fo toho zapisujes a budes v obraze, ako sa stravuješ. Ale vieš co? Skus mi tu napisať kilko toho zjes za deň.🙂
@sophiahaha nie,zjavne ani nevies co gainer asi je. Gainer je totiz prave na rychle nabratie hmoty. Ale nenaberies automaticky sval ( pokial nemakas ide to na tuk a budes z toho iba dost pribrata) a Protein ako taky staci v Tvojom veku jest pri cviceni v tvarohu, vajickach,ovsennych vlockach. Nemusis do seba davat protein vo forme prasku a cakat nejake zazraky. Lebo vela proteinu moze aj skodit a to vyzera neprospelo vyvinu tela. Cize inak povedane makat mozes, ale v prvom rade pestra strava. Ked makes a das si krabicku tvarohu denne tak sa dostanes presne kde chces . Samozrejme zaklad je nevyjedat bordel ( sladke, biele pecivo, krekry atd) a drzat si tak celkovy pomer v jedalnicku