Keď nič nejete, tak metabolizmus sa spomalí a ľahšie priberáte. Je to pravda?

24. sep 2024

Ahojte mám otázku, práve na mna vyskočilo video že keď hladujete nejete nič a potom sa najete tak spomalujete svoj metabolizmus a telo sa dostáva do režimu “prežitia” a budete si ukladať tuk rychlejšie tym padom asi rychlejšie potom priberáte. Myslíte si že to je pravda?
Alebo blbosť?

spanielka44
24. sep 2024

Jasne že a oktemtoho hazardujes s vlastným zdravým 🙄

deti95060810
24. sep 2024

blbosť... keď nejem tak váha ide dole.

marianarem
24. sep 2024

Je to tak, telo je od prirody nastavene na prezitie, na co najefektivnejsie hospodarenie s energiou, nie na prebytok jedla.

ivangeline
24. sep 2024

Mozno istú chvíľu. Ináč sa chudne.

svetlonos
24. sep 2024

Hmmmm ono definuje- nič nejem 😉. Mam kamosky, ktoré tiež "nič" nejedli - večer zobrali koná s volom. Alebo len občas za deň pečivo, donútiť, tam kúsok žemle so slaninou, trochu čipsy, obcas cokoladu ake inak predsa nič nezjedla!
No a pozrie sa do zrkadla a zúfalá! Japonské to pivedala aj dr, ona obcas čosi zobne, nie je to vždy zrovna o očiek zelenina a telo ukladá.
Pikial ale fakt ze nejem nič, potrebuješ psychiatra, to iz je dg a to nemyslím urážlivé ani ironicky!
A áno, pri nič nejeden síce schudneš! Ale budeš zák v prdeli, ze to mat radsej 5 kg nadváhu...

autor
24. sep 2024

@svetlonos ale tu nejde o mna 🙂ja normalne jem🤦‍♀️

la_dolce_vita
24. sep 2024

V koncentraku ludia nejedli a tym padom ani nepriberali.

maja22
24. sep 2024

Ja som takmer nic nejedla. Nic som vtedy nevladala. Hladna, ale neschopna sa najest, bolo mi z jedla zle na vracanie.... Schudla som vyse 20 kil. Potom som zacala opat normalne jest a vaha letela naspat hore. Velmi rychlo. A stale priberam.

s1s4
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzinka888
25. sep 2024

Ved si pozri ludi z krajin kde trpia hladom- dlhodobo- nie mesiac- India, Somalsko a mnohe ine krajiny ci fotky z koncentrakov- obezita je tam nulova. Takze je to blbost- vaha sa zastavy na par tyznov a potom ide dolu.

iwesska
25. sep 2024

Samozrejme,ze je to pravda. Pocuvala som minule fitness trenerku + vyzivovu poradkynu v jednom a jasne povedala,ze akonahle prijmes denne o 500kCal menej,ako potrebuje tvoj bazalny metabolizmus - telo spomaluje spalovanie a setri si zasoby.

iwesska
25. sep 2024

Jaj zeny,ona pise - dlhsie nic neje,potom sa naje. Cize nerovnomerny prijem stravy = spomaleny metabolizmus. Akoze kto by sa v civilizovanej krajine nechal umyselne vyhladovat na smrt?

cukroska
27. sep 2024

@zuzinka888 To je pravda,ale nie úplne. Ale keby začali jesť riadne a nehľadeli ori tom co je jedia a koľko jedia. Pribrali by. Samozteume pri chudnutí musí byť proste kalorický deficit .A uz NIKDY nemôže jesť normálne ako predtým .Teda podľa toho komu čo je normálne jedenie. Sama poznám osobne ľudí co zjedla viac ako ja a nie di absolútne tučný. Vôbec nepriberú.A to som si vždy myslela,že chudý bud hladajú alebo zjedla sladké razza čas.A nie je to tak. Záleží veľa od metabolizmu ako komu spaľuje aj aké má gény a aj od pohybu. Proste každý sme original.

zuzinka888
27. sep 2024

@cukroska prepac ale geny a stitna zlaza su iba "vyhovorky". Mudr. B.Bajer ma obezitu v genoch- dal si robit geneticky profil a ako dieta a mlady muz bol obezny a teraz nie je preco? Lebo si je tkho vedomy a maka na sebe a dava si pozor 2x viac. Teraz v extremnych premenach bola baba co nemala stitnu zlazu a urcite sa vyhovarala aj na geny lebo aj jej mamka bola obezna. A co sa stalo? Stacil rok a krasne schudla ona aj jej mamka. Co tie geny- ked videli Marosa1. a Marosa2.- tak sa zlakli a utiekli??? Ci ako. Zrazu sa to dalo? Aj s inymi problemamo so srdcom......Samozrejme ked sa vrati k staremu sposobu stravovania a necvicenia tak priberie. A nie geny ani nic ine- iba bude mat vacsi alebo obrovsky prijem.

cukroska
28. sep 2024

@zuzinka888 Áno. Pisem kus o inom. Ano dôležité je nažrať to je jasné úplne všetkým. Len tým myslím,že niekto si musí celý život odopierať (ak chce byť a ostať štíhly ) a osobne poznám čo zje všetko aj pol pohára nutely na noc a je celý život rovnaký Mám príklad doma.Ja chodím na bike jak otrok a moj muž je väčšinu po práci doma na gauči.Je úplne všetko aj sladké. A celý život chudý. Jeho brat celý život športuje beháva a po 50tke je riadne uz pri tele ako prestal behať. A pomáha mu jedine krabičková diéta a nic okrem toho .Takže áno je to o tom. A súhlasím,že ked človek nebude žrať akp predtým a nastaví sa na zdravé stravovanie a veľa pohybu,že nebude problém z nadváhou . MATEMATIKA NEPUSTÍ.

stanulienkat
28. sep 2024

Nie je to pravda. Ale je pravda, že keď človek chudne z vysokej váhy, najprv to ide raketovou rýchlosťou a potom sa to chudnutie trochu spomali, pretože telo naberá krízový mód vie, že sa niečo deje a uberá sa mu z energie, tak sa to chudnutie moze trošku spomali.

haraburdova
28. sep 2024

Je to pravda. Ked clovek dlhodobo - rozumej niekolko rokov - dava do tela kalorie pod svoj BMR na dennej baze, pribera, pripadne nezhadzuje. To je najvacsi problem ludi, ktori chcu chudnut a myslia si ze staci menej jest. Bud jedia blbosti v kalorickom deficite alebo drzia diety - ani jedno nie je udrzatelne a ani jedno neprinesie zelane vysledky. Telo je chronicky podvyzivene z hladiska zivin, ktore potrebuje na svoj beh.

Ludia v koncentrakoch mali minimalny denny prisun zivin a treba mysliet na to ze vsetci mali extremny kaloricky vydaj, boli v permanentnom strese, boli biti, mali malo spanku ak nejaky, tie podmienky boli pre nich tak fatalne, ze v KT bola kostra aj z najlepsie zivenehi cloveka. To si nemyslim ze je tento pripad a davat to do komparacie je trosku extrem.

Existuje uz dost BMR kalkulaciek, ktore vedia na zaklade veku vahy a vysky vyratat, kolko by mal clovek denne prijat i podla fyzickej aktivity aku ma.

Pre niekoho mozno hlupost, lebo si evidentne telo nikdy nehladoval na tejto urovni a nevie si predstavit ako sa moze stat ze clovek s vahou povedzme 100 kil nedokaze schudnut aj ked je napriklad raz za den. Taky clovek nema naplneny kaloricku potrebu svojho tela pri vyske a vahe, telo ma pocit ze je v ohrozeni a hladuje a preto si automaticky uklada zasoby zo vsetkeho, co prijme. Vaha teda ostava rovnakou, pripadne, ak sa clovek co hladuje dzga cukrom a junk foodo pod kaloricky deficit tak moze aj pribrat.

Ak by to co pisete, ze clovek co hladuje chudne, a nie je sanca ze sa dostane do takehoto stavu, ze sa citi v ohrozeni a uklada, ludstvo by neprezilo ani jeden jediny hladomor. Je to v podstate domyselny sposob, ako sa prejavuje pud sebazachovy, hoci nie je nami uplne kontrolovany a v dnesnej dobe je velmi neziaduci pri ludoch ktorym smrt hladom nehrozi.