Kalorický deficit, ktorý nezníži metabolizmus

28. máj 2024

Ahojte.
Na Dôvera dni zdravia mi merali hmotnosť a podiel tuku a podobne, a bazalny metabolizmus mi vyšiel 1600kcal. A chlapík vravel, že dlhé roky s manželkou pomáhajú chudnúť ľuďom, a že ponúkajú zdarma úvodnú konzultáciu a podobne, a teda že na zdravé chudnutie musím 250kcal pod bazalnym metabolizmom prijímať, takže 1350 maximálne, inak že to nejde... Povedala som, že som práve v procese chudnutia a pri 1600 kcal denne išlo dole za 3 mesiace 11 kíl.
Ja som vedela tak, že príliš priskrtene kalórie spomaľujú metabolizmus, on tvrdí, že nie, ak sú prijímané všetky skupiny vyvážene.
Čomu veriť? Čo o tom viete vy, akú máte skúsenosť?
Vedela by som ešte znížiť príjem a potešila by som sa rýchlejšie mu chudnutiu, ale nechcem si spomaliť metabolizmus a čakať jojo efekt. Predsa len ale ak on sa tomu roky venuje a pozvala ho Dôvera, tak hádam aspoň trochu tomu rozumie. Tak neviem...
Mám 178cm, vo februári 93kg, teraz 82, môj sen je na 68.

amelia89
28. máj 2024

Ak by sa chlapik dlhe roky venoval chudnutiu,vedel by absolutny zaklad a to ze nikdy nemas jest pod svoj bazalny metabolizmus.

lisymbia
28. máj 2024

Pod bazálny metabolizmus určite nie je vhodné aby si šla 🥲 ved bazal je to čo tvoje telo spáli bez toho aby si mihla okom, cez deň si aktívna a hýbeš sa prečo by si mala prijímať pod bazal

simca06022011
28. máj 2024

ja som tiez teraz sledovala nejake "spravy" posledne tyzdne a jojo efekt pripisuju nie tomu ze ides pod bazal, ale ze vyslovene vylucujes urcitu zlozku stravy, napr. cukor. Ze ti, co chudnu tymto stylom, alebo este ze jedia menej casto, cize viac hladuju, maju ptom tendenciu ukladat to co zjedia... a nemusis ani skoncit dietu a zacat jest, proste len sa najes a uz uklada energiu telo, lebo ta jedna zlozka chyba a spomaluje sa tym chudnutie. Ale teda neviem o tom viac:D
Mna osobne oslovil vshred, s carb cyclingom, planujem sa na to vrhnut s cvicenim :D
Ale teda k tvojej otazke: ja som napr. aktivnejsia, aj vela musim premyslat aj cely den pobehujem, ked som pod bazalom, resp nestiham jest, nevladzem. Vyslovene nevladzem. A nechudnem. Cize nemyslim, ze hladovanie ma nejaky vplyv napr. u mna na chudnutie, lebo raz sa najem a netravi mi (ja som vlastne aj takto pribrala, lebo som fakt jedla nepravidelne, a kolkokrat raz za den, pomedzi ked tak kava a cokolada maximalne...

Ak ti ide chudnutie a si spokojna, dobre sa citis, neznizovala by som nic. ked tak mozes skusit a uvidis ako ti bude.. napr. gynekologicka mne s bazalom 1600, prikazala jest 1200 :D lebo inak vraj neschudnem.. Ja som nevladala ani zit!

astrid31
28. máj 2024

Bazálny metabolizmus je minimum, ktoré by si mala prijať za deň, aby tvoje telo fungovalo ako má. Pripočítava sa k tomu ešte tvoja telesná aktivita, tzv. PAL...pri minimálnom pohybe je to 1600 x 1,2 = 1920 - to je hodnota pri ktorej by si nemala chudnúť ani priberať. Ak chceš byť v kalorickom deficite, tak je dobré sa držať medzi 1600 -1920, resp. vyššie ak sa hýbeš (pozri si na internete akým číslom to vynásobiť podľa pohybu). Pokiaľ si teraz chudla a chudneš ďalej, nič by som nemenila. 🙂

vanilkovazmrzka
29. máj 2024

Ak ti niekto povie ze mas prijimat menej ako bazal, je to amater, sarlatan, hlupak, a pre spolocnost skodlivy clovek lebo ohrozuje zdravie druhych.

wiwi28
29. máj 2024

Ja mám skúsenosť, že keď som sa držala pod bazálnym metabolizmom (ja mám 1500kcal a držala som sa 3mesiace na 1350kcal) tak som vôbec nechudla ale ani nepribrala. Len som bola unavená, nefungoval hlava a zadržiavala som dosť vody (takže opticky som bola ešte väčšia). Od februára 2024 sa držím na príjme 1600-1700kcal a výdaj cez 1900kcal a schudla som 4,5kg tuku a veľmi veľa cm. Len ja aktívne každý druhý deň cvičím vo fotku dvíhanie váh. Toto je bod ktorý mi raketovo naštartoval chudnutie. A všimla som si, že ak jem naozaj dosť bielkovým tak sa mi ešte aj krásne rysuje svalstvo a viac vynikne takže som opticky chudšia.

autor
29. máj 2024

Ďakujem dievčatá 🙂
O 2 týždne ideme na dovolenku a bola by som mega spokojná, kebyže mám pred odchodom pod 80 (ešte 1,5kg treba na to), tak som vážne začala rozmýšľať nad tým, čo mi vravel, že možno by som to tak urýchlila, aj keď sa mi to nezdalo. Takže ďakujem za váš racionálny pohľad.
Áno, cvičenie je super, snažím sa, ale máme 3 akčných drobcov a manžel teraz každé poobedie dorába veci na obytnom prívese, takže cez deň nie je kedy. Niekedy sa dokopem vstať keď zaspia a cvičím :D Vidím očividné výsledky, keď sa mi to podarí aspoň 3-4x tyzdenne. Ale často je to len raz. Potrebujem v tom viac odhodlania vstať 🙂