Chcem schudnúť a chcem ísť na to podľa kalorickych tabuliek. Ale nerozumiem jednej veci. Je tam napríklad obed porcia spagiet 100 g. Vážim to ako čisté špagety pred varením alebo plus váha pesta alebo špagety po uvarení s pestom spolu dohromady? Ako to je vlastne? Ďakujem.
Každú jednu surovinu odvážiš. Napr robím si špagety s tuniakom, lyžičkou pesta a cherry paradajkami. Odvážim si 110g neuvarenych cestovín a zapisem to do tabuľky ako ja neviem špagety značka xy 110g, potom si nájdem potravinu bazalkove pesto podľa značky aké mám a dám koľko som ho použila. Ak 1 lyžičku a ešte neviem cca koľko je to gramov, tak si odvazim aj to. Potom plechovku tuniaka podľa značky zapisem a na záver 10ks cherry paradajok a vyjde ti koľko kcal ma tvoje jedlo plus rozpis sacharidy tuky bielkoviny atd…
Ak si z menu vyberas surove spagety, zadas si hmotnost surovych spagiet. Ak je aj moznost uvarene spagety, zadas si hmostnost uvarenych spagiet. Samozrejme cistych. Pesto si musis tiez odvazit a najst si kolko kalorii ma dane pesto ;)
Kalorie se uvádějí po uvaření. Teda 100gramů uvařených špaget nebo rýže, atd..
A to jako surovina samostatně.
Kalorie pesta nebo omáčky jsou také zvlášt.
Příklad:
100 g suchých špaget má přibližně 350 kcal.
Po uvaření se hmotnost špaget zvýší, takže 100 g uvařených špaget má přibližně 130 kcal.
Pokud přidáte 50 g pesta, které má přibližně 240 kcal na 100 g, tedy 120 kcal na 50 g, výpočet celkových kalorií bude:
100 g uvařených špaget: 130 kcal
50 g pesta: 120 kcal
Celkem: 130 kcal (špagety) + 120 kcal (pesto) = 250 kcal
Celé jídlo bude mít tedy 250 kcal.
Je to blbosť, normálne sa hýb viac, ako zješ, to je celá veda...
Všetko zvlášť v surovom stave, nevyberas z hotových jedál, keď robíš napr.prazenicu, odvážis vajcia, maslo atď a tak zapises, nedáš že hotová praženica lebo nevieš koľko tuku napr.pouzili v Tom recepte.Je tu skupina cesta k mojej premene, je tam pripnuty príspevok kde máš komplet všetko vysvetlene