Jedlo - zúfalstvo

6. dec 2023

Je tu nejaká kocka, ktorá má rovnaké pocity ako ja? Celý život bojujem s váhou. Nie raz som schudla, schudnem aj 20-30 kg, držím si to nejaky čas, možno 2-3 roky a potom sa na to vykaslem jem všetko a priberiem to. Ja už neviem čo mám so sebou robi. Najhoršie je, že teraz sa ani naštartovať neviem, keď aj vydržím mesiac, ale to nestačí. Je to pre mňa začarovaný kruh a ja som už zúfalá. Viem, že je to len vyplakavanie. No ja som normálne v takom strese z toho, z toho že som tučná, že to len radšej ďalej zajedam, príde mi moja situácia bezvýchodisková. 😔

kitycat
6. dec 2023

Pretoze to nie je o diete ale o celozivotnej zmene stravy

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
6. dec 2023

och,a koby som o sebe citala. trosku popisem, ako som na tom. taku svoju historiu.

mam 164cm.

ked som nastupila do roboty, mimo domov, musela soms a sama zivot a uz soms a napchavala. z nejakych 56-57kg som pribrala na 65kg, za co by som terza vrazdila.
zmenila som posobisko, vratilasom sa domov a schudla som opat na povodnu hmotnost bez chudnutia.

zacala som robit tam, kde som doteraz a postupne mi vysla hmotnost na 72-74kg. nastvalo ma to, zacala som chudnut, prisne, jazdila som do prace na bicykli asi 15km tam a rovnako spat. a schudla som na 58-60kg.

nejaky cas soms a drzala a opat som rpirbala na nekjakych 70-72kg.
otehotnela som a po porode mi zostalo asi 80kg.
no na materskej som dalej priberala, tusim na 87kg.
ked sa dcera uz troksu osamsotatnila, zacal aosm chudnut a dostala som sa na 80kg a dalej to neslo. vseobecne sa najlepsie udajne chudne na jar a cez leto a aj ja som vzdy tak zacala.

po par rokoch som opat priberla az na 95kg. to bol januar. sviatky su pre mna kriticke obdobie a teda vtedy mi uz aj dost zle travilo, palievala ma zaha, tka soms a rozhodla, ze si odlahcim travenie a tak som zacala od jedneho pondelka.
bola som u kamosky a ona mi povedala, ze zacali chodit so sestrou a dalsou kamoskou do fitka. tak som sa pridala. hoci zacali kovidove karanteny, oprela som sa do roho poriadne a do jesene slo dole asi 12-13kg.

cez sviatky som nieco malo pribrala a dalsi rok som zacala opat s chudnutim.a le nastartovala soms a az v aprili, opat som schudla 12-13kg. no smaozrejme niektore kg som chudla 2x koli sviatkom.

prisli dalsie sviatky a pribrala som, nevedela som sa nastartovat,a le trosku sa mi podarilo dat dole, mozno nejake 3kg, ale tusim to nebolo ani to, co som nabrala.

a prisli dalsie sviatky a ja sa uz neviem nastartovat vobec, neustale to skusam, par dni pohode a potom sa ponapchvam a hotovo. v lepsom pripade sa mi podari hmotnost udrzat, no cez sviatky priberam. a sviatky sa blizia.

teraz mam 79kg.

victoriab
6. dec 2023

v prvom rade sa prijmi, maj sa rada, aká si, ty nie si len tvoje telo, tvoje telo je nositeľom a domom pre úžasnú osobu ♥️ a keď sa prijmeš a akceptuješ,časom možno začneš malými krokmi, prestanes sladit kavu napriklad. ale proste netrestaj sa a neumučuj sa, ze si "tucna", ludia su rozni, ake by to bolo, keby sme boli vswtci rovnaki? najdi si nieco, co ti robi radost. nastav si mysel na seba a na to, ze milujes to, kto si. a clovek sa vyvija. vswtko je nejakym stupnom k este lepsiemu ja. a o to sa predsa snazime vsetci kazdy den. niekto bez padov a posmyknuti, niekto dlho a obklukou. no a co, nemozme ist vsetci po tej istrj ceste, lebo vsetci sme ini. ♥️ pozeraj na seba ocami zalubenej osoby, ta nedostatky nevidi ♥️♥️♥️

ivangeline
6. dec 2023

Vaha nie je vsetko. Zdravo zi. Tes sa z pohybu. Budes vyzerovat krasu. ;) Par kg navyse nemusi byt nieco zle.. Ide o to sa citit dobre a byt zdrava.

Ja sa tiez nvm dockat kedy odidem z kolobehu rodenie a dojcenie.. Potrebujem schudnut ale aj pre zdravie..

magic08
6. dec 2023

schudnut nie je len otazka niekolkomesacnej diety , schudnut a udrzať si vahu je uprava stravy na dozivotie, je to zivotny styl. Toto si musis v sebe upratat a az vtedy si dokazes vahu udrzať natrvalo

autor
6. dec 2023

@majamat ja som veľmi pribrala keď som prišla do novej práce, kolegyne tu chodia na obedy, ja som šla s nimi, ale pre mňa je to menu z restik proste príliš tučné, mastné, kalorické. V byvalej práci sme na obedy nechodili. Okrem toho ma táto práca aj dosť stresuje.
To čo píšeš je ako cez kopirák ja. Plus mínus. 🥲 No nič, budem sa len musieť opäť zaťať, ale ťažko sa znova zvyká na ten nízky príjem.

brloh
6. dec 2023

Nie je to o diéte. Človek často jedlom zakrýva svoje potreby pred sebou samým. Niečo ti v živote chýba. Zamysli sa čo. Možno dobrodružstvo, možno práca, vzťah, láska, peniaze... môže to byť čokoľvek. Ak sa dostaneš do stavu kedy začneš tieto chýbajúce veci riešiť a vyhľadávať tak na jedlo ani nepomyslíš. Len ti žalúdok dá 1-2x denne vedieť že niečo musíš zjesť ;)

katka700
6. dec 2023

Neviem ako poradiť možno by ti pomohlo prestaviť sa na body neutrality. V každej diskusii o hmotnosti sa skôr či neskôr stretnú 2 nezmieritelne tábory. Každý má svojich umiernych aj radikálov. Mierni sú fajn a dávajú dobré rady.
Radikáli sú horšie stráviteľni . Morálne nadradené fitnes-uchylacky ta zdrbu ze za nadváhu si môžeš sama lebo si lenivá, nemáš sebakontrolu a ich dokonale miery vezna z dachau. Bodypozitivity aktivistky ti povedia že sa máš mať rada taká aká si aj keby si mala bmi 40 a tvoj problém nie je v nadváhe ale v hlave.
Keď dorazia sem radšej už príspevky nečíta j.
Body neutrality je o tom že sa sústredís nie na nadváhu, ani na vzhľad ale na to čo tvoje telo dokáže. Napríklad sa tešíš z toho že môžeš chodiť a nebolia ťa kĺby. Alebo začneš s nejakým športom, môže to byť niečo úplne nenáročné alebo niečo ťažšie a postupne sa zlepšujes tempom aké ti vyhovuje. Športom a tým že prestaneš riešiť hmotnosť znížis stres a schudnes ľahšie.
Potom existuje ešte intuitívne jedenie. Napríklad keď nemáš chuť na raňajky tak ich neješ. S kolegyňami nemusíš ísť na obed každý deň. Možno ak si 2x do týždňa donesies jedlo z domu, niekto sa k tebe pridá.
Držím palce nech sa ti podarí dosiahnuť hmotnosť akú chceš.

majamat
6. dec 2023

no mna tiez vsetko stresuje.
doma, nie vzdy mam klud, ale tak to je take normalne, ez clovek doma sem tam aj probelmy riesi. no terza sme toho mali vela. dcera ma tiez kopec dg. nic co by ju nejak vyrazne ohrozovalo,a le vyzaduje si to cas - kontroly u lekarov, lieky, dieta. a teda tento rok uplna hroza.

s dcerou som bola na tolkych vysetrneiach a kontrolach, pripadne po vysledky, tiez 2-dnova hospitalizacia.
ked uz bol aky taky pokoj, mam zapal pluc, resp to bol spasticky zapal priedusiek so znzenou saturkou, no najskor to uzavreli ako zapal pluc a pridala sa jej aj srdcova arytmia. tak s nou po lekaroch, byvala som u nej. na jesen zas s sebopu, lebo som mala uz dlhsie doporucenu operaciu,t ak som teraz doma po operacii. tento rok som si lekarov fakt "uzila"

v robote to je tiez velmi stresujuce, tam je vsetko zle. ide to dolu vodou, robim tam roky, ale neviem, co sa deje, teraz zrejme nastanu opat nejake zmeny. tak uvidime.

autor
6. dec 2023

@brloh tak toto je dobrý názor, z uvedeného mi chyba snáď všetko 😀 aj keď mám prácu, mám vzťah...

veselo_neveselo
7. dec 2023

Ja som presvedcena, ze nadmerne jedenie nie je problem jedla, ale problem psychologicky.
Skus na to ist cez hlavu, skus par sedeni s terapeutom, a praocat na tom co ti to jedlo prinasa, co nahradza, co vzbudzuje...a skusit sa s tym popasovat, najst ine sposoby ako jedlo na naplnenie tych potrieb.

Nebicuj sa za to, bud k sebe laskava, zameraj sa na seba, na svoje vnutro - a uvidis, ze to pojde.