Prosim Vas nemate k dispozicii nejaky vzorovy jedalnicek pre zenu na 7 000kj?
vdaka
@zuzka2010 ahoj ja som si dala vypracovat u trenera vo fitku, stalo to len 20eur a spravil to na mieru podla toho co mi chuti a kolko kg chcem schudnut.
@blackcrystal a chudla si podla neho?
@zuzka2010 Od zdravých nízkokalorických potravín (skús si niečo prečítať): celozrnné výrobky (chlieb, ryža, cestoviny), zemiaky, ovsené vločky, nízkotučné a polotučné mliečne výrobky (biele jogurty, tvrdé syry, tvaroh...), chudé mäso (hydina, zajac, hovädzie, divina), ryby, veľa veľa zeleniny, pomenej ovocia a zdravé tuky (avokádo, extra panenské oleje napr. pokvapkať zeleninový šalát alebo na prípravu jedla).
Žiadne vyprážanie, len na prírodno, vo vlastnej šťave alebo s ČL oleja. Zelenina čerstvá, na pare, grilovaná. Hydina bez kože. Polievky nezahusťované múkou a tukom.
Dostatok tekutín, cca 2 - 3 litre (čistá voda, nízkosodíkové minerálky, nesladené čaje).
Zhruba 😉
Na jedálničky od trénerov si treba dávať pozor, nie vždy sú "pre bežnú chudnutia chtivú ženu" 🙂 ale pre niekoho, kto aspoň 4x do týždňa posilňuje, čiže založené na množstve bielkovín, možno ešte aj suplementov, nie sú vhodné z dlhodobého hľadiska a častokrát sa nedá hovoriť o zdravom chudnutí.
A nie na mieru ale rovnaké pre každú zákazníčku 😉 bez ohľadu na vek, hmotnosť, denné aktivity, "chudnúcu históriu"...
@zuzka2010 ano fungovalo, dohodli sme sa, ze za 1 mesiac chcem úbytok 4kg až 6,5 kg (zalezalo od toho ci budem aj cvicit). Slo to lahsie ako som cakala, kedze mi jedalnicek spravil s mojimi oblubenymi a rychlymi jedlami a jes az 5x denne, takze nikdy nie si hladny a nejes nic co nemas rada. Je to dobre aj ak chces zmenit zivotny styl na zdravsi. Pripadne ak chces extra rychly ubytok, je dobra mliecna dieta 🙂 ja som dnes zacala, lebo chcem byt velmi chuda a do dvoch tyzdnov chcem -8kg. Potom sa planujem vratit spat k tomu, co mi vypracoval trener.
https://www.modrykonik.sk/forum/chcem-schudnut/13-dnova-mliecna-dieta-zacinam-kto-sa-prida-2/
@lorela tak pre mna bol ten jedalnicek na mieru, ja som mala stastie na trenera, ze mu na tom zalezalo, podla mna sa to neda takto zhrnut, samozrejme nie vsetkym na tom zalezi, ale som dokazom toho, ze su aj vynimky. treba si pytat referencie, takyc co beru do uvahy aky mas bezny den a pod. ja napr. nejem ziadne maso, ryby ani vela konkretnych veci zo zeleniny. Spravil mi to presne z toho, co som dala na zoznam, veci, ktore som ochotna jest a co mam naozaj rada. a vobec som nelutovala.
@blackcrystal Takých trénerov ako opisuješ je naozaj veľmi málo. Áno, mala si šťastie 😉
@lorela no stastie, neviem ci som sa spravne vyjadrila, ide o to, ze ja by som sa nezverila nikomu bez pozitivnych referencii. Ale podla mna tak je to vo vsetkom (aj ked si clovek vybera lekara, dovolenku a pod.), ak sa niekto spolieha na nahodu tak si za negativny vysledok moze sam.
@blackcrystal V zásade ide aj o to, či sú tie pozitívne referencie relevantné a do akej miery dokáže potenciálny zákazník posúdiť, že sa jedná o naozaj "dobrý jedálníček".
@lorela Tak ja som pocas dodrziavania nebola vobec hladna, a necvicila som vobec. Kupovala som len potraviny, co mali v zlozeni najmensi obsah neopodstatnenych latok. Veci co presli desiatkami spracovaniami a maju v sebe mnozstvo chemickych latok nemozu byt zdarave ani dobre pre ziaden organizmus. Moj bezny den, je taky, ze cely den iba sedim a vsade sa dopravujem len autom, takze ziaden pohyb nemam. No schudla som len vdaka jedalnicku a zdravym potravinam 5,5kg za mesiac a citim sa fantasticky. Nie kvoli tomu, ze vazim menej ale preto, ze som zrazu plna energie 🙂... Takze ja za seba odporucam... 🙂
@blackcrystal Ak sa tých 5,5 kíl znovu nenalepí a keď taký preventívny krvný rozbor aj po roku ukáže dobré výsledky, tak je všetko v najlepšom poriadku 🙂
@lorela asi si nestretla správnych poradcov/trénerov 🙂 Jedálníček (dobrý), by mal zahŕňať množstvo vydané kcal. Iný objem kcal pre ženu cvičiacu 2 hodiny denne, iný pre necvičiacu. Iný pre ženu s váhou 80 kg, iný pre ženu s váhou 60 kg.
Osobne odporúčam na zostavenie jedálníčka kaloricketabulky.cz. Tam sa dá spraviť jedálniček jednoducho, a keď sa správne ponastavujú vstupné údaje, tak aj dosť rozumne. Pri stanovovaní kalorickej potreby je nutné zohľadniť okrem bazálneho metabolizmu napr. aj to, že na samotné trávenie potravy sa spotrebuje cca 10% energie. ďalej samozrejme treba zohľadniť, ako človek pracuje - či je to sedavé zamestnanie, alebo je celý deň v pohybe, alebo cvičí.
Píšem to preto, lebo väčšina ľudí v súčasnej dobe - zvlášť žien - je MÁLO, nie veľa. Tým pádom má spomalený metabolizmus a telo ukladá tuk - robí zásoby. A teda by mali začať jesť viac - a nie horalky ani kávu - aby sa im naštartoval metabolizmus. Na chudnutie sa odporúča prijať max. o 400 kcal menej, ako je kalorická potreba - pri zohľadnení baz. metabolizmu, výdajov všetkého druhu, ako som písal vyššie. Keď človek príjme menej kalórii, telo sa prepne a robí si zásoby. Preto pozor na to, koľko jete.
Človek si akosi vybudoval pocit viny z najedenia sa. žena cíti pocit viny, keď sa 2x denne normálne naje (po 500 kcal). Lenže to je možno polovica kalorickej potreby. Potrebovala by ešte jedno také jedlo a medzitým dve také 200 kcal.
@zuzka2010 pozri na www.chudnutieako.sk, myslím,že tam niečo nájdeš. Nedrž sa však zúfalo tejto cifry, pre niekoho to môže byť veľa, pre iného málo. Aj z nedostatku jedla sa nechudne, paradox, ale je to tak. Je tam aj kalkulačka BMI ,tak ti to vypočíta aj množstvo sacharidov, tukov,bielkovín, ktoré máš prijať.
@worker_falcon Presne o tom píšem aj ja 😉
Čo sa týka trénerov, žiaľ, stretla som ich pomerne veľa, videla som tiež mnoho jedálníčkov a presne ako píšeš, ich "úspech" tkvie v tom, že sú postavené na rýchlom chudnutí, nízkom príjme. Čo je, samozrejme, veľmi nesprávne a hlavne neprofesionálne - o čom stále píšem. No ženy - zákazníčky sú nadšené, pretože jedálníček "naozaj FUNGUJE!".
Tým nezhadzujem prácu fitness trénerov, naopak, vyzdvihujem tých, ktorí si svoju robotu robia zodpovedne a hlavne odborne!
@lorela nuz za cely zivot som nastastie zatial nemala ziadne zdravotne problemy a casto chodim na preventivne testy. Odjakziva som si kazdy den na obed kupovala cestoviny, pizzu, cinu, cokoladu, cukriky, vyprazany syr alebo hranolceky. Jedla som nepravidelne a velmi nezdravo (napriek tomu by moju postavu zrejme nikto nenazval tucnou). Tak verim, ze zdravy a pravidelny jedalnicek (obsahujuci ovocie, cast zeleniny, celozrnne vyrobky a nizkotucne ml. vyrobky) nemoze byt urcite horsi ako ten moj povodny... 🙂
@zuzka2010 Zostav si ho podľa svojej chuti, tak bude nadlho použiteľný 🙂
Jedlo si budeš musieť pár dní, možno týždňov vážiť, aby si neprešvihla množstvo, a tým pádom aj kJ.