Prosím máte niekto skúsenosti s chudnutím a intuitivnym stravovaním? Mala som kedysi PPP ktorá sa mi rozvinula po používaní kalorickych tabuliek, dostala som sa z toho, ale KT už používať nemôžem. Lenže pribrala som, už mám nadváhu - 66kg pri výške 156cm, potrebujem schudnúť nejakých 10kg. V rámci terapie mi odporučili intuitívne stravovanie. Čítam teraz knihu, učím sa to postupne, ale mám pocit že to je skôr o tom aby sa človek zmieril s tým že bude navždy tučný. Mám 32 rokov, keď dodržiavam to čo mi kázali v terapii tak priberám každý rok 2-3 kilá a neviem to zastaviť, takýmto tempom budem na tom za chvíľu veľmi zle. Jediné čo mi dovolia kvôli PPP je to intuitívne stravovanie, myslíte že sa dá aj takým spôsobom schudnúť?
Tak aj principom kalorickych tabuliek je to, aby sa clovek nasledne intuitivne naucil, kolko je to "zdrave mnozstvo", ktore ma nasledne konzumovat pre udrziavanie vahy. Mne to presne v tomto pomohlo.
A ako si na tom s pohybom? Lebo pokial clovek je naozaj rozumne porcie, vyvazenej a zdravej stravy + zaradi pohyb 3-4x do tyzdna, tak neverim, ze kg nepojdu pekne pomaly dole.
Samozrejme. Ak priberas takto pomaly, 2-3 kila rocne, to je na den menej ako 100 kalorii? A to je naozaj malicka zmena. Pol chleba denne menej, za lyzicu menej ryze, nenatriet ten chlieb maslom. Naliat do kazdej kavy trochu menej mlieka. Pol keksika namiesto celeho, alebo si dat sladke len obden. Ten med do caju si nedat. Ak si si pocitala kalorie, tak vies ze 100 je naozaj malicko.
To intuitivne stravovanie je zamerane na to, aby si si k jedlu sadla s celou a uplnou pozornostou, a nacuvala si. Ziadny mobil, telka. Sustredit sa na jedlo, co jes, ako chuti, co popri tom vnimas, konzistenciu, teplotu, kontrasty chuti.
Ked sa takto budes stravovat, tak sa to vyrovna, budes jest tolko kolko ti treba a budes citit, ked budes mat dost.
Treba si poriesit emocie okolo jedla, nejest pre potesenie alebo z nudy, ale to uz asi vies.
Som na intuitivnom stravovani 3 roky. Nikdy som nevyzerala lepsie. 10 rokov predtym som trpela PPP, bulimia, anorexia. Na intuitivne stravovanie nedam dopustit. Konecne jem sladke bez vycitiek a moje telo vyzera skvelo.
Dievčatá ďakujem, tak ste mi dodali nádej. Kalórie som vedela naspamäť, naozaj keď sa nad tým zamyslím, stačil by mi maličký deficit. Ja nemôžem chudnúť rýchlo, to by sa mi zase vrátilo. Možno za rok keby som tých 10kg schudla, to by bol ideál. Jedla som pravidelne každé 3h, dostatočne veľa jedla aj s prílohou, ako ma učili. Ale asi som to množstvo presvihla. Toto intuitívne sa mi pozdáva, len stále mám v podvedomí ten strach, že keď si dám nevhodné jedlo tak priberiem. Pohyb mám len chôdzu, ale nie málo, asi 5km denne a cez víkendy chodím na túry tak vtedy viac. Počas PPP som behala aj robila silový tréning ale to som tiež preháňala tak sa bojím k tomu vrátiť.
Ahojte, ja, ako chápem, práve počítanie kalórií je proti princípom intuitívneho stravovania, pretože keď sa to vymkne z rúk, tak to môže viesť práve k PPP. @mamamasama super výsledok 🙂 aj to, že jedlo už nie je strašiakom
@mamamasama to je skvelé, môžem sa tá spýtať, ako si začínala - mala si také stavy že rýchlo musím zjesť všetko lebo teraz môžem a potom zase nebudem môcť? Prešli ťa chute na zakázané jedlo a pocity viny po čase?
Áno, samozrejme ze sa to dá. Kalorické tabuľky nie sú svätý grál. Niekdy viac ublížia ako pomôžu.