Ahojte. Potrebovala by som sa poradiť ohľadom môjho problému. 7 rokov som sa liečila z anorexie, dostala som sa na normálnu váhu (49 kg), avšak mám problém s tým, že ak som celý deň preč z domu, nedokážem celý deň nič zjesť, vlastne ani vôbec nie som hladná. Prvýkrát jem až keď prídem domov okolo 16tej, aj to nezjem normálne varené jedlo, ale najskôr len nejaké ovocie, keksíky atď. nič iné nedokážem. Okolo 18:00 večera - jogurt s muesli a ovocím alebo chlieb so šunkou a zeleninou, nikdy nič iné. Po večeri však príde nekontrolované jedenie. Celé 120g balenie piškót, slané tyčinky, 1-2 jablká, mandarínky, ďalší kus pečiva, ovocná kapsička, muesli tyčinky, sušienky…. Minule som to zrátala a bolo to spolu okolo 2000 kcal. Idem spať okolo 22:30, okolo polnoci sa znovu zobudím a musím niečo zjesť, napriek tomu, že nie som hladná. Ráno mám výčitky z toho, čo som v noci zjedla a nedokážem sa naraňajkovať. Od začiatku roka som pribrala ďalšie dve kilá, napriek tomu, že denne chodím viac ako 20000 krokov + hodina na stacionárnom bicykli. Viem, že by som mala jesť pravidelne a dostatočne počas dňa, ale nedokážem to. Máte s tým prosím niektorá skúsenosť, ako sa dostať z toho dostať? Už som zúfalá.
a nehrotis to moc ? najedz sa vtedy ked si hladna nie ked mas na nieco chut. ked mas na nieco chut napi sa vody alebo si daj hrozienka oriesky ci horku cokoladu s vysokym obsahom kakaa. v podstate potraviny s velkym podielom bielkovin ta vedia dostatocne zasytit.
Tvoje telo pýta čo mu celý deň vedome alebo nevedome odopieraš. Nastav si budík každé tri hodiny a niečo zjedz, keď aj len dva hryzy. Ale myslím, že toto je už na odborníka.
Si isla z anorexie do zachvatoveho prejedania. Stava sa ti to preto, lebo cely den nic nejes. Ak by si zacala klasika ranajkami (aj ked nemas chut) a pravidelne pokracovala pocas dna, nic take sa ti nedeje. Ak sa chces dozvediet viac, alebo chces skusit odbornu pomoc, kontaktuj organizaciu Chut Zit, ktori su v tomto odbornici a vedia poradit aj telefonicky. Este odporucam pozriet profil kitaka_haes na Instagrame. Ma velmi pekne spracovane hadam vsetky temy ohladne PPP. Urcite sa tam najdes a pochopis, preco sa ti toto deje.
Presne toto kontroluje lekarka u nasej dcery - ci je pravidelne a ci sa nevyskytuje zachvatove prejedanie. Kontaktuj lekara, ktory predtym pomohol alebo kludne vyhladaj aj ineho. Pozri aj stranku ktora je odporucana v prispevku vyssie, presne tu nam odporucali v nemocnici
Si závislá na cukroch, premnožila sa ti Candida, ktorá spôsobuje neustálu chuť na sladké a prejedanie sa. Konzumuješ len sacharidy múku a cukor, pridaj do stravy viac Proteínov a zdravých Tukov kura, losos, avokádo, olivy, kokos, orechy a semená, vajcia, maslo ... zasýtia ťa na dlhšie a zastavia chute na sladké prejedanie.
Ozdrav si črevnú floru Probiotikami ( kefír, biely jogurt, biele acídko ..) vytlačia candidu z tala.
ja nerozumiem hlavne tomu, ako niekto, kto ide uz vecer spat, vstane po par hodinach rozospaty v noci z postele a ide jest 🙉 ved ked spim, tak predsa spim
hlavne vsetky piskody, keksiky, tycinky a kadejake somariny nekupuj a tych, co mas doma sa rychlo zbav, nebude ta to lakat jest
zeny viete nieco o anorexii ked hovorite o zavislosti na cukroch a uprave stravy, o tom, ako moze v noci vstat a ist jest? To si hlasy v hlave, ktore bud nutia nejest. Rozbija sa cely metabolizmus, nic nefunguje tak, ako u inych ludi bez tejto nestastnej choroby. Radsej si aj vy precitaje stranku chutzit, ktoru vytvorili odbornici. Je super, ze autorka si dokaze problem priznat a dalsim krokom je vyhladanie lekara, ktory ju prevedie cez toto kriticke obdobie
@sissik ďakujem. Som rada, že aspoň niekto to chápe.
Do chuť žiť chodím už roky, ale keď už mám naozaj jesť, tak to nezvládnem a po dlhých hodinách hladovania to už nedokážem ovládnuť. Keď som bola na nízkej váhe, rodičia na mňa dohliadali a tiež som sa znovu nechcela vrátiť do nemocnice, takže som jedla pravidelne. Teraz, keď som celý deň v škole, nedokážem jesť pred spolužiakmi a vlastne rodičia ani nevedia, či som jedla.
@sissik
metabolizmus si rozbíja stravou plnou cukru, kým sa nezačne zdravo stravovať tak jej žiadny psycholog ani psychiater nepomôžu.
Sama píše, že roky chodí do "chuť žiť " nepomáha jej to, je zúfalá a prosí o pomoc, čo je dobre, lebo si uvedomuje, že to takto dalej nejde a skoro skončí na antidepresívach ak to nezmení. Nie darmo sa hovorí " Si to čo ješ " ak ješ zdravo, zdravo sa aj cítiš.
@autorka tvoje zdravie je v tvojich rukách, je na tebe čo s tým urobíš, nikto Ti nepomôže ak si nepomôžeš v prvom rade sama.
Dostaneš sa z toho len po zmene stravy, budeš sa cítiť lepšie psychicky aj fyzicky, budeš mať viac energie a lepší spánok. Viem, že pri tejto strave spíš veľmi málo, priberáš a si stále unavená. Vyhľadaj dobrého psychologa.
@vakatko citas ze ma problem najest sa ored inymi? Tak jej porad ako ma toto prekonat. Nie rozpravat o sacharidoch. Kedze neje cely den a potrebuje spravne sacharidy aj bielkoviny aj tuky, telo nedostane co potrebuje. Tvoje rady jej neprospeju. Potrebuje prekonat to, ze nedokaze jest pred inymi. Na to je psycholog/psychiater. Rada ze jej zdravie je v jej rukach je kontraproduktivna. Radsej uz nepis, lebo tvoje neodborne rady sposobia viac skody ako uzitku
Viem, ze otvaraju denny stacionar. Pomohla by napr. 2-tyzdnova PN a denna navsteva toho stacionaru? Pripadne ak poprosis maminu, aby na teba dohliadala nejaky cas? Potrebujes pomoc druheho cloveka, ktory tvojim problemom naozaj rozumie. Sama to citis. Hladaj ju na spravnom mieste. Obavam sa, ze tu sa dockas rad, ktore tvoj problem zhorsia 😔 palec hore za to, ze si o pomoc dokazala poziadat.
Ak chces, napis mi spravu cez postu
ak si sa uz liecila, bola si u psychiatra aj psychologa? Vies ich oslovit znovu? Aj ked napr. boli pre deti (neviem kolko mas rokov, aky vek si mala ked si sa liecila), tak by ta mali vediet nasmerovat na niekoho pre dospelych.
Ak si to napr. zvladla v minuosti bez liekov, skus teraz pomoc psychiatra. Ale takeho, ktory je zamerany na PPP a teda vie, co sa s tebou deje a bude pre teba hladat vhodnu liecbu. K psychiatrovi mozes aj bez vymenneho listka.
Na podporu budes potrebovat aj psychologa, on ti pomoze zvladat a nauci ta prekonat tie hrozne otravne myslienky. Mas aj nejake dalsie problemy suvisiace s PPP? Ak ano, najdi pomoc co najskor.
Mas v blizkom okoli niekoho, kto s tebou bude napr. v noci a pomoze ti prekonat v spolupraci s psychologom navalove jedenie? Budes potrebovat podporu okolia, je velmi tazke zvladnut toto vsetko sama
@sissik mám 19, k psychiatričke, ku ktorej som chodila už ísť nemôžem, pretože je detská (v NUDCH). Kým som k nej chodila, roky som užívala Sertralin, istý čas aj Olanzapín, avšak teraz som si už novú lekárku nenašla a tým pádom som vysadila aj lieky. Bola som viackrát hospitalizovaná, v najhoršej fáze som bola ako 16 ročná (mala som bmi <10). Jesť a priberať som začala len nátlakom, nie z môjho rozhodnutia. Zdravotné komplikácie (reflux, amenorea, osteoporóza, celiakia,…) mi zostali doteraz. O stacionári viem, ale je len do ukončených 18 rokov. Mama si myslí, že počas dňa normálne jem, ale kedže raňajky aj obed by som mala jesť v škole, nedokážem to. To čo zjem doma nepovažuje za prejedanie, sama mi tie veci kupuje a nosí do izby, hoci som jej x-krát povedala, nech to nerobí. No a ja po takmer 20 hodinovom nejedení, pričom vôbec nejem varené jedlo nedokážem ovládať koľko toho zjem. Všetko to ale pochádza z mojej nespokojnosti so sebou a túžbou znovu schudnúť. Každopádne ďakujem za podporu, skúsim si nájsť novú psychiatričku a riešiť to.
urcite najdi novu lekarku pre dospelych. Mamina sa zapajala do liecby, kym si bola v NUDCH, bola oporou, vie co treba robit? Povedala si jej, ze znovu si v tom bludnom kruhu a potrebujes sa dostat von? Ak predtym pomahala a teraz o tom nevie, skus sa s nou porozpravat. Zial je to celozivotne ochorenie v ktorom sa mozes dostat do remisie - teda stavu bez priznakov. Ale akakolvek nevhodna poznamka, natlak, stres - moze znovu spustit tieto myslienky a si v tom znovu. Niektorym dievcatam/zenam pomoze, ked si zalozia napr. profil na soc.sietach a vedia sa z niektorych veci vypisat. Neviem, co by pomohlo tebe. Teraz je narocnejsie, lebo si dospela a musis si lekarov vybavit sama. Kym si bola dieta, riesili to rodicia. Ako mama si myslim, ze ked sa tvoja mamina dozvie, ze potrebujes pomoc, tak ta v tom nenecha a pomoze ti. Len jej to povedz 😉
@sissik, všetky choroby začínajú v črevách aj tie psychické, asi nevieš čo spôsobuje cukor v tele. Nechápem, že ju matka nechá jesť junk po problémoch čo mala, ale asi na takej strave vyrastala a teraz to má následky.
Cukor spôsobuje nespavosť, úzkosti, depresie ... Poradila som jej zmeniť stravu, lebo začala sledovať váhu, problém s jedením jej musia pomôcť odborníci, čo som napísala v závere.
@vakatko 1.nevyrastala som na “junk” strave, celé detstvo som mala zdravú stravu a bola som chudá. 2.neviem čo je považované za junk food, ale podľa mňa to sú fast foody, chipsy, sladké pečivá, vyprážané atď., čomu sa roky vyhýbam. Nemyslím si, že sú to detské piškóty, ovocie, celozrnné pečivo, ovocné kapsičky…. Ale ďakujem za pripomenutie, myslím že mi to po rokoch strachu z čohokoľvek sladkého pomohlo.
nahlasujem nevhodne komentara s takymto odkazom pre adminov "citliva tema anorexie, ku ktorej sa vyjadruje nekompetentny clovek bez akychkolvek skusenosti s chorobou samotnou alebo s chorobou v rodine. Komentarmi, ako tento zhorsuju uzkosti postihnuteho"
@janci27 ked tu napise upozornenie niekto, kto ma skusenost a pisatel aj tak pise bludy, tak ja to mozem nahlasit. Mas skusenost a vies poradit? Ak nie, tak aspon nerob skodu. Chapes? To, ze je tema citliva a zaroven verejna, ta neopravnuje napisat nieco, co ju hodi este nizsie. Hlavne po upozorneni
Skús psychológa, máš to v hlave.