Euthyrox na chudnutie

2. jún 2023

Ak má niekto hypotyreózu a užíva Euthyrox, je možné že by vyššia dávka mohla (ako je potrebná) spôsobiť/pomôcť pri chudnutí? Viacerí tu píšu, že majú problém schudnúť, lebo majú problémy so štítnou žľazou. Ak lekár predpíše tento liek, tak vlastne vyrovná tú potrebnú hladinu hormónov a pacient by nemal mať problém s chudnutím, dokonca pri vyššej dávke by snáď aj mohol chudnúť? Či zle tomu rozumie? Ďakujem.

helcanw
2. jún 2023

Po nasadení tohto lieku - v dávke aka bola určená lekárom - sestra schudla, nie nejako extrémne, ale schudla. Kým nebola liečenia na štítnu žľazu nedarilo sa jej schudnúť pomaly ani 5kg. Samozrejme na každého má tento liek iné účinky, mamka zase pribrala.

mtjanka
2. jún 2023

Ja ho beriem dobrých 20 rokov, a aj mna to napadlo, a skúšala som si sama od seba dávať vyššie dávky, ale bez efektu 🤷🏻‍♀️ a potom asi 3x sa mi stalo že akokeby sa to moje telo spamatalo a zrazu som schudla a ešte som musela ísť dole s pôvodnou dávkou, lebo podľa labakov som bola akoby predavkovana …

medeaa
2. jún 2023

Akoze to co je za psycho, brat lieky na stitnu zlazu za ucelom chudnutia? V zivote nikdy by som takto nehazardovala so zdravim...

autor
2. jún 2023

@medeaa neviem, kde ste našli v otázke, že hodlám brať lieky na štítnu žľazu kvôli chudnutiu?! Pokiaľ viem, tak liek je len na predpis a lekár ho predpíše pri problémoch a dávkovanie je na základe krvných testov. Tak si prosím, prečítajte text ešte raz a s porozumením, ak tu hodláte niečo označovať za psycho. Vďaka.

autor
2. jún 2023

@helcanw
@mtjanka mám predpísaný liek asi rok a pol a posledný polrok som pribrala cca 3kg. Ako nepotrebujem chudnúť ale predtým, keď som napr. bola chorá, resp. som pár dni po sebe menej jedla, tak váha išla 1-3 kg dole. Teraz nič. Preto ma to zaujíma, či je to naozaj liekmi alebo len životným štýlom, stravovaním, ... Je pravda, že jem extrémne veľa sladkostí, ale to som asi vždy. Lebo ak má ten liek doplniť chýbajúci hormón a teda zabezpečiť normálne fungovanie štítnej žľazy, tak by problém z lieku byť nemal.

gejb
2. jún 2023

Nie, nepomohol. Musela som kua veľa makať.

sense
2. jún 2023

Ja chodím každý rok na kontrolu a ak zmení dávku tak o 6 týždnov kontrola ci je to v norme. Odkedy užívam euthyrox som schudla nie je to samotným liekom ale prísnym režimom a cvicenim, akonáhle v režime polavím váha síce nejde hjore ale ani dole

aliaray1
2. jún 2023

Ahoj, ja ho beriem uz 13 rokov a pamatam si, ze trvalo cca 2 roky kym zabral. Beries na lacno rano, a potom cca 30 min nic nejes, hej? Mne sa vsetko upravilo...MS ako hodiny, vlasy tolko nepadali, schudla som na svoju povodnu vahu pred ochorenim SZ.

masinka
2. jún 2023

Predpokladam ze mierne zvysenie davky na chudnutie nepomoze, to by bolo treba davku zvysit radikalnejsie, ale tam by zrejme okrem chudnutia nastupili aj dalsie priznaky hypertyreozy ako hnacky, tras ruk, problemy s tlakom, vypucene oci.... Ale ludia ked chcu chudnut, vymyslaju rozne hluposti, nedavno jedna moja zahranicna kolegyna zhanala inzulinove pera, tiez jej ktosi poradil ze potom rychlejsie schudne ☹

autor
2. jún 2023

@sense tak ja chodím na kontrolu raz za 9 mesiacov, čo sa režimu týka v podstate zjem čo príde :o)

autor
2. jún 2023

@gejb
@masinka ja nepíšem, že idem zvyšovať dávky kvôli chudnutiu, len sa pýtam, či tento liek naozaj zastaví/sťaží chudnutie. Lebo ak sa dáva, kvôli tomu aby sa vyrovnala hladina hormónov a teda aj činnosť žľazy dostala do normálu, tak teoreticky by problém s chudnutím byť nemal. Len viem, že veľa žien, ktoré sa na hypo liečia uvádzajú, že majú problém s priberaním. Nikdy by mi nenapadlo ordinovať si nejaké lieky (nemyslím bežné - paralen, ... ) bez predpisu lekára.

autor
2. jún 2023

@aliaray1 áno ráno, nalačno. Jem až niekedy na obed. Vlasy mi padajú dosť, aj kvalita je nič moc. Štve ma to, že predtým som v pohode schudla a teraz mi váha stojí. Ako nie je to žiadna tragédia, ale kilo ku kilu a ľahšie zhodiť 3 ako 10. Verím, že aj mne časom "zaberie" a ustáli sa to.

sense
3. jún 2023

Tak potom sa nečuduj. Ak je správne nastavená liečba a nie si v kalorickom surpluse tak nemáš prečo priberať. Inak mne raz lekár presvihol dávku a nechudla som rýchlejšie. Bola dom jak naspeedovana veverička a stále taká akoby nervozna. Takze sama by som si tiež nenavysovala
Ale napr ja užívam aj vit D a Omega 3 a teda vlasy mi vypadávajú ale nie ako toľko ale vzhľadom na množstvo vlasov co mam je ten počet vypadnutych nie veľa.

nevenka
3. jún 2023

No nechcite mat viac hormonov ako je treba...Aktualne mam hodnoty TSH 0,000, ft4 34, fT3 19,5!!! A viete co? Hypertyreoza ako fras a neschudla som ani kilo! Navyse dojcim, takze vydaj tam je, chodim na stolicu po kazdom jedle, ale co je horsie, tlak mi ide do vysin, predpisali mi dalsi liek na tlak a pulz, trasiem sa, nevladzem chodit aky mam tras svalov. Telo pri vysokych davkach tiez trpi.
Este mam odpozorovane, ze ked som hypo (lebo mne sa to strieda), zvysuje sa mi cholesterol a triacylglyceroly. Ked som hyper, bez akejkolvek snahy to ide samo dole, lebo je zrychleny metabolizmus. Podla mna, musi to klesnut pod hranicu, aby clovek zacal chudnut. Ale potom to uz ide rapidne a ohrozuje to cloveka na zivote. To sa mi stalo prvy raz, kym som po porode prisla na to, ze je nieco zle, vypadala mi polka vlasov a prenahalo ma po kazdom jedle a za tyzden dole 4 kila. Potom sa to liekmi skludnilo.
Takze ono to nezavisi len od davky Euthyroxu, ale aj dalsich faktorov, to chudnutie. Pri dalsich atakoch som uz nechudla, ale mala vyrazne srdcove problemy, tachykardie a poruchy rytmu...
Takze, ciste teoreticky by clovek mal na spravnej davke sa dostat na normalnu vahu, teda schudnut to, co pribral, kym sa neliecil, ale...na Euthyroxe je aj tak vacsina ludi v hypotyreoze, nedosahuju optimalne hladiny fT4 a uz vobec sa nezistuje, ci ma clovek dost enzymov na premenu z fT4 na fT3, co je aktivny hormon. Ten je zodpovedny za prejavy zrychleneho metabolizmu. Mamina mala napriklad aj na liecbe stale hodnoty fT4 okolo 10-11, co je strasne malo. Pri nasom beznom referencnom rozsahu sa za optimalne hodnoty povazuje fT4 okolo 17,5...

medeaa
3. jún 2023

Skus citat s porozumenim, nikoho som neoznacila, iba nacrtla, ze by bolo velmi hlupe ak by si niekto chcel "pomahat" s chudnutim s takymito liekmi. A vyraz pomoct s chudnutim si pouzila v povodonom prispevku. Iba na to som reagovala. Asi vies, preco sa ta to tak dotklo.

autor
3. jún 2023

@medeaa Akoze to co je za psycho, brat lieky na stitnu zlazu za ucelom chudnutia? tak fakt neviem ...
píšem, že ak lekár vyrovná liekmi hormóny do normálu, tak by telo malo fungovať normálne a nie je probléme s chudnutím ako viacerí, aj v tejto diskusii uvádzajú ...
ešte raz - to psycho si odpustite.

autor
3. jún 2023

@sense no len ja som zjedla vždy všetko aj predtým a v pohode :o) to D mi spomínala aj kolegyňa, že jej to lekár kontroloval a zistil nízku hodnotu a užíva ho preventívne. Mne moja lekárka D nekontrolovala ani nikdy nespomínala. Sem tam si ho dám, kvôli imunite, ale nie pravidelne.

autor
3. jún 2023

@nevenka ja som tiež vraj z nábehu na hyper (vtedy ma neliečila, len kontroly) prešla do hypo. Vtedy už boli výsledky zlé, tak mi nastavila Euthyrox. Ináč ten antigen - tusím to TSH ja mám nad 800 a norma je do 5. Ono ja som nejaké problémy, príznaky nemala a ani nemám. Jedine čo, tak tá kvalita vlasov teraz pokrivkáva, ale ono to môže byť aj niečo iné, lebo nechty mám dlhodobo na figu, tak možno aj vitamíny ..