Baby, prvy krat tu prispievam, tak ma prosim neukamenujte 😅
Niektore z komentov na temach o chudnuti poznate moj pribeh, niektore nie - pred dva a pol rokmi som mala takmer 80 kg, co pri mojich 172 cm nebola sice ziadna morbidna obezita, ale mierna (zato viditelna) nadvaha ano, a v mojich ociach som bola tlsta ako hrosica. Tak som sa zatala a dala som to postupne na 61,5 kg. Tuto vahu sa mi dari drzat s fluktuaciou +- 3-4 kg, podla toho, kolko zjem, co zjem, ci mam zadrzanu vodu, kde sa nachadzam v cykle, atd.
No a postupila som na dalsi level - zacala som s nenavidenym cvicenim. Ja sa rada hybem, ale neznasam planovane a repetitivne pohyby, takze s velkym sebazapretim uz 3 tyzdne kazdy den robim 15 minut HIIT a potom 10-15 minut zameranych na brucho, pripadne na zadok (obmienam). Mala som predplatenu appku Fitshaker, ale zistila som, ze nemusim platit za nieco, coho su na Youtube kvanta uplne zadarmo, tak teraz odoberam par YT kanalov, kde su vyborne cvicenia.
A vaha ide hore. Ide ma drbnut, lebo stravu som nenavysila, iba som pridala viac proteinu. Kedze nezjem 5 kuracich prs denne, pijem 30g proteinoveho prasku, alebo si dam proteinovu tycinku.
Takze gro prispevku - tie, co sa FAKT vyznate, co robite/robili ste fitness - ako prisposobit stravu, ked intenzivne cvicim v rozmedzi 15-30 minut denne? Preco ide vaha hore? Prosim, neradte mi jest viac, ja jem naozaj dost. Moj denny kaloricky prijem je 1500, len hovorim, lebo jest viac je tu popularny mytus o chudnuti. Neni mozne, ze mam prilis vysoky prijem na vydaj. Moj ciel je schudnut idealne na 58 kg a celkovo spevnit telo, teda navysit svalovu hmotu.
Co s tym? Dakujem krasne!!
Btw 1500 kalorii je dost malo, ak kazdy den aj cvicis.
@vanilkovazmrzka Aj pred zrkadlom si pripadam vacsia ☹ meriam sa, minuly tyzden som mala dokonca 1 cm menej okolo pasa. A nemyslim si, ze som len z 3 tyzdne tolko nabrala na svaloch.
@vanilkovazmrzka Ale ja chcem chudnut, preto len 1500 kcal
@akiana svaly sú ťažšie ako tuk vždy sa váz aj.meraj
Baby, aby som sa tu nemusela rozpisovat kazdej - sladke nejem, vaha ide hore takisto ako aj centimetre, pisem, ze okolo pasa som mala v porovnani s minulym tyzdnom o 1 cm viac. Svaly som si zistovala a tie este nemam co mat, to by som musela cvicit dlhsie. Aj pred zrkadlom si pripadam vacsia. Kalorie ratam rovnako ako predtym, ked som schudla 19 kil.
V prvom rade - gratulujem ku krásnemu výsledku, ktorý si už dokázala.🤗 Na svaloch si za 3 týždne 15minútového cvičenia doma určite nenabrala, takže
možné dôvody čo mi napadli k stúpajúcej váhe-
niesi v kalorickom deficite. Možno si len myslíš, že príjmaš 1500kcal ale reálne to tak nieje. Neviem ako veľmi si zbehlá v rátaní kalórií, ale toto je možný dôvod prečo nechudneš. (A úprimne si myslím, že to nieje tých 1500 lebo to je dosť málo, ale neviem, takže nesúdim..) Navyše keď si schudla aj predtým na 1500kcal a stravuješ sa takto dlho, telo sa mohlo veľmi rýchlo adaptovať a už to jednoducho nieje tvoj deficit, ale udržovací príjem (v tom prípade treba “nakopnúť metabolizmus” a zvýšiť si udržovacie kalórie postupne)
Tiež by som sa príliš nefokusovala na váhu, najmä nám ženám to šialene kolíše hore dole.
Vieš, dôvodov môže byť fakt veľa a ani odborník ti neodpovie na túto otázku z jedného príspevku…
@akiana HM zaujímavé ak je príjem.rovnaky tak uz len závodnenie, alebo nadmerný stres čiže kortizol
@akiana ked chces navysovat svalovu hmotu tak sa priprav na to ze vaha nepojde dole ale hore, nebudes chudnut v pravom slova zmysle, budu sa ti formovat a zvacsovat svaly, takze vahovo bud zastanes, alebo sa pohnes o kus hore..z osobnej skusenosti ti poviem, ze pokial mas pestru stravu a dostatocny prijem proteinov, tak praskovy protein ti netreba, ja som prave nemu zacala priberat, aj napriek tomu, ze som nesla budovat svalstvo ale chcela som schutnut, takze s proteinmi opatrne
Ak je ti len 3 tyzdne co to sledujes, tak pockat. Moze to byt cisto a len cyklom. Plus minus par kil (nepises kolko), centimeter na pase je nic, ja mam spokojne aj 5 pri pms pred menzesom.
Takze pockaj tyzden, dva, po menzese budes pravdepodobne zase spat tam, kde si bola.
Alebo este vysad ten prasok/protein tycku a mozno uvidis zmeny.
Niektorych ludi aj nafukuje z toho, lebo su velakrat prisladzovane umelymi sladidlami.
A ked si len toto pridala, tak mozno ti len tolko staci na to, aby si pomalicky priberala, kto vie.
Ale aj tak si myslim, ze to je kombo cyklus, vela proteinu a nafuknute brucho.
@akiana svalova hmota ide hore, bud rada , niekedy priberes 5kil ale budes paradnica, cvic dalej aj srdiecko bude zdrave
@andrea_prestastna No aspon to srdiecko vnimam, na zaciatku som fucala v polovici jedneho setu, dnes fucim az po dokonceni druheho setu. Ked uz nic, aspom budem zdravsia 😀
@akiana ale neni to dobre, ked zamerne prijimas ovela menej kalorii. Ono ti to potom spomali metabolizmus, palis to pomalsie, kedze telo sa nastavi na nizsi prijem a “setri sa”. Plus koj oblubeny trener by sa ta urcite opytal, ako si na tom so spankom 🙂 lebo popri tom chudnuti a cviceni telo nutne potrebuje aj dostatocny spanok a cas na regeneraciu, takze aj nedostatok spanku alebo zly spanok moze prispievat k tomu, ze chudnes menej alebo vobec.
@vanilkovazmrzka Neuraz sa na mna, ale presne pre toto pisem, ze nech radia baby, co sa ozaj vyznaju. Lebo toto so spomalenym a zrychlenym metabolizmom je davno vyvrateny mytus, jeden z hoaxov o chudnuti. Moj bazal je na 1350 cca, takze cokolvek viac je pre vsetky optimalne funkcie tela uplne v poriadku. A o spanku viem, spanok mam normalne 7-8 hodin. Ako vravim, ja som doteraz perfektne chudla pri takomto kalorickom deficite, a uplne paradoxne pri rovnakom deficite zacinam priberat, odkedy cvicim.
A inak ja mam skoro totoznu vysku a bola som skoro totozne obezna :D takze ked si to dala na 60kg a prakticky bez cviceni, tak to je uplne super. Ja som za pol roka dala dole cca 10 kil, ale tiez mam pocit, ze to vidim iba na vahe, ale v zrkadle vobec 🥹
Ale teda prepac, ocividne sa k tomu nemam pravo vyjadrovat ;)
@vanilkovazmrzka Nie ze nemas pravo, a neber mi to za zle, lebo tento hoax je naozaj velmi rozsireny. Ale fakt nie je nic pravdy na tom, ze z prilisneho kalorickeho deficitu sa pribera/spomaluje metabolizmus.
@vanilkovazmrzka Ja ti presne aj poviem, ako tento hoax vznikol, a ako to v skutocnosti je - ked ma niekto dlhodobo extremny deficit, pod bazalom, tak sa naozaj spomali metabolizmus, a to ma za nasledok, ze ak tento clovek zacne odrazu jest normalne, bude najskor priberat. Lenze aj tento efekt sa casom zreguluje, takze neexistuje ziadne dlhodobe priberanie pri kalorickom deficite, ten sposobuje len chudnutie.
@akiana podla mna sa to, co pises, nevylucuje s tym, co sa ti deje. Tak proste pokracuj, daj tomu cas, vaha zase pojde dole. Vzdy sa to v istom bode spomali, hlavne nezacni jest este menej, to uz nebude vobec zdrave…
Este ma napadlo, ci v tych kalorickych nemas sparovane hodinky alebo naramok, co ti pocita spalene kalorie?
@vanilkovazmrzka Nemam ani hodinky, ani nepouzivam kaloricke tabulky. Citam obaly na potravinach a porcie si vazim na vahe.
Nesustreduj sa tolko na vahu ale na to, co vidis v zrkadle. Asi si to nabrala na svaloch, a to nie je zla vaha. Keby si to mala v tuku na riti, tak vtedy mozes robit paniku 🙂