Mám 45r. Celý život som cvičila nic na vrcholnej úrovni ale cca od 16 som chodila 2x týždenne na aerobik takmer do 25r. Pomedzi to napr brušné tance, latino tance, potom rozne cvičenia v telocvični napríklad indoor cycling, pilates, pover jóga, chodila som do komplimentu atd. Vzdy som sa hýbala až prišiel covid. Tak som pekne vykysla a pribrala a k tomu vek. Na skákanie už veľmi nemam kolena a tak uvažujem ako začať. Doma si niekedy zacvičim jogu ale cvičenie samej doma mi nejde. Jednak nechcem v panelaku skákať niekomu nad hlavou a ani nedodržim režim ako keď mám zaplatený neaky kurz alebo chodím na neake cvičenie. Moja otázka znie čo cvičiť ak som v takom veku so zlým kolenom. Behať ma nebaví, kolektívne športy neviem. Mám skúsiť kondičného trénera? Alebo vybrať niečo v telocvični? A čo kruhový tréning, trx, cross training…. Chcem sa dostať do formy a vytvarovať a spevniť svaly. Čo poradite?
podľa toho, čo ťa baví a čo chceš dosiahnuť. Či chceš spevniť, formovať, schudnúť alebo nabrať kondičku. Či chceš niečo ,,pomalšie,, alebo rytmickejšie. Odporúčala by som fitko zo začiatku s trénerom. Kruhový - záleží na cvikoch a aké problémy s kolenom máš. Ja napr. nemôžem robiť výpady. TAk si treba zistiť aj čo sa tam cvičí. Inak ten kruhový môže byť fajn. Beh pri problémoch s kolenami neodporúčam. Ešte trampolíny - na ne chodí dosť žien, ktoré nemôžu iné cvičenia kvôli kolenám. Trampolína tlmí dopad.
A čo plávanie? Bicykel? Možno aj nejaké tance, spining,
@kvetinka75 chcem vsetko čo si napísala v druhej vete.
S kolenom sa neliečim ale nechcem skákať, kľačať celou váhou, asi ani výpady.
V KE na bicykel nejdem tu jazdia ako psychopati a plávanie je fajn ako relax ale kondiciu nezvýši lebo ja plavem “ako dáma” že vystrcena hlava von z vody, to je o ničom
@zeldia tak potom to fitko príp. sem tam nejaké skupinové cvičenie, ktoré nebude zamerané iba na nohy a pár cvikov si v prípade potreby prispôsobíš.
@zeldia ja sa chystám, že si zaplatím trénera na plávanie. Nech ma naučí poriadne plávať, nech neplávam ,,ako dáma,, lebo potom ma chrbát bolí. A keď idem pod vodu, nestíham s dychom, no niečo robím zle a neviem čo
@kvetinka75 áno kolegyňa chodila na plávanie s trénerom ona bola spokojna lebo sa učila všetky štýly to chcela. Aj Aqua aerobik je asi ok len ja vážne chcem vysledky už ma ten moj pupok nebavi. Ide o to co v takom veku naozaj funguje.
mám 45, chodím na kardio a posilňujem, občas jedno koleno cítim, ale nevšímam si to.
@zeldia neviem, ci mas daku diagnozu, v tom veku uz kludne moze byt artroza, zasla by som k dr. Ja mam artrozu kolien aj drobnych klbov na chodidle (hlavne palec). Dolezite je neprestat sa hybat. Ja cvicim jogu, plavam a bicyklujem (max hodinu a skor rovina).
@mondolina tak potom kardio a kruhovy.mne toto zabera
@simsalabim mna tiez zacal.boliet palec. Cakam na vysledky odberov tak som zvedava. Aj koleno ma pobolieva.
@kvetinka75 a rtg nerobili? Moja obvodna zacala odbermi a rtg. Hned potom smer ortoped…
@zeldia a co máš s kolenom máš ho vyšetrené?
Mozno to je len niečo svalové, šľachy neskúšala si maséra?
Skúsila by som kruhovy tréning, alebo toho trénera vo fitku bude vedieť ako nezaťažovať koleno, alebo, keď zvládneš a v tvojom okolí robia Nordic walking, ale neviem či na to koleno to bude dobré.
Ja som skúšala všetko možné aj kompliment, pilates pre mňa to bolo nudné, joga má tiež nebavila, bodyforming ako tak a najviac ma bavili trampoliny.A som v tvojom veku a od corony nerobím nič len bicykel a len priberám🙂
@zeldia ja som začala doma pilates, každý deň cca 15 minútové cvičenia. Pilates so Zuzkou, na každý deň v týždni iné video. Tiež som mala radšej skupinové cvičenia, ale teraz takto a zvykla som si. Už cvičím vyše roka, nemusím sa už do toho nútiť, mám z toho rannú rutinu. Dlhšie, hodinové cvičenie by som asi doma nedala. A ešte bicykel. Ale to píšeš, že nie. Tak potom plávanie, naucit sa s trénerom a ideš.
@luccija nemam vyšetrenia, zatiaľ som sa k tomu nedostala ale tak asi to nebude dobre. Nordic walking ma ani nenapadlo že by mohol byt problém. Ale zdá sa mi to slabé. Alebo čo sa tým vlastne myslí že prejdem denne 5-10km s paličkami? Ja si chcem dobre zacvičiť aj so svalovicou (viem že strečing treba a nie svalovicu) ale ja mám už dosť pneumatiky chcem sa dostať do formy aj keď mladšia už asi nebudem🙂
Mám prejdené V Tatry aj také vážnejšie túry ako prielom alebo rysy ale teraz už by som to nedala najmä cesta dolu už je problém. Jasne že na hrebienok vybehnem ako srnka ale už nemam chut riskovať. Ak chudnut tak super ak zhodím 5-6 kg ale mne skôr ide o pevne stehná a ruky a najmä spodné brucho ale tiež vsetko ostatné chrbat, krk.
Inak veľmi ma nadchla kniha “tréning väzňa” ide tam o silu aj vsetko vysvetľuje len neako sa k tomu sama neviem donútiť. To len ako zaujímavý tip možno iba na prečítanie.
@luxus10 bežecky pas s náklonom a ešte k tomu v teple som chodila tiež ale že by som výrazne chudla bez úpravy stravy alebo spevnela to ani nie. Hlavne som sa tam spotila v tom teple. Najviac mi vysledky ukázal kompliment (ale tam hlavne upravená strava) mne najviac sedí aerobik akokoľvek sa to teraz vola pol hodinu posilňovať aj vlastnou váhou ale mám pocit že problém bude ta prva pol hodina kde sa skáče na zohriatie - toto nechcem koli kolenu.
@zeldia beh sa pri problemoch s kolenami neodporuca, je to zataz, ale rychla chodza ano.
@zeldia pri nordicu, keď to robís správne precvicis všetko ruky, chrbát, nohy, zadok...
Je tu jedna baba nebudem označovať schudla veľa kg len pravidelnou rýchlou chôdzou 5x do týždňa vyše hodiny.Ako píšeš ja som chodila do Komplimentu, keď mala dcéra 5 r schudla som 12 kg za 3 m úplne ľahko iba som tam cvičila 2x týždenne tie ich ľahké cviky ani som svalovicu nemala je to o strave.Mam odtiaľ tie papiere,
so stravou, knižku a teraz som pribrala za posledné 3 r 7 kg a ani za nič neviem schudnúť.To je asi vek makať ako drak a detské porcie schudla som 2 kg s veľkým úsilím.
@luccija ja si myslím že to už je vek a hormonálne zmeny, jednak kila idú dole zle ale najme sa mení postava z mladej kocky so štíhlym pasom na stareho kamosa s pivnym bruchom. Mne ani kg nevadila skôr rozkysnuta postava stehná ruky a spodné brucho taká ta pneumatika. Asi pre mňa nic iné ako kondičný tréner nie je aj aby som sa troska tešila na cvičenie aj aby ma niekto strážil a kontroloval. A hlavne keď už dohodnem termín tak už pôjdem nenechám ho cakat.
@zeldia ano, tiež mám všetko na bruchu, bokoch.Nikdy som nepribrala viac ako 2,3 kg aj to som si bola vedomá, že dovolenka či viac jem.Ja som asi pribrala z liekov čo som skoro rok brala kvôli menzesu inak si to neviem vysvetliť to bolo mesiac čo mesiac hore kíl.Tiež cvičiť sama doma má nebaví a potom zase niečo...raz menzes, raz prší, potom ma bolí krcna, potom som anemicka tak nevladzem no strašne ake mám výhovorky.
A to ani nehovorím ako sa hrozim, keď príde menopauza čo bude...tak Ti držím palce, ale daj si pozrieť to koleno nech niečo nezanedbas či si neublížis ešte viac.
dievcata, lenivost je absolutne pre cloveka prirodzena..
@luccija -.to nie su vyhovorky, ale objektivne priciny...😍
a davam opat do pozornosti newtonov pohybovy zakon, ktory plati pre vsetky telesa-zive aj nezive:
Zákon zotrvačnosti - 1. Newtonov pohybový zákon
Každé teleso zotrváva v pokoj,i alebo v rovnomernom priamočiarom pohybe, pokiaľ nie je nútené, pôsobením vonkajších síl, tento svoj pohybový stav zmeniť.
@simsalabim teraz len zacinam behat po vysetreniach. Doteraz to.nebolo take ale v poslednej dobe sa to zhorsilo
@zeldia Pilates, Joga, pripadne trener a potom mozes cvicit sama. Najdolezitejsie je rozhybat sa, zacat a potom to uz pojde.