Čo vy a strava?

21. apr 2024

Ahojte, mamičky alebo len slečny v domácnosti,

zaujíma ma ako sa doma stravujete? (Len pre taku predstavu co jedia v inych domacnostiach)…
My sa stravujeme pomerne nezdravo, jeme veľa sladkeho ( od mojho tehotenstva), jeme vypražane, tiež aj salámy, párky, slaninu, tlačenku, kopec pečiva… ak jogurty väčšinou tie ,pudingove,. Občas spravim cestoviny (priatel neznasa cestoviny, škrečkuje ich), niekedy rybu, niekedy kúpim Activiu..ale fakt malo kedy

Chcela by som prejst na zdravšiu stravu, ale neviem ako nato, ani nemam žiadnu podporu zo strany priatela, že ano podme do toho. Presvedčia ma az prestava, že nase dieta zacalo jest príkrmy a o chvilu bude jest vsetko, bude chciet ochutnat vsetko co papame my a to ja nechcem. Nechcem byt jej takym zly prikladom. Ako ste vy presli na zdravu stravu? Ked ste robili nakup, kupili ste zrazu vsetko len zdrave ? Alebo?
Napisat si zdrave recepty a kupit potraviny nato?

Dakujem vam za vase tipy a rady🥰😘

lucia13022023
21. apr 2024

My sa stravujeme podľa mňa zdravo, tak 80/20 by som povedala. Nákup robíme raz týždenne, plánujeme si týždenne menu.
Co sa tyka zdravých potravín, kupujeme grécke jogurty, bielkovinove pečivo alebo pečiem domáci kvaskovy chlieb, veľa kuracieho, morčacieho, hovädzieho mäsa, lososa..
Ja salámy nejem ale muž hej a to kupujeme nejaké vysoko percentne ak sa dá nech ma co najlepšie zloženie. Veľa vajíčok na rôzne spôsoby, robím rôzne pomaznky, z tukov mame najradšej olivový olej a ghee maslo, orechy, avokádo, syry...
A potom veeela zeleniny a ovocia.
Ak mi ide nachut rezeň napríklad, tak si dám, ale ak chcem siahnuť po zdravsej variante tak si obalom mäso v cornflackes a dám do horko vzdušnej fritezy... Jeme veľa ryze, zemiakov na x spôsobov, pyré z rôznej zeleniny, pečenu zeleninu... Ono sa to dá, a je to jednoduché a veľa krát ešte chutnejšie ako nezdravé jedlo, no treba mať tú podporu a pevnú vôľu.

minenkak
21. apr 2024

Však kúp ,zeleninu a ovocie,sendviče ,zeleninové polievky,grilovaná zelenina,zeleninové rizoto,zapekaná zelenina, smoothies ovocno-zeleninove, oriešky ,semienka,nekupuj sladkosti,losos,pstruh,na prírodno mäso so zeleninovým šalátom,ja napríklad milujem vyprážaný syrom s porom alebo hlavkovym šalátom

deti95060810
21. apr 2024

neviem čo si pod pojmom zdravé predstavuješ... ja veľa varím doma - lebo deti odmietajú chodiť do jedálne.
údeniny kupujeme pomenej - salámu raz za dva - tri týždne možno aj menej. , párky 3 krát do roka, ....
často varím strukovinové polievky - fazuľovú, hrachovú, ... jedlá z kyslej kapusty, zemiakov,
mäso pomenej raz - dvakrát do týždňa, prívarky....
zeleninu si pestujeme - takže cuketu, karfiol, tekvicu, - a z toho jedlá . ak je väčšia úroda - dávam aj do mrazničky.
chlieb kváskujeme a pečieme,
ovocie kupujem sezónne, ktoré je v akcii.

michaela789
21. apr 2024

Nevravím, že sme bio organic, ale snažíme sa mať v strave zastúpené všetko. Mám všeobecný týždenný rozvrh jedál podľa kľúčovej potraviny:
Pondelok - mäso (väčšinou z nedele)
Utorok - strukovina
Streda - bezmäsité jedlá (zapekané cestoviny), zelenina (placky, šalát s feta syrom/tofu)
Štvrtok - sladké (nákyp, žemľovka)
Piatok - ryba
Sobota - podľa povinností buď grill alebo niečo rýchle (prívarok, halušky...)
Nedeľa - mäso
A každý deň, samozrejme, polievka a na desiatu/olovrant čerstvé ovocie alebo zelenina, domáci jogurt tiež nesmie chýbať.
Pijeme len nesladené čaje, denne aj 4 džbány. Podľa mňa je zdravé hocičo, ak to dokombinuješ dostatkom zdravých tekutín a čerstvej zeleniny alebo ovocia.
Z toho, čo si napísala máte na môj vkus veľmi veľký príjem tukov, mäsa a soli. To by som asi obmedzila.
Ale tiež varím podľa možností, času atď... Skús si rozšíriť obzory ohľadom prípravy jedál a sama nájsť, čo tvojej rodine bude vyhovovať najviac.

lilian183
21. apr 2024

Ak priateľ bude sa stále rovnako stravovať dieťa bude vidieť, že má iné jedlo a bude tak či tak chcieť ochutnať

yoxinka
21. apr 2024

Zdravá strava nie je nejaká raketová veda, len je okolo toho straaaaašne veľký marketing. Základ je jesť primárnu potravinu, žiadne polotovary a spracované veci. Základ stravy sú bielkoviny (vajcia, mäso, ryby, jogurty - tu by som asi riešila biele, grécke, skyr a ochutila džemom trebárs, alebo aj keď čokoládu rozpustíš 70%, stále lepšie ako tie gebuziny v normálnych jogurtoch, strukoviny - šošovica je fajn zdroj bielkovín, tofu - toto je diskutabilné, ale občas, podľa mňa, ok), ďalšia vec sú sacharidy (pečivo - ideál celozrné (slatinský chlieb napríklad), kváskové pečivo, cestoviny, ryža, tuky (olivový olej, kokosový olej, avokádo, ghee, maslo) a na záver vláknina (zelenina, ovocie). My jeme aj párky a šunku, ale teda, bársjaké nekupujem, len overené značky s vysokým podielom mäsa a nie každý deň. Robievam domáce nátierky. Pečiem domáce koláče, požívam celozrné múky, špaldovú múku, domáce džemy. Také že tlačenka, klobása, hurka, … to zjem len od človeka, ktorého poznám osobne, v supermarkete by ma ani nenapadlo to kúpiť. Pokiaľ nejete zdravo, je blbosť všetko vymeniť. Vydržíte to jesť týždeň a vratite sa k starému spôsobu. Skôr by som skúšala a vyberala si, čo mi chutí. Skús robiť rôzne zeleninové šaláty a ten, čo ti bude chutiť, robievaj. Skúšaj zelenin, napríklad avokádo. Sprav z neho guacamole, alebo nátierku. Skús variť prívarky. Je toho veľmi veľa. Postupne vymieňaj a nahrádzaj potraviny niečím zdravším. Kúp biely jogurt a daj tam džem alebo rozpusť trochu 70% čokolády, alebo daj javorový sirup a posyp škoricou. Skús namiesto bieleho pečiva kváskové alebo bielkovinový chlieb alebo celozrný. Ku všetkému sa snaž zjesť porciu zeleniny a sladkosti nahraď ovocím. A občas si normálne daj pizzu, aj halušky, aj tú tlačenku 🤷‍♀️

mabenn
21. apr 2024

po prikrmoch som zacala s polievkami (pripadne zaclen privarky) - zeleninova s haluskami, strukovinove, vyvar, paradajkova, uvidis, co bude dietatu chutit...potom zacne papat skor prilohy - zemiaky, ryzu, pokrajane masko s omackou, cestoviny...na zaciatok a velmi dlho sa mi pri malom osvedcilo kuracie sote, cestoviny s omackami, s mletym masom, rizoto, halusky (s tvarohom, lekvarom, bryndzou), vajicka, atd, ine jedla velmi nechcel...skor maksiu konzistenciu daval...samozrejme ovocie, zelenina, jogurty s probio, alebo tvarohove, pecivo so sunkou, syrom...aktualne chudnem, mozno sa inspirujes mojim albumom: https://www.modrykonik.sk/blog/mabenn/album/zhadzujem-kila-dst3eo/ alebo povodnym ked som sa "ucila" varit: https://www.modrykonik.sk/blog/mabenn/album/moje-jedle-diela-h3xbwy/

zeldia
21. apr 2024

Za mňa tiež plánovať čo sa bude jest a podľa toho spraviť nakup. My jedávame väčšinou zeleninu s nejakou prílohou privarky špenátový, fazulkovy, tekvicovy, cuketovy… so zemiakmi pripadne k tomu vajíčko na tvrdo. Rizota zeleninové (v podstate akákoľvek zelenina) alebo s hubami. Cestoviny so zeleninou. Veľmi radi mame aj polievky robím “guláše” zeleninové bez mäsa dám zemiaky mrkvu petržlen hlivu a gulasove korenie. Údeniny kupujem občas. Občas mám na ranajky rozok so syrom alebo šunkou, salámou ale väčšinou si varim ovsenu kasu z obyčajných vlociek s vodou alebo zalejem obyčajne vlocky a lanové semienka rastlinným mliekom. Treba skúšať čo by vam zachutilo.
Pre deti jablkové pyré/ detská výživa, a polievky milovať.

zeldia
21. apr 2024

@zeldia polievky mixovať, budú ich milovať 😂

ropucha6
21. apr 2024

My sme taky mix, jeme aj salamy aj slaniny aj klobasy…cokolady tiez, ale dieta z tohoto zatial samozrejme neje nic. Jogurty ale len biele, jeme dost ovocia, zeleniny, avokado mame stale, vela roznych syrov. Vyprazane robime mozno dvakrat za rok, maso radsej na styl kari, pripadne pecene, dusene…momentalne sa snazime jest viac strukovin, privarky. Tiez jeme vela polievok.

jankalukasova
21. apr 2024

Myslím, z to hlavne už odznelo. Zaujala ma ale veta:"Občas spravim cestoviny (priatel neznasa cestoviny, škrečkuje ich), niekedy rybu, niekedy kúpim Activiu..ale fakt malo kedy"
Ma to smerovať k tomu, že Activia je zdravá??
Ak áno, tak si prečítaj zloženie, je to všetko na svete ale zdravé teda ani omylom.

katica06
21. apr 2024

Mňa zas zaujalo toto ,,ak jogurty väčšinou tie ,pudingove,, to myslíš tie pudingy s tou akože šľahačkou na vrchu? Veď to je na míle ďaleko od jogurtu.

lujza123
23. apr 2024

😂😂ja občas v rade pred pokladňou špehujem co majú ľudia v košíkoch (a ako z toho vyzerajú, bez urážky ale tento typ stravy sa hneď prejaví na tele, vlasoch, pleti) a nad typmi ako ste vy vzdy žasnem.

Chapem ze to je veľmi tazke meniť ked je človek zvyknuty z domu na takéto jedlo, ale je super ze sa zamýšľaš nad stravou a ze ta vôbec napadlo ze to nieje ok. Slovaci majú svetové prvenstvo co sa týka rakoviny hrubého čreva presne koli takejto strave

Možno pre zaciatok by ste si mohli s priateľom pozrieť tieto dokumenty aby ste porozumeli tomu prečo sú niektoré veci nezdravé
Food Matters (2008, 80 min.)
What The Health (2017, 97 minút)
Food, Inc. (2008, 90 min.)
Fed Up (2014, 92 min.)

A potom začnite s postupnou zmenou, ja by som najskôr prestala kupovať všetky polotovary a údeniny si dala len raz za týždeň.
Ked už tak kvalitne, domáce klobásy slaninu z mangalice, kvalitnú šunku skratka nešetrite
Puding si uvar doma z mlieka, nemusíš ho kupovať.
K vyprazanemu skús šalát - napr taký ceasar šalát s originálnym dresingom je super , pripadne šalát s kuracimi nugetkami.
Hranolky domáce pečene v trube. Domáce lasagne.

Všetok ten junk food ktorý teraz jete ma svoju zdravšiu a chutnejšiu verziu.

A ako sa vďaka zmene stravy začnete citit a vyzerať lepšie, na záchode po vas zrazu nebude žiadny toxický smrad tak vas tieto benefity budú posúvať ďalej

siu7
23. apr 2024

https://www.mizulifestyle.sk/ dievcata, staci sa prihlasit a v sekcii FREE m mate k dispozicii aj material na stiahnutie zadarmo, je tam vyzivovnik, kde su priamo zdrave potraviny, z ktorych si viete vyskladat nakupny zoznam, rozdelene do zakladnych skupin - bielkoviny, sacharidy a tuky. takze si len kombinujet. okrem toho su tam aj rozne tipy a napady, 30 dnova vyzva, velmi postupna, ziadna agresivny, krok za krokom ako menit svoj zivot k zdravsiemu

kukimuri
Odpoveď bola odstránená
Zobraz