Určite si len poviete, že si len myslím, málo jem ale pritom je to jednoduché - kalorický deficit. Ale možno tento výlev na niečo pomôže.
Keď som bola malá, veľa času som trávila s babkou a vieme, aké sú babky, nepovedia, že už stačilo jedla, alebo že do seba naládovať každý deň balík chipsov je zlý nápad, všetko je dovolené a decko nemá dosť rozumu. Preto som bola od mala pri sebe..
Na strednej bolo veľa dní keď som hodiny hrala volejbal, po škole do posilky, žiadne junk foody ani pečivo a ajtak som mala stále 65kg..
Pred nejakým časom som si počítala kalórie, asi pol roka, fakt poctivo, príjem mi nastavila výživová poradkyňa aj kalkulačky na 1500kcal a nič, schudla som asi 1-2 kg...
Od apríla som začala chodiť do posilky, kardio, silový tréning, 3x do týždňa som tam bola, váha sa nepohla ani za mak len trošku som mala pevnejšie nohy a zadok.. za toľko snahy!
Mám silnejšiu laktózovú intoleranciu, na to si dávam pozor, pred 2 rokmi mi obvodná vylúčia celiakiu aj histaminovú intoleranciu, ale napriek tomu sa necítim dobre, veľmi ma nadúva a stále mám vyrážky. Štítnu som si dala vyšetriť na vlastnú päsť, všetko je v poriadku.
Ale ja mám proste pocit, že všetko sa zdá byť ok ale niekde niečo nie je ok v mojom tele, že tie kilá sa neskutočne držia a mám sedavé zamestnanie tak mi nepríde normálne, že ak chcem schudnúť 5kg mám hneď po robote ísť na 3 hodiny kdesi chodiť alebo behať. Okrem toho nám varím každý druhý deň obedy, a 2x týždnne chodím na hodinu a pol upratovať v rámci brigády.. samozrejme riešim aj našu domácnosť.
A už neviem čo mám robiť a kde sa pohnúť. O týždeň idem k obvodnej na preventívnu, vedeli by ste mi poradiť čo si možno mám skúsiť dať vyšetriť? Alebo kde by mohol byť problém?
Možno mať 165 CM a niečo málo cez 70kg neznie úplne tragicky, ale proste sa necítim dobre vo svojom tele, drevorubačské ruky, šúchajú sa mi stehná, brucho....och
(Áno viem, že sú tu mamičky, ktoré vychovávajú deti samé, majú 2 práce a deti so zdravotným znevýhodnením, a ja tu riešim, že neviem dať dole 10kg a inak mám fajn život, ale snáď ma niekto pochopí a niečo dobré poradí 😁)
Ďakujem za každý komentár
Paci sa mi prispevok @dadis, ale este jednu vec by som na tvojom mieste vyskusala - nizkosacharidovu stravu. Schudol kazdy, koho poznam a prospeje to aj crevnej flore.
Ahoj, ja by som ti odporucala vegansku stravu, na tej schudne vraj kazdy
To silne naduvanie skus riesit na gastre - pytaj sa na vysetrenie.
@dadis smutné je to, že nemám deti a mám 25 rokov.. tak keď teraz mám problém s nadváhou, tak rokmi sa to ani nezlepší.. a pre zdravie by asi tiež bolo lepšie tých pár kíl navyše nemať :(
ale ako by mohol byť stres dôvodom? veď keď raz viac spálim ako príjmem tak telo by malo chudnúť nie? ako by niekto mohol byť v deficite ale nič sa nedialo?
@simsalabim čo myslíš že by mi robili? Gastro? Kolono? neviem či mám nejakú ďalšiu intoleranciu, či to mám riešiť s alergologičkou, ale od čoho sa ona odrazí.. ale už mi to napadlo, že možno by niečomu pomohlo aby som ozaj šla na gastro.. keď ma extra trápili tie vyrážky
Pecen moze byt zatazena...?A cukor by som uplne vyhodila...
Nemyslim, ze hned kolono. Mne pri naduvani ako prve urobili SIBO test z dychu a teda bol riadne pozitivny. Par dni po zacati ATB sa mi neskutocne ulavilo.
@viera neviem, alkohol si dám máličko možno raz do mesiaca. a dlhodobo neberiem žiadne lieky.. pri preventívnej sa z krvi aj nejaké pečeňové faktory zisťujú však?
@simsalabim Vidíš o ničom takom som ešte ani nepočula.. len snáď ma neodbijú tým, že je to preto že mám sedavé zamestnanie alebo že rýchlo žujem.. :( ale ozaj keď si to porovnám s manželom, tak to nadúvanie je ozaj intenzívne. Akože viem že je čudné písať na internetoch o prdoch :D :D ale ozaj mi tam niečo nesedí.. aj dnes ráno som sa zobudila a hneď sa cítim plná a nafúknutá a to som poslednýkrát jedla o 16:30..
Aha prepac, asi som zle citala s tymi detmi. V tvojim veku som bola na tom podobne a vies co sa zmenilo detmi? Nic. Porodila som. Mam zdravy zivotny styl, sportujem, nemam preco priberat. Ano, 60 kg nebudem mat, ale nic strasne sa nedeje. Mam 41r, 70kg a postavu mam peknu. Podobnu tej v 25tke. Som to proste ja. A este k tej babke a chipsom. Moje deti jedia tiez tak zufalo, aj chipsy s pod. A su super stihle. Su typy, co su stihle a mozu jest donekonecna. Jednoducho toto je tvoje telo, geneticky nejako to telo ma vyzerat - niektori stihlo, ini buclatejsi, svalnatejsi, niektora ma obrovske prsia, dalsia ziadne boky. Ano, vies to striedmostou a pravidelnym cvicenim korigovat. Avsak, dietami typu 1500, pokial mas k tomu este pohyb, tak telo trapis. Lebo nedosahujes energiu ani na bezne procesy, telo uvadzas do stresu. Tym nehovorim, ze mas jest nezdravo a prestat cvicit. Var zdravo, jedz aby si nebola hladna, pocuvaj svoje telo, aby nehladovalo. A cvicenie. Rob ho pre dobry pocit. Ja mam aktualne fazu behu. Mam uz druhy treningovy plan cez hodinky, ktory dodrziavam (zvysenie rychlosti na 10km). Robim to, lebo ma to bavi, vidim progres, robim nieco pre zdravie. Myslis, ze som schudla, aj ked za tyzden zabehnem cca 30km? Nie, ale to mi je jedno, lebo mam zo svojho tela i tak dobry pocit, zmierila som sa s tym, ze takto ma vyzerat moje telo, mam mat pekne oble stehna a gulaty zadok 😂😂
Chces radu? Kup si nejake spalovace tuku, k tomu chrom (potlaca chut do jedla). Najdi si partiu a chodte, chodievajte na 2-3 tyzdne na tury. Slovinsko, Rakusko, Tatry, Slovensky raj,... Celodenne poriadne tury s prevysenim od rana do vecera, feraty,...Ked si das spalovace, das si kazdy druhy den hladovku, co je mimochodom fajn ocista pre organizmus a pojdes co najviac na lacno (o hlade), nechas si pri sebe nieco male proteinove na zachranu, ak by si nevladala od hladu. Kila z teba po 2-3 tyzdnoch spadnu. Zaludok sa zmensi a zvykne na mensie porcie. Doma potom prejdes na zdrave stravovanie a uz len si to potom udrzat.
@liljana to neviem či je rozumné a udržateľné a či by neprišiel len jojo efekt. keď telo sa vyhladuje a vysíli po celodennej túre na lačno a potom prídem späť do roboty a k bežnému stravovaniu
Tury po horach su dobre v tom, ze ked dostanes hlad, nie je na blizku chladnicka a balik cipsov. Po 15 min pocit palciveho hladu prejde a ides dalej. Nevies ako schudnut, potrebujes sokovat telo. Jojo efekt budes riesit doma. Ak potom nebudes pravidelne sportovat (bajk,..) a zase zacnes vyjedat nezdrave jedla, tak to samozrejme naberies naspat. V tom pripade sa ani nepokusaj schudnut, ked to nemyslis vazne.
@dadis veď my tiež chodíme s kamošmi každú sobotu na 2 hodinky do telocvične na nejaké kolektívne športy.. alebo ideme na bike, prechádzku.. a to ma baví to nemôžem povedať že nie.. aj tá posilka ma ako tak bavila, ale keď človek nevidí výsledky, tak je ťažšie si udržať radosť z dvíhania činiek.. ostáva len radosť z ostatných 3 hore uvedených pohybov 🙂
Pozri, k vahe sa vyjadrit neviem, ale kvoli naduvaniu navstevou gastra nic nepokazis. A ako pises, aj ja som bola permanentne nafuknuta, kludne v noci o druhej ci hned rano po prebudeni… cely den a to som si o sebe myslela, ze sa stravujem zdravo. Netusila som, preco to tak je. Uz viem.
@simsalabim Ďakujem ti veľmi pekne za radu 🙂
Myslim,ze by si sa mala mat rada,taka aka si. Mat 70 a svaly je ine ako mat 70 a tuk. ;) Par kg by nebolo zle schudnut...ale ak ich nedas dole...nic sa predsa nedeje. Zi svoj zivot s radostou. Maj sa rada,taka aka si a s laskou sa o seba staraj (patri k tomu aj dieta,aj pohyb,aj oblecenie,aj spanok,aj relax a oddych...) Urcite tvojim najvacsim problem nemozu byt kg...ale cosi ine..co ti uz naznacili,len si si to doteraz neuvedomila.
Keď hovoríš aj o tých cinkach ..je dôležité ako cvičís ? Zvysujes váhu alebomcbicis na počet opakovaní ? Ak cvičís s vysokými váhami ,môže sa stať že telo nechudne ale buduje svalovú hmotu. Ako máš rozdelený silový a kardio tréning ? Tréningový plán máš urobený podľa čoho ? Aj si sa s niekým radila alebo cvičís len tak na vlastnú päsť?
@ivangeline čo myslíš? stres? či to že sa nemám rada?
To spolu suvisi. :D Nemas sa rada a vsetko robis,lebo musis,treba,dolezite ale ty s tym nie si stotoznena.. Napis,co ta tesi,z coho mas radost,... alebo si to povedz v hlave... Ked robis nieco,co nechces. Robis veci pre vykon. Z toho vsetkeho je stres.
@mamkalentedkova na vlastnú päsť..
ráno som si dala raňajky, v posilke na rozbeh 5 minút rýchla chôdza alebo taký pohodový beh, aj na záver každého tréningu 10-15 minút to isté, podľa toho ako mi to časovo vychádzalo..
tréning som mala rozdelený na push-pull-legs.. necvičila som s maximálkami, ale tak ako som vládala z každého cviku 4x12 opakovaní. a potom keď som cítila, že je to pre mňa ľahké alebo že som sa až tak nenamáhala, som si pridala váhu o jednu tehličku na stroji napríklad. no to chápem, aj som hore písala, že mi trošku spevneli nohy.. samozrejme vnútorné stehná sa nehli ani trošku. ani pocitovo neboli menšie ani na oblečení.. alebo že mi trošku bolo viac vidno biceps.. ale z brucha mohlo odísť aspoň niečo.. aspoň pár cm alebo tuku.. ale nebolo pevnejšie ani nič..
@ivangeline takže chudnú iba ľudia v absolútnej psychickej pohode? to mi tiež nesedí
Mozno ano. Mozno nie. Ale ty nie si vsetci. Ty si ty. A urcite vdaka psychickej pohode a radostou zo svojho zivotneho stylu ostanu chudi. Co sa mne nepodarilo. ;) A ano v case,kedy som schudla za rok 30kg a mala 52kg som sa mala velmi dobre a bola v psychickej pohode. Mala lasku. Mala priatelov. Tesila sa z diety a cvicenia. Z prace a zo skoly. ;) Takze na mna to sedi. Udrzala som si dobru vahu az do deti. Teraz mam podobnu vahu ako ty. 163 a 67kg. Avsak znova nachadzam radost v behani. Zo svojho tela. Z toho, kde som a co robim.
Ked zacinas cvicit, tak sa ti najskor spevnia svaly, ktore boli predtym na minime. Svaly su tazsie ako tuk, preto niekedy po par mesiacoch cvicenia mas dojem, ze si dokonca pribrala na vahe. Az v dalsej faze a po dlhsom case zacnu svaly spalovat lahsi a objemnejsi tuk.
@tehulka2011 veganska strava nemá nič spoločné s chudnutim a ani náhodou z nej každý nechudne. Aj veganska strava vie byť nezdravá, videla si koľko je veganskych polotovarov napr? Neskúsený človek pôjde, začne žiť na zelenine a polotorovarch s nápisom "vegan" minimálne na začiatku "snahy" schudnúť a účinok by sa aj tak nedostavil.
@leskovael lebo napríklad aj hranolky sú vegánske? 🙂
Tak každopádne 10-15 minút kardia je málo na spaľovanie tuku .Kardio treba minimálne 20 minút,25 až 30 je ideál aby telo niečo spálilo ,pretoze prvých 20 minút funguje na energii z cukru až po 20 minútach spaľuje zásoby tuku .Stačí chôdza do kopca ,alebo beh v miernom tempe ,elipticky trenažér ..hlavne v jednom tempe Skúsiť zvýšiť počet opakovaní na 15 a kľudne len v troch sériách .Úplne stačí pár základných cvikov a ich variácie .Nemusia drepovat s 30 kg čínskou..daj si dynamické drepy s vyskokom napríklad .Výpad napríklad štýlom nožnice a tak výpad . Viac dynamiky .Na vnútorné stehná sú super sumo drepy .Hlavne pri Tom všetkom správne dýchať ..výdych vždy pri kontrakcií svalu a každý pohyb poriadne dotiahnuť .Veľmi dôležité je aj postavenie ramien ,aby zaberali správne partie ale je najlepšie si na začiatok zaplatiť trénera ,alebo prípadne ísť s niekým,kto cvičí dlhšie a všetko ovláda .Mne sa osvedčila kombinácia kardia a silového tréningu ..ale teda chodievala som cvičiť 5-6 krát týždenne ..V priebehu cca roka som išla z 56kg na 49 kg pekne vyformovala telo ,spevnila ...Teraz by som to potrebovala zas,ale mám čoskoro ročné dieťa ,tak si to momentálne nemôžem dovoliť .Cvičím len doma s fitshakerom a.s fitkomnsa to nedá porovnať .Niekedy sa ti aj zdá,že sa nič nedeje ale prejde ďalší mesiac a zmena je evidentná .
Mnoo, nvm, ale mam pocit, z toho co pises, ze tvoj zivot je velke trapenie. Ze aj to cvicenie beries ako torturu, 1500 je tiez velmi prisny prijem, najma ak chodis do posilky. Stres, do ktoreho sa uvadzas, moze byt dovodom preco nechudnes. Ako moj nazor je, sa na to vykaslat, zmierit sa s tym, ze stihl nebudes, nic nepocitat, snazit sa jest zdravo a podla chuti, cvicit z radosti (len prechadzky s audioknihou slebo podcastom). Nemozu byt vsetky zeny stihle. Ty mas normalnu zensku postavu, su zdrava, vaz si to, kolko tvoje telo zvlada - porodilo deti, staras sa o rodinu, mas pracu a brigadu - fakt mas pocit, ze potrebujes tvoje telo takto tryznit, len preto aby si mala 60kg? Co sa realne zmeni, ked dosiahnes tento ciel? Budes konecne spokojna? Nebudes. Potom bude tvoj zivot o tom, aby su su tryskne udrzala tuto vahu? Skus si vypocut podcast 90-60-90, su uz dve serie, je to o zdravom vnimani nasich tiel. Ja mam tiez 70kg a mala som to podobne, musela som dlho dozrievat do stavu, aby som mala svoje telo skutocne rada.