Začala som chudnúť. Mám 71kg a vypočítali mi kalorické tabuľky, že by som mala prijať cca 1300 kalórií. Jem normálne všetko, aj sladké si dám ak sa to zmestí do denného príjmu kalórií. Nie som vôbec hladná. Dám si aj chlieb, sunku, cokoladku. Len problém je, že za týždeň som zhodila 1,5kg. Nie je to veľmi veľa? Môže byť tak, že teraz rýchlo chudnem a potom sa to zastaví?
https://lifestyle.fit/sk/zdravie/digestivo/ako-...
Ono jedlu trva 24 az 72hodin, kym jedlo prejde traktom az smerom k wc. Ked sa viac najes, zalezi aj na tom, co si zjedla, tak mozes mat vyssiu vahu aj dalsie 2-3 dni, kym sa stravi a vyluci. Ked sa odvazis po takom viac jedeni a o par dni neskor, ked jes lahsie a menej jedla, moze sa ti zdat, ze si za par dni schudla 1-2kg. Zalezi aj na obsahu vody v tele,... Skus sa vazit kazdych par dni pocas niekolko mesiacov, to ukaze primeranejsie hodnoty.
Podľa mňa máš zle nastavené tabuľky. Príjem 1300 cal je málo na 71kg, si pod bazálom. Môžeš mať z toho časom problémy a jojo efekt zaručený. Mne pri 68kg vyrátali tabuľky 1650 cal.
a ano, na zaciatku sa chudne rychlejsie, potom sa to postupne spomali. Vtedy sa treba menej vazit, menej sledovat, dat si pripadne pauzu, aby sa telo a metabolizmus prisposobili a potom pokracovat dlhodobo v dodrziavani jedalneho listka.
Baby, je ok keď niekto ( muž) ma denný príjem okolo 700/800kcal? Aktivita nie moc veľká.
Ďakujem
@fadama
Jedine, ak sa vola Mahatma Gandhi. 🙂 Skor zle rata kalorie, tak malo sa neda dlhodobo jest a prezit.
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/129666-kolko-...
Ženy
Priemerná, mierne aktívna žena vo veku od 26 do 50 rokov musí prijať asi 2 000 kalórií denne, aby si udržala svoju váhu a 1 500 kalórií denne, aby schudla 0,45 kg hmotnosti týždenne (o 500kcal denne menej oproti udrziavacej hodnote).
Muži
Priemerný, mierne aktívny muž vo veku od 26 do 45 rokov potrebuje prijať na udržanie svojej hmotnosti 2 600 kalórií denne a 2 100 kalórií za deň ak chce znížiť svoju hmotnosť.
ja mam okolo 80kg a KT mi vypocitali pri nizjej aktivite cez 1600kcal, ak by som sa viac hybala tak 1800kcal
Tiez mam kaloricke, pocitam to aj v exceli a 1515 kcal v priemere za 60 dni je moje najnizsie priemerne minimum, ake sa mi podarilo dosiahnut v jedle. Potom to uz bolo tyranie hladom, ktore sa nedalo vydrzat. Tak sa ho snazim drzat a pripadne pridavam pohyb, ked je cas a chut.
@fadama takze ma nadvahu, chce schudnut a deficit vykryva z nadvahy. No nejaky cas mu to moze fungovat, kym sa mu neminie tuk. Len aby si neposkodil zdravie agresivnou hladovkou. Na druhej strane obcasne hladovanie je dobre pre telo. Ludia v minulosti casto hladovali, ze mali obdobia nemali co jest. A nic sa im nestalo, boli zdravsi. Ale vsetko s mierou ...
@fadama Ak po dosiahnuti optimalnej hmotnosti prejde na vyssie mnozstvo udrziavacich kalorii, tak to bude relativne ok. Na niekoho funguje len agresivne hladovanie, tak tuto cestu asi zvolil. Ludia sa budu hadat, kolko je jest zdravo. Ale kadejaki mnisi a fakiri jedia minimum a ziju. Adamovicovi hladovka pomohla z vyliecenia z rakoviny, resp. asi mu to pomohlo, lebo len hladovat asi nestaci ...
https://www1.pluska.sk/soubiznis/domaci-soubizn...
Keď Jozef Adamovič ochorel na rakovinu, zvolil prísny pôst a začal konzumovať čerstvé kozie mlieko.
„Píjaval som ho počas rekonvalescencie. Je totiž antikarcinogénne,“ vysvetľoval vtedy herec, ktorý podľa vlastných slov 42 dní nič nejedol, iba pil vodu.
@fadama
jeho idealna vaha je teda pri vyske 168cm okolo 64kg a BMR pri tej vahe 1470 kcal. Cize chce zhodit z 76kg este max 12kg na idealnych 64kg
A chce to dosiahnut rychlejsie tym, ze jedava 60% zo svojho BMR.
Kalkulačka ideálnej váhy
Pre mužov = 56,2 kg + 0,56 kg na každý centimeter výšky od 152 centimetrov.
Pre ženy = 53,1 kg + 0,535 kg na každý centimeter výšky od 152 centimetrov.
https://gymbeam.cz/blog/bmr-kalkulacka/
Teraz pridu hadky o bazali.
Podla mna je 1300kcal v poriadku, ak nemas pocity hladu. Minimum kal. denne, ktory sa nema v priemere podkrocit, je 1000kcal.
https://www.zdravie.sk/clanok/56705/optimalny-k...
Aký je minimálny denný príjem kalórii?
Najspodnejšia hranica príjmu kalórii je 1000 kcal. To je absolútne najnižší možný denný príjem energie. Pokiaľ toto číslo nesplníte jedenkrát, tak sa nič nestane. Pokiaľ sa budete pohybovať pod príjmom 1000 kcal pravidelne, budete nezdravo chudnúť, vaše telo bude takmer bez energie, budete naštvaní, nervózni či depresívni. V najhoršom prípade sa u vás môže prejaviť ťažká porucha príjmu potravy, či dokonca anorexia.
Pozri prakticky priklad. Ak nemas psa, ani nechodis do fitka tak svoj BMR 1485 kcal (vid priklad dole) prenasob s koeficientom iba 1,2 = 1800kcal. Ak behas,... pridaj viac kcal na aktivity. Tato energia pokryva tvoj bazalny plus bezne aktivity na home office cez den (300kcal). Ak chces schudnut 2kg mesacne, tak od bezneho metabolizmu 1800 kcal odpocitaj 500kcal a si na 1300kcal. To je 200kcal pod tvojim bazalnym a vzhladom na deficit energie nuti telo spalovat tuk.
https://www.zdravie.sk/clanok/56705/optimalny-k...
Praktický příklad:
Žena 28 let, 168 cm, 68 kg, sedavé zaměstnání, 3x týdně návštěva fitness centra, procházky se psem
Bazální metabolismus podle vzorečku = 1485 kcal
Vynásobeno koeficientem 1,4 = 2079 kcal
Pro hubnutí cca 0,5 kg týdně je třeba snížit příjem o 500 kcal = 1579 kcal
Vsetko zalezi na spravnom odhade, kolko kalorii spalis beznou cinnostou a aktivitami pocas dna nad BMR ( bezny metabolizmus). Ak nechudnes, tak si ich nadhodnotila. Ak chudnes, je to spravne. Ak chudnes prilis rychlo, tak si svoj pohyb pocas dna podhodnotila. Preto sa kludne moze stat, ze pri malom dennom pohybe ti vypocita prijem chudnucich kalorii pod BMR.
Alebo kasli na reci o BMR.
Riad sa sedliackym rozumom a tym, ci vypocitali kaloricke. Odvaz sa na zaciatku, po 2 tyzdnoch a po mesiaci. Ak chudnes 1kg za 2 tyzdne a 2kg za mesiac, tak si sa trafila spravne. Ak nechudnes, pridaj pohyb a/alebo uber kalorie. Ak chudnes prilis vela, pridaj kalorie.
Tie vypocty su aj tak od oka. Na presne zmeranie svojho BMR by si musela ist do laboratoria a presne vypocitat svoj priemerny pohyb pocas dna detto.
@fadama nie je to zdravé jesť jeden x denne.Aj kvôli glykémii.Kolko by chcel vážiť veď má dobrú váhu.Moj muž čím menej je, tým je tucnejsi.A nedá si vysvetliť, že čo robí zle.teraz mu lekárka namerala vyšší tlak a dala lieky a povedala mu, že má schudnúť 10-15 kg myslis, že si z toho niečo zobral?že krv a cholesterol má lepší ako ja tak je spokojný.
Tak hlavne si tie tabuľky poriadne nastav. V nastaveniach treba zadať aktivitu