Chudnutie "škrtením" stravy

lucijja
17. júl 2013

Ahojte baby, chcem sa opýtať, či je tu niekto aj taký, čo dlhodobo udržiava váhu škrtením na strave a to tak ze dosť. Všade čítam ako sa super chudne pravidelnou, vyváženou stravou. Ja však dochádzam k presvedčeniu, že tak nemôže chudnúť každý. Môj príbeh chudnutia sa so mnou ťahá už štvrtý rok. Keď som začala chudnúť mala som 95kg. Začala som 90 dňovou diétou, kde som za tri mesiace dala dole 14 kg, čo sa mi zdalo primerané, nakoľko som išla z veľkej váhy. Potom som pozvoľne prešla na zdravé stravovanie - 5x denne som jedla, vážila všetko čo zjem, prerátavala na hodnoty, príjem som mala okolo 6500-6800 kJ. Do toho som cvičila, hlavne kardio, chodila som 4-5x týždenne na zumbu. Váha mi v priebehu roka zišla na pekných 65kg. Sem tam som mala aj 63. Tu sa mi váha zastavila a stála rok a pol, vravím si nevadí, to je normálne a pekne som sa zdravo stravovala ďalej. Až kým neprišiel zlom a ja som aj napriek tomu, ako sa stravujem a cvičím začala pomaličky nenápadne priberať spať. Za 8 mesiacov som takto pribrala spať 10kg. Nejem pečivo (neverím že tmavé a celozrnné sú naozaj ok, tak jem len ražné knackebroty aj to len pár a doobeda) nejem cestoviny, nejem zemiaky iba občas a v malom množstve, ryžu v malom množste naturalku. Jem chudé maso, ryby, zeleninu v kvantách, cvičím a priberám. Teraz robím pokus a už dva mesiace som priškrtila stravu tak že jem len raňajky (2 knackace + light pomazanka + zelenina, obed - niečo ľahké - šaláty, bielkoviny, malé porcie a na večeru už len zeleninku) a váha pomaly začína klesať. Takže som asi poprela všetky zákony o zdravej výžive a zostáva mi ozaj už iba odopierať si. Hlad našťastie nepociťujem, takže si myslím, že sa to bude dať, akurát sa musím zbaviť všetkých chutí na niečo, čo je síce možno nie nezdravé ale môžem len zobať. ☹
Ako je možné že u mňa nastupuje jojo efekt aj keď som chudla zdravo a na žiadnu inú stravu som nenabehla??? No je toto fééér??? 😒

jaruska8
17. júl 2013

@lucijja Možno tresnem, ale nie je to práve tým, že veľmi chceš, sleduješ sa, počítaš kalórie???? 😒

lucijja
autor
17. júl 2013

@jaruska8 je to možné, psychika má určite niečo do seba, ale trápi ma to a predsa len...z myslenia a chcenia sa nemôže len tak priberať. 🙂

michalllkkkaaa
17. júl 2013

čaute kočky, som diétna sestra a zostavujem klientom jedálničky na mieru. podľa toho, čo píšete si meriate hmotnosť klasickou váhou a tá nehovorí o tom koľko z vašej hmotnosti je tuk a koľko svaly. myslí, že energetický príjem je nižsí ako vydávate preto vám ubúda j svlová hmota- to môže vyvolať "jojo" efekt ktorý popisujete.podľa toho, čo píšete jete málo...a podľa mna Vám chýbjú kvalitné sachridy

lujza123
17. júl 2013

@lucijja moze to byt

stitna zlaza
genetika
vyhladovanie sa dietami a nasledne spomalenie metabolizmu

ozaj skusila si toto http://www.lahkechudnutie.sk/clanok/antonia-mac... ...je to skor taky detox, par kg ide dole ale urcite viac na cm...knihu v pdf stiahnes aj na ulozto.sk

lucijja
autor
17. júl 2013

@lujza123 nejake diety som nikdy nedržala, takže č.3 to nebude (až teraz škrtím), genetika - tak mam postavu ako mala moja babka, ale nechce sa mi verit, ze sa s tým nedá nič spraviť... ☹ a štítna žľaza? to netuším, asi si pojdem dať skontrolovať, len tam objednávajú na hooodne dlho... 🙂

lucijja
autor
17. júl 2013

@michalllkkkaaa keď som dodržiavala racionálne stravovanie, tak som tiež priberala, to sa mi nezdá normálne. A nejedla som málo, 5-6x denne a mala som problém to všetko pojesť, najskôr to išlo krásne, potom sa to zastavilo a potom som začala priberať či som kus kJ ubrala alebo pridala...

ververka
17. júl 2013

@lucijja skusala si sa opat vratit k delenej strave?

toto je najvacsi problem 90 dnovej "diety" ktora nie je dietou. je to stravovanie. ak chces schudnut, mala by si tak jest stale, kedze telo si zvyklo na jednoduchy metabolizmus. Ked k nemu pridavas ine veci alebo ich mixujes, tak to telo nestiha spracovavat.
Vyskusaj sa k tomu opat vratit a uvidis ako telo zareaguje.

Toto je dost velky problem "dietarov", ze si rozhodia metabolizmus a zial niekomu sa ho uz nepodari dostat naspat a uz len pribera a jojo efekt je obrovsky.

Taktiez treba podoknut, ze treba striedat aktivitu pri pohybe a ked sa chudnutie zastavi, treba rapidne pridat. Preto je najlepsie so sportom zacat pozvolna a nie kazdy den, kedze telo si bude pytat casom viac a viac.

A samozrejme voda je zaklad, treba dodrziavat riadny pitny rezim, pocas sportu zvysit prijem, davat si magnezium pravidelne.

Ale je mozne ze mas v neporiadku hormony, teda stitnu zlazu, alebo iny zdravotny problem.

ritusuk
17. júl 2013

cim viac skrtis,tym viac sa telo brani a setri.a pribera.ja som len nedavno pochopila,ze vyskrtnut niektore potraviny NAVZDY je hlupost.telo potrebuje vyvazenu stravu,aj pecivo,aj zemiaky.a dokonca,obcas aj tu sladkost.odkedy som prestala praktizovat radikalne jedalnicky,tak chudnem.pocitam kalorie-dam si aj chleba vo vajci,aj mandle,aj vino,aj cokoladu-ale chudnem.samozrejme nie denne,raz za tyzden,inak dodrziavam rezim.velmi dobre o tom pise aj Miro Vesely,pohladaj si ho na webe.schudol tusim cez 30kg a pise aj o tom,preco ludia priberu spat a preco je hlupost NEJEST.

michalllkkkaaa
17. júl 2013

pani macingovu by som neodporucala...je to chudnutie podla krvnych skupin. a sialene kombinacie jedla este sialenejsie "zakázané" potraviny. viete Lucka, racionálna strava je pojem , ktorý si každý vysvetluje inak. Robím jedalnicky pre klientov a zatial uspesne nehladuju, jedia 5 x denne. myslim, ze chudnete zo svalov, preto sa vam hmotnost vracia...ale tiez by som zasla na preventivku a dala si zobrat krv 🙂 potom riesila jedlo

lujza123
17. júl 2013

@lucijja na stitnu ti najskor zoberu krv u obvodnej a podla vysledkov ta potom poslu niekam inam ak je treba. A tiez ako baby pisu mozno zmenit sportovu aktivitu, mozno si dat zostavit jedalnicek od nejakeho odbornika...
Inac taketo problemy poznam, stoji ma to vela driny udrzat sa na normalnej vahe...aspon u mna staci par blbych kolacikov na vianoce a menej sa hybat a hned su kg hore, ale dole idu velmi pomaly
Napriklad teraz som zacala s behom a konecne vidim aj efekt, zimne zasoby su prec, normalne cele leto lietam na bicykli len po par sezonach mam pocit ze pre moje telo su dve hodiny na bicykli - nulova aktivita, proste som si zvykla takze je to ako keby ani nesportujem. Takze zmenu aktivity urcite.

lujza123
17. júl 2013

@michalllkkkaaa no drzat sa celozivotne toho je urcite blbost ale tie recepty tam ma velmi chutne...ja som skor spominala ten detox ktory uvadza na zaciatku, u nas v praci sa toho chytili dve kolegyne a obidve sli s odvodom v cm dole, pritom zjedli za ten mesiac kvanta medu, olivoveho oleja atd

lucijja
autor
17. júl 2013

@ververka nie, nevratila som sa zatial k 90dnovke...ale 3 roky som v podstate na vyvazenej strave bola, a chudla som...a napriek tomu ze som ju nezmenila tak som zacala priberat...toto mi nejde do hlavy

@ritusuk vyvazenu stravu mam prave podla Mira Veseleho a ako spominam, idem na tom uz tri roky...najskor to bolo super, schudla som, potom mi vaha stala a potom som napriek vsetkemu zacala priberat. Tiez sa bojim nejest, ale uz som zufala....nevenovala som tomu mesiac ani dva...tri roky je dost.

baby idem ja k tej mojej doktorke na krv. som zvedava normalne.

@lujza123 pises ze tiez dries...a ako prosim ta jes? "normalne" ci tiez skrtis?

ritusuk
17. júl 2013

@lucijja aha,to som nevedela,tak potom prepac a ozaj by to chcelo tu dr.telo asi takto dava najavo,ze sa nieco deje.

milka300
17. júl 2013

@lucijja Psychika môže chudnutie ovplyvniť, ale je to veľmi individuálne, u niekoho naozaj môže, u iného človeka nemusí mať na chudnutie žiaden vplyv.

cawes
17. júl 2013

@lucijja ahoj ja mam ten isty problem, aj ked budem od rana do vecera behat a zdravo sa stravovat nic z toho, ja jednoducho nesmiem fakt jest a som natom ako ty, ranajky kusok chleba (to jedine si doprajem) a potom uz len salat a masko

eeelia
17. júl 2013

ahojte baby, no ja som tiež zufala zo seba, brala som anti, ale nejak mi to začalo blbnuť, tak mi doki zmenil inu , ale tiež zle a dokonca som začala priberať, tak som ju celkom vysadila, ale samozrejme som pribrala za nejaké štyri mesiace sedem kilov a teraz sa tiež trapim, nežeriem, cvičim a ani deko dole. Už neviem ako to dať dole, tiež rozmyšlam,že to budem riešiť tak ,že obmedzim jedenie na minimum, lebo fakt už neviem čo s tým. A to cvičim celý život, nie aktivne, ale musim stále. Takže nie je to u mna narazové,že len kvoly chudnutiu som začala cvičiť.

lujza123
17. júl 2013

@lucijja no normalne pre mna znamena ziadne biele pecivo, ani vyrobky z bielej muky, ziadne sladkosti, menej priloh, vela zeleniny, na veceru uz len zelenina s masom, salat, polievka..viacmenej delena strava, naozaj mi viac chuti kombinacia maso + zelenina alebo priloha + zelenina...nevysmazam ale napriklad olivovy olej v surovom stave pouzivam vo velkom..do salatov alebo len tak pokvapkat chleba...na com ja stroskotavam v lete je pivo...no nedaj si ked je vonku tak pekne, na dvore vysedavame do noci a to sa bez toho pivka vinka moc nedaa...

Inac na vysetrenie stitnej zlazy som bola tiez a v pohode..som mala podozrenie lebo mame to v rodine a navyse po porode prisli aj problemy s vahou (teda do problemu som sa nedostala, akurat ze trochu nezdraveho jedenia a hned to je vidiet...pred tehotenstvom som zrala ako srotovnik, sladka kava, keksiky, cokolvek a stale chuda)

lucijja
autor
17. júl 2013

@cawes
@eeelia no ja uz som sa bala ze som jedina a ze mi sibe... 😀 Takze nie som v tom sama...Mne sa to tiez nepaci ze chudnut tak radikalne nejedenim, resp. málo jedením, ale vravím, nie je to mesiac ani dva co sa venujem vyváženej strave ale asi to fakt nie je pre mňa. Mne je asi súdené len "nežrať"... 😀 Ja teraz škrtím už dva týždne a pohlo sa to konečne dolu po dllllhej dobe stagnácie a priberania...Ale mna ani hlad netrápi, vôbec...nemám pocit hladu ani nič...len tie chute ma lákajú, keby sa tak dalo na ne zabudnúť... 😀 Malú zmrzku, jeden kúsok pizze a pod si doprajem tak raz za tri mesiace možno.. 😒

cawes
17. júl 2013

@lucijja no to iste a tym istym sa trapim aj ja. TIe chute 😀

lucijja
autor
17. júl 2013

@lujza123 no tak to sme na tom zhruba podobne...a veru v lete aj mne pivko chutiiii, ja by som vypila aj tri denne, ale tiež si ho doprajem len raz za čas - aj keď, v lete trošku častejšie. 😅 A suché biele vínko tiež ľúbim... 😀 Aj som rozmýšlala či to nie je z toho, ale zase nepijem ho denno-denne a ani nie v hojných dávkach, tak neviem... 😒

lucijja
autor
17. júl 2013

@cawes ludia lietaju na mesiac, vymýšlajú kopec techniky, ale žeby vyrobili nejakú tabletku pod jazyk, ktorá by ochromila chuťové bunky to nie... 😀 😀 😀

eeelia
17. júl 2013

@lucijja no ja to vyskušam veru tiež obmedziť na minimum jedlo, fakt jem pať krát za den male porcie a h... z toho a aj cvičim, začnem len asi ranajky a obed a ništ, inak to nevidim 🙂. Som z toho na prášky, nezmestim sa už skoro do ničoho čo mám doma

cawes
17. júl 2013

@lucijja no asi tak 😀
a pijes dost vody? lebo napr. mne pomaha ked vela vela pijem , resp lepsie sa mmi tak chudne a este si aj doprajem raz za den ladovu kavu aspon

cawes
17. júl 2013

inak mam kamosku co sa tiez takto trapila, nakoniec sa rozhodla podviazat zaludok, s cim teda aj definitivne schudla ale vseko co za den zje je rano neaka müsli tycinka, na obed jogurt a müsli a na veceru salat a mäso

lujza123
17. júl 2013

@lucijja no moze byt viesako pivne pupky hlavne u chlapov je vidno dost casto...a ako si vsimam je aj dost takych co daju kazdodenne xxx km na bicykli co by mali byt stihli ako prutik..no ale vecer to zaleju 5 pivami tak maju chude nohy a brucho ako pred porodom...ale zase si hovorim ze tych par piv za tyzden nemoze spravit nejaky prudky narast vahy..
Inac ta vaha je fakt niekedy mylna, lepsie sa merat cm alebo ja to volam riflami - mam jedny take co su tesne a ked neobleciem viem ze je zle
To sa mi stalo teraz,(opat moje stare riflomierky) ze musim cosi zhodit, tak mesiac prisny rezim, vela pohybu, rifle su mi volne ale vaha sa nepohla

lujza123
17. júl 2013

toto je celkom zaujmavy obrazok

michalllkkkaaa
17. júl 2013

dievčatá, predovšetkým sú dva druhy tuku- viscerálny a ten "vonkajší". treba kazdej , ktorá chce chudnut, vypocitat kolko je jej denna energeticka spotreba- je to cela veda, ale nebudem otravovat s mojou pracou 🙂)) ak mate neumernu fyzicku zataz (teda heslo chces schudnut? naloz si treningu este viac"neplati) odidu svaly a schudne sa...no,tuk ostal a po case sa hmotnost vrati a dokonca sa zvysi...
a ten prvy tuk, ktory som spomenula sa , zial neda vycvicit, a to moze byt pricina toho, co tu citam, ze mozem jest cokolvek schudnem kratkodobo alebo racionalna vyziva nefunguje...
hadam som pomohla, aspon trosku 🙂

michalllkkkaaa
17. júl 2013

to na obrazku je vonkajsi 🙂 tuk

nibiru
17. júl 2013

tiež si myslím že si mohla schudnúť na svalovej hmote následne si priberala a tuk je objemnejší preto aj telo je väčšie,jednoznačne by som sledovala vicej miery ako váhu cviky treba obmeniť a hlavne treba ich cvičiť tak že pri každom cviku dané svaly cítiš ja som minulí mesiac schudla 4kg za mesiac na môj velký smútok ale len 2kg tuku nejedla som mäso ako trebalo a 2kg šli zo svalov začala som jesť na večer bielkoviny,mäso a najnovšie váženie ukázalo nárast svalovej hmoty 0,10 a čistý tuk čo šiel dole 2kg a to za 20dní cvičím 3-4x za týžden v fitku cca hodinu pulz mávam cca 22-24 za 10 sekund čo je akurát na môj vek a teda číslo pri ktorom moje telo spaľuje.

nibiru
17. júl 2013