Chudnutie s kalorickými tabuľkami

natalyyy_000
29. júl 2024

Ahojte, začala som s kalorickými tabuľkami ale chcem sa opýtať, musím dodržiavať aj bielkoviny vlákninu na 100%alebo si to vôbec nemusím všímať len dodržiavať príjem 1 400kcal? Lebo ja dodržiavam len ten príjem ale neviem či to má bude mat nejaký účinok? 🙂 ďakujem vopred za odpovede 🥰

di1234
29. júl 2024

Bielkoviny sú prvé, na ktoré by si si mala dávať pozor. Denný príjem 1,5-2g na kg tvojej hmotnosti. Vláknina je tiež veľmi dôležitá. S ňou ale pomalšie ak si nezvyknutá.

missviolet
29. júl 2024

Ak budes mat malo bielkovin, bude ti v deficite ubudat aj zo svalov, co naozaj nechces - jednak cim menej svalov, tym menej budes spalovat (pravdepodobnejsi jojo efekt, tazsie udrziavanie dosiahnutej vahy), jednak vizualne to pojde do skinny fat teritoria

raztovsetkozmizne
29. júl 2024

Kalorické tabuľky sa odporúčajú pre ľudí čo sa fitness venujú profesionálne. Pre bežných ľudí sa to veľmi neodporúča lebo nemajú okolo seba tým ktorý by ich kontroloval čo sa týka stravy a váhy na pravidelnej báze. Vôbec nerieš tabuľky a nájdi si jednoduchšiu cestu.

raztovsetkozmizne
29. júl 2024

*tím

di1234
29. júl 2024

@raztovsetkozmizne prepáč, ale to čo píšeš nie je úplne pravda. Kalorické tabuľky môže používať ktokoľvek, kto chce mať prehľad o tom koľko kalórií denne asi spotrebuje. Pravdou je, že sa nemajú používať dlhodobo, ale vyslovene na to, aby si dostala jednotlivé potraviny “do oka”. Mnohí ľudia sa čudujú, že jedia málo a nechudnú, ale keď si potraviny nahádžu do tabuliek, zmení sa im celkový pohľad.

Aká by bola v tomto prípade ľahšia cesta? Nevyrývam (dúfam, že to tak neberieš), ale fakt ma zaujíma tvoj názor.

raztovsetkozmizne
29. júl 2024

@di1234 viem ako to myslíš. ( píšem z vlastnej skúsenosti ktorý používal kal.tab. ) problém bol v tom že veľa jedál tam fakt nie je, aj keď je tam milión vecí, človek si tam samozrejme vie pridať svoje, ale nie je to vôbec jednoduché odhadnúť. Veľa krát sa stane že človek niekam ide a nezoberie si mobil a zabudne si to tam pridať, alebo človek nezje celé jedlo a zas musí špekulovať koľko čoho jedol. Za mňa jediné riešenie ktoré existuje je finančne náročné ale človek tam má tú istotu že nedá do seba viac ako by mal. Viacero firiem sa špecializuje na donášku jedál v krabičkách tak že to máš na celých 5 alebo 7 dní, máš tam pokryté naozaj všetko od rána do večera + koľko má čo kalórií. človek vie že nedá do seba viac ako by mal. Link viem poslať do spravy, link sem nedám, lebo už som raz dostal BAN. a ďalší nechcem :D

raztovsetkozmizne
29. júl 2024

A tá strava v krabičkach je naozaj pestrá a kvalitná, bežný človek by určite nebol schopný pokryť časovo ten obsah krabičiek ak by to mal robiť sám.

di1234
29. júl 2024

@raztovsetkozmizne No…krabičky vopred pripravené sú ľahšou cestou pre ľudí, ktorí si to môžu dovoliť. My napr. doma nemáme vôbec vďakabohu problém s financiami, ale krabičky mi aj tak prídu pomerne drahé berúc do úvahy ich obsah, a teda vyskúšala som kadejaké. Z mojej osobnej skúsenosti som pri krabičkách mala veľký problém práve s množstvom bielkovín, a to napriek tomu, že v ponuke sú rôzne druhy. Proste ich tam nebolo dosť. Nehovoriac o partnerovi, ktorý má 2m a cez 100kg. Ďalšia vec, ktorá podľa mňa nie je ľahšou cestou je donáška - vždy som sa musela prispôsobovať donáškarovi s časom. Sú spoločnosti, ktoré ti nosia krabičky napr. na niekoľko dní dopredu čo mne osobne nepríde okej, lebo si proste nebudem zohrievať omeletu, alebo ti ich donesú neskoro (napr. ja vstávam 5:30 a keď mi donesú raňajky na 8-9 je to pre mňa proste neskoro).

Čo sa týka zoznamu jedál, nájdeš tam podľa mňa všetko čo potrebuješ s výnimkou možno nejakých hotových pokrmov (aj hotové pokrmy majú niektoré nutričné hodnoty zapísané na zadnej strane obalu, takže mi to problematické nepríde).

Samozrejme rešpektujem tvoj názor, ale za mňa ak chceš mať aký taký prehľad o tvojom kalorickom príjme a nemáš 500-700€ navyše na krabičkovú stravu mesačne, kalorické tabuľky sú super voľba. Otravné je to, že si tam musíš zapisovať poctivo - ak robíš praženicu dať tam aj to maslo/olej, na ktorom to robíš, ku káve mlieko etc. Toto je určite otravné.

natalyyy_000
autor
29. júl 2024

no nad krabičkami som rozmýšľala ale ako písali vyššie je to pre mňa moc nákladné keďže ešte len študujem .. no skúsim sa zamerať na tie bielkoviny 🙂

natalyyy_000
autor
29. júl 2024

Ďakujem za akúkoľvek radu 🙂

di1234
29. júl 2024

Máš prehľad o tom z čoho môžeš čerpať bielkoviny? Alebo potrebuješ poradiť?

di1234
29. júl 2024

A inak…keďže si žena, tak je dôležitý aj dostatočný prísun tukov 🙏🏼 kvôli hormónom.

natalyyy_000
autor
29. júl 2024

@di1234 no potrebovala by som poradit 😊

di1234
29. júl 2024

Tak čo sa týka bielkovín:
tvaroh, grécky jogurt (nie gréckeho typu), cottage cheese, mozzarella, syry (pri syroch, mozzarelle a cottage striedaj klasické a nejaké light verzie, aby si zas toho tuku do seba nedala zbytočne príliš veľa), kvalitná vysokopercentná šunka (zjedz jej aspoň 100g, nie jeden plátok na chlebík), vajíčka (1ks má cca 5g bielkovín), mäso (kuracie, morčacie), tuniak v konzerve (vo vlastnej šťave), ak máš chuť na nejaký snack Lidl má proteínové pudingy, jogurty a ochutené skyry. Určite ti odporúčam kúpiť si aj proteín v prášku (dobré na doplnenie bielkovín keď nemáš zrovna hlad). Okrem mliečnych bielkovín samozrejme tie rastlinné ako je cícer či šošovica. Čo sa týka vlákniny - ovsené vločky, ovocie, zelenina, strukoviny, chia semiačka (vieš si z toho urobiť puding alebo ja ich zvyknem dávať aj do raňajok - 40g ovsených vločiek, 40g proteínu, 10g chia a na vrch si dám ovocie). Vyskúšaj na sladenie čakankový sirup. No a skús si odvážiť jedlo keď ho pripravuješ hlavne čo sa týka príloh (s výnimkou zeleniny). Ja napr. keď chcem rýchly obed uvarím si 50g cestovín a do toho šupnem 250g vaničku tvarohu (to je cca nejakých 25-30g bielkovín) a navrch cibuľka na troške masla.

Dúfam, že som aspoň trochu pomohla 🙂

natalyyy_000
autor
29. júl 2024

@di1234 jooj ty si supeer 🥰🥰 ďakujem ti moc veľmi mi pomohlo 🙂 budem si plánovať deň vopred 🙂 ja keď som si to takto dávala tak sa mi zdalo že cela jem lebo ja som vždy vysoko kalorické jedla mala a teraz keď som si dala taký zdravý deň tak sa mi zdalo že veľa jem a niekedy som nevladala zjesť všetko 🙂

di1234
29. júl 2024

Hlavne sa nevyhýbaj žiadnemu konkrétnemu jedlu. Ak máš na niečo chuť, pokojne si daj. Ide o to koľko toho zješ a ako často a nie o to čo konkrétne ješ. No a samozrejme je dôležité to telo aj zasýtiť na nejaké dlhšie obdobie. Z horalky máš radosť na chvíľu (ja napr. si horalku dám, ale napr. po turistike), ale taký grécky jogurt s malinami, granolou a trochou čakankového sirupu ulahodí duši aj nutrientom. Rovnako by ti mohlo s nápadmi pomôcť sledovanie rôznych IG profilov (homolkovanikol, andystech, simonamalkova, fitclan, domiskitchendiary, lojdovael a pod.) a hlavne vydržať. Konzistentnosť je základ. Aj keď si dáš počas dňa viac čokolády, orechov či syra, neznamená to, že si zlyhala alebo niečo podobné. Pekne pokračuj ďalej. Držím prsty 🙂

bianka33
29. júl 2024

@di1234 ahoj, prosím ťa a aký grécky jogurt máš na mysli? Keď píšeš, že nie gréckeho typu.

natalyyy_000
autor
29. júl 2024

@di1234 ďakujem veľmi mi to pomohlo od zajtra začínam dúfam že vydržím 🥰chcem schudnut do svadby to je moja motivácia 🥰

di1234
29. júl 2024

@bianka33 ja kupujem tieto 2. Ten Pilos je Lidl značka a Milko nájdeš všade. Rozdiel medzi gréckym jogurtom a jogurtom gréckeho typu je v množstve bielkovín. Zatiaľ čo grécky má 10g bielkovín na 100g (takže v balení ich máš 14g) jogurt gréckeho typu ich má menej + zvykne mať aj visc kalórií. Treba sa vždy pozrieť na nutrienty na zadnej strane 🙂 ja väčšinou riešim množstvo bielkovín a kalórií ako takých. Pri každej potravine.

di1234
29. júl 2024

Inak odporúčam ešte podcasty od Fitclan a Borisa Bajera (MUDrovačka). Veľmi výživné.

129oveciek
29. júl 2024

@natalyyy_000 prijem bielkovin a vyvazene nutricne hodnoty su fajn ale pokial ti ide o to schudnut tak kludne ti staci proste len byt v kalorickom deficite a prijat teda len tych 1400kcal.. schudnes aj keby si za cely den prijala 0 bielkovin

raztovsetkozmizne
29. júl 2024

@autor každopádne ak si za nejaký čas spomenieš na toto fórum, mohla by si sem prosím napísať ako si zvládala kalorický deficit, respektíve ako to zvládala tvoja psychika a samozrejme držím palec, fandím.

di1234
29. júl 2024

@129oveciek schudne, ale príde o svalovú hmotu, ktorá je pri chudnutí “motorom” a presne sa môže stať, že bude skinny fat čo je z blata do kaluže. @autorka vypočuj si tie podcasty a chudni s rozumom, udržateľne a tak, aby si mala pekné pevné telo 🙏🏼 chce to čas, ale stojí to za to. Držíme ti palce.

bianka33
29. júl 2024

@di1234 ďakujem pekne. Ten prvý aj ja kupujem, no kdesi som zase čítala, že je lepšie jesť grécky jogurt 5% , tak som zmätená.

natalyyy_000
autor
29. júl 2024

@raztovsetkozmizne určite po mesiaci sa ozvem ako som na tom 🙂

natalyyy_000
autor
29. júl 2024

@di1234 ty si aj nejako chudla z nejakej váhy či sa stále zdravo stravujes? 🙂

di1234
29. júl 2024

@bianka33 a aj vieš z akého dôvodu je to lepšie? Netvrdím, že nie, len som to nikdy nepočula. Plus grécky jogurt, pokiaľ viem, 5% tuku ani nemá.

di1234
29. júl 2024

@natalyyy_000 ja som chudla po vysokej škole, lebo som bola celá neforemná a “veľká”. Začala som cvičiť (box a silový tréning) a začala som experimentovať so stravou. Skúšala som keto a kadečo. Čo sa týka mojej hmotnosti, tá sa nezmenila a mne na hmotnosti ani nijak nezáleží. Dôležité pre mňa je ako vyzerá moje telo a ako je zložené (tuky a svalová hmota) plus aby to telo bolo aj funkčné.
Začala som na váhe 72kg a na tej istej som aj ostala, ale z veľkosti oblečenia 40 až 42 som sa dostala na 36 až 38. Potom sa to už celé stalo mojím životným štýlom - cvičenie, turistika, prechádzky, racionálne stravovanie, proste aktívny životný štýl 🙂. Aktuálne som v 8.mesiaci tehotenstva a samozrejme som pribrala, ale až do 36tt som aj aktívne cvičila.

sense
29. júl 2024

@natalyyy_000 ak budeš v kalorickom deficite tak určite schudnes. Ja som schudla 13kg. Áno zo začiatku je to časovo náročnejšie,všetko vážiť,tvoriť si jedlo ,vlastnú databázu, ale potom to je čím ďalej ľahšie...
Len k tomu príjmu ber to tak že číslo ktoré ti vyrátali tabuľky je bod od ktorého sa odrazila, nakoľko žiadna kalkulačka nepozná tvoje telo a metabolizmus

bianka33
29. júl 2024

@di1234 práveže neviem, ale googlila som, tak su aj 5%