Chudnutie plávaním

13. apr 2024

Caute, pri prvom tehu som pribrala 35kg. Niečo som už schudla ale nie dostatočne. Meriam 170cm a vážim 71kg. Pred tehotenstvom som sa hýbala stále v rozmedzí 53-58kg. Nedokážem sa odhodlať cvičiť, nebaví ma to. Vodu milujem, techniku pŕs ovládam asi ako začiatočník (viem že sa nepláva s hlavou nad vodou, to ani nechcem), mám aj problémy s hrudnou a krčnou chrbticou. Moja otázka je či si ešte viac neuškodim sa chrbát a či sa dá pravidelným plávaním aj niečo schudnúť.

zuzubb007
13. apr 2024

Pokiaľ budeš mať nižší príjem ako výdaj, schudnes určite, tu platí jediný vzorec

mabenn
13. apr 2024

sportom resp pohybom sa zvysuje denny vydaj, buduje svalovina a kondicia...chudne sa jedine stravou a teda kalorickym deficitom...plavat samozrejme mozes, ale spoliehat sa na to, ze chudnes plavanim urcite nie...pokial budes denne hodinu plavat a das si burger na obed a pizzu na veceru, tak ...

snowflakenel
13. apr 2024

Ja tiez,tak,isto meriam. V tehu som pribrala presne na.71. Teraz 7 t po porode mam.61. Este chudnem na 55.
U mna plati presne vacsi vydaj ako prijem. Bez,sladkeho neviem tiez byt, bolela.by.ma.hlava.
Skis vylucit zemiaky,,ryzu, chlieb.
Po 17.00 uz nejest.

egonsk
13. apr 2024

preco sa pri plavani prs nedrzi hlava nad vodou? Ja naopak nikdy nedavam hlavu pod vodu. Neviem plavat kraula, ani motylika, ale prsia plavat viem aj kilometer bez prestavky a s hlavou nad vodou... A este plavam aj cuvanim (ako ked lezis na chrbte), neviem ako sa tomu vravi, to tiez dokazem veeeeeelmi dlho tak plavat.
Ja by som mal vela a pravidelne plavat koli skolioze, ale pri tych cenach a mojej reume (mozem iba v teplejsej vode plavat) je to prakticky nemozne.

autor
13. apr 2024

@mabenn samozrejme viem, že aj strava. Burgre aj pizzu a iné fastfood vynechám, pijem už dlhšie len minerálku, nič sladené len mám veľmi malo pohybu, preto rozmýšľam nad tým plávaním.

autor
13. apr 2024

@egonsk vraj hlava nad vodou veľmi škodí krčnej chrbtici

10zabka
13. apr 2024

@egonskplávanie s hlavou nad hladinou ničí krčnú chrbticu a ľudia tak nesprávne dýchajú. Učila som plávať 23 rokov.
prečítaj si:
https://pokojneplavanie.com/menu/plávaj-ľahko-c...
https://swimfield.com/ako-na-spravne-dychanie-p...
https://golemroyal.sk/2024/02/ako-sa-vyhnut-zra...

autor
13. apr 2024

@snowflakenel no ja som mala cez 80 pred pôrodom. Ozaj dosť, tým že som pribrala rapídne a moje telo vôbec nebolo zvyknuté na takú váhu, prišli aj problémy s chrbticou. Preto uvažujem nad plávaním

mabenn
13. apr 2024

akykolkovek pohyb dlhodoby ti prispieva k svalstvo a lepsiemu spalovaniu, je najlepsie mat nieco, co ta naozaj bavi, plavanie je celotelova aktivita, samozrejme davaj si take plavania, kde aj citis, ze si si dala do tela...

lakebabe
13. apr 2024

Kamarátka začala chudnúť z váhy okolo 100 kg nič iné jej neodporucali kvôli problémom s kĺbmi. Ale zaplatila si trénera na plávanie co som dovtedy ani nevedela ze existuje a plávala s nim. Schudla ale musela plávať s hlavou pod vodou aby si nenicila krcnu naucil ju techniku a dychanie a chodila na plávanie cca 3-4 krát týždenne.

simsalabim
13. apr 2024

Plavam pravidelne, roky, v zime 2x do tyzdna, v lete minimalne 5x. Bez kalorickeho deficitu sa vsak s mojou vahou nedialo nic.

annm81
13. apr 2024

@egonsk Pretože to nevhodne zaťažuje krčnú chrbticu a pri pravidelnom plávaní týmto štýlom si môžeš privodiť veľmi nepríjemné problémy sprevádzané silnou bolesťou. Pri prsiach treba vydychovať do vody - pozri si pár videí, skús to a až prídeš ako na to, zistíš, že takýto pohyb je oveľa prirodzenejší, ako kŕčovité držanie hlavy nad vodou.

Autorka, ako šport je plávanie strašne fajn, ale samo o sebe stačiť nebude. Ale ak k tomu pridáš vhodnú stravu, uvidíš výsledky. Ak nevieš úplne správnu techniku, zaplať si trénera, nie je to žiadna hanba - úplne bežne stretávam na bazéne aj neplavcov, ktorí sa učia v dospelosti. Ak už aj tak máš problémy s chrbticou, nesprávna technika ti rozhodne neprospeje. A vhodné bude, ak ťa naučí aj iný štýl, aby si to mohla striedať.

autor
13. apr 2024

@annm81 ďakujem, pozerala som len tu v okoli som nič nenašla, keďže mám malé dieťa je to trochu zložitejšie 🙂

autor
13. apr 2024

@simsalabim ja tomu dávam šancu, keďže sa chcem len dostať na pôvodnú váhu 🙂 Ja som veľmi zlenivela v tehotenstve, keďže som kvôli hroziacemu predčasnému pôrodu musela od 5 mesiaca ležať a nenamáhať sa, zvykla som si na to a neviem sa rozhýbať, preto aj váha nejde dole. Mám už rok po pôrode stále rovnakú váhu, schudla som len to, čo išlo pôrodom. No a keďže beh nie je vôbec nič pre mňa, chcem skúsit to plavanie 🙂

autor
13. apr 2024

A keď už nič, aspoň si zlepšiť kondičku a možno sa časom dokopem aj do toho behu 😃 Lebo ozaj moja kondička je na tom veľmi biedne.

hiro
13. apr 2024

Tak tak, hlava musi ist pod vodu, pekne vyrovnane telo... Znovu chodim plavat poslednu dobu a vidim tetusky ako len po trosicke mavaju v tej vode, hlava vyhnuta dozadu tak to je prve co ma napadne ze ked po tej hodine z nej vylezu tak budu zlamanejsie ako ked tam isli. Ale no aspon pohyb maju, len to je fakt biedne, robit vlnky a posuvat sa na zaklade ze ostatni okolo zviria vodu namiesto vlastnej sily... Takze ani svaly moc neprecvicia ani pluca si nepredychaju.

egonsk
13. apr 2024

@annm81
@10zabka Dakujem za vysvetlenie, nuz ja to uz zial u seba nezmenim, lebo hlava vo vode u mna okamzite zapina reflex, ze musi ist nad vodu, preto ani ine styly plavania som nikdy nezvladol. Popritom ponorit sa s okuliarmi aj hlboko nemam problem, no ked mam oci mokre, neotvorim ich proste (ani ked sa sprchujem, alebo kupem vo vani) 😁
Nastastie ale nemam s tym zatazenim krcnej chrbtice vobec problem (asi mam dlhy krk.. hihi) a rad to obmienam pocas plavania na to plavanie na chrbte ( ako zabka obratena ).

10zabka
13. apr 2024

@egonsk ja vždy plávam s plaveckými okuliarmi (pri plávaní nosím šošovky, inak okuliare)... teda, okrem vane 😉

hiro
13. apr 2024

@10zabka A co tak dioptricke? Rozmyslam ze si objednam...

10zabka
13. apr 2024

@hiro aj to je riešenie, ak máš na obidvoch očiach rovnaké dioptrie

hiro
13. apr 2024

@10zabka Na tej stranke co pozeram tak sa daju vymienat. Alebo samostatne kupit len gumicku, stred a samostatne ocnice takze mozes mat aj rozne dioptrie.

mamatroch
13. apr 2024

Plavanie je super, ale len ked sa robi spravne. U nas v meste robia kurzy aj pre dospelych plavcov - prave preto, aby ich naucili spravnu techniku. Skus sa popytat na plavarnach v okoli.

annm81
13. apr 2024

@egonsk Reálne skoro žiadny serióznejší plavec nepláva bez okuliarov, pretože je to nepríjemné. Keďže nemáš žiadny mentálny problém s pomorením sa pod vodu (čo mnohí ľudia majú), okuliare tvoj problém vyriešia.

Inak tip na teplú vodu je, pozrieť sa, kde majú trochu hlbší detský bazén - tam býva teplejšia voda. Ak pôjdeš na plaváreň v pracovný deň neskoro večer, bude prázdny.

barborachors
13. apr 2024

nie, neda. Je mi ľúto, ked vidim tie maminy na plavarni s nejakým tym kikeckom navyse, ako sa trápia v tej vode, mysliac si, že schudnú. Neschudnu. Najradšej by som im poklepala po pleci a povedala im:
Chudne sa len a len stravou a zdravý pravidelný pohyb ti len zlepší kondičku a poslúži skôr ako psychohygiena. Ak chceš spevniť a schudnúť, tak obmedz jedlo a dvihaj váhy pripadne kombinuj s kardio (beh,plavanie,chôdza,bicykel...) Ale hlavne obmedz príjem.Bez toho nikdy neschudnes.

annm81
13. apr 2024

Ja by som k tomu chudnutiu pri plávaní pridala ešte jeden aspekt. Môžem celý deň bicyklovať, alebo sa môžem hodiny šplhať po skalách a nepotrebujem jesť veľa. Môžem korčulovať, lyžovať, hrať basketbal... čokoľvek. Ale stačí hodina plávania a pokojne pôjdem do fastfoodu a zjem dva burgre, veľké hranolky, liter coly a ešte si dám dezert a kávu. Plávanie vo mne vždy prebudí strašnú chuť do jedla - neviem prečo, ale viem, že v tomto nie som jediná.

mircalla
13. apr 2024

Mne plavanie na chudnutie vobec nezabralo, zabral mi beh

petraslov
13. apr 2024

Čisto len aktivitou sa schudnúť nedá, pokiaľ človek nebude v kalorickom deficite, mne sa pred 7 rokmi podarilo úpravou stravy a práve zaradením plávania schudnúť v priebehu pol roka 25 kg, plávanie sa stalo mojou závislosťou a počas tých 7 rokov, čo aktívne plávam, som sa zlepšila v technike, dynamike, rýchlosti, v plaveckých štýloch, okrem iného kapacita pľúc a kondícia išli neskutočne hore, proporcie tela sa kompletne zmenili, telo je oveľa súmernejšie, pevné, vo vode pracujú všetky svaly naplno, a ďalší benefit je, že plávať sa dá celoročne a človek sa pri tom nepotí, resp. potí, ale vďaka vode ti nie je tak teplo a voda ochladzuje telo, za mňa nič lepšie neexistuje 🙂

hugger
13. apr 2024

Ono ak plavas efektivne ta zataz je podibna chodzi. A prispevok chudnutiu ako chodza. Co by mohlo pomoct je plavanie v prirodnej vode, od aprila do novembra, v chladnej vode su energeticke straty podstatne vyssie