Ja som fanúšik vedy a techniky a tak mám takú myšlienku… Vraj už veda tak pokročila že sa už pohrávajú s genetikou. Vedia ovplyvniť rôzne veci ako zdravie ešte nenarodeného dieťaťa. A tak rozmýšlam prečo ešte nespravili toto: sú ľudia ktorí nevedia pribrať, že proste môže hocičo zjesť a nepriberú. A tak zistiť prečo to tak majú, a aplikovať ich gény do tých čo priberajú. To by bol klúč vyriešeniu civilizačných chorôb lebo boj s obezitou je ťažký. Ľuďom strašne chutí to nezdravé a potom celý proces chudnutia je už obvykle ťažký a malé percento to dá. Pár fanatikov sa vie donútiť cvičiť ale väčšina je pohodlná. Tak ísť treba genetickou cestou. Nech si môžu byť ľudia pohodlní a napchávať sa a zároveň nepribrať. Celý svet s tým bojuje vraj obezita ohruzuje viac ako polovicu zeme a stojí to milióny tie následky že ich liečia z tých civilizačných chorôb výdavky na zdravotnú starostlivosť. Keby mali ludia tento gén tak by sa to nedialo. Lebo reštrikcie veci eriešia. Pár ľudí má silnú vôlu zdravo žiť ale väčšina ludstava je pohodlná a lúbia jesť nezdravé potraviny lebo tie najlepšie chutia. Závislosť na chutiach. Keby bola nejaká cesta že nechať ľuďom ich závislosti a pohodlnosť len zastaviť to priberanie.
Zlý životný štýl neovplyvní len to priberanie, ale aj kopu iného (ja nie som žiaden vege či klíčkár/celozrnár, aby si niekto nemyslel). Z Tvojej predstavy sveta mám trochu strach...
Staci nezrat a hybat sa.
Áno, presne takto easy peasy to je 😅🙃
možno by to vedeli už aj teraz. ale je tu etický problém... čo by bolo ďalšie? 🙈
Tie choroby niesu len z extra kil. Ked niekto zere len tuk a sol tak zdravy nebude aj keby bol chudy.
@stanulienkat ale práve o tom to má byť že nie každý sa vie donútiť hýbať a vzdať sa toho čo mu chutí. A preto genetické inžinierstvo.
@stanulienkat az take jednoduche to nie je, ale uznavam, ze to je zavazny faktor https://primar.sme.sk/c/23218268/biolog-aj-obez...
Nezdrave jedla nie su len o kilach navyse. Mc donaldom, cipsami, kolou a pod. telo nema sancu ziskat potrebne ziviny pre fungovanie celeho tela (organy, psychika). Takze to by museli mudri ludia vymysliet, ako z hranoliek ziskat rovnake vitaminy ako z mrkvy. Toto je priklad.
Je film (nepamatam si nazov), kde sa mlady muz cely mesiac stravoval iba v mc donalde (ranajky, obed, vecera). Lekari kontrolovali jeho hodnoty (krv ….). Po tom mesiaci sa dostal na zle cisla a kg navyse boli ten mensi problem. Rok mu trvalo dostat sa na povodne hodnoty. Ovplyvnilo mu to vsetko - zdravie, unavu, chut na sex.
Stále je kopec rakoviny ale vedci sa budú zaoberať prežieranim ľudí?
@gta5man ved to, co sa deje teraz. Srdcovo cievne choroby su takmer vsetky sposobene solou. Ak sedis na riti a zeres ako pako, tak ta porazi. Tam neni moc co skumat.
Ono to cele nemoze fungovat, lebo aj keby, cisto teoreticky, existoval "gen rychlehho metabolizmu", ktory sa da iba vlozit a na nic ine to nema vpliv iba na chudnutie (blbost btw. Clovek neni lego, ktore mozes poskladat) tak teraz co? Vsetci co by mali normalnu vahu by sa museli nedobrovolne prezierat aby sa udrzali na normalnej zdravej vahe? Nie kazdemu chuti bordel, nie kazdy ma chut, cas a peniaze iba na to, aby jedol.
Modifikovat genetiku populacie, lebo par ludi sa nevie zmestit do koze nedava zmysel.
Ludia trpia tolkymi chorobami, defektami, mentalnymi chorobami.... Obezita je jedna z mala, za ktoru si ludia fakt mozu viac menej sami a vyriesenie iba tuku samotneho nema az taky dosledok na zdravotny stav. Aby bol clovek ako tak zdravy, potrebuje pohyb a zdravu stravu. Bez toho nemozes mat kondicku a dobre zdravie. Obezita je skor vedlajsi produkt, nie pricina.
Aj to porovnáli. Dávnejšie som čítal že vraj obezita a jej másledky (tie ďalšie choroby čo spôsobuje) má už viac obetí ako rakovina. Ešte by stále za pokus sa pohrať s chuťovými bunkami. Aby ľuďom mrkva chutila rovnako ako fastfood. Celé je len o chuti. Prečo jeme slaninu keď vieme že škodí a prečo nejeme zdravé veci keď vieme že prospievajú? Lebo proste nechutia. Pôžitok z jedla vám zdravá strava ale poriadny bôčik, lalok, slanina, klobása… Takže chute keby išli zmeniť. Nech má citrónová voda rovnakú chuť ako cola a vybavené.
nejde len o chuť, ale hlavne o mozog. Niektoré výskumy ukázali ze baktérie v črevách nám ovládajú mozog a ak sa nezdravo stravujes, prevládajú tie zlé baktérie, ktoré chcú aby telo jedlo to, čo ich živí, cize cukor a tuk. Nie je to len, ze poviem si. To by potom neexistovali žiadne závislosti, keby si človek len povedal. Je v tom fakt celá veda
@gta5man "par fanatikov sa vie donutit cvicit..." Ja by som ludi, co su ochotni pre svoje zdravie a vzhlad makat nikdy nenazvala fanatikmi. Jasne su aj extremy, ale take extremy sa vyskytuju vsade, nie iba medzi ludmi, ktori uznavaju zdravsi sposob zivota.
A k tvojmu prispevku...myslim, ze to velmi zjednodusujes, je tam milion inych faktorov a hlavne je to vec vole. Taku rakovinu neporazis iba pevnou volou a odhodlanim...
@januska12323 A ty si myslíš, že to prežieranie nemá vplyv na rakovinu???? Slováci majú veľmi zlé stravovanie a preto sme v rakovine hrubého čreva na prvom mieste z celého sveta!!!! Samozrejme že to má súvis.
@simsalabim Ďakujem ti velice pekne za ten link. Ten rozhovor som vypočul celý. Ten lekár tiež potvrdil že to neni len tak že “poviem si” lebo ako domak2 spomína že tak vy sme potom nemali žiadne závislosti. Človek čo mal roky nejaký životný štýl a zrazu chcete po ňom aby ho totálne zmenil to nejde len tak. Preto ma napadla taká scifi myšlienka že hľadať inú cestu. Zmeniť túžbu po chutiach aby ľuďom nechutila slanina. Aby zo zdravého jedla mali rovnaký pocit akoby jedli čokoládu. Nejaké stimulanty atď.
@simsalabim všetky ochorenia, ktoré sú s prezieraním spojené, sú už dávno známe. Prečo za socializmu nebolo toľko tučných ľudí a toľko obéznych mladých ľudí a deti??? Pretože sme mali pohyb a nemali sme take kvalitne a dostupné potraviny. Doslova máme prebytok a blahobyt, tak ľudia nerobia nič iné len žerú a sedia. Bohužiaľ častokrát preto, že musia v práci za počítačom. Ale nič mi nebráni prispôsobiť svoje stravovanie svojmu pohybovému režimu. A aj ja som čítala článok, že obezita nie je dedičná, dedičny je typ postavy. Aj v tom linku, ktorý si uviedla, sa uvádza, že dedičnosť a obezita je spojené s tým, že tym ľuďom chutí viac jesť. Ak je človek aspoň priemerne inteligentny, tak si už má vedieť povedať stačí a ďalej už nežeriem! Alebo si má prispôsobiť obsah a skladbu svojho jedálnička k tomu, aký má výdaj. Takže zase je to len o človeku a môžeme sa tu vyhovárať na genetiku, na zlý životný štýl, na prácu, na čokoľvek.... Je to o jedincovi. Nezabudni, že v minulosti bol zlomok obéznych ľudí. Teraz su tučné deti, tučné tínedžerky, tučné mladé ženy..... Nemaju pohyb, atd. ...
@gta5man človek, čo mal celý život nejaký zlý životný štýl, tak nikto po ňom nechce, aby sa zmenil zo dňa na deň. V dnešnej dobe, dobe internetu, dobe informácií, keď každý si vie vygoogliť ktoré potraviny sú zdravé a nezdravé, nemôže mať takú výhovorku. Ze 30rokov som sa zle stravoval- treba si položiť otázku prečo sa zle stravoval?? Kašľal na to, nechcel, ignoroval, alebo .....?? Všetko je to o mentálnom nastavení a pri normálnom stravovaní a pohybovej aktivite ti nikto na svete nebude zakazovať ani slaninu, ani čokoládu.
@stanulienkat ale ved ja toto nepopieram, nechapem, preco ta to tak vytocilo? 🤷♀️ obezita u mladych je naozaj vazny problem. So zdravym zivotnym stylom treba zacat v rodine. Lahko sa ale hovori niekomu, kto ma dispoziciu jest malo, nech je viac a plati to aj naopak. Ved uz babatka to maju nastavene rozne. Bezne tu citas o detoch, co jedia ako vtacik a detoch, co zjedia porciu drevorubaca. Ak je nastaveny na vacsi apetit, bojuje s tym omnoho viac ako niekto s nizsim apetitom. Sem tam sa tu na fore objavi diskusia o tom, ako pribrat, ked sa niekomu napriek kalorickej strave pribrat nedari. Moja kolegyna v kancli pozerie neskutocne mnozstva (uz som to tu opakovane pisala, co za den zosrotuje) a je ako nitka. Niekomu to proste spaluje viac a niekomu menej. Co som citala, ten “typ postavy” zahrna aj geneticku dispoziciu tuk ukladat. Ano, treba sa hybat a davat pozor na stravu, to bez debaty, ale rovnako treba uznat, ze rovnaka strava aj pohyb u jedneho jedinca neprinesie rovnake vysledky ako u druheho. Sme totiz ludia, nie stroje.
To, co tu prezentuje
@gta5man je dobre uletene. Vzdy bude zakladom dobrej postavy pohyb, strava a odriekanie. Nie u kazdeho vsak bude mat rovnake vysledky. To je fakt. Potom tu mas kvantum mladych s poruchami prijmu potravy, lebo nemaju idealnu postavu. Vela Slovaniek ma postavu typu hruska - siroke boky, silne stehna - a ci sa nam to paci alebo nie, s tou genetikou nepohnes.
Prepáč, ale si normálna? 😂
@simsalabim nic ma nevytocilo, len som reagovala. To, ze kolegyna stale nieco zuje-moze mat doma viac pohybu, mozno zuje nieco menej kaloricke, mozno chodi neskoro spat a spali vela energie inymi vecami. Ja tiez stale zujem a som stihla. Avsak davam si pozor na to, co zujem a snazim sa hybat, chodim vela pesi... Nie je zutie ako žutie..😁 Ja poznam dost tucnych ludi a ver mi, tie ich vyhovorky vobec nie su realita. Oni sa vidia v uplne inom svetle. Tvrdia, ze sa hybu (500m lezernym krokom nie je pohyb), ze jedia normalne porcie ( 1porcia vyprazaneho rezna s majonezovym salatom nie je normalna porcia), ze neje vela-to su len bohate ranajky ( na tanieri real porcia pre 5-6 ludi-to som zazila). Atd kecy, kecy, kecy...
Noo, ja poznám jednu dámu, ktorá celý život bojuje s podváhou (trápi ju, že nemá "cici ani rici") a spapá viac ako ja (márne) a že ja som dobrý žrút, ktorý má rád takmer všetko. A nejako nešportuje, necvičí, ale zas je usilovná mamina aj gazdinka a v práci sa tiež nastojí a narozpráva. Takže nie, nie je to až také jednoduché, že je to len o pomere príjem/výdaj. Bude to aj o génoch, spaľovaní.
Vlastne a jeden kolega v práci dtto (niekedy pôsobí až podvýživene). A že ten nejakú zeleninu ani nesiahne a poriadny obed bez masa neexistuje.
Mas celkom naivne predstavy o genovom inzinierstve. Je eticky medicinsky problem pri genetickej liecbe naozaj zavaznych geneticky podmienenych chorobach. Zavislost na prezierani a pohodlnost sa da riesit aj inac ako genetickymi manipulaciami