Ahojte, tabulky pouzivam cca mesiac a pol. Aj ked vidim vysledky, tak by som chcela zacat fungovst bez nich. Kedze to vazenie kazdeho zrnka ryze ma fakt demotivuje a jedenie a varenie ma zacalo dost stresovat. Nepotrebujem schudnut vela uz. Asi 2kg a nasledne si vahu udrzat. A teda spevnit telo. To jasne, ze cvicenim. Cvicim cca 30 min denne a 2-3x do tyzdna dlhsie prechadzky.
Ale bojim sa, ze akonahle prestanem tabulky pouzivat, tak uz si deficit neustriehnem. Ja milujem sladke napr.
Teraz som zaradila viac zeleniny, ovocia. Sladke sa snazim minimum. Ale stale zhresim…najhorsie su na tom klasicky boky a brucho 🫤
Uvitam kazdu radu ako zacat bez tabuliek a naucit sa jest hlavne zdrave a vyvazene veci… lebo to je u mna problem… pokojne mozte aj odporucit nejake recepty, ci knihy. Rozmyslala som, ze si urobim aj tyzdenny jedalnicek aspon na obedy. Ci blbost?
Dakujem krasne za pomoc 🙂
tabulky ta maju naucit, kolko coho zjest je pre teba akurat, aby si sa naucila mat v oku, kolko je 100g ryze, 200g masa a pod., a tiez kolko ktora potravina obsahuje bielkovin, aby si zjedla dostatok vzhladom k tvojmu veku, vyske a vahe.
nie byt otrok kt a vazit kazde zrnko ryze.
Ak sa bojíš, že začneš jesť veľa, tak nemusíš nahadzovať všetko do kalorickych, ale napr pokračuj vo vazeni kalorickych veci .. čiže maso, vajicka, tvaroh atd to nevaz ani, neverim ze toho zjes vela, ale pokracuj vo vazeni ryže cestovin orieškov a pod. Iba aby ti neušla porcia ze namiesto 100g spagiet si od oka das 150 gramov... Netreba to ani nahodit do tabuliek, pokial odhadnes dobre gramáž podla mňa 😁
No u mna je ten problem, ze ja nemam odhad. Fakt nie 🫣
No nevadi… skusim to od buduceho tyzdna bez tabuliek a uvidim ako sa mi bude darit 🙂
ved prave tie tabulky ta to naucia. zo zaciatku si samozrejme vsetko vazis a postupne sa ucis, podla mnozstva na tanieri, kolko coho mas zjest. a skus pouzivat tie mensie, dezertne/ranajkove taniere, nie velke plytke
Zapojim sa sem s trochu inou otázkou. Istý čas som používala niečo podobné ako kt ale čo má na tom totálne demotivovalo bolo že ako tam zadávať varené jedlo kt.si doma pripravím, a kt. ma veľa ingrediencií, alebo je to vegánska verzia klasického jedla napr sviečkova...mám tam dať každý kus zeleniny, koľko g a potom tu hodnotu celého čo som navarila preratat na 1 porciu alebo proste zobrať sviečkovú čo tam je už nahodená? Lebo to mi zas príde dosť nepresné...🤔 Ach ja som taká lenivá na toto....a zišlo by sa veru po 40tke....😥
@blanblan a potrebuješ mať tie tabuľky úplne presne zmerané do posledného gramu, alebo ti stačí aspoň približne koli kontrole či ješ správne?
Lebo ja jem vegansky, tabuľky používam len sem tam koli kontrole a zvyknem tam nahradzovať len tie hlavne kalorické potraviny a od oka. Napr sviečkovú by som dala ako porciu po 1 ks zeleniny a 1/4 vege smotany ktorú používaš
Napríklad ja mávam často na veceru humus a ten kupovaný co je v ponuke ma úplne ine hodnoty ako môj domáci kde nedávam moc oleja a len nejakú lyžičku tahini. V tabuľkách to nahodim ako 50 g cíceru a malú lyžičku tahini a olív oleja
Ze to nieje úplne presne ma netrápi, skôr ma zaujímajú celkovo kalórie a či mám dosť bielkovín za ten deň
Akoze každý deň nahradzovať tabuľky je neudržateľne, tabuľky by mali slúžiť skôr na kontrolu, podľa mňa začne mať človek to zloženie a porcie jedál v oku
@blanblan ale tabuľky nikdy nebudu presne, vzdy človek zje viac či menej, sú tam ine pomery živín, nemusia byt všetky kolieska 100%, stačí ak sú zelené…
Človek ked chce schudnúť musí rátať aj s tým aby už znovu nepribral, čiže meni svoje návyky doživotne.
Vážiť všetko do posledného gramu a stresovať sa so skladbou jedálnička dlho nevydrží, vykašle sa na to a zachvíľku ma naspäť všetky zhodene kg… Tabuľky sú fajn na to aby človek približne vedel koľko čoho jesť , ale treba sa postupne učiť žiť bez nich