Chudnutie a zlé hormóny

heatlywomen
25. máj 2024

Ahojte.. Idem si po radu a preto dúfam že blbé odpovede ak nepoznáte problém si necháte pre seba . 🙂 ..... k veci , chudla som niekoľko krát po pôrodoch vždy úspešne ,. ale po poslednom pôrode asi cca rok po ňom (kde som počas roka schudla 23kg) sa moje chudnutie zastavilo, dlho stálo a napriek deficitu , cvičeniu, strave váha šla rapidne hore ...Nakoniec mi dr.zistil zvýšený kortizol, acth atd ,..bola som na MRI kde nic nepotvrdili ... ale v júli ma až objednal na dalšie testy... ja už nevládzem čakať.. od januára si ma posúva a nelieči... nejde len o priberanie ktore už ukazuje 100kg :( ale aj o tu hnusnú únavu , ktorá je už fakt deprimujúca... ak ste mala niektorá podobný problém , vedela by ste mi poradiť?? čo ste brali , alebo ako ste s hormónmi bojovali .... držím aj prerušovaný pôst a nič...

nevenka
25. máj 2024

@heatlywomen no neviem, co to moze byt, ak mas vysetrenu stitnu zlazu, tak neviem...ale prerusovany post asi nie je dobry napad, to hladovacie okno telo stresuje a moze sa Ti zvysovat ten kortizol a celkovo stresove hormony. A ked je telo v strese, neschudne uz duplom. Ale toto asi vies. Len to som chcela a drzim Ti palce, aby sa nasla pricina. Rapidne priberanie nie je len tak, ciste z jedla to asi nebude...☹

heatlywomen
autor
25. máj 2024

@nevenka dakujem za krásne povzbudivé slová, áno štítna je v poriadku.. jedlo dodržiavam snažím sa fakt mať každý den aj ovocie aj zeleninu aj bielkoviny a proste aj ten deficit si strážiť, skúšala som už z diét hádam vsetko... vitamíny pre ženy tiež beriem .. dufam aj ja že už niečo najdem a ak nie tak v tom júli mi už nasadí liečbu a nebude to zas len tipos bingo

tenerifka
25. máj 2024

@heatlywomen hlavne ti treba poriadne vysetrit stitnu zlazu, ta sa zvykne dogabat tehotenstvom a pri znizenej funkcii sa nekontrolovatelne pribera, plus unava k tomu. Treba pri nej vysetrit TSH, T3, T4, anti TPO a anti TG

heatlywomen
autor
25. máj 2024

@tenerifka no skúsim ho ešte raz opýtať odber na štítnu alebo sa ho opýtam či aj tieto boli vyšetrené . ale aj ultrazvuk robil a nič

nini1978
25. máj 2024

@heatlywomen pýtaj presne to,čo pise
@tenerifka ,mne jedna holka písala,že ale na Slovensku tieto vsetky veci nevyšetrujú
Nepamätám presne

maranta_leuconeura
25. máj 2024

@tenerifka toto na SK moze vysetrit len endokrinolog. Neviem pri akom lekarovi bola autorka

heatlywomen
autor
25. máj 2024

@maranta_leuconeura ano chodím na endokrinologiu a tam mi urobi dr aj tie testy na hormóny keď sa štítna nepotvrdila

tenerifka
25. máj 2024

@maranta_leuconeura tak jedine asi ako samoplatca

ikonica
25. máj 2024

Pcos nemas?

heatlywomen
autor
25. máj 2024

@ikonica fuha ....3.juna som objednaná na ženské .. budem sa jej pýtať nech sa aj na toto pozrie. dakujem

ikonica
25. máj 2024

@heatlywomen skus... lebo vela zien sa trapi s vahou, akne, neplodnostou a nakoniec im pridu na toto.. aj vysoky kortizol moze byt prejavom...

heatlywomen
autor
25. máj 2024

@ikonica no a jediny progesterol som mala nízky 🙈

nevenka
25. máj 2024

Mne beru na stitnu: TSH, fT4, fT3, TSI, aTPO a ATG uz nie, tie mam stale pozitivne a povedal mi doktor, ze mi to uz nebude brat, ale pre mna je dolezite TSI, to su stimulacne protilatky, lebo ja som mala zvysenu cinnost po kazdom porode. A fT3 mi berie tiez kvoli tej diagnoze. Bezne to neberu.
Mojej mame robi len TSH a podla toho jej nastavuje lieky, co je tiez hlupost, lebo ani srnka netusi, ci ma dost fT4 a z toho, ci sa spravne premeni na fT3 v tele, co je aktivny hormon.

mariska1989
25. máj 2024

Mám podobný problém až na to že ja som počas vianoc schudla na 59 vravím paráda není už 60 lebo som sa kývala na 60/62 . Teraz mám 65/66 až do pľaču mi je . Ja ktorá som mohla zjesť hoc čo a nepribrala som . Len počas tehotenstiev . Chystám sa tiež k dr sama som zvedavá čo bude i keď sa mi pridalo k tomu zadychavanie 🙈

zu82
26. máj 2024

@heatlywomen pripnem sa tu, aj ked si si myslim, ze u mna je to sposobene perimenopauzou. Proste hormonalne zmeny 🤷🏼‍♀️ ale mozno sa tu niekto najde, kto poradi.

sense
26. máj 2024

Ak máš zvýšený kortizil tak prerušovaný post nie je to práve zrejme pre teba.... Ako dlho si v deficite? Koľko máš rokov? Kto ti zostavoval jedálniček a príjem. Rovnako aj znížený progesteron v tele môže byť problém.... Píšeš aj o únave, aké máš hodnoty železa a Vít D.

heatlywomen
autor
26. máj 2024

@sense vitamíny sú v pohode. Teda v norme .. mam 38 rokov a deficit držím od kedy som po pôrode začala chudnúť. Takže rok a pol určite. Nechudnem prvý krát..vo svete fitnes som už 18 rokov takže vedela som si vždy poradiť čo sa týka tohto ako a co cvičiť ako a kedy a co jest atď.... prerušovany post som začala už v zúfalstve ,lebo toto je pre mňa fakt niečo nové a nikdy by som neverila co dokážu v tele a s telom narobiť hormony 🙈😔

sense
26. máj 2024

@heatlywomen tak keď si tak dlho vo fitness svete mala sdi skúsiť zaradiť reverzná diétu, nakoľko jeden a polroka byt v deficite je vela
Alebo zmeniť pomer makro nutrientov

lujza123
1. jún 2024

@heatlywomen vieš si pomôcť dodržiavaním veľmi prísnej stravy a životosprávy. Účinné ale dost narocne, hlavne zo začiatku lebo okrešes toho dosť

Základ je jesť čisté, co najmenej priemyselne spracované potraviny, ideálne v biokvalite alebo co najkvalitnejšie, ziadna antibiotikami napchana lacná kuracina … veľa zeleniny, hlavne listovej
Zo stravy úplne vyradiť lepok, laktózu, cukor, alkohol a všetky možné vylepšenia potravín typu - taviace soli, gultaman, éčka, umelé sladidlá

Zvážila by som aj kúru s nejakým doplnkom stravy - napríklad pestrec mariánsky, čajové zmesy pre nadobličky
Pripadne huby typu reishy, cordiceps …
Nie všetko naraz, ale isto ta niečo napadne, pripadne budeš mať pocit ze by ti mohlo pomôcť .
Jasne ze nejaký čaj ta zázračne nevylieči ale ako doplnok pomôže

Mňa takáto prísna čistá strava zachránila od priberania ked mi zistili štítnu žľazu, teraz už ako zabrali lieky som v pohode ale rok som mala pocit ze priberiem aj zo vzduchu.
Poznam ženu co sa takto dostala s endometriozy, ďalšiu co si vyliečila opakujúce sa mikozove infekcie a ekzemy.

Len ako som písala, v začiatkoch je to extrém lebo človek musí úplne prekopať svoj jedalnicek