Celý život o chudnutí

andy48
13. dec 2015

Veru tak je, celý môj život je o chudnutí...od malička som bola "silnejšia", keď som mala nastúpiť na strednú školu som si povedala, že to už počúvať nebudem: prestala som jesť sladkosti (nič, ani len malý cukrík), taktiež žiadny cukor, žiadne sladké nápoje, iba tmavé pečivo a nejedla som po 17 00 + 2x do týždňa som cvičila sama doma podľa hudby. Schudla som asi 11 kg (teda mala som 61 kg). Pocit úúúúžasný, každý mi vravel ako som opeknela ako som sa zmenila...no potom ako prišli maturity, prijímačky na VŠ som vo všetkom poľavila a kilá išli naspäť...znova som sa dostala na 75 kg...to bolo ale moje maximum...aj tak si myslím, že som nevyzerala zle, cvičila som kalanetiku, telo som mala vyrysované, v pohode 42 veľkosť som nosila...ale samozrejme dookola tie reči, si akosi pribrala zasa....no s potom zasa sedavé zamestnanie takže váha vyšla na 86kg. ...to už bolo zlé...a pri tejto váhe som otehotnela...ale nepribrala som extrémne v tehotenstve...rodila som pri 94 kg...no asi 3 mes. po porode som mala naspäť 86 kg....no teraz je to 1,5 roka po porode a mám znova 94 kg...je to hrozné, pri výške 160 cm...cítim sa hrozne, ale aj vyzerám hrozne...a neviem sa pohnúť, stále to riešim a stále nič...chvíľu je to OK, potom zasa zle...napr. v lete som začala behávať, cvičiť kalanetiku, išlo horko ťažko dolu 1,5 kila a už to mám naspäť ešte aj viac...no celý život sa točí len okolo chudnutia, nič iné v hlave neriešim len to ako schudnúť, že zasa priberám....a stále dokola...fakt hrozné a neviem sa pohnúť z miesta, je mi z toho zle, do plaču...

sashabb
13. dec 2015

@andy48 90% úspechu je v strave. Treba zmeniť jedálniček a pôjde to aj bez cvičenia.

vejula
13. dec 2015

@andy48 a prečo priberáš? Ješ vela sladkostí, máš také mánie prežieračstva, alebo naopak ješ príliš málo? Žiaden pohyb? Kde to podla teba tkvie tento problem?

andy48
autor
13. dec 2015

@vejula sama neviem... už som bola aj u doktorky, či nemám so štítnou žľazou, povedala všetko OK....možno strava...čo na tej strave mám vlastne zmeniť?.....mám si doma variť osobitne? mám jesť na obed stále kuracie mäso a zeleninu...veď to je delená strava...(mimochodom aj delenou som sa pokúšala chudnúť s kolegňou, ktorá zhodila 25 kg, ja ani pol kila)...

vejula
13. dec 2015

@andy48 nie nejedz stále kuracie a už vôbec nie to zo supermarketov 😉 Podla mna treba jesť normálne, nie dookola to isté, lebo to časom omrzí a proste tým človek praští. Určite vynechať cukor, sladkosti, sladené nápoje, minimalizovať muku (pečivo), jesť pravidelne... (pre niekoho to je 3x pre niekoho 5x.... , to nieje až také podstatné, pokial dodržiš určitý denný príjem.) dodržiavať pitný režim, dostatok spánku... Nejaku pohybovu aktivitu aspon 3x do týždna... stačí pol hodku. Ja osobne by som si dala ale napríklad jeden den (trebars nedela) kedy si budeš môcť dať aJ NEJAKý ten zákusok... ako taku odmenu. Váž sa maximálne raz do týždna, častejšie to nema zmysel 😉

vespertine
13. dec 2015

@andy48 skusi si par dni pisat vsetky jedla do www.kaloricketabulky.sk a podla mna rychlo prides na to, v com je problem. ja som si myslela, ze ako zdravo a super jem, a ked som si tam zacala nahadzovat svoj jedalnicek, vela veci mi doslo...a pritom som sa fakt nestravovala nezdravo. vyskusaj, za to nic nedas, treba sa sice zaregistrovat ale je to zadarmo. vypises si tam aj svoje udaje, vek, vahu, vysku...vyrata ti to presne, kolko coho potrebujes zjest.

jurly
13. dec 2015

@andy48 cele zle. treba najskôr zisit kedy si zacala priberat. mal niekto blbu poznamku, problemy v rodine, nestastna laska?

ervenka
13. dec 2015

@andy48 poznam take pocity. V prom rade sa maj rada. Zdravie inak sluzi? Mozes ist kde chces, nemat zdravotne tazkosti, ktore ti brania v normalnom zivote? Statna to zena. Ale naozaj, bez ironie.
Ak chces schudnut a nevies ako na to, mozno navsteva dietologa by pomohla... Ale chces schudnut kvoli sebe, alebo kvoli tomu, ze maj niekto blbe poznamky?
Cely zivot, kym som neodisla prec, mi rodina pripominala, ako by som mala schudnut a nech tolko nejem... KEd som kvoli nestastnej laske prestala jest= rozumej 1 jablko + 3 litre caju/ den a za 2 mesiace som schudla ze az- vsetci jeeej ako prutik. Ale ze sa mi triasli ruky, zacali padat vlasy, bolela ma hlava, to uz nikoho nezaujimalo. Hlavne, ze som bola chuda 😖 To sa mi ma stat heslom zivota? Pokaslat si zdravie, ale byt chuda, chuda, chudaaaaaa... 😕 Vies co, teraz mam manzela, 2 deti- ano, pribrala som dost pocas oboch tehu+ po prvom tehu mi odisla stitna zlaza. Ale celkovy pocit- som statna.. Boli sme kazde leto na SVK, mm mal len jednu poznamku- "to co mate cela rodina s tym jedenim, vazenim, To sa skutocne nemozes normalne najest bez vycitiek?" Zaujimavy postreh. Sestra si celozivotnym dietovanim akurat tak znicila zdravie, svagor- "milacik, ak schudnes kupim ti dovolenku do Turecka, aj neteri sa dival do taniera- nejedz toko budes tucna". Takto ja zit nechcem. Telo sa pocas zivota meni, ja mam rada svoje telo, dakujem ze mi srdce bije, nohy ma nesu. Chapes? 😉
Mimochodom, rada cvicim Jillian Michaels- lebo je to sranda a vyplavuju sa endorfiny do krvi. tralala. A aj jej prva rada- maj sa rada, dobre spi, obcas si daj aj nieco dobre.

zibi
13. dec 2015

@andy48 opis jedalnicek co bezne jes cez den..

oddrobceka
13. dec 2015

podla vedeckych vyskumov ludia so zdravym sebavedomim chudnu ovela rychlejsie... ako si vazis sama seba? lubis sa? kolko veci sa ti na sebe paci. aj ked si baculka, mozno mas krasne crty tvare, krasne vlasy, vies sa vkusne obliect... hocico

timea7
13. dec 2015

@andy48 skús sem hodiť, čo si jedla včera a dnes a v akom čase, budeme vedieť poradiť lepšie

vejula
13. dec 2015

@ervenka to je hrozné.... ☹ to čo píšeš o tvojej rodine, je už fakt diagnoza

motovidlo
13. dec 2015

zapisovať KAŽDÉ sústo, menšie porcie, jesť veľa zeleniny a vlákniny, ktorá ťa zasýti. jesť v presne stanovený čas, raňajky, desiata, obed, olovrant, večera (asi je jasné, že zloženie musí byť zdravé a vyvážené). medzitým nič, aj máš na niečo chuť, daj si pohár vody.
Nie je to ľahké, ani trochu, ale keď si zvykneš na tú pravidelnosť, pôjde to 🙂 Hlavne žiadne mlsanie pomedzi a večer 🙂

timea7
13. dec 2015

@motovidlo tie menšie porcie môžu byť zavádzajúce, veľa žien má nadváhu aj preto, lebo jedia veľmi málo. v domnení, že ak nebudú jesť veľa, tak schudnú si spomalia metabolizmus a dostanú sa do začarovaného kruhu. Zakladateľka témy to dobre pochopila, nemá zmysel schudnúť a znova pribrať a dookola, to je pre organizmus horšie, ako mierna nadváha. Ona sa potrebuje naučiť správne jesť, tu by jej mal pomôcť odborník.

slnecnica174
13. dec 2015

@andy48 Ktora zenska neriesi nonstop svoju vahu? Nepoznam taku🙂 Treba sa snazit zdravo stravovat a vela sa hybat, mat toto ako zivotny styl, potom nemusis riesit ziadne extremne vykyvy vahy. Ja teda osobne si radsej vychutnavam jedlo a cvicim, nez aby som nezrala🙂

timea7
13. dec 2015

@slnecnica174 bohužiaľ to nefunguje u všetkých, nie každá má taký metabolizmus ako ty. Ona potrebuje dať dolu dosť kg a naučiť sa stravovať tak, aby problémy s váhou nemala, takže tvoja rada jej nie je k ničomu.

sardinka335
13. dec 2015

@slnecnica174 napr. ja...ja vobec neriešim vahu...nikdy som nedržala dietu a vobec ma to nezaujima... 😉

sardinka335
13. dec 2015

@andy48 ty robíš velku chybu ze to furt riešiš - aj psychika ta blokuje. Si všimni taku Christovu dotentila si metabolizmus dietami a teraz chudne a chudne a chudne a chudne a furt je tučná....o čom je taký zivot??? Prečitaj si knihu ,,Vysoká škola chudnutia,, a po jej prečitani od smiechu schudneš prvé kilo..ostatne pojde ako po masle.
Nepiš tu ziadne jedalničky lebo ta tu len zdeptaju ako nemáš jesť to a ono - kazde telo pyta niečo ine a čo funguje jednej to nefunguje druhej......skor navštiv odbornika ale zase striktne si zakazovať veci čo máš rada je blbosť, občas si treba dať kludne aj polievkovu lyžicu nutelly a bez vyčitiek - ja si dam. Idealne rano - to sa moze všetko lebo sa to cez den ,,spali,,.

andy48
autor
13. dec 2015

@sardinka335 myslíš, že som tú knihu nečítala??? čítala 🙂 aj som sa pokúšala podľa tohto "systému" chudnúť ale viac menej ako som začala tak som aj skončila...ty si schudla podla Edity Sipeky?

timea7
13. dec 2015

@andy48 neskúšaj podľa niekoho, každý organizmus je iný, navštív kvalitného výživového poradcu.

sardinka335
13. dec 2015

@andy48 čítať nestačí a uribiť niečo 2-3x tiež nie...v prvom rade sa potrebuješ upokojiť a zabudnuť na diety - dieta sa skončí a kila su naspäť aj s urokami...
začala si a skončila - takže takto neuvidíš efekt nikdy v ničom - všetko chce čas. Chudnutie sa začina v hlave - su tam aj usta 😀 😀 Ja som schudla 10 kilo ...samozrejme po porode mi tiež niečo ostalo, momentalne mam navyše tak cca 5 - no nech 8 ked pojdem ze ,,na doraz,, ale viem že ked pojdem podla toho systemu tak budu dole, ale idu svaiatky a vobec to neplanujem teraz riešiť, budem jesť všetko na čo budem mať chuť. Zaklad je v tvojom pripade klud, upokoj sa, prestan to stale riešiť a koli tomu stresovať - to človeka strašne blokuje. Potrebuješ nejaky babinec čo ta podporí ale tak zdravo, a nie nejake fanatičky na korienkoch.... 🙂

slnecnica174
13. dec 2015

@andy48 Musis mat svoj vlastny system, co tebe vyhovuje. Ja som po porode vela schudla a vahu si udrziavam. Idem cvicit, pekny vecer😉

sense
13. dec 2015

vzhladom na tvoju vysku a vahu by som navstivila dietologa, takisto jedno z rieseni je pisat si par dni co presne jes ale neklamat lebo oklames len sama seba...nemusis varit osobitne ani nemusis jest len dusenu kuracinu a zeleninu...ale treba jest dostatocne a vyvazene, obmedzit rychle cukry, bielu muku, jest vela zeleniny, pit dostatocne mnozstvo tekutin, jest pravidelne a nezobat pomedzi jedla, taksito psychika a malo spanku mozu sposobovat to ze clovek nechudne...a u mna sa osvedcilo aj nedojedat po dietati...nemusis ani prilohy vynechavat ale nahradit rychle sacharidy pomalymi a na tanier dat na polovicu zeleninu surovu ci dusenu, a na druhu polovicu pol na pol prilohu vo forme komplexnych sacharidov - celozrnne cestoviny, dusena ryza, zemiaky v supke, al. bataty, quinoa, bulgur ci strukoviny obsahuju sacharidy ale pomale a aj vela bielkovin , a ziadne take ze nejest po piatej teda ak nechodis spat medzi siedmou a osmou vecer...

maja1982
13. dec 2015

ahoj. uplne chapem tvoje pocity... ja som tiez cely zivot baculka, od sameho malicka. v prvej triede na strednej som vazila 85kg, podarilo sa mi zhodit na 65, potom vyska, svadba a 2 deti a skoncila som na uctihodnych 102,4kg pri 168cm. rodila som ako 115kilova a uz nikdy to nechcem zaxit. chudnem prakticky cely zivot. potom mi niekto povedal o dukanovej diete, cele som to dllho studovala, zvazovala pre a proti, nakoniec som sa rozhodla, upratala som si to v hlave a 13.9. som zacala. odvtedy mam 18kg dolej a citim, ze pre mna je to to prave... este sice nevyzeram ako clovek, kedze mam 84kg ale aspon viem sposob, ako to dam... skus pokukat, mozno sa ti zapaci. ja som sa na fb pridala do skupinky dukanky, novy zaciatok a to mi nesmierne pomohlo. je tam velabab, ktore pomozu a poradia a tak to ide lahsie...

sardinka335
13. dec 2015

Ja napr. musím tie ,,super zdravé,, veci zaradovať postupne...nie štýlom že ,,tri štýýýýri,, a vybrakujem prvý bio obchod a ze idem zdravo ziť. Jem aj prilohy - len si niekedy uvarím ryžu a zmiešam s pohankou - potom mi ta chuť pohanky tak nevadí, proste postupne - zmeny krok po kroku...piánko...proste jedla sa netreba báť - a čo ze si dam aj biely rožok na ranajky? ved o 12:00 je už dávno ,,spalený,, a idem obedovať...proste klud. A nevarím ani sebe zvlášť - nebudem predsa pozerat ako rodina v nedelu chrume rezne a ja tam olizovať sojovy platok ,,lebo diéta,,. 😖 Kazdý potrebuje ten štýl jedla nastaviť podla seba...počuvať svoje telo čo mu hovorí. Dokázali to iné zeny dokážeš aj ty... 🙂

oddrobceka
13. dec 2015

@andy48 tak sa nesnaz chudnut a dietovat, mozno treba uplne zmenit stravovacie navyky a aj celkovy zivotny styl. ja cvicim kazdy den, sice len po 20 min ale kazdy den. pecivo nejem vobec, lebo aj to celozrnne je vyrobene zo zafarbenej bielej muky a celkovo nema velku nutricnu hodnotu, sladene napoje nepijem vobec a tak ako som kedysi zjedla 2-3 rozky, inak by som bola hladna, teraz si na 4 hodiny bez problemov vystacim s jednym bananom a na veceru veceriam bezne jogurt alebo jedno jablko... ale ok, moze byt ze som z tych, ktorym sa lahsie chudne, hlavne sa naozaj a uprimne lubim, lebo to je pre mna podstatne... ale vazne, preco chces schudnut? to je hlavna otazka.

ervenka
13. dec 2015

@vejula okrem toho cirkusu okolo jedenia, mame celkom dobre vztahy. inak, moja mama je prirodny unikat. Pozri si v mojom blogu jej fotku, pochopis.. Lenze ja taka nie som, zo mna nikdy Twigy nebude. dokonca som na strednej prisla na to,ze ma mamina chcela dat do letneho tabora na chudnutie- to som brala uz ako zradu. 😔 Ked som rodinu zoznamila s mm, tak aj jeho zacali riesit. To som razne povedala, STOP, nerieste, vy s nim nespite, vidite ho raz za rok, tak ticho. MM hraval kedysi fucik- stihly chalan/chlap to bol. Raz sa otocil za loptou- cele telo okrem praveho kolena. Vsetko vazivo dotrhane,meniskus uplne ze tam za hrou = 3x operacia, brali mu zo stehna kus svalu, aby mohol este chodit a normalne fungovat. Mesiac bez pohybu, rehabilitacie atd. Kto by nepribral? Aspon chodi hravat indoor fucik, lebo ho to bavi a ma tam partiu ale nic vrcholove nehrozi, inak casom skonci na voziku...

michaela1711
15. dec 2015

@andy48 Ja chudnem teraz tak že jem všetko dokonca si aj sladké doprajem, veľa čítam o zdravom stravovaní a vyberám čo sa mi hodí. A cvičím pilates a snažím sa jesť 5x denne menšie porcie a aj na obed si dám menšiu porciu ako obvikle.