Dlho som si držala 55kg, plus mínus ale vždy to tak bolo. Nikdy som nesledovala čo jem, kedy jem. Neprejedala som sa ale kľudne som si dala i večer tú čokoládu keď som mala chuť. Potom prišiel zlom, celý deň som bola zatvorená a len som jedla, jedla, jedla. Zrazu som pribrala. Hneď ako som mohla som externe schudla samozrejme nezdravo a potom sa to zase vrátilo, jojo efekt. Odvtedy neustále myslím len na jedlo, čo môžem, kedy môžem a ako môžem aby som nedajbože nepribrala ešte viac. Neustále myslím na jedlo a mám kvôli tomu neustály hlad.
Bola som oveľa šťastnejšia a aj chudšia keď som sa neobmedzovala, nepočítala kalórie, len jedla keď som potrebovala to čo som akurát potrebovala. To, že neustále sledujem jedlá, kalórie, dopredu plánovať čo kúpiť aby som si mohla dať nízko kalorické jedlo a podobne spôsobuje to, že myslím na jedlo a začnem cítiť hlad. Raz dvakrát sa dá odolať ale ak máte neustále hlad kvôli myšlienkam na jedlo, je to ťažké.
To len taký výlev, možno ak niekto vie poradiť ako sa vrátiť do starých koľají. Ani nie váhou ale tou mentalitou, tým postojom k jedlu.
myslim, ze podobne myslienky na jedlo normalne spadaju do poruch prijmu potravy a da sa to liecit (podobne ako anorexia alebo bulimia). sice si neskodis (asi) fyzicky, ale psychicky ano. pocula som, ze sa to obcas stane babam na kalorickych tabulkach. drzim palce, aby si sa tych myslienok zbavila, lebo ti to zrejme zasahuje do zivota.
presne nedavno som pozerala video, kde typek vysvetloval, ze rychlym nezdravym schudnutim sa moze stat opak toho, co sa deje ked sa chudne zdravo, a to ze prirodzene klesa bazalny metabolizmus...nezdravym rychlym chudnutim sa moze stat (su na to vyskumy) ze bazalny metabolizmus neklesne aj ked schudnes a deje sa spominany jojo efekt...tvoj problem vobec nemusi byt mentalny, ale pudovy fyzicky - telo si pyta jest...neviem ako si schudla a ako rychlo, ale odporucam zalozit zasady zdravej vyzivy: dostatok bielkovin pre telo ako prvy dolezity prvok, dostatok vlakniny a vitaminov - zelenina/ovocie, pitny rezim a dopriat si to, na co mas chut v obmedzenom mnozstve pravidelne pre uspokojenie chuti
Ja len, ze ta chápem... Roky mam zafixovane, ze zjesť viac ako 1 rožok nie je OK, ani viac ako 1 krajec chleba... Ak si dám sladké, alebo nebodaj gin tonic, mam výčitky 🤦♀️kde sú tie časy, keď som bola happy a nehladela som na množstvo 😏 ale KT neriešim, lebo celý deň som len myslela na jedlo, pozerala recepty, hľadala "zdravé" recepty...
Napíšem to tu už asi desiatykrát. Bola si na intuitívnom stravovaní. Ješ čo chceš, kedy chceš a koľko chceš, ak počúvaš svoje telo.
@mamamasama a dá sa na to navyknúť späť? Zbaviť sa všetkých tých myšlienok v hlave o jedle a následne prejedaní sa
nutricny poradca (nie vyzivovy - nutricni su lepsi, lebo maju vystudovanu lekarsku fakultu; vyzivovi maju vzdy len nejaky no name kurz).
Prip. skus popozerat OZ Chuť žiť, mozno ti pomozu, specializuju sa na to (podla popisku by si mohla mat nejaku slabsiu poruchu prijmu potravy).
vtierave myslienky su aj na psychologa podla mna. ak ti to negativne zasahuje do zivota, tak to treba riesit ako PPP.
Najlepšie je, keď sa rozumné stravovanie preklopí z diéty do životného štýlu. Skrátka si to nastavíš v hlave tak, že sa chceš cítiť krásne, príjemne, teda v tvojom prípade asi byť štíhla a doslova sa s tým zžiješ. Papáš rozumne, ale zároveň sa neobmedzuješ. Občas si chodíš zacvičiť a celé sa to nesie na vlne pohody. Píšem z vlastnej skúsenosti, pretože presne toto som zažila. Vlastne donedávna som si do diára zapisovala, čo som cez deň zjedla. Iba tak pre prehľad a vlastný dobrý pocit, keď sa potom pozriem na bilanciu dňa a vidím že som si dala samé zdravé veci...Ale , je tam to ale...Toto nie je tá pohoda o ktorej píšem, pretože som sa v podstate kontrolovala....Teraz som po pôrode, viem že sa dám zase dokopy relatívne rýchlo, ale tentoraz by som to chcela spraviť aj ja tak ako radím tebe, bez kontrolovania sa a pasívnej agresivity😅 Čiže na raňajky si dám chutnú ovsenú kašu, lebo viem že ma zasýti, na obed mäsko so zeleninou lebo mi to chutí, na večeru.......pomedzi to ovocie atď a budem cvičiť lebo cvičím rada.. Výsledkom bude moje pekné zdravé telo a sebavedomie ☺️ Tá psychika je tu nesmierne dôležitá ako tu píšu niektoré baby... Držím palce, aby to bolo podľa tvojich predstáv a veľa síl ❤️🤞🏽
Co bol ten zlom?
Nebola si vacsinu dna pocas chudeho a spokojneho obdobia na nohach a lietala si po meste kazdy den peso?