icon

Je rýchlosť pri behu 7 km/h príliš nízka?

merlinja
7. jún 2024

Chcela by som sa spýtať tých, čo behajú. Začala som na páse a dám 40-45 minút na 7km/h. Ukazuje mi tak cca cez 5 km a okolo 400 kcal spálených. Nie je tá rýchlosť nízka? Na stroji je maximum 18 km/h. Ako to máte v priemere vy? Prípadne iné rady. Ďakujem.

123369
7. jún 2024

@merlinja ja behám max na 9 km/ h keď som dala 10 už som moc šprintovala a to ja nechcem, chcem normálne bežať. Bežím max 30-35 min. Zatiaľ sa mi viac nechce 😀

ktochytavzite
8. jún 2024

@merlinja tak mam pas7km/h to je naozaj tak na rychlu chodzu.Skus 8km/h a neskor pridaj tak aspon na 10km/h to je taky priemer.Ak si zacala tak mas nizsie tempo ale casom sa to vykepsi,uvidis,viacej vydrzis aj troska rychlejsie behat.

lucik194
8. jún 2024

400kcal nespalis, pri tejto rychlosti. nieco medzi 300-350, ak potrebujes ratat kcal.

po case ked budes mat lepsiu kondicku vydrzis behat aj dlhsie aj rychlejsie, to pride casom. telo si zvykne, treba tomu dat cas. neuponahlaj to.

merlinja
autor
8. jún 2024

@123369 ja tiež len tak ležérne zatiaľ, len teda som chcela vedieť,či 45-50 minút nie je málo.

merlinja
autor
8. jún 2024

@ktochytavzite veď ja to relatívne aj odkráčal len , ja nie som prívrženec behu. Budem sa snažiť pridať.

merlinja
autor
8. jún 2024

@lucik194 tak tých 400 mi ukázal stroj, viem že to presne nie je. Len ja 40-45 minút bežím na 7 a potom si nastavim najvyššie prevýšenie - 10 a kráčam 5 minút. A teda splavená som že až.

ktochytavzite
8. jún 2024

@merlinja 40-45 mi ut je ok ale skus si pridat ked nebudes vldat po 20'si daj rychlu chodzu na 5' a zasa pobez.Casom aj sa ti kondicia zlepsi.

slovakboy
8. jún 2024

@merlinja nebehám už 20 rokov po zranení ale bicyklujem a pred tým som robil aj triatlon. Nie je dôležité ako rychlo bežíš ale ako dlho. 45 minút denne je dosť. Je to dosť na to aby si mala slušnú kondíciu. Rýchly beh je dobré trénovať ale len krátko. Ja na bicykli robím modelove tréningy kedy napriklad jeden tréning má len hodinu. A špecialne sa trénujú tzv. intervaly kedy sa ide naplno ale len napríklad 20 sekúnd. To má väčší účinok na tvorbu svalpv a ich zásobenia ako dlhý šprint, pri ktorom sa svalové bunky dusia a nakoniec aj tak rychlosť a výkon upadá. Spomínam si že som šiel niekedy 100km v maxime a priemernú rychlosť som mal 30kmh. Teraz idem 100km v minime a idem rovnako rychlo. Vo všeobecnosti má ročný tréning pozostávať hlavne z jázd, alebo behov s nízkou tepovou frekvenciou.rýchlosť a sila sa trénuje v intervaloch šprintoch alebo časovkách. Keď ideme skupinovú časovku s kamarátmi nemáme radi hrdinov, ktorí sú na špici dlhšie ako 30 sekúnd. Ideál je 20 sekúnd. Ak tam ťahá cyklista dlho, klesá rychlosť celej skupiny. Vyčerpe sa a v druhom kole ide ešte pomalšie. Záver: keď chceš behať rýchlo, trénuj pomalý beh. Poklus.

gabrielkaa
8. jún 2024

Keď si začiatočník tak to úplne stačí. Záleží aj na tom či chudneš. Akú máš váhu atď… Pri vyššej váhe sa neodporúča behať rýchlo skôr rýchla chôdza, nakoľko trpia len kĺby. Ak máš Váhu v norme, tak ta rýchlost je na začiatok úplne v pohode, potom neskôr môžeš pomaličky zrýchľovať uvidíš ako sa budeš cítiť. Beh je veľmi individuálna vec, ak nechceš behať Maratóny , tak ti v pohode stačí behávať na 8,5-9 km/h

dadis
8. jún 2024

Dolezitejsie, ako rychlost a pocet spalenych kalorii je cas a tepova frekvencia. Cas mas dobry a tepy by si si mala drzat v aerobnom pasme. Kondiciu budujes pomalymi behmi (postupne zvysujes pocet minut, ktory odbehnes) v kombinacii s intervalovym treningom (20-30s ides sprint, 40s kracas - opakujes 8 neskor aj 14x, vybehy do kopca a pod.)..presne tu teoriu neviem, ale vzdy ked vypadnem z behu, kondiciu si naberiem pomalym treningovym planom za cca 12 tyzdnov pomocou hodiniek. Pri behu je dolezita aj rozmanitost a zvysovanie zataze...inak sa telo adaptuje a cvicenie nema taky efekt.

merlinja
autor
8. jún 2024

@gabrielkaa tak ja chudnúť prvotne nechcem. Je pravda, že som trocha (4kg) pribrala ale to je mojou sladkou hub.u :o) Beh ma nebaví, ale potrebujem nejaký pohyb. Pravidelne som plávala a doma zvykla cvičiť párkrát do týždňa, ale zavreli plaváreň a cvičiť sa mi nechce. Na tých 8 niekedy bežím, myslím, že by som to v pohode dala. S kondíciou asi až taký problém nemám. Tak snáď sa aj k vyššej rýchlosti dopracujem. :o)

123369
8. jún 2024

@dadis tak teraz ziram jak šľak. Behám asi rok, že na zlepšenie kondície a trošku spevnenie po deťoch. Ale behám celý čas jedným tempom s jednou prestávkou kde sa vydycham. Myslela som si, že je to ok,a teraz čítam, že ako je správne behať na zlepšenie váhy. Len stále neviem,ako ten tep udržať v aerobnom pásme,v tom sa strácam. Ale teda toto skúsim, striedať takto šprint s chôdzou.

merlinja
autor
8. jún 2024

@slovakboy
@dadis tak s kondíciou asi problém až taký nemám. Len som chcela vedieť, že aká je taká "dobrá" rýchlosť pri ktorej sa má behať. Tie intervalové tréningy - o nich som počula, len si to neviem predstaviť, to ako si to prepínam pri behu. Občas mám taký zvláštny pocit, proste musím dopredu pozerať, nedá sa mi dookola pri behu pozerať, viem , že to môže smiešne/zvláštne vyzerať. Predtým som párkrát bola vo fitnesse na kruhový tréning, potom som doma cvičievala týmto spôsobom tak cca 30 minút , tak teda verím, že aj takýto spôsob behu môže mať význam.

slovakboy
8. jún 2024

@merlinja behaj v pokluse. Čím menšia intenzita tým lepšie. Rýchly beh sa netrénuje rýchlym behaním ale naopak. Volá sa to budovanie základu. Nízkou intenzitou ale dlhým časom si vybuduješ vytrvalosť a základ. Zväčšia sa ti cievy vo svaloch a vytvoria sa nové cesty pre krv. A potom ti intenzita pôjde ľahšie. Svalová bunka funguje tak že do jej mitochondrie musí sa dostať kyslík a glukóza - monosacharid. Chemicklu reakciou sa vytvorí energia, ktoru bunka śotrebuje vo forme stiahnutia sa. Odpadom z tejto reakcie je kyselina mliečna, ktorá sa pri prechode bunkovou stenou premení na laktát čiže soľ? tejto kyseliny. Neviem či je to soľ ale ja si to tak predstavujem lebo laktát vo svaloch pri výkone štípe ako soľ. Laktát sa ďalej odvádza krvou do pečene, kde sa oxiduje na pyruvát a ten sa za za pomoci pečeňou dodanej energie znovu mení na glukózu. Glukóza sa do krvi dostane buď priamo z tráviaceho systému. (Môže dokonca už priamo z úst prechadzať do krvi ak je v nich vo forme glukózy alebo za pomoci amylázy v slinach sa aj rafinovaný cukor mení na glukózu a fruktózu a glukóza ide hneď do krvi). Preto sa cukor aj glukóza aj fruktóza volajú tzv krátke cukry lebo sa skoro vôbec nemusia tráviť a hneď idú na glukózu a šup ho bud do svalov kde sa pri výkone spotrebuje alebo sa premení na disacharid glykogén a uloží sa vo svale na neskôr. Zvyšok ide do pečene ktorá ho mení v neobmedzenom množstve na tuk. Preto cukor treba jesť len pred výkonom a počas výkonu popripade ešte tesne po výkone. Keď človek nešportuje, nemal by jesť cukor. Teraz k tomu tréningu. Tvorenie vlásočníc je pri budovaní základu dôležitejšie ako rast svalov. Existuje 5 tepových zón srdca. Najnižšia je zóna 1 a najvysšia je zóna 5. Zlomový a východzí bod pre určenie vlastných tepových zón je poznať svoj laktátový prah tzv. LTH. Je to tepová frekvencia, pri ktorej sa hromadí zo spaľovania glukózy už toľko laktátu, že ho krv nedokáže odvádzat. Je to ca 5 mmol/liter. Je to ako keď leješ do lievika vodu a keď jej leješ priveľa, tak preteká. LTH sa zisťuje u športovcov v nemocnici pri záťažovom teste ja si ho určujem 20 minútovou časovkou. Idem podlahu a priemerny tep z časovky je LTH. Ja ho mam momentálne 162 úderov. Nedokážem ísť dlhodobo viac ako je tento limit. Laktátovy prah nepustí. Piata tepová zóna začína tymto limitom a zvyčajne 110% LTH je maximum ktoré vie človek dosiahnuť. U mňa je to 179 uderov. Viac nedokážem ani pri šprinte. Piata zóna sa volä aj anareóbna zóna, pretože sa pri nej nedostatočne okysličujú svaly.Zvyšne zóny si určím z tabuliek. Dajú sa aj vygooogliť. Pre každý LTH su iné hranice zón. Keď ich poznáš môžeš v nich trénovať. Z1 je regeneračná zóna. Je to voľný poklus ľahký poklus. Má sa jazdiť čo najviac a najdlhšie pri tréningoch. Cykloturisti jazdia v Z1. Zóna 2 je nízkoaeróbna zóna. Dá sa pri nej rozprávať. Cyklista v závese alebo vo vnútri pelotónu ide v Z2. Bežec v pokluse ide v Z2. Je to najdôležitejšia zóna na budovanie základu a vytrvalosti. Je to nízko aeróbna zóna. Dá sa v nej ísť niekoľko hodín ak má človek dosť cukru v krvi, v pečeni, vo svaloch vo forme glykogénu a vo vrecku na dopĺňanie. Z3 je zóna, kedy už človek ťažšie rozpráva. Spaľuje sa väčšie množstvo cukrov a rychlo ubúdajú. Cyklista v nej jazdí na čele pelotónu alebo ak stíha niekoho v úniku. Je to vysoko aeróbna zóna. Ma sa v nej jazdiť čo najmenej. Nemá tréningový význam. Jedine pri trénovaní sily v kopcoch sa využíva. Z4 je tzv podprahová zóna. Jej horna hranica je LTH preto je podprahová. Nedá sa už pri nej viesť rozhovor a dychanie je intenzívne. Má tréningový význam v tom že pomáha zvyšovať LTH a ešte nedusí svaly. Má sa v nej jazdiť oveľa menej ako v Z 1 a v Z2 ale bez nej by sa nezvyšovala rychlost cyklistu. Hovorí sa že dobrý cykloturista s najazdenými tisíckami kilometrov by dokázal vydržať v pelotóne Tour de France ale nedokázal by sa z pelotónu odlepiť a ani pretekať. A to práve preto, že nejazdí nikdy v Z4 a Z5 . Zóna 5 je nadprahová a jazdi sa v nej najmenej čo sa času týka. Jazdí sa v nej pri šprintoch intervaloch prudkych výpadoch a v kopcoch. Delí sa ešte na tri zóny 5a,5b,5c alebo 5,6,7. V každej sa jazdí ťažšie a ťažšie. Z7 je vyslovene na šprinty. Hoci sa v nej dusia svaly aj krv, tréning v Z5 má velký význam. Buduje sa sila a zvyšuje sa LTH. Nemá sa ale robiť každý deň. Časovka je napriklad neustála bolestivá jazda okolo LTH čiže horná časť Z4 a Z5a. Ešze by som vedel písať o spaľovaní tukov a cukrov. Ako sa mení ich tempo spaľovania po jednotlivych zónach. Ale to inokedy. Ešte doplním, že glukóza sa získava aj z dlhych cukrov ktoré sú v chlebe v zemiakoch a ryži. Teda v sacharidoch. Trva to dlhšie to rozkladanie disacharidov. Ale zasoby cukru vo svaloch krvi a pečeni pripravené použiť hneď mal aj pračlovek ktorý nejedol cukor. Mal ich z inych potravín akurát nedokázal ísť dlho vo vysokom tempe bez krátkeho cukru. Ty teda behaj v Z1 a v Z2.

slovakboy
8. jún 2024

@merlinja aby si vedela aký má konkrétny význam budovanie základu v Z1 a v Z2 poviem ti ako sa mení moja kondícia pri tomto trénungu. Po zime začinam jazdiť. A v Z1 ani nejazdím pretože srdce hneď ide hore a šiel by som asi 19kmh v Z2 idem horko ťažko 23kmh. Vyššie zóny ani nejazdím. Až po prvej tisícke kilometrov. Za ten čas sa mi rýchlosť pri Z2 zvýši na 27kmh. Potom začnem jazdiť Z4 a Z5 ale len jeden týždeň a po týždni už jazdim Z1 30kmh a Z2 34kmh. Ak by som netrénoval nízko aeróbne zóny Z1 a Z2, tak by som sa vo vyšších zónach len ničil a bez efektu.

merlinja
autor
9. jún 2024

@slovakboy fuuu, toto je pre mňa trochu zložité, ale ak som správne pochopila stačí mi beh v pomalšom tempe, neskôr sem tam zaradiť rýchlejšie (niečo ako intervalový tréning) a potom aj tie pomalšie tempá budú efektívnejšie, s vyššou rýchlosťou.(?) Vďaka, skúsim to na tom páse prestriedať.

slovakboy
9. jún 2024

@merlinja na páse behaj pomaly. Potom raz za týždeň si choď vonku zabehať intervaly. Napriklad tri krát si daj šprint na 60 metrov alebo sto metrov. Na začiatku menej, medzi šprintami tri minúty oddych iba. Potim môžeš počas behu vonku z poklusu vyšprintovať na 20 sekúnd a minútu poklus a zas 20 sekúnd šprint minutu oddych. Toto stačí urobiť 5 krát a budeš mať dosť. A ešte je dobré si nájsť kopec a behať v stredne vysokom tempe do kopca dve minúty alebo tri minúty. Potom oddych formou zvoľnenia tempa 5 minút a znovu 3 minuty. To stači zopakovať 4 - 5 krát. Tym pre teba tréning na ten deň končí. Ďalšie dni potom znovu ľahký poklus. Netreba vôbec behať na páse rýchlo. Uvidíš že po čase sama budeš musieť zrychlit rychlosť pásu ale tep budeš mať ešte nižší ako teraz. Pocit bude namáhavejší mierne na nohy a telo ako teraz, ale budeš to zvládať ľahko.

ktochytavzite
9. jún 2024

@slovakboy a aky neh odporucas na schudnutoe zo stehien?

slovakboy
9. jún 2024

@ktochytavzite tak to neviem či zo stehien práve. Na chudnutie stačí behať tie prve dve zóny. Dokončím čo som hore nakusol ohľadom toho spaľovania tukov a cukrov. V podstate obe sa spaľujú pri námahe naraz. Aj tuk aj cukor. Obe spotreby s rastúcou intenzitou rastú. Ale cukry viac ako tuky. Preto na chudnutie nie sú dobré vysoké záťaže. V zóne 4 sa určite spáli za minútu viac tuku ako v zóne 1 ale cukor ide tak dole jeho spptreba a laktát tak hore jeho tvorba, že dochadza k rýchlej únave, človek dlho nevydrži a nakoniec spáli menej tuku ako keby bežal dlhšie v zóne 2. Okrem toho mu klesne cukor čo vyvolá hlad po tréningu. A tak sa doma napapá viac ako by jedol inokedy. Preto si kľudne rob len nízkoaeróbny spinning, nebudeš sa trápiť, dlhšie vydržíš, je to taká pohoda. Hoci z mojej skúsenosti aj zóna 5 je krásny pocit. Ale až keď je natrénovaná. A kým sa natrénuje tak to trocha bolí. Potom je to už zábava. Preto sa nevyhýbaj ani šprintom. Ale krátkym. Vysoke tempo maximálne 5 minút za tréning. Preteky sú ina vec. Tam sa na zóny nepozerá. Ale pretek nie je tréning. Pretek posilní ale aj zničí. Trénovať sa má aj pretekové tempo ale zriedka.