Ako zvýšiť vlákninu?

4. nov 2024

Ako zvýšiť vlákninu? V KT jej mám málo
Ako? Cim? Vlocky mi nechutia

ssimusska
4. nov 2024

Toto mi vyhodila umelá inteligencia :
Zvýšenie vlákniny v strave môže mať mnoho zdravotných výhod, vrátane podpory trávenia a pomoci pri udržiavaní stabilnej hladiny cukru v krvi. Tu je niekoľko tipov, ako jednoducho pridať viac vlákniny do svojho každodenného jedálnička:

1. Zaraďte viac ovocia a zeleniny – Sú bohaté na vlákninu, najmä ak konzumujete aj šupky (napr. jablká, hrušky alebo uhorky).
2. Voľte celozrnné produkty – Namiesto bieleho pečiva alebo cestovín vyberte celozrnný chlieb, hnedú ryžu alebo celozrnné cestoviny.
3. Pridajte strukoviny – Fazuľa, šošovica, cícer a hrach sú bohaté na vlákninu. Môžete ich pridávať do polievok, šalátov alebo ako prílohu.
4. Skúste ovsené vločky – Ovsené vločky sú výborným zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha udržiavať hladinu cholesterolu.
5. Orechy a semienka – Mandle, chia semienka, ľanové semienka a slnečnicové semienka sú skvelým zdrojom vlákniny a možno ich ľahko pridať do jogurtu, smoothies alebo šalátov.
6. Viac pite – Pri zvyšovaní príjmu vlákniny je dôležité aj dostatočne piť, aby sa predišlo zápche, keďže vláknina na seba viaže vodu.

Skúste postupne zvyšovať príjem vlákniny, aby sa tráviaci systém prispôsobil, a vyhnite sa náhlemu navýšeniu, čo by mohlo spôsobiť nadúvanie alebo diskomfort.

simsalabim
4. nov 2024

V KT nie je vlaknina nastavena spravne, lebo mnohe potraviny ju tam proste nemaju vlozenu, takze v podstate nedosiahnes hodnotu, aku mas podla KT mat (ale v reale ju zrejme mas).

autor
4. nov 2024

@ssimusska pytam sa realne skusenosti
Mohla si si usetrit cas vdaka

autor
4. nov 2024

@simsalabim to som nevedela dakujem! 🙂

autor
4. nov 2024

@ssimusska zeleninu a ovocie jem kedze som v procese chudnutia
Pecivo som vymenila
Pisem ze vlocky nemam rada
Strukoviny jem, orechy tiez
Pijem 3-3,5l vody

ssimusska
4. nov 2024

@autorka ale tam sú reálne skúsenosti 😀 vo výžive a tréningoch sa pohybujem. Všetko čo tam je napísané platí aj v reálnom živote. Keď ješ všetko ako píšeš, tak máš vlákniny dosť🙂 Skús si jeden deň prepočítať podľa toho čo ješ a následne podľa hodnôt, nie v KT.

ssimusska
4. nov 2024

@autorka možno ešte doplním, ja pijem supergreens + všetko vypísané vyššie

autor
4. nov 2024

@ssimusska prepocitavala som 3x
Realne skusenosti si mi ziadne nenapisala ale skorpirovala

autor
4. nov 2024

@ssimusska clovek ani tu uz naozaj nenajde normalne odpovede vsetko len chat gpt umela inteligencia
Kde ten svet spene

ssimusska
4. nov 2024

@autorka tá umelá inteligencia len vypísala presne všetko čo robím aj ja a platí na každého človeka, ale to som ti už napísala 🙂 myslím si že odpoveď je úplne normálna. A pokiaľ dobre vidím moju skusenosť som ti napísala 😉 zbytočne by som tu tu písala litánie, keď presne to iste vyhodí aj Ai

thereisabear
4. nov 2024

Tiež som to kedysi riešila a nijako nevyriešila. Pokiaľ som v ten deň nejedela strukovinový obed, tak jej nikdy nebolo podľa tabuliek dosť. Tak to neriešim.

korra
4. nov 2024

ja som vlakninu doplnala psyliom. Najdes ho aj v KT. Aj ked som prioritne nedoplnala koli KT, ale celkovo traveniu a vylucovaniu a tuk tuk splnilo ucel aj jednemu aj druhemu. Objednas bezne na nete, ja som bravam z gymbeam-u. Nieje to vrcholna delikatrsa, ale ani nic hrozne.

miskajerry
4. nov 2024

Trošku vďačnosti by nezaškodilo autorke za ten prvý príspevok. Ja odporúčam jablko.

majkadu92
4. nov 2024

Mne dosť spravil Čakankovy sirup dala som do kávy miesto cukru 😀

minenkak
4. nov 2024

Psylium, ak máš rada sladké pomel ovsené vločky s orechami, semienkami,pridaj kakao, proteín s príchuťou,zalej vodou mliekom,môžeš dať kokos to je tiež vláknina,daj do pohára ,na panvicu mrazené ovocie aké chceš trochu vanilkového cukru ,tri hu to opraz a daj na vrch,do chladničky na noc a máš raňajky alebo len mlsanicu

danielle21
4. nov 2024

Vobec nemusis riesit vlakninu, zameraj sa na ine

ivinkapink
4. nov 2024

Mne v skupinke poradili cakankovy sirup, a je to skvelá vec, určite odporúčam, obsahuje veľa vlákniny a málo sacharidov. S ním určite nebudeš mať problém dosiahnuť hodnoty v tabuľkách.