Ako začať behať v zimnom období?

evia13
3. jan 2021

Ahojte. Poraďte mi prosím, ako začať s behom. Som viac-menej začiatočník. Neviem prečo, vždy na mňa beh príde v zimnom období, ale neviem ako na to. Hlavne nejaký zdravý postup. A aké oblečko pri tomto počasí? Ľahko chytím zápal dutín, tak sa obavám, že sa spotím, trošku zafúka a bude to. Minulý rok som začínala tiež v zime, ale ako som sa zadýchala, tak už o tri dni som cítila hrdlo. Snažím sa dýchať nosom, ale nemám kondičku, tak sa rýchlo zadýcham. Ďakujem za každú radu.

h_petra
3. jan 2021

nezačínať v zime ;)

strela7
3. jan 2021

@evia13 skús chodzou, cez zimu termopradlo a sportove legíny, termo tielko nejake, tricko obycajne, teplu mikinu a bundu. Hlavne neprehanaj to s dĺžkou ani s tempom, začni v malom postupne a potom pomaly navysuj lebo po case ti to bude malo. A ked začneš s behom tak sa zameraj hlavne na dychanie, a pri pravidelnom behu kondicka bude lepsia a lepsia. Idealne behat tak kazdy druhy treti den. Respektive jeden den beh, druhy den chodza, treti dej volno. A casom si nastavíš tak ako tebe vyhovuje a ako chces.

iinuska
3. jan 2021

Stačí si vyguglit. Tam nájdeš všetko

leuchtturm
3. jan 2021

nosom sa nadychnes a vydychnes ustami. Na zaciatok ti stacia kratke useky v tempe, ktore zvladas a postupne budes gradovat. Ja nejake extra oblecenie nemam, leginy na beh, tricko, sportova bundicka a ked je dost chladno alebo mokro, vetruodolnu bundu. A hlavne si vyberam take trasy, ktore zvladnem v behu az domov.

medulienka81
3. jan 2021

@evia13 ahoj, ja som tiež začínala v januári. Mala som vždy čapicu, šatku cez ústa alebo šál. Legíny, tenisky termo bunda a ideš

evia13
autor
3. jan 2021

@strela7
@leuchtturm
@medulienka81 Ďakujem za rady. Od zajtra začnem, dúfam že neumriem už za rohom :D

romanacka
3. jan 2021

Nejakú kamošku, čo ťa bude ťahať a potom zase ty ju... bežať, a keď sa zadychčíš tak chôdza a tak to striedať... si pamätám, keď sa nám s kamoškou podarilo prvý krát odbehnúť v kuse 5 km, normálne sme jasali a bolo to asi tak až na tretí mesiac..
Čo sa týka oblečenia, tak mne sa v zime veľmi osvedčila teplá mikina, vesta, čelenka, bufka a rukavice. Ruky mám voľné a keď mi je horúco, tak ako prvé idú dole rukavice a bufka, vesta dobre chráni pred chladom aj keď sa spotíš.
Čo sa týka hrdla, ja som to mala tiež podobne, často ma po behu škrabalo, tak som dýchala cez bufku, aby som nedýchala úplne studený vzduch a behať som neprestávala.. to škrabanie spôsobuje hlavne silné prekrvenie hrdla v kombinácii so studeným vzduchom, časom sa moje hrdlo otužilo a už pohoda..
...toť z amatérskej poradne...

berenika39
3. jan 2021

jen do toho. Držím palce. Nákrčník, aby se ti předehříval vzduch. Začni chůzí, běh, chůze, běh. Žádné násilí, postupně, střídej po minutách - 3 chůze, 3 běh, postupně to bude lepší. Pět km mi trvalo měsíc, než jsem dala, ale jde to.

evia13
autor
3. jan 2021

@romanacka
@berenika39 ďakujem dievčatá. Skúsim to tak po tých troch minútach. Pozdáva sa mi to. Ďakujem

medulienka81
4. jan 2021

@evia13 prezijes, začiatky sú najhoršie ale potom ten pocit, že som dala 5 km a po čase 10 km. A sa to ukázalo na postave. Telo je stroj, dokáže toho veľmi veľa. Len naše hlavy to musia prijať. Ja teraz začínam na svihadlo, keďže som zase po sviatkoch väčšia 🤦‍♂️🥴

enoula
4. jan 2021

Postupne, pomaly.. na tie dutiny dobre funkcnu ciapku, satku, čelenku. Super je merino, ked je aj mokre, nechladi tak a rychlo schne
A nezabudat na dobru rozcvicku na zahriatie a potom strecing

wodanka
4. jan 2021

@evia13 ja tiež vždy začínam v zime 🙂 základ je dobré oblečenie, určené na daný šport. Odporúčam pozrieť si bezecku bundu na zimu. Spravidla ma vpredu neprefukavu membránu a na chrbte je priedušná, aby odvadzala pot. Pod ňu už len funkčné tričko s dlhým rukávom. Na hlavu bud šatku alebo čiapku a na krk nakrcnik, na nohy športové legíny. To športové oblečenie ma zmysel, lebo Ti napomáha k odvádzanie potu a neprefukavu Ťa.

evia13
autor
4. jan 2021

@wodanka
@enoula
@medulienka81 Ďakujem dievčatá. Večer pôjdem na to. Nejaké oblečko mám už z minulého roku, keď som začínala a niečo ešte dokúpim. Tak, len nech mi to vydrží. Držte palce ; )

nistika
4. jan 2021

neboj sa behania v tejto zime...je super pocasie. nefuka a to je dôlezite. ja som si kupila taku tenku sportovu ciapku pretoze v normalnej sa ti bude hrooozne nerijemne potit hlava pri behu. okrem toho mam len taku jak teplu mikinu a tricko s dlhym rukavom. ked sa hybes nieje ti zima.

luxus10
31. jan 2024

bezecky pas?