Zdravim vas.
Chcela by som sa dozvediet, tie, ktorym sa dari urzat si vahu, ako to robite?
Mam 37 rokov, 2,5 a 4 rocne deti. Mam iba 155cm a 66kg. Zaciatkom roka som sa hecla a zacala som dodrziavat prerusovany post, obmedzila sladke a cvicila som doma a obcas rychla chodza tak, ze som dala deti do cyklovozika.
Podarilo sa mi zhodit asi 7kg. Len ako prislo dobre pocasie, uzivali sme si leto.... jedla som viac sladkeho, boli sme stale v zahrade a na cvicenie nebolo ani pomyslenie.
No a bohuzial, dnes som tam, kde som bola...zase 66kg.
Len ja si neviem predstavit, byt v tom rezime neustale. To ozaj mam cely zivot sledovat, ze vecer uz iba vodu, nic sladke a cvicit stale? Ak cez den menej jem, vecer ma chyti vlci hlad a potom mam vycitky.....
Teraz mam obdobie, kedy popri detoch a domacnosti som rada, ze vecer som na zadku a nie aby som este cvicila. Cez den sa drzi. A vecer z komory stale vytiahnem nejaku sladkost... ako to prekonat?
Ja nepotrebujem rychlo schudnut, ale chcela by som si zaviest do zivota rezim, kde po uprave vahy tak zostanem. Bez velkej obety Da sa to vobec? Co vam pomaha?
Obavam sa, ze moj zivot sa este zrychli, ked aj ja nastupim do roboty....ako najst energiu aj na toto?
Viem, ze nebudem mat uz 50kg, ako kedysi.... ale naozaj aspon 58kg by bolo fayn.
Dajte nejake tipy, co funguju dlhodobo.
Dakujem
mala si nespravnu dietu,. ňja som sa obmedzovala poriadne a schudla som, za 1,5r 21kg,a le teraz to uz flakam a nejde to dole. no vahu si zatial drzim. viem, ze cez sviatky priberiem.
viem, ez jednoducho na udrzanie vahy nesmiem jest ako predtym, cize stravu treba zmenit natrvalo,a le tie rezimy, co existuju,c o si mala ty, nei su idealne prave z toho dovodu, ej to neico co sa neda udrzat dlhodobo. chudnut sa da aj inak a pri takomto stravovani prejst aj na udrziavacie stravovanie je ovela jednoduchsie.
teraz popisem najskor ten ecxtrem u mna, ktory sa da ale upravovat do vhodnej stravy na udrzanie hmotnosti.
ja som proste pouzivala kaloricke tabulky a sustredovala som sa na menej kaloricke jedla a aj male mnnozstvo jedla, samozrejme popritom bol pohyb.
velmi casto som jedavala celozrnny chlieb a sunku, rpipadne nizkotucny tvrdy syt. dala som si po jednom kusku, bez pomazanky, len suchy chlieb, zvykla soms i ho opiect na suchej panvici. niekedy som si dala nejaku pomazanku,a le vyberala som si tie menej kaloricke a davala som tenku vrstvu, no v sunke a syre je viac bielkovin. pripadne jedavala som aj tie instante kase - najviac kasu fit bananovo-cokoladovu, su kase co mi chutia viac, ale tato ma fakt vysoky obsah vlakniny, preto je pre mna dolezity, elbo vlaknina mi pri stravovani dost chyba.
toto som jedavala na ranajky, niekedy an veceru,a elbo neikedy ked am pochytil hlad, aj inokedy a doplnit sa to da akoukolvek zeleninou, ta je neobmedzena. ň
na desiatu a olovrant castokrat ni nic, neikedy len neico male, hoci aj cukrik som si hodila do ust,a le len jeden - koli energii. ked som za den zjedla malo kalorii, aby som ensla uplne pod normu, tak som jedla aj sladke, ale skor take tie raw tycinky - take rozne ovocne. maju vela energie v podobe cukrov, ale malo tuku. bielkovin tiez moc nemaju ) s vynimkou neiktorych, ktore ale maju vacsino viac kalorii )
na obed som si dala bud jedlo,c o som bezne navarila,a lebo som si urobila neico zvlast. ked som robila zvlast, tka napr, lecovu zeleninu s anstruhanym syrom, k tomu chlieb. vacsinou vzdy to bola nejaka zelenina. obcas, ked som mala chut, dopriala soms i aj vyprazany syr,a le bez vsetkeho, len so zeleninou.
ako prilohu som pouzivala zeleninu, ak som mala v strave aj sacharidy, ak nie, tak napr, kukuricu, ci strukoviny. niekedy soms i dala aj normlanu prilohu, pripadne natural ryzu, bulgur a pod. no vsetko v malom mnozstve. maso som jedla skor kuracie a snazila som sa vyhnut maso, ktore bolo robene na velkom mnozstve tuku, ale ani to som celkom vzdy nedodrzala.
dobre je pouzivat tie kaloricke tabulky a vediet neico o bazalnom metabolizme a kolko minimalne a maximalne kalorii mozes prijat. ide o to, ez ak v priebehu dna zjes menej kalorii, kludne si mozes pridat aj neico, co kalorii ma viac. ked som isla an oslvau, predtym soms a vzdy stravovala vlemi dietne, aby to nebolo tak zle, ked sa tam rozsupnem.
a teda pri tejto strave sa mi tiez neda dlhodobo vydrzat, na zaciatku som jedla fakt dost skromne a postupne som pridavala, lebo uz som nevedela tak odolat. urcite obdobie to bolo este ok, ale teraz uz jedavam urcite dvojnasobok toho, co na zaciatku a co je horsie, uz ani sladkostiam neodolam. toto by som mala doriesit.
keby jem to co na zaciatku,a le dvojnasobnu porciu, iba z tych nezdravych si dam male mnozstvo, vyhnem sa sladkostiam, tak si vahu v pohode udrzim.
a ozaj, jedla som aj o 22hod, ked bolo treba, zacinala som ranajkami rano, cize jdla som cely den. a chudla som. vsetky tie diety, ktore odstranuju zo stravy nieco konkretne - napr., chleub pecivo, ci oddelena dieta, ci to co si ty drzala, nefunguju preto, ez to treba robit,a le preto, ze takto nevedomky znizujes kaloricky prijem.
@ivkazba ano, teoriu ovladam...len realita je taka... ze sa drzim tyzden a potom z toho a hentoho dovodu porusim a uz to ide. Neviem si najst pevny termin na cvicenie napriklad. No musim to premysliet.
Velmi jednosucha rada - prestan sladkosti kupovat! Ja nerozumiem, ze niekto ide na nakup a okrem surovin pitrebnych na ranajky, obedy, vecere, nakupi pol vozika sladkosti do zasovy. Tak to je jasne, ze sa to potom doma vyziera. Ja sladkoati nikdy nekupujem. Kupim tolko, co sa zje hned, cize to znamena, ze derom jednu sladkost a dovi, dopo. Mna ked chyti chut na sladke, dam si lyzicku medu. Tiez som strasne priberala. Isla som za rok z 50kg na 57 a to mam len 160cm. Prestala som jest sladkosti a trosu menej syrov, kupujem si tofu, zaradila som naviac jednu hodinu powerjogy tyzdenne proti tomu, co som cvicila dovtedy a cm idu pekne dolu, postava sa mi tvaruje. Vobec nemam pocit, ze by som dietovala.
Súhlasím s vyššie napísaným.
Mne najviac pomohlo doslova zabudnúť na bežné sladkosti. Tvarim sa ,že je to niečo hnusne.
Naopak, zmenila som pohľad na ovocie.
Odkedy nejem toľko cukru tak jablká sú pre mňa neskutočne sladké a dobre. To isté aj hrozno.
Potom som začala objavovať nové veci - chute.
Skúsila som si robiť orieškove masla.
Bože, mňam.
Kešu oriešky na sucho opečies v rúre, potom rozmixujes v silnom mixéri s kokosovým olejom a je to toooop. Chuti to ako biela čokoláda a je to riadne sýte. Viac ako dve lyžice si nedám. Nemala by si zase asi zjesť 100g naraz... Aspoň myslím.
Ale to isté aj arašidové maslo - na slano, to je bomba..
Proste len to chce obmedziť cukor. Ten je ako droga. Máš závislosť. Keď si ho nedáš, bude dobre.
Jediné čo jem, sú domáce koláče a aj to sa snažím robiť skôr niečo ako stedrak, že mak, orechy, tvaroh. Alebo jablková štrúdľa ... No proste, niečo rozumnejsie
@majamat orechy su kaloricke, preto ich netreba zjest plny 200 g sacok. Orechov sa ma jest denne tolko, co sa ti zmesti do hrsti, tak realne to su mozno 2-3 vlasske orechy alebo 6 mandli ci kesu? Viac nie.
Kocky mate pravdu. Skusim tie sladkosti nekupovat. Ano, ak by doma neboli...nezerem!
A musim sa zacat hybat. Nie iba pre tvary, ale aj zdravotne to telu iba prospeje.
@lindusss2016 ved ja viem, preto som to napisala. okolo 700kcal/100g. celkom sila. ani za hrst neplatu, lebo za hrst moze byt tiez rozne mnozstvo. povedzem, ez za hrst je ok, pokial je uplne zatvorena. roste aby ich enbolo vela.
ja vlaske orechy sice zjem,a le oni akoby stipu, radsej mam ine orechy, vacsinou si ich vazim a dam 10g, neikedy 15-20g. no nekombinovala by som ich este s kokos, olejom, ktory ma tiez vela kalorii.
Keď sa nenajes dostatočne cez deň večer sa uvolnis máš čas zjes prvú hlúposť, ktorú nájdeš🙂
Jedz pravidelne...pôjde to už si to raz dokázala nehladovat len jesť menej kalorické veci
Ja, keď som chudla a povedala pani čo má mala na starosti, že jem ovsenú kašu s medom orieškami a banánom zalomila rukami🙂
Pozri si glykemický index potravín a choď podľa toho.Aj s ovocím netreba preháňať, keď tak skôr doobeda...
@majamat ja som na low carb. Neprijímam sacharidy. Moje telo funguje na páleni tukov. V rámci tohto životného štýlu mám teda priam vyhľadávať tučné jedlá ( zdravé tuky = orechy, avokádo, .. )..
Ale vlastne, o tom to celé je. Nemá jesť cukor, sladkosti a ak je jej strava väčšinou o sacharidoch, tak tie orechy sú akože to najmenšie zlo, nech by boli akokoľvek kalorické.
Treba myslieť aj na to, koľko živin majú oriešky a koľko 3BIT-ka.. kalórie nie sú všetko..
@lindusss2016
@luccija
@majamat kocky viete aj mne poradiť potrebujem zhodiť aspoň 8 kg necítim sa dobre .Moja ideálna váha je tak 53-54 kg a teraz mam 62kg .Vadí mi najmä brucho.Nemam pocit ze by som jedla veľa ale ja ľúbim všetko proste milujem jedlo.Nezjem naraz veľkú porciu skôr mam tendenciu stále do niečoho zobkat a ďalšia vec je nemám takmer žiadny pohyb lebo som doma bez práce.
Ja mam 170 cm a okolo 70kg. Mne sa to zdalo vzdy fakt vela, cely zivot som sa citila tucna a stale som sa chcela dostat aspon na 60kg. Cely moj zivot som riesila vahu, obmedzovala sa, ze co zjest a pritom som fakt normalnej postavy, mam stihly pas a velky zadok a prsia take akurat 😆. Fakt dost cvicim, je to moja srdcovka. Ked boli moje deti male ako tvoje, tak som 3x tyzdenne chodila behat, neskor som chodila 2x do fitka s trenerom. Neskor som si dala take, ze minimalne 4x do tyzdna cvicim, podla chuti, aby to nebol boj, ale radost. Su tyzdne, ked to je menej, su tyzdne ked viac. Vobec to nie su narocne treningy, napr.dohodnem sa s kamoskou behat, s kolegami na bicykel do lesa, skupinovka v posilke, obsas beh so sluchtkami a podcastom (milujem Doktor ma Filipa)...riadim sa vsak tym, ze to musi byt s radostou. Ak pocas behu sa mi nechce, tak si to domov odkracam. Mam mat zo zivota radost a tym sa riadim. Jedlo - snazim sa zdravo, ale teda ziadne diety nedrzim, obcas zjem ako drevorubac, jednoducho mi jedlo chuti a obmedzovanie v jedle povazujem tiez za kazenie si zivota. Druha vec je ta, ze sa snazim jest zdravo - na ranajky mavam ovsene kase - nie instantne, varim si. Snazim sa obmedzovat maso, jest vela ovocia a zeleniny. Obcas zjem na posedenie balicek orieskov 🙈. Alkohol sa mi tiez nedari obmedzovat, rada si dam v spolocnosti pivko ci vino, som spolocensky typ, tak pocas letnej sezoby to je aj x kratvdo tyzdna. Podla mna je dolezita spkojnost so svojim zivotom, laska k vlastnemu telu (tam zahrnam zdravu stravu a cvicenie) a ono to je potom jednoduche si udrziavat normalnu vahu. Mne sa zda podla cisel, co uvadzas, ta tvoja vaha normalna. Nemozeme byt vsetky stihle, mame svoje dispozicie a tie neoklameme. Som rada, ze teraz sa uz nepropaguje extremna stihlost.
@kristinkakvetinka pohyb, pohyb, pohyb. Ja precvicujem (aj) powerjogu, ta je skvela na oblast stredu tela a bruska. Mam na youtube na predaj cely kurz najma na stred tela, je tam 8x40 min intenzivneho cvicenia za 15€. Co je ale najdolezitejsie, je pravidelnost, najst si aspon 5x tyzdenne aspon 15 min na cvicenie.
@dadis aj ja mam takúto postavu presne výšku 162cm
@kristinkakvetinka sama pises, nezobkat.
nainstaluj si kaloricke tabulky a zapisuj jedlo. uvidis, kolko kalorii z akej potraviny mas a kolko to vychadza dokopy za den. no vseobecne plati, jest niekolkokrat za den a medzitym nezobkat. je fajn mat medzi jedlami aspon 2-3hod pauzu bez jedla. niekedy moze byt aj dlhsia.
a to ze milujes jedlo, no to je problem vsetkych s nadvahou, jednoducho sa musis zapriet a stravovanie zmenit,. bolo tu vyssie pisane, ze je to v have. ano je, potvrdzujem. ja som chudla minuly rok od januara a schudla som tusim 13kg, cez sviatky som pribrala neico,a le nei tolko. tento rok som to chcela zhadovat, ale trvalo mi do polky aprila, nez som dokazala svoju hlavu prepnut a zmenit opat myslenie a zacat s chudnutim. nie je to jednoduche a kym si to sama v hlave "neupraces" moc s tym neurobis.
asi jedina pomoc je sledovat motivacne videa. obkklopit sa tym nadsenim sz chudnutia, aby si sama zacala vlemi silno chciet, urobit to tiez, len daj pozor,a by to nebolo kotraproduktine, aby ta to zas privelmi nestresovalo, stres nie ej dobry kamarat, envycitaj si,a k sa ti nepodari, povedz si, pokracujem dalej, to co bolo nezmenis, zmenit mozes len to co bude. preto sa tym dlho netrap. a raz mi jeden dr. povedal, ze an chudnutie je dobre mat partaka. nemusi to byt clovek ktory chudne,a le apson niekto, kto ta podporuje. ak by s tebou niekto zasiel do fitka ci an iny sport, tak aj to je fajn, ved do fitka chodia ludia nielen koli chudnutiu.
@kristinkakvetinka No lenze najhorsie na tom je, ze ja som cely zivot chcela 60kg a cely zivot som sa citila nespokojna a tucna a nemala som velmi rada svoje telo 😒. Pritom, fakt, cely zivot som zdrava, vynosila a odkojila som dve krasne deti, nemam dovod byt na svoje telo nahnevana a zla. A teraz, ked mam 40, tak si hovorim, ze naco by mi bolo 60kg, preboha 😂😂
a fakt, pohyb pri uprave stravy je fajn z viacerych dovodov.
jedna vec je, ze musis mat nizsi kaloricky prijem ako vydaj,. coze ak zvysis vydaj pohyvbom, tak budes mat vacsi rozdiel medzi primom a vydajom, co ti dava priestor viac sa najest. udajne je idealne ubrat zo stravy priblizne 500kcal. netreba to prehanat, lebo aj tak sa to neda udrzat dlhu dobu a tvoje telo sa moze vycerpat a nastupi jojo efekt.
my sme zacali chudnut v skupine od januara 2020 a boli sme 4. najskor jedna prestala. neviem ako je na tom s vahou, ma neico anspat, ale neviem ci tolko, nemala zas extremnu nafvahu. potom dalsia, ta mala dost velku nadvahu a hoci dost schudla, enbolo to take viditlene a preto ani neviem ako je na tom teraz. kamoske to an zaciatku neslo,a le potom sa zalubila a jedla asi dost malo., vaha jej isla dole. boli sme na tom rovnako, obe do konca roku 2020 -13kg. no ja som cez sviatky pribrala asi 3-4KG, ona pribrala 10kg.
druha vec je, ez pri sporte sa uvolnuju hormony stastia, clovek je voac v pohode, am viac energie a vdaka tomu nepotrebuje tolko jest. casto jeme z nudy, tiez z unavy a nedostatku energie. a sport pomaha,a by sme taketo stavy nemali.
pri chudnuti je dolezite, amt dostatok vitaminov a tiez musi byt dostatocny prisun bielkovin, ktore su stavebnou zlozkou organizmu., rozne enzymy, hormony a pod su tvorene bielkovinami, preto su pre nas dolezite, aj pre spevnenei svalstva pri cviceni su dolezite.
tuky nas organizmus potrebuje, teda vsetky zlozky, ale podla mojich skusenoasti, ak chces dostatok bielkovin v beznej strave, prijmas skoro vzdy aj tuky, cize tie ani moc strazit netreba, kuracie maso a sunky su nizkotucne. bravcove a hovadzie tusim maju tuku viac ( chude maso ), trosku tuku mozes pouzit pri priprave jedla, hoci aj nizkotucne mliecne vyrobky nejaky tuk maju. jogurty teda malo,a le taky tvrdy syr, napr, Kleopatra ma tusim 13% tuku, co je stale dost, aj vajcia maju vela tuku, cize toto fakt moc riesit netreba.
a sacharidy - sladkosti samozrejme vylucit, ovocie je dolezite a obashuje sacharidov dostatok, ale aj pecivo - sustrdit sa na to zdravsie ( celozrnne ), kde sa energia vstrebava pomalsie a rovnomerne. prilohy kludne,a le bez tuku, najmenej kalorii maju asi zemiaky. pokial sa pouzije malo cestovin, tiez nemaju azs tolko energie a daju sa celozrnne pouzit, ryza je kaloricka, treba male mnozstvo,a le da sa naturalna, nch je hodnotnejsia.
nie som uplne toho anzoru, ze treba nejake potraviny vylucit uplne, pokial maju nejaky prinos pre organizmus - ako anpr, prilohy k masu. navyse sacharidy dodavaju energiu, bez ktorej ta moze chytit total zravost a to je potom kontraproduktivne. v kazdej hlavnej porcii jedla ( ranajky, obed vecera ), by mali byt aj sacharidy,a j tuky,a j cukry. dolezity je len pomer. bielkovinami netreba setrit, akos om pisala, tuky obycajne ani netreba moc strazit a sahcaridy - skromne porcie, ale v pohode, netreba vylucovat.
@dadis no lenže ja som není vnútorné spokojna ,doslova nahnevaná na to ako vyzerám, viem ze môžem mať menej a aj sa cítiť dobre vo svojom tele.Inak na pohľad nevyzerám vobec odpudivo mam sumernu postavu ale toto ja mam vhlave a pri každom jednom jedle nezdravom sa cítim previnilo a nenávidím samu seba.
@kristinkakvetinka Presne tak som to citila ja. Ja neviem, kde to prameni😔. Teraz, ked uz mam svohe odzite, viem ze vobec by som nebola stastnejsia v zivote, ak by som bola chudsia a krajsia. Neviem, preco si my zeny citime previnilo, ked zjeme nieco nezdrave, ale necvicime ako Czoborova. Kto kedy povedal, ze musime mat sixpack na bruchu. Ak pristupujes k svojmu telu s uctou, tak by si sa previnilo nemala citit, ak zjes kremes, alebo neodbehnes 5km.
U nas pomohlo kupovat len proste potraviny, ktore nam treba, ktore viem, ze budeme mat na ranajky, desiatu, obed a tak podobne a nekupovat nejake veci na zobkanie. A duplom nie sladkosti, tycinky slane a taketo veci. Ked chceme sladke tak upeciem kolac, aj to proste len sem tam.
@denopeno Tiez si to myslim, len preco mi to doplo az tesne pred 40tkou 🙈. Myslim si, ze profil normalnej postavy je velmi siroky. Myslim si, ze aj keby som mala +-10kg, tak by som bola stale v norme. Dolezite je zdravie, snazit sa nebyt prilis chuda ani prilis obezna. Zit zdravo, hybat sa a zdravo sa stravovat...a ze nebudes mat pritom modelkovske miery, vobec nevadi...
@dadis myslíš ze som zakomplexovana alebo čím to je ? Lebo na na ľudí pôsobím skôr ze som sebavedomá a spokojná 😆
@kristinkakvetinka Ja neviem, tak by som to nenazvala asi 😆😆. Ani ja som nebola nejaka kopka nestastia, len vo vnutri som to stale riesila a stale som pre seba nebola dost dobra. Ma to ale vela zien. V mojej mladosti sa na stihlosti velmi zakladalo. Take missky mali o 10cm viac a o 25km menej. Este na zakladke sme pozerali na videu Dirty dancing a sme boli presvedcene ze Baby je tucna 🙈, zili sme Baywatchom, BH90210 a moje spoluziacky na strednej vo velkom jedli Adipex. Jednoducho uz v mladosti som mala vstepene, ze len chuda zena je krasna.
@dadis zlatá,viem ze mi nepomôžes ale aspoň ma vieš pochopiť 🤗
Udržať váhu nie je problém. Treba ju znížiť nie diétou, ale zmenou životného štýlu a pri tom životnom štýle potom ostať. Všetko je v hlave. Buď človek chce alebo nechce. Ak chce naozaj, dokáže to. Volá sa to pevná vôľa. A volá sa to "nemať výhovorky". Ty máš výhovorku teraz a dokonca už máš vopred výhovorku že keď pôjdeš do práce, tiež to tiež nepôjde. Hľadaj riešenie ako to zmeniť. Na deti nie si sama. Máš aj muža. Urob si čas pre seba každý deň a vtedy nech deti a domácnosť rieši on. Čiže tip čo funguje dlhodobo je... prestať sa vyhovárať, zmeniť životný štýl a mať pevnú vôľu.