Ako si udržať váhu?

20. apr 2022

Teóriu poznám.. prax je zložitejšia.
Schudla som 25+ kg , no v hlave mam ešte stále také návyky ako keď som mala tých 25kg navyše. Vyše roka som chudla, pekne pomaly, bez problémov, prestala som, nech si dám pauzu od tabuliek atď.. za pol roka som pribrala nazad 4-5 kg, to je v podstate normálne... A už je to kolobeh.. idem sá nato znova dat, po čase prestanem pretože sa mi nechce zasa všetko dodržiavať.. a popritom jem všetko, doprajem si všetko. Ale celý život mam iné porcie, preto som sa aj dopracovala k predošlej váhe. A v hlave sa cítim unavená z toho, že pokiaľ chcem mať túto váhu alebo ešte menšiu, tak tie porcie musia byť minimálne takéto, lenže mne to nestačí keďže som bola zvyknutá na väčšie.. Proste v hlave som stále tam kde predtým.
Do fitka je pre mňa momentálne nereálne ísť.. takže viem ze musím popracovať na tom prístupe a na tom co mam v hlave.. Psychológa mi radiť nemusíte... Sama som to študovala, ale som na materskej momentálne.
Viem ze je náročné spraviť nový zvyk keď ten predošlý trval vyše 20 rokov..
Vám pomohlo co ? Dlhodobo, nie na 2-3 mesiace..
Ďakujem

salamistka
20. apr 2022

tiež som nikdy nechápala, ako sa vie niekto celý život kontrolovať v stravovaní, ja už som to dávnejšie vzdala, viac sa venujem cvičeniu, síce neschudnem, ale ani nepriberám

melanta
20. apr 2022

No váhu si udržíš, ak si nedržala diétu ale zmenila si životný štýl. O tom to je. A životný štýl nie je iba jedlo. To sú aj aktivity, nepotrebuješ fitko a dieťa nie je výhovorka. Hýbať sa vieš aj bez fitka a popri dieťati. Ja napríklad na sebe viem, že ak mám dostatok fyzickej aktivity, tak žijem veľmi zdravo, čo sa jedla aj pitia týka. Akonáhle som napríklad chorá, že nemôžem cvičiť a plávať, tak jem zlé veci.

melanta
20. apr 2022

@salamistka ja sa nekontrolujem, proste veci ako biele pečivo, sladkosti a podobne nekupujem. Varím a jeme veci, ktoré aj keď zjem viac, tak nie sú kalorické bomby.

autor
20. apr 2022

Ja som v podstate štýl stravovania nezmenila, keďže som nič nevyradila. Iba som obmedzila porcie vďaka tabuľkami. A aktivitu si myslím mam dostatočnú. Od rána do večera som na nohách, plus chodím behať 3x do týždňa. Do fitka sa mi kvôli vzdialenosti ( bývam ďaleko od mesta) , a faktu ze nemá kto postrazit deti, nedá ist kým som na materskej.

petamich
20. apr 2022

no u mna je to jednoduche bud menej jem alebo viac cvicim, inak to proste nejde 🤷‍♀️

luccija
20. apr 2022

Tak pridať pohyb cvičiť doma veľa chodiť, bicykel...čo znamená iné porcie?jedávala si veľmi veľa?keď si tak pekne schudla musíš to mať v maličku.Vykyvy budú určite, ale nad určity počet kg sa nesmieš dostať.Mozno nemáš tu stravu vyváženu a si hladná Ja, keď som chudla som jedla veľa a často a nechcela som veriť, že schudnem...

luccija
20. apr 2022

Tak vyrad nezdravé veci vianočku, sladké jogurty, sacharidové prílohy...a to si toľko schudla len zmenšeninu porcií, či bolo viac pohybu?

lucka_ke
20. apr 2022

skús Kalorické tabuľky (appka), potom môžeš jesť aj väčšie porcie, ale vyvážene

autor
20. apr 2022

Práveže nechcem nič vynecháva také, čo viem ze sa k tomu nazad vrátim. Neviem si predstaviť že by som nejedla pečivo, zemiaky atď. Preto som chudla na takom štýle, že som jedla všetko, ale menšie porcie.
Lenže ako keby tej mojej hlave tie menšie porcie nestačia a chce nazad to, kde som jedla viac.. lenže tým pádom by som veľmi ľahko pribrala nazad...
@lucka_ke tabuľky som používala vyše roka kým som chudla, píšem v príspevku🙂

asia83
20. apr 2022

Psychologičke máme radiť, ako si udržať váhu, čo je v podstate iba o psychike? Hmmm. Tiež som mala kolísavú váhu a posledného 2,5 roka si váhu držím. Mám 39 rokov. Jednoducho som zmenila jedálniček. Absolútne nejem lepok a mliečne veci (alergia a intolerancia). Po piatej nejem, ani nemám chuť. No a pohyb, denne aspoň chôdza. Mám auto, ale radšej idem pešo kvôli pohybu (ak nepotrebujem nutne ísť autom).

autor
20. apr 2022

@asia83 nikto nevravel že som psychologička, a ako píšem. Teóriu ovládam, prax je zložitejšia 🙂 rada by som si tou cestou prešla bez pomoci tabletiek atď, aj keď je to náročnejšie. Preto sa pýtam na skúsenosti, možno sa inšpiruje, práve to potrebujem. Ja žiadne alergie nemám, preto si nepotrebujem nič vynechať z jedálnička, pohybu mam dosť. Predsa stojím kvôli hlave. A preto si rada prečítam aj skúsenosti iných, vždy je dobre sa povzbudiť a inšpirovať.

monillia
20. apr 2022

Možno skúsiť IF a jesť iba v 8 h okne

0silvia0
20. apr 2022

Mne pri tvojom pristupe, ze nechces ziadnu zlozku vynechavat, pripada do uvahy len velku cast jedla nahradit surovou zeleninou.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
asia83
20. apr 2022

Keď ste bez pokory a nedokážete sa ničoho vzdať, ani veľkosti porcií ani druhov potravín ani vynechaniu večere, darmo vám bude niekto kvetnato opisovať čo on robí, že si udržuje postavu. Akoby hrach o stenu hodil. Lebo vy si to LEN, ako správna psychologička, vypočujete (v tomto prípade prečítate).

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1111kristina1111
20. apr 2022

Odporúčam whole food plant-based diet. Ide o celistvú rastlinnú stravu, pri ktorej sa človek nemusí obmedzovať na množstvo skonzumovaného jedla a navyše je takáto strava veľmi pestrá, chutná a celkovo prospešná pre telo. Ak by ste chceli, napíšte mi správu a viem Vám poslať viac zdrojov info. Ja som takto bez akejkoľvek fyzickej aktivity (čo samozrejme aj tak neradím) schudla cca 7kg a držím sa už roky stále na rovnakej váhe 🙂

asia83
20. apr 2022

@elizabet173 Preto je ich tu vymenovaných viac. Podstata je tá, že sa niečoho musíme vzdať, aby sme dosiahli čo chceme. Takže keď sa nechcete vzdať večerného papkania, nerátajte s tým, že budete štíhla ako prútik (česť skutočne výnimkám).

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mila23
20. apr 2022

mne sa osvedcilo pridavat k jedlu zeleninu, popr. cast jedla nahradit menej kalorickou verziou a pod.....a snazit sa zdravsie jest..cize napr. niekedy si doprajem aj rezen,ale dam si vela zeleniny k tomu a mensi rezen a potom dalsi krat si dam maso iba udusene....a pod.

lucifuk212
20. apr 2022

To si dosla do dobrej diskusie, kde ti po zdravom chudnuti na udrziavacku odporucaju nezmyselne diety alebo nejest po 5😆 Za mna jedna dobra rada - ak si zvyknuta na tabulky, nastav si kcal na udrziavanie podla aktualnej vahy a cinnosti. Podla toho sa postupne nauc kolko coho zjes a nasledne pomaly prestan zapisovat, ked to budes mat v oku, prehlad v tom kolko zjes a zaroven nebudes "otrokom" tabuliek a udrzis si aj zdravy vztah z jedlom 🙂 lebo tabulky tiez nie su dlhodobo udrzatelny sposob, neda sa cely zivot jest podla tabuliek, zapisovania a vazenia jedla..

autor
20. apr 2022

Ďakujem pekne za komentáre, odpoviem vám hromadné. U mňa také ako hurka, klobása, mäso atď nehrozí, neviem to vôbec zjesť. IF dodržiavam väčšinou od 10-18:00 to znamená ze väčšinou veceriam do šiestej. Ale dávam si pauzu , napríklad mesiac dodržiavam potom týždeň dva pauza, alebo ako telo dá najavo.
Ďakujem za tip na rastlinnú stravu, ja mäso konzumujem pomenej, čiže možno niečo takéto by bolo vhodné🙂
A pokiaľ ide o to, že sa nedokážem vzdať ničoho , keby je to pravda , tak by som neschudla skoro 25kg 🙂 bola to dlhodobá práca, lenže som vo fáze, že keby sa nestratil, a poviem si že keď som schudla môžem všetko ako predtým, už by som pribrala. A mňa práve táto etapa zaujíma, ako dosiahnuť aby som sa vedela už celý život udržať bez toho, aby som mala pocit ze dodržiavam tabuľky a riešim porcie dookola.
Ale pravda, fakt sa budem musieť asi dlhodobo vzdať alebo zmeniť, nielen na rok dva...
Počula som už o tom ze keď človek veľa schudne , tak hlava ako keby nestíha reagovať na zmenu, a ta pokiaľ sa pohlaví, tak sa dostane do starých vzorcov a preto veľké percento ľudí po schudnutí do dvoch rokov priberie nazad..
Mňa zaujímalo to, ako sa ženy, ktoré veľa schudli a udržiavajú si váhu, ako ich to zmenilo, ako sa im to darí, či sa dá fakt zvyknúť dlhodobo na úplne nové stravovanie atď.

A ináč ešte k tomu spánku tiež, nespím pravidelne, nespala som viac ako 8 hodín posledne 3-4 roky. Vstávam stále k deťom, plus pracujem celý deň, dom, záhrada, deti atď.. k tomu sa snažím behať.
Moja najväčšia nevýhoda je ta, ze si kompenzuje nízku energiu cukrom. Hlavne pred MS... tabuľky už mám mám oku aj v ruke, viem koľko co ma kalórií, proste po roku na tabuľkách sa to už nedá nevedieť :D a stresujúce keď zjem niečo naviac ako by som mala.. plus cez víkend keď je oslava tak dám si viac aj ja,a potom už ťažko sa zas dostať do normálu 😬

Každopádne ďakujem vám pekne za komentáre, verím ze ma to posunie ďalej🙂 rada si prečítam každý názor

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivangeline
20. apr 2022

Ja som schudla na 52 a aj brz dietovanua ale aj tak aktivnym zivotom som ostala na vahe 54 az 56kg. Potom prisli deti... :D konkr 3... a budem rada,ked to dam na 60kg.. :D :D Takze meni sa to... xD ale nie nejak rapidne...len po tych detoch. 🙂

evita11223
20. apr 2022

neviem podla mna staci sa riadit tym, ze 80/20, tych 20, dam si aj kolacik, aj kavu aj obed s kamoskami vonku aj neviem co, ale ked som potom doma, tak sa dam do rezimu, vela zeleniny, celozrnne pecivo a takto 🙂

savanna
20. apr 2022

Aj ked si psychologiu studovala, clovek nedokaze byt sam sebe psychologom, preto aj psycholog moze potrebovat pomoc zvonku 🙂.
Ja na tvojom mieste by som sa obratila nie na psychologa, ale na nejakeho overeneho fitnes trenera/vyzivoveho poradcu. Idealne na niekoho, kto to ma vystudovane, pripadne ma roky praxe, teda aby to nebol niekto s dvojtyzdnovym kurzom. Stoji to za to poradit sa s nejakym odbornikom, ked si uz tomu venovala tolko usilia a energie.