Ako schudnúť na reštauračnej strave?

12. mar 2023

Chcela by som schudnúť okolo 10kg, mám 158cm a 63kg, vek 40 rokov. Všeličo som si o tom čítala, a vychádza mi že najlepšie by bolo upraviť stravu, počítať kalórie cez kalorické tabuľky. Len je tu malý problém. Asi 4x do týždňa musím obedovať v práci, chodí sa väčšinou na klasické obedové menu. Nemôžem si nosiť vlastnú stravu lebo chodím po celom Slovensku školiť kolegov na pobočky, a vyžaduje sa odo mňa aby som kvôli socializacii jedla s nimi. Takže vopred vôbec neviem čo budem v ten deň jesť a to jedlo ani nemám ako odvážiť a zistiť zloženie. Nájde sa tu niekto, komu sa podarilo pri takejto strave schudnúť a poradil by mi ako na to? A ešte druhá otázka, hľadám tipy na nejaké vhodné raňajky, mám rada sladké, teraz to bohužiaľ riešim väčšinou krabickovou kávou Ice coffee a k tomu nejaký croissant alebo iné dopekane pečivo. Nemám čas ráno niečo variť. Ak máte nejaké nápady, budem vďačná za pomoc.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaia
12. mar 2023

Skús vynechať prílohy, ak máš rada maso

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deedol
12. mar 2023

mozno by som skusila prerusovany post, teda vynechat tie sladke ranajky a dat si len kavu, idealne bez cukru a bez mlieka, alebo so sladidlom a s minimom mlieka. obed potom normalny a veceru nejaku lahsiu.

gabika0825
12. mar 2023

Celé zle. To co ranajkuješ teraz tak to treba okamžite stopnúť. Keď máš rada sladké tak si rob vločky alebo ryžové/kukuričné/prosné kaše. Zaleješ to vodou alebo mandlovym teplým mliekom, hodis tam nakrájaný banán a máš vybavené. Popripade si iba ráno správ smoothie, či už zeleninové alebo ovocné, dochutit si to vieš ako chceš. Takisto sa dajú urobiť zdrave lievance. Receptov je plno na ineternete. Ked si nútená 4x do týždňa obedovat v restauracii tak si tam vieš vybrať co chceš. Nemusíš jesť rezne a ani segedíny a podobne jedla. Určite v každej restike majú kurací steak a miešaný šalát. Popripade ryžu. Alebo si das nejaké rizoto. Ked začneš takto jesť, co znamená že si začneš dávať zdrave ranajky a nebudeš jesť blbosti v restike ale naozaj si vyberieš napr vyššie spomínané, aj bez tabuľky ti bude jasne že to až tak veľa kalórií mat nebude. Čo sa týka dalších dni z týždňa, co nie si nútená sa stravovať po restikach tak si vieš navarit. XY receptov máš všade kde sa pozrieš aj s výpočtami kalórií. Samozrejme netreba zabúdať na to, že treba mat aj vydaj energie. Ten treba zvýšiť. A schudnes raz dva

nafka0483
12. mar 2023

@deedol Pri prerusovanom poste si treba spravne vybrat casy kedy nejes.
Ja by som podla tvojho odporucania dopadla velmi zle - ranajky su zaklad bez nich by mi telo nevedelo fungovat a zacalo tvorit zasoby. Cize presne opacny efekt.

gabika0825
12. mar 2023

Ešte som chcela dodať že máš aj hocijaké kalorické tabulky na stiahnutie kde si zadáš kľudne aj hotové jedlo s prílohou a ono ti to samé vypočíta koľko to má približne kalórií čiže keď prídeš do restiky vieš si to hodiť do app alebo si to vieš hodiť aj do Google a vyjde ti koľko má ten konkrétny pokrm aj s prílohou kalórií približne. Takze vieš si to úplne jednoducho pri výbere jedla v restike zistiť predtým ako si objednas. Gramáž majú napísanú pri každom jedle v restauracii takisto. Inak ešte jedna vec… pečivo treba dať úplne preč

kaia
12. mar 2023

@elizabet173, kazdy system je potreba dodrziavat, inak budu kg naspat…

deedol
12. mar 2023

@nafka0483 ja mam opacny rezim, tak vychadzam z toho. autorka moze samozrejme vynechat aj veceru.

sense
12. mar 2023

Ak nemáš inú moznost, tak musíš o to viac dbať na to co zješ zvyšok dna. Káva s krabičky plná cukru určite a croissant zrovna vyváženou stravou nie sú. Žiadne bielkoviny, minimum vlákniny, veľa tuku a cukru.
Takisto v reštaurácii môžeš zvoliť detskú porciu a k tomu šalát. Alebo si dat dusené ci restované. Omáčku si môžeš poprosiť polovičnú alebo ci by ti ju nedali zvlášť a prílohu zemiaky varené alebo dusená ryža, zelenina alebo šalát. Nemusia to byt hneď hranolky. A v takéto dní si vieš dat potom doma ľahšiu večeru, šalát s tuniakom, alebo vajíčkom. S mozzarellou alebo hustú zeleninovú polievku

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
riamia91
12. mar 2023

Ranajky... take co si nachystas vecer...
ceznocna kasa,
chlieb celozrnny /napr/ s palousekom /lucina v Lidli/, kuracou sunkou a veeeela salatu,
nejaky plneny wrap so zeleninou, syrom,
omeleta do chlebika trebars aj s troskou kecupu /nie je to ideal, ale mas tam bielkoviny, relativne malo tuku v kecupe/,
mozzarella s paradajkami, cottage, skyr a proste doplnit cim mas rada. Iste nevynechaj pecivo, ked si ho vyvazis ostatnymi zlozkami, perfektne ta zasyti a pozor na maslo ne prilis tucne a kaloricke.
vzdy sa snaz rano zaradit aspon z casti bielkovinu a vela zeleniny. Do kase si supni kusok tvarohu a ovocie podla chuti.

Obed... vyhni sa vysmazanemu a mukou zahustovanemu jedlu... urcite jezd k masu aj prilohy a vzdy si k tkmu vypytaj salat, tiez ta to perfektne zasyti. Ak si sj nie ista, ci polievka nebude zahustovana, vypytaj si vyvar, ten ma relativne malo kalorii aj s rezancami.

Olovrant a veceru alebo iba veceru si daj rovnako vyvazenu ako ranajky.

Snaz sa do kazdeho jedla zaradit zeleninu.
Ked mas chut aj ten sladky croisant, tak si pokojne daj raz do tyzdna a co sa stane no nic, ale uz potom pocas dna ziadne sladke a tu kavu si kup radsej fajne "presicko" na benzinke /kedze cestujes/, ak mas rada s mliekom, smelo do neho. Ale teda po croisante budes pravdepodobne skor hladna ako po ranajkach, co som ti pisala vyssie. Raz zacas si aj na obed mozes dat daco sladke. Sama uvidis, ci to ide dole alebo nie. Ked mas volno, skus si par dni zapisat jedlo do KT a sama uvidis, co ano, co nie a co s cim kombinujes. Podla KT aj keby si zjedla trebars celu coko, ale bude v deficite, chudnut budes, no nebude to ok, nebude to zdrava vyvazena strava. KT sice teoreticky dovoluju jest vsetko, ale s mierou. Urcite nechod do nich, ak by ti zapisovanie kalorii malo sposobovag stres.

papulienka48
13. mar 2023

Raňajky si chystaj večer, overnight kašu napríklad, alebo nejaký chlebík alebo čosi a hlavne tú kávu by som vynechala. Nie je to dobré, má to veľa cukru a zbytočnej energie. Obed by som dala normálny, neriešila, pokiaľ ráno budeš mať zdravé raňajky, večeru tiež, tak obed môžeš mať klasika.

kylie1983
13. mar 2023

Ak jes v priebehu dňa vela sladkého, tak myslim ze staci toto vynechať a spraví to veľký rozdiel. Potom by si si v restike mohla dať aj “klasicky” obed.

heln
13. mar 2023

ja ti tu nedam ziadnu mudru radu, ale s tymi ranajkami ta chapem, keby som si mala dat rano nejaku kasu alebo chlieb s vajickom, tak sa doslova dogrcam, mne to rano nechuti.
vyberaj si obedy na baze maso/zelenina, skratka ked bude v menu knedlik, palacinky, pizza, tak si radsej vyber kuracie prsia so salatom.

autor
14. mar 2023

Ďakujem vám všetkým za rady, zatiaľ som si dala pečenú rybu a druhý deň kuracie prsia restovane. Zakaždým k tomu boli zemiaky. Prílohy zjem menej, šaláty sú drahé tak som si vymyslela že si vezmem zeleninu so sebou do práce a schrumem ju tesne pred obedom nech ma trochu zasýti. Celkom to fungovalo,nebola som hladná. Tie raňajky budem musieť doladiť, skúsila som tú ceznocnu kašu ale nechutilo mi to, chutí mi chrumkavé musli tak chcem skúsiť proteinovu granolu s jogurtom, to je vraj podobné. Jem dosť sladkého, to teda chcem zredukovať, dala som si len jedno mini čokoládové vajíčko po obede nech ma prejde chuť na sladké, to je snáď ok.

scorpionflower1
14. mar 2023

áno, nájde, ja som tak schudla za cca 1,5 roka 22 kg. Obed som moc nevedela regulovat, lebo mi nosil muz, ale vsetky ostatne jedla som kontrolovala a vela som cvicila. Ja som ale vedela aspon priblizne povedat, ze napr. nenos mi, prosim, vysmazeny rezen alebo sviečkovu s knedlou 🙂) Napr. som si na ranajky dala ovsene vlocky s jogurtom, na desiatu napr. mrkva, uhorka a špaldove dlhe palice z DM, potom obed, na olovrant napr. proteinova tyčinka, na večeru vela zeleniny, šunka, varene vajce a kusok pečiva.