Ahojte. Idem sem pre radu, inšpiráciu,skúsenosť s tým, ako a či sa vám podarilo zhodiť z brucha. Mám endometriózu a som po operácii, na ktorej mi vybrali maternicu, vajíčkovody a časť vaječníkov. Beriem Dessirett. Ďakujem.
@andreakotesova a ak da sa to aj normalnejsie napisat podla mna. 🙂 v podstate mas ale pravdu, bez pohybu a aspon trocha upravenej stravy to proste nejde, to je fakt.
Po takej veľkej operácii by som sa radila s odborníkmi a nie laikmi na fóre.
Tiež som v minulosti absolvovala hysterektómiu. Zameraj sa na príjem kalórií a zdravú stravu. To ti okrem chudnutia pomôže aj všeobecne, zdravá strava je základ pre zdravé telo. A potom pridávaj fyzickú aktivitu podľa chuti. Každého baví niečo iné. Ak si nikdy necvičila, poraď sa s trénerom, kvôli technike a dýchaniu, pretože zlá technika a nesprávne dýchanie môže narobiť škodu. Samozrejme predtým sa poraď si svojím lekárom, aké cviky nemáš cvičiť vôbec. Máš nárok aj na kúpele, ak si ešte nebola, určite choď. S cvičením môžeš začať aj tam.
Ked mas endometriozu treba zmenit stravu. Mat vela pohybu. Zalezi ako si na tom dusevne. Do mna tiez pchali hormony, ale ked som pocuvala doktorov vsetko sa len zhorsovalo. Vyliecila som sa sama a potom som aj prirodzene bez diety schudla. Ja som tiez pribrala pri uzivani hormonov, a to som skoro nejedavala skrz extremne bolesti. Telo si vsetko ukladalo a hodne ma zavodnovalo. Aj to je par kil navyse.
presne tak, radsej by som sa obratila na lekara/odbornika ako pisat tu, si po narocnej operacii, to je uplne ina situacia, mozno budes mat aj ten pohyb obmedzenejsi, netreba pocuvat taketo reci, ved to nemozu vediet predsa.
Ďakujem vám všetkým za odpovede, hlavne za tipy a vlastné skúsemosti. Tie, ktoré si neprechádzate endometriózou, môžete byť šťastné 🙂
Autorka ja som ju mala dlhe roky, velmi zle stadium a extremne bolesti. Da sa vyliecit len musis zmenit nejake veci. Je to tvoja volba akou cestou sa vyberies. Pocuvaj seba a svoje telo. Drzim palce ❤️
@levantinka môžeš mi, prosím, napísať viac o tom, ako si sa vyliečila sama?
@levantinka cítim sa extrémne unavená. V noci sa budím kvôli bolestiam chrbtice.
Mám endometriózu a ako neviem čo to má spoločné s chudnutím okrem bolestí.Čo ti to spôsobuje ak sa smiem spýtať?
Nijak neschudneš z brucha. Nedá sa chudnúť len z brucha. Ani tým, že budeš robiť tisíc brušakov denne.
@medda_beda podľa toho, aké máš štádium. Ja mám hlbokoinfiltrujúcu endometriózu, tzn.že mi prerastá viaceré orgány v brušnej dutine. Bola som na to operovaná pred 2 rokmi a toho roku zas, pričom mi boli odobrané viaceré ogány, aj časť hrubého čreva. Mala som šťastie, že mi to nezasiahlo obličky, močový mechúr.. Lekár mi predpísal hormóny, aby sa nevytvárali ďalšie ložiská.
kvôli tomu berieš antikoncepciu?
@ibrunova
Áno, predpísal mi to lekár.
@andreakotesova To vážne?
Tá pani sa slušne opýtala..
Ja mám len ložiská ktoré mi spôsobovali a budú spôsobovať pri MS silné bolesti, ale nestihla sa rozrásť na orgány.
Poradím ti len toľko, že z brucha neschudneš len tak ako píše thirstymonk.Musíš chudnúť celkovo a popritom ak sa ti dá cvičiť a spevňovať ho, ale môže sa stať, že nadbytočná koža ti ostane, strie.
Musíš mať správne nastavené kalórie a mať vyváženú stravu lebo darmo, že dodržíš kalórie keď tvoj príjem budú 3 horálky alebo nezdravé jedlo.
Najlepšie by bolo aby ti s tým pomohol odborník, žiadne drastické diéty neskúšaj.
Endometriozu zistia na beznej preventivke?
@11bodka11 Môžu a nemusia.Mne ju zistili až pri laparoskopii kvôli neplodnosti aj to v takej časti kde ju nevedia odstrániť pri bežnej operácií.
@medda_beda sladké som úplne vylúčila. Necukrím ani kávu, ani čaj.
@11bodka11 ano. Ja som mala dlhé roky cokoladovú cystu na vaječníku a bolesti. Pohadzoval si ma chirurg aj gynekológ.
Môžeš si dať sladké ale nie veľa alebo najlepšie nejesť to kupované a nahradiť si to.
Dať si nejaké mäso, ryžu, jogurt, syr, tvaroh.
Jesť plnohodnotne, chutne ale neprejedať sa.
Najprv však musíš zistiť koľko kalórií môžeš prijať lebo každý to má inak.Menej náročné cvičenie je plávanie a naozaj sa pritom pekne spaľuje, ale musíš plávať poriadne.
@andreakotesova má pravdu
Ja mám tiež endometriózu, mne vyberali ložiská a čokoládovú cystu hneď ako ako mi ju našli (už mala (7*6 cm), po operácii mi hneď nasadali hormóny aby sa cyklus úplne odstavil a nezačala endometrióza znovu rásť. Ja si musím poklopať, ja som pod hormónmi nepribrala, fakt je ten, že veľa cvičím a hýbem sa a to najmä z dôvodu, že konečne ma nič neobmedzuje, nič ma nebolí, nemusím sa zdržiavať v blízkosti WC a konečne. Ja som cvičila aj pred operáciou trochu, po operácii som začala na desiaty deň, ale len veľmi zľahka, len chôdza na páse a postupne som začala pridávať podľa toho ako som sa cítila.
Autorka samozrejme. Treba zmenit radikalne stravu. Ja som vlastne sama presla na inu stravu a kopu veci som zmenila, nie zeby mi to niekto povedal. Ale sama som to vnutorne citila a uz tie ostatne veci som skusala a hladala. Pocuvala svoje telo.
Co sa tyka stravy. Ziadne maso (obsahuje vela hormonov a casto aj antibiotik), ziadne mliecne vyrobky. Mlieko je pre kravicky, ludske potrebuje len ludske mlieko. Zahlienuje. Ziadny biely a rafinovany cukor. Sposobuje zapaly v tele a podporuje endometriozu. Radsej jedz ovocie, a sladit sa da medom ked uz alebo nerafinovany agavovy cukor. Vyvaruj sa vysokospracovanym potravinam a polotovarom.
Vyhybaj sa lepku, ked tak zdravsie varianty muky. Jedz vela zeleniny, ovocie neprehanat. Zdrave tuky, sacharidy su ok. Najlepsie je jest pestro, ja tomu hovorim duha na taniery. Jem aj divoke jedle rastliny. Obsahuju casto viac vitaminov a mineralov ako zelenina a ovocie z obchodu, plus liecive ucinky. Ale toto len ak mas skusenosti a vies ktore.
Pit cistu vodu.
Bylinky. Najlepsie je najst si bylinkarku, ktora ti presne namiesa co potrebujes na endo. Co moze pomoct mne nemusi inemu. Skusat. Ziadne sackove bezne zenske caje. Ale dobre vyluhovane nasusene bylinky. Daju sa robit aj obklady na brucho. Zabaly. Naparka.
Vyzivove doplnky su super (kedze zelenina, ovocie neobsahuje tolko vitaminov ako dakedy a ako doma pestovana) ale pozor najlepsie lipozomalne. Vysoka vstrebatelnost. Odporucam lipozomalny neredukovany glutation. Podrobnosti pisat nebudem. Najsilnejsi antioxidant. Pomaha obnovovat bunky atd atd. Vitamin D+K2, zinok, co citis ze potrebujes. Ak budes jest pestro, staci obcas nieco striedat. Glutation uzivat dlhodobo kazdy den.
Ziadny alkohol, fajcenie.
Netoxicka kozmetika. Najlepsie prirodna. Vsetko sa nejakym percentom do tela vstrebava a ovplyvnuje organizmus.
Vela pohybu, nehovorim ze fitko ale musis sa hybat. Aj dlhe prechadzky su super. Ja viem ze niekedy sa neda, ja viem co endo je.
A co je velmi dolezite. Dusevne zdravie. Choroby vznikaju z roznych pricin. A Endometrioza vznika skor z toho dusevneho hladiska. Je to zenske ochorenie. Ja viem preco som ochorela. Treba aj tieto veci preliecit. Odpovede a cestu musis hladat sama. V tomto uz ti neporadim.
Mam za sebou uz niekolko operacii, tiez nemam vsetky organy, raz mi aj cele podbrusie otvarali. Nasledky som mala aj po uzivani hormonov.
Bolesti som mavala extremne, uz nevedeli co so mnou. Nic mi nezaberalo. Ziadne vysoke davky. Brucho prerastene. Ale aj po operaciach som mavala bolesti a vracalo sa mi to vzdy. Pomohlo mi az to vyssie. Uz som roky bez nalezov, bez bolesti. Nejake nasledky mam ale to sa neda porovnat. Skor je to tymi operaciami. Jazvy v bruchu a tak. Konecne zijem zivot naplno. Chodim len na preventivky, aj to len ked sa mi chce. Doktori mi vobec neveria ze sa neliecim niekde inde v zahranici a stale sa ma opakovane pytaju. Ked im poviem toto, neveria mi. Takze ano aj tazsie stadium endo sa da vyliecit. Dokonca mi zmizla aj trombocytopenia. Tiez podla nich nevyliecitelna porucha zrazanlivosti krvi.
Nastav si to v mysli ze si zdrava a liecis sa. Najdi svoju cestu ❤️
@11bodka11 Nie. Potvrdi ju naisto iba laparoskopia.
@levantinka ❤️ nesmierne Ti ďakujem za Tvoju odpoveď. Určite budem musieť prekopať všetko od základov, hlavne stravovanie a myslenie. Som šťastná, že si mi vliala nádej, že sa dá zlepšiť kvalita prežívania. Tvoje slová ma naplnili optimizmom a energiou. Je najvyšší čas radikálne zmeniť nesprávne návyky, pretože už nechcem absolvovať žiadne vyšetrenia ani operácie. SI SKVELÁ! Veľmi si mi zlepšila náladu.
Autorka s laskou ❤️ Nedaj sa odbit lekarmi, kebys vedela co mne rozpravali ked som vsetko odmietala injekcie tabletky a neviem co vse mozne. Ze jak na tom zle budem a ze endo je jak rakovina a musim to uzivat, lebo s tym sa inak bojovat neda. No len negativne reci. Vsetko som odmietla. A teraz mi neveria. Ja som na tom bola uz hodne zle. Ziadny zivot. Ale uz zase zijem 😊.
Ide to, je nas vela takych. Hladaj svoju cestu, ale zaroven musis urobit velke zmeny.
Poviem ti este, nepojde to hned, trva to kym zmeny pridu. Nie je to lahke. Chce to trpezlivost.
(A este dodam ze tie zrasty same nezmiznu ani coko cysta ak by si mala. Tam treba len operaciu.)Ak by to niekto tu zle pochopil.
Najdi svetlo v temnote. Drzim ti moc palce ❤️
@levantinka z tvojich slov cítiť lásku, pokoru, nehu.. Tu na MK si vzácnosťou svojimi odpoveďami aj prístupom. Veľmi si mi pomohla aj po psychickej stránke. Lekári nepomôžu. Odstránia len následky, resp.ich zmiernia. Prišla som na to, že si musím poradiť sama. Hľadať informácie, ako aj v tomto prípade a,samozrejme, začať ich aj aplikovať do praxe. Som šťastná, že sa Ti podarilo aj napriek všetkému dostať sa z toho. Verím, že to muselo byť veľmi namáhavé obdobie pre Teba. Zanechala si vo mne stopu, nie jazvu. Prajem Ti všetko dobré💗
Ze nezrat a viac sa hýbať🤦♀️ to určite. Zdravé chudnutie je o niečom inom.
Autorka, veľmi pekne ti to vysvetlila @levantinka, určite sa riad tým, alebo lekármi. Držím palce ❤️
Príjem < výdaj, čiže nežrať a hýbať sa 🤣😅