Mám v tom chaos, vedel by mi to niekto vysvetliť " po lopate "?
Potrebovala by som schudnúť cca 30 kg .
Ďakujem
Ahoj, stiahnes si appku Kaloricke tabulky. Ak zjes nieco balene z obchodu, casto sa da naskenovat ciarovy kod a najde ti presne vyzivove hodnoty, to si pridas do daneho dna.
Neodporucam vyhladavat hotove varene jedla, je to velmi nepresne.
Ked budes nieco varit, vsetko si odvazis v surovom stave a pridas v ramci jedneho jedla. Nezabudni najma na olej alebo ine tuky, lebo tie maju vela kalorii na maly objem. Ja to potom robim tak, ze si vsetko spolu takto nahodene ulozim do "moje jedla". Nasledne to vymazem z daneho dna. Potom si to jedlo naporcujem na rovnake diely do krabiciek. Potom si to jedlo pridam zo sekcie Moje jedla a nahodim tam pocet percent podla toho, kolko mi vyslo krabiciek (ak to cele jedlo rozdelim na 4 casti, tak jedna porcia je z toho 25%). Takto sa da najpresnejsie urcit, kolko kalorii zjes.
Spociatku neodporucam chodit na menucka, ale vsetko si takto vazit a robit doma, kym ziskas aspon trocha odhad. Po case uz pozries na jedlo a budes vediet aspon priblizne tipnut, kolko moze mat kcal.
Druha vec je zistit, ako a kolko mas vlastne zjest. Najlepsie je urobit si plan, co budes varit a jest cely tyzden popredu a rovno si to nahodit do tabuliek. Je potom ovela jednoduchsie sa toho drzat, ked nemusis narychlo vymyslat, co ides zjest (vtedy vacsinou siahneme po tych menej hodnotnych moznostiach :D).
Velmi odporucam blog Zapisky nutriholicky, urcite si precitaj clanok Výživárstvo pre začiatočníkov: Energia, pomery živín (1. časť) a ZAČIATOČNÍKOV
Výživárstvo pre začiatočníkov: Výpočet energetického výdaja, stanovenie energetického príjmu
Tam je to vsetko velmi spravne vysvetlene a od toho sa odrazis. Potom si len naplanujes na tyzden take jedla, aby Ti to vychadzalo podla tych pomerov a celkoveho prijmu.
Plus odporucam vsade nakydat plno zeleniny, lebo zaplni zaludok a ma malo kalorii.
Hlavne si treba uvedomit, ze to nebude otazka par tyzdnov, ale treba si to nastavit dlhodobo udrzatelne.
Vela stastia!
@e_bublinka dakujem krásne 🙂
pridaj sa do skupiny Cesta k mojej premene, tam mas navod ako nastavit tabulky a ako zapsiovat veci do KT .