Ahojte vie mi niekto vysvetliť ako funguje bazalny metabolizmus?
Pri vypočítani mám BMR 1780. Ked si to vynásobím fyzickú záťažou x 1.2 to je 2142..
Ak chcem byť v deficite mam prijať menej ako 2142 ale zároveň nemám ísť pod bazalky metabolizmus tak ja tomu nerozumiem😂
A aku mas vysku vahu vek a aky rezim si si nactavila?
@060106 100 vyska 170 a vek 27 :( pribrala som veľmi po operácii režim mám sedavý typ práce s miernou aktivitou
Dnes už sa človek aj bojí davať niekomu rady ak ide o chudnutie, aby nebolo niečo nespravne a náhodou tomu druhému neuškodilo, takže čisto moje chápanie:
Výdaj > príjem = chudnutie.
Výdaj= bmr + akýkoľvek pohyb/činnosť
Takže tvoj VYDAJ: bmr 1780+ aktivita= 2142kcl/deň
Ak chceš chudnúť odpočítaj cca 500kcl a si v deficite.
Takže pri 1642 by si mala chudnúť, ale kľudne to môže byť aj vyššie alebo nižšie číslo. Musíš vyskúšať a uvidíš kedy to ako pôjde, ale neodporúčam ist ešte nižšie
nemas mat prijem pod bazalny metabolizmus = dat si drasticku dietu, pri ktorej zjes dve uhorky za den a inak plati ta rovnica, ze vydaj vyssia ako prijem, cize ak prijmes 2000 kcal tak musis spalit viac - 1800 spalis len tak, ze fungujes a zvysok musis inak, napr. aktivitou, ak chces chudnut je optimalne mat deficit 500 kcal denne, v zasade to co napisala @roxana61
Ďakujem baby. Uz som si to urovnala v hlave 😃
Ja som mala 101,5 kg a mam 160cm začala som chudnúť v januári a do septembra som schudla 24 kg. Sedavý režim sa dava len ak cely den lezis a ides len na záchod. Tak si nactav mierne aktívny. Ak mas zapnute aktivity tak si ich urcite vipni . Mne KT vypočítali 2003 kcal ale nedarilo sa mi schudnúť a baby mi poradili ze mam skúsiť znížiť kalórie o 100 takze pri 1900kcal som uz chudla. Tu na MK je aj skupina o chudnutí tam ti poradia dievčatá urcite viac
@060106 wau klobuk dole. Ďakujem za radu
ja mam bazalny 1600, spalim okolo 2100za den, jedla som tych 1600-1700 (deficit cca 500 na den = spolahlivo ako hodinky 2kg mesacne dole). takto skoro dva roky a -40kg dole
Najskor si treba uvedomit, ze bazalny metabolizmus je pri roznej vahe iny. Pri 100kg ho ma clovek vyssi ako pri 50kg. Na rozhybanie a prevadzku vacsej hmoty, treba viac energie. Tak ak 100kg clovek ma bazalny 1900-2100 kcal, tak 60kg ho bude mat 1600 kcal.
Kto sa chce prepracovat k nizsej vahe a teda aj nizsiemu bazalnemu, tak pri nadvahe musi prijat menej, ako je jeho bazalny, aby spalil tuk. Naopak chudi ludia nesmu ist pod svoj bazalny, lebo nemaju tukove zasoby a teda co palit na vyrovnanie deficitu = mentalna anorexia a ohrozenie zivota. Chudi ludia nesmu ist pod bazalny, tucni musia.
Preto sa to pocita stylom. Zoberiem bazalny 1780 kcal, pridam 20% na fyzicke zamestnanie a zacnem jest/vydavat o -500 kcal menej (500kcal x30 dni = 15000kcal = spalene 2kg tuku mesacne). 1780 * 1,2 = 2160 - 500 = 1636 kcal na den.
Vsimni si, ze pri 1636 kcal uz si POD svojim bazalnym 1780 kcal (pri zaciatocnej vahe 100kg). Na chudnutie a spalovanie tuku preto TREBA ist pod bazalny a energeticky deficit spaluje tukove zasoby. Ak niekto hovori, ze ludia s nadvahou nemaju ist pri chudnuti pod bazalny, tak to nebude fungovat.
Alebo vynechas to s 20% a zoberies rovno svoj bazalny 1780 kcal a uberies z neho -200kcal a budes 1 mesiac sledovat, ci vaha klesa kazdy mesiac o 2kg. Ak ano, tvoj postup bol spravny a pokracujes dalej. Ak nechudnes, uber dalsich 100kcal,... Ubrat 100kcal nemusis iba cez jedlo, je to pol hodina rychlej chodze. Hodina rychlej chodze = -200 kcal. Preto sa na chudnutie kombinuje zdravsie a menej kaloricke zlozenie jedla a pohyb.
Vysvetlili ste mi to perfektne. Ste zlaté ďakujem ♥️
Zakúpila som si ten ergo stepper na ktorom cvičím už 2 deň ale nedokážem dať viac ako 5 minút bez prestávky.. rozdeľujem si to 5 rano 5 večer je to takto v poriadku? Tep sa pohybuje okolo 120-130. Viac nedám cítim ako sa mi roztrasu kolena ale chcem to postupne zvyšovať
No ved mas sa drzat medzi 1780 a 2142, nie?