Aké cviky sú naj a po koľkých týždňoch je vidieť zmena?

lisacka1
14. apr 2024

Ahojte baby tak dnes som začala cvičiť brucho kto cvičil tiež aké cviky sú naj a po koľkých týždňoch je vidieť zmena ?

monciika
14. apr 2024

@lisacka1 ja som tiež začala cvičiť brucho, sladkosti už radšej ani nekupujem, nenapchavam sa toľko a trošku vidim tu zmenu .. cvičím asi tak mesiac, dva aj to s obmedzením, lebo sa mi koleno vyvrtlo
A cvičím hlavne na páse a pred týždňom som si našla toto a je to super

https://www.youtube.com/watch?v=8obmjrwFUDs
lisacka1
autor
14. apr 2024

@monciika a mala si niečo podobne ?😅😅😂

monciika
14. apr 2024

@lisacka1 áno 👍👍😂 ešte aj mam ! 😂 Všetko ki príde v pohode ohľadom postavy (ešte na stehna by som mohla kus schudnut) okrem toho brucha

ankare
14. apr 2024

@lisacka1 tvoje brucho nevyzerá tučné. Koľko si po pôrode?

lisacka1
autor
14. apr 2024

@ankare skoro 9 mesiacov a kojím tak som stále hladná 😂

lisacka1
autor
14. apr 2024

@monciika fuuu takže to ide musím sa do toho dokopat a cvičiť pravidelne 😂😂

monro
14. apr 2024

Ja som kedysi robila taku tu 30 dnovu brusakovu vyzvu a dala som dole na obvode 3 centimetre. Ja mam brucho chude, tak ma to aj prekvapilo, ze aj tak islo cosi dole.

monciika
14. apr 2024

@lisacka1 to YouTube video je super a ešte so super hudbou od abbi .. držím nám palce aby nám to vyšlo 😀

deti95060810
15. apr 2024

@monciika vyskúšam aj ja... 👍🙂

thirstymonk
15. apr 2024

Ach boze, uz zase. Ja uz sa z toho smejem. Tym, ze budes cvicit brucho, ti neschudne brucho!!! To je ale zistenie, co? 🙂

thirstymonk
15. apr 2024

Tebe treba komplexny silovy trening a kaloricky deficit.

katusiik
15. apr 2024

@thirstymonk súhlasím, naozaj nejde chudnúť len z nejakých partií. Treba komplexné cviky, či už z vlastnou váhou alebo s činkami a kalorický deficit. Lebo keď človek len schudne kalorickým deficitom ukážu sa mľandravé svaly :D zároveň odporúčam sa až tak nevážiť a skôr sa merať a fotiť. 🙂 prajem veľa zdaru na tejto ceste

thirstymonk
15. apr 2024

@katusiik Presne tak... číslo na váhe je to najnepodstatnejšie číslo na svete. Otázne je, či chceš schudnúť a vyzerať jak múmia, alebo schudnúť a byť sexica.
Keď chceš vyzerať jak múmia, tak vtedy áno. Nejesť, vyhladovať sa a vyzerať jak z osvienčimu. To ale asi nikto príčetný nechce. Či muž, či žena...

Silový tréning je lepšie jak kardio, aj keď teraz sa blíži leto, teplo a kardio tiež nie je na zahodenie. Na bicykel, korčule a pod... dá sa, čo by nie... Ale silový tréning je silový tréning. Ten nenahradí nič.

A k tomu číslu na váhe... bikini fitnessky bežne vážia aj 65kg a vyzerajú paradne. Lebo ich hmotnosť tvoria svaly a nie tuky. Preto vravím, že hmotnosť je úplne nepodstatná. Ronnie Coleman (ano, extremny priklad) váži vyše 130kg, vysoký je len 180cm (ako ja), ale má len 6% telesného tuku, resp. mal vo svojej najlepšej súťažnej forme. Takže nebol tlustý... len neprirzodene svalnatý :D

vvvvb
15. apr 2024

@thirstymonk A dá sa vyformovať postava aj po 40? Ako dlho to asi trvá pri cca 20 kg nadváhe?

thirstymonk
15. apr 2024

@vvvvb Jasne, že sa dá. Dá sa postava vyformovať vždy. Ako dlho to trvá, je fakt individuálne, prvé výsledky začne byť vidieť tak po 4-6 týždňoch. Pozri sa, všetci by sme chceli všetko hneď, ale pokiaľ si nepomožeš nejakými zakázanými látkami, tak to ide proste pomalšie a ten efekt nie je až taký, ako by sme chceli. Ale treba bojovať. Fitness to nie je šport, že idem na pol hodiny do posilovne a viac sa ma to netýka... je to štýl života. Týka sa všetkého. Jedla, spania, sexuálneho života, psychiky... je to proste komplex. Rozhodne lepší štýl ako piť a fajčiť a drogovať a "užívať si". Ale - tak ako všade - aj tu sú určité extrémy... Tým sa treba vyvarovať. Určite by som odporúčal osloviť skúseného trénera.

vvvvb
15. apr 2024

@thirstymonk A ako spoznám skúseného trénera? Vôbec sa v tom nevyznám.

livuska124
15. apr 2024

@lisacka1 tým, že budeš cvičiť brucho, neschudneš len z brucha. Chudne sa súvisle z celého tela. Najdôležitejšia vec pri chudnutí je strava a ešte raz strava. Tá je 80% úspechu. A najmä brucho, ako sa hovorí, sa "robí v kuchyni." Áno, cvičenie je samozrejme tiež dôležité, ak chceš mať telo pevné a svalnaté, je prospešné zdraviu a čím väčší podiel svalstva, tým lepšie spaľovanie. Čiže cvičiť môžeš čokoľvek, vždy je to plus, ale nemusíš sa zameriavať len na cviky na brucho. Jedine kalorickým deficitom schudneš tuk. A ten pôjde dole postupne zo všetkých častí tela, nielen z tej partie, na ktorú cvičíš.

lisacka1
autor
15. apr 2024

@thirstymonk ja ho chcem mať pevne

thirstymonk
15. apr 2024

@lisacka1 Pevne brucho ti v pripade nadbytočneho tuku urobi ešte väčšiu šarapatu. Tehličky na bruchu mame všetci. Ja, ty, on, ona, ono, aj "to"... PRoblem je, že väčšinou nad tymi tehličkami maš das 10cm tuku. Keď budeš cvičiť brucho, čiže cvičiť brušne svaly, tie naberu objem a vytlačia ti tlusty pupek ešte viac do popredia. Si si ista, že to naozaj chceš? :D

thirstymonk
15. apr 2024

@lisacka1 Podľa toho, čo vidím na fotke, ktorú si tu dala, tak to nechceš... Potrebuješ všeobecne zhodiť. To sa nedá, že budem mať tri brady a na bruchu tehličky. Je pekné, že ty to tak chceš, ale tvoju hormonálnu, ani nervovú sústavu to vôbec nezaujíma. Všetci chceme svaly, ale naše telo chce hlavne prežiť čo najdlhšie... Pozor na to.

thirstymonk
15. apr 2024

@vvvvb Najlepšie podľa recenzií... NEplatí, že čím drahší tréner, tým lepší. Tiež neplatí, že pódioví šampióni sú najlepší tréneri, práve je to skôr naopak, lebo pódioví šampióni sú jak take krmne svine. Ich život sa netočí okolo ničoho iného len okolo toho, kedy majú jaký gram proteinu zožrať a že sekundu a pol majú mať sval v kontrakcií počas cviku... To nie je pre nás. My máme rodiny, životy, chodíme do roboty. Nemôžeme teraz všetko ignorovať a venovať sa na 110% len stravovaniu a cvičeniu... Preto lepší je tréner "zo života". Najlepšie, keď nájdeš niekoho, kto ti osobne odporúči. Keď nie, potom jedine googliť a googliť. Trénera, čo máš v blízkosti, ale možné sú aj online tréningy, ja som také mal a dosť mi to pomohlo... Za mňa môžem odporučiť Valihoru www.fitmagazin.sk - je to king a keby nebyval v zablšenej bratislave, tak by som za ním aj šiel, aspoň na dva treningy. 🙂

vvvvb
15. apr 2024

@thirstymonk Vďaka za skutočne obsiahlu a zrozumiteľnú odpoveď. Už dlho sa chystám čosi so sebou robiť, len... Samej sa mi cvičiť nechce, ani neviem ako na to, aby to malo aj nejaký dlhodobejší efekt.
Ja som skôr svalový typ (neviem ako sa tomu hovorí u ľudí, ale u zvierat mäsový typ, čo mi zas príde u ľudí blbé 😀). Avšak vždy sa mi páčili tie šlachovité, tí sú skôr štíhli. A tak som to riešila tak, že som sa teda vyhladovala. No, bola to blbosť, to uznávam, zvlášť keď ten druhý raz mi srdce nestíhalo pri každej väčšej námahe. A akonáhle som začala normálne jesť, tak som to nabrala späť.
Tak teraz by som aspoň nejako vyformovať tú postavu a sama toto asi nedám.

thirstymonk
15. apr 2024

@vvvvb Prestať jesť je uplna blbosť. Telo sa vtedy prepne do usporneho režimu, lebo si mysli, že prišiel hladomor. Výsledkom toho celého je, že aj to malé množstvo stravy, čo prijmeš, bude ukladať na tuk, na "horšie časy". No a odpoji všetky nie až tak potrebne systemy, ako napr. menštruovanie, rást, hormonálnu rovnováhu a pod... Takže toto je určite blbosť.

Štandardne väčšina ľudí uznáva tri telesné typy - mezomorf, ektomorf a endomorf. Mezomorf chce byť každý. Potom endomorf je tlusty a endomorf je chudý. Ja osobne sa prikláňam v tomto k menšine - neverím na žiadne "morfy", lebo moje lýtka sú napr. rozhodne mezomorfné, zatiaľ čo ruky mám ektomorfné a ramená endomorfné (mám fakt fajné ramená)... Každopádne, je to vecou genetiky a neovplyvníš to, vieš sa tomu len prispôsobiť. Mezomorfov je najmenej, len mizivé percento.

Každému sa páči niečo iné, ak chceš byť šľachovitá, tak dlhý deficit a kardio. Svaly nepotrebuješ, takže silový tréning môžeš vylučiť a zamerať sa len čisto na "zhadzovanie hmoty) (schválne píšem že hmoty a nie tuku. Okrem tuku totiž budeš zhadzovať aj svaly, ale ak to chceš, žiaden dišputát... 🙂

thirstymonk
15. apr 2024

@vvvvb Preto aj napr. vrcholoví cvičenci robia tzv. sacharidové vlny... a cheatday a podobné veci... že držia dietu, cvičia jak blázni, ale aby sa telo nepreplo do režimu hladomor, raz do týždňa, či dvoch si proste hodia tzv. cheatday (cheat - podvádzanie, ak náhodou nevieš po anglicky) a vtedy požerú pizzu, grilované rebrá, sladkosti, tuky, oleje... PRoblém je, ak máš cheatday každý day... ako ja aktuálne hehe :D

lakebabe
15. apr 2024

@lisacka1 strava a za mňa najlacnejšie a najlepšie na doma ak nechceš chodiť do fitka je kettleball q s nim variácie cvičení aj drepy aj predhyby kde cvičíš brucho.

vvvvb
15. apr 2024

@thirstymonk Tie fajné ramená máš od dvíhania pizze k ústam 😀 veď aj to je námaha 😀
Tak našťastie, mám súmernú postavu, to znamená, že som som endomorf rovnomerne všade.

vvvvb
15. apr 2024

@thirstymonk Ale faktom je, že keď som raz jazdila do roboty na bycikli, 20 kilometrov tam aj späť, tak som schudla ani som netušila ako. Len škoda, že som nikdy nezažila tehličky na bruchu 😀 do tých sa mi už fakt nechcelo.

lisacka1
autor
15. apr 2024

@thirstymonk takze ak budem dodržiavať teda iba stravu nebudem jesť sladké atd tak skuchdnem z brucha len sa bojím že mi tam ostane ta koza potom či ?

thirstymonk
15. apr 2024

@lisacka1 No a tu sa dostávame k ďalšiemu problému. "Nebudem jesť sladke a biele pečivo a nebudem jesť po 18:00 a schudnem". Sú to úplne pi... mýty. Polopravdy, až nepravdy.
Podstatné je sledovať svoj denný kalorický príjem, k tomu ti pomôžu napr kaloricketabulky bodka eska. Tam si zapisuješ všetky jedla, ktoré poješ. Proste šup na váhu a zapisuješ. Dnes už je to vylepšené tak, že naskenuješ do mobilu čiarový kód a rovno ti to hodí potravinu. Už len napíšeš množstvo.
Aby som nemusel všetko vážiť jak siamský buk, tak pokiaľ to bolo možné, strovil som vždy celé balenie niečoho, napr. proteinoveho pudingu.
S tým súvisia ďalšie mýty. Sladkosti a slanosti skutočne patria medzi najhoršie potraviny, ale to ešte neznamená, že keď ich vyradíš, tak budeš chudnúť. Podstatné je dostať sa do kalorického deficitu.

Za mňa najhoršia potravina je určite alkohol a ja som nemal kvapku alkoholu už 14 rokov. Alkohol neobsahuje nič, žiadne makroelementy, obsahuje len etanol, ktorého makroergické väzby pri rozpade dodávajú telu tzv. mrtvu energiu, alebo prázdne kalórie. Čiže energiu prijmeš, ale neobsahuje nič. Poldeci vodky má cca 100 kcal. Pol litra piva má 150-200kcal. A teraz si zober nejakého ožrana, čo sedí v karčme a vytrúbi 10 veľkých pív. To má celodenné množstvo energie len v pive. Popri tom požere čipsy a iný sajrajt... No. Celé zle.

Telo každého z nás vyžaduje určité množstvo kalórií za deň, to sa volá bazálny metabolizmus. To je vlastne množstvo energie, ktoré tvoje telo spáli len tým, že žije. Bije ti srdce, mozog vydáva elektrické impulzy, ktoré sa po nervoch šíria kade-tade. Dýchaš, žmurkaš, črievka sa ti träsú. To všetko vyžaduje energiu. Okrem toho vykonávaš denne nejakú aktivitu, ktorá si vyžaduje energiu (chodíš, pracuješ, rozmýšľaš). Musíš zistiť svoj denný kalorický výdaj. A potom zabezpečiť, aby tvoja kalorická bilancia bola mierne záporná, tzn. menej energie prijmeš v potrave, ako za deň spáliš. Treba dbať, aby to bolo tak 200-300kcal menej. Keď to s deficitom fest preženieš, škodíš si na zdraví. Nastáva ten režim "hladomor".

Nezanedbateľná je mozgová aktivita. Len samotný mozog denne spáli 40-70g čistej glukózy! Keď niekto tvrdí, že neprijíma cukor, tak klame. Lebo aj keby celé dni pil len srvatkovy protein, aj ten má v sebe niekoľko gramov sacharidov.

V tele všetko so všetkým súvisí. Poznávacím znakom fitnesáka je, že je proste skala. Fyzika súvisí so psychikou, hormóny s nervami, trávenie so svalmi, proste všetko so všetkým.

Keby sa ma niekto spýtal, čo robí taký fitnesak, tak by som povedal asi toto:
- Zdravo sa stravuje *
- Športuje silovo aj vytrvalostne (najlepšie je podľa mňa plávanie - vplýva na silu, výkonnosť, aj vytrvalosť)
- Nepije, nefajči, nedroguje
- Primerane dlho spí
- Robí niečo pre svoje zdravie navyše - daruje krv, otužuje...
- Nemá psychické trable, je šťastný a úspešný, nie zdochnutý

Ono sa to ľahko hovorilo našim matkam a babkam, že "taky glupy je, že dokaže len železo zdvihac v posilovni", ale keď si vezmeš, čo všetko musíš vedieť a ako to správne načasovať, merať, a hlavne dodržať tú disciplínu! Tak je to hotová veda! Naše matky a babky si to v živote neskúsili, len o tom vedeli mudrovať.

Najčastejšie mýty sú asi tieto:
- Nejesť po 18:00: Totálna blbosť. Jablko, ktoré prehltneš o 17:59 a o 18:01 má presne rovnakú kalorickú hodnotu. Mýtus vychádza z toho, že ľudia sú zvyknutí večer vyžierať pred TV čipsy a zapíjať pivom, čím dostanú pred spánkom do tela tak tisíc kalórií, ktoré sú navyše. Pokojne môžeš aj o pol noci straviť hovädzie s ryžou, ak to bude zapadať do tvojej celkovej kalorickej bilancie
- Musiš vyradiť biele pečivo: Totálna blbosť. Biele pečivo je "horšie" len v tom, že obsahuje bielu múku, ktorá má vyšší glykemicky index (množstvo inzulínu, ktoré sa vylúči po prijatí potraviny. Štandardne glukóza ma 100 a čím "zdravšia" je potravina, tým má nižší index). Keď namiesto troch bielych rožkoch zješ 3 grahamove rožky, nedostaneš sa nikde, lebo máš aj tak veľa kalorii.
- Musíš si vybrať dietu: Nemusíš. Všetky superznejúce vedecko-fantastické diéty, ako prerušená hladovka, IIFYM, ketodieta a podobné hlúposti pracujú len s tým, že ťa prinútia menej žrať a teda prijať menej kalórií. Čiže v konečnom dôsledku si v deficite, ktorý sa nazve vznešenejšie a zaplatíš za to dve stovky.
- Musíš vyradiť lepok: To je môj obľúbený blud. Jeho privrženci tvrdia, že lepok spôsobuje v čreve vyrovnávanie klkov, čím sa vlastne zmenšuje účinná vstrebávacia plocha v čreve a živiny sa vstrebávajú menej. Je to polopravda, lebo toto sa naozaj deje. Ale len za predpokladu, že máš celiakiu (to je systém fungovania celiakie). Keďže väčšina populácie celiakiu našťastie nemá, tak môžeš normálne prijímať lepok. Je to obyčajná bielkovina ako kazein.

A keď sa bojíš tej kože, tak treba schudnúť pomaly. Primerané chudnutie je 0,5-1kg za týždeň. Vtedy sa aj koža prispôsobuje. Podľa tej fotky zas nemáš také brušisko, že by ti ostala koža visieť, podľa mňa... Ale odborník na to nie som.