Aj vám tak kolíše váha?

21. okt 2024

Kde začať...
Dlhodobo mám problém schudnúť. Zistila som dávno,že to už tesne pred 50tkou ,nie je ako ,keď som mala dvadsať ani tridsať. Schudnúť sa dá naozaj len keď sa dodržiava všetko poctivo a žiadne prehrešky. Dokonca pred pár rokmi som schudla bez cvičenia len tým,že mi nechutilo jesť. A jedla som veľmi málo. Bolo to veľmi náročné stresujúce obdobie .
Váhu som si držala rovnakú,lebo som veľa bicyklovala a dlhé prechádzky. Aby som mohla jesť aj sladké.
Posledný rok uz oveľa menej aj keď ešte stále,ale kratšie trasy. Proste popri práci,domácnosti starostlivosti o otca. Absolútne nestíham a ani nevládzem. Chodím úplne na šrot z práce a nočné ma zabíjajú plus ešte každý den k otcovi aj 4x za deň ho kontrolovať,upratať,navariť atď..

Ale najviac ma štve keď horko ťažko niečo schudnem a príde jedna oslava a opustím sa, večer hneď 2kg viac.Nie nemám pevnú vôľu vydržať. Váhu som si držala roky rovnakú. Nie štíhlu,miernu nadváhu som mala od druhého pôrodu to áno. Ale už som bola zmierená,zvykla som si .Ale za posledný polrok,možno aj rok som pribrala aj 8 kg.A to už sa cítim úplne nekonfortne a tlstá strašne. Pohybu mám dosť a jem nepravidelne a formou,že zobem .A večer ked konečne spomalím tak vyžieram.Aj po práci večer sa neviem dojest.Tak ráno váha ok a večer hneď aj 2kg hore keď prídu dni,že nato kašlem. Máte to ajj vy?Tiež sa neviete zaprieť? Podotýkam,že uz som v prechode a brala som hormonálnu liečbu a myslela som,že s toho. Ake uz neberiem a priberám. Takže nie je to s toho.

tundra
21. okt 2024

Ja na nocnych nejem vôbec.Metabolizmus mas rozbity na kašu.Skus jest menej a kvalitne.Ked mas stale hlad,tak si telo robi zasoby,preto priberas...

raztovsetkozmizne
22. okt 2024

Moja váha sa radšej ide schovať predomnou aby ma nemusela vážiť :(

la_dolce_vita
22. okt 2024

Viem, o com pises. Po 50tke je to velmi narocne si udrzat vahu. Cely zivot sportujem a aj tak mam problem presne ako pises. Neostava nam nic ine ako sa kontrolovat alebo sa na to vykaslat, co nechcem. Ale casy, kedy som mohla jest vsetko a kedykolvek su uz prec.. Ja sa aktualne snazim zhodit po dovolenke, co sa tam nalepilo, cize uplne ta chapem.

simsalabim
22. okt 2024

V 50. je to s vahou velmi tazke, hovorim z vlastnej skusenosti. Ale vazit sa treba v rovnakom case, pretoze pocas dna vie byt vykyv kludne aj 1.5 kg, takze to nema vypovednu hodnotu. Logicky za den tolko nepriberies. Co mozes urobit, je upravit stravovanie. Skus kaloricke tabulky, mozno uvidis, kde je chyba.

bublinka1426
22. okt 2024

tak ono aj pomaly prechod, mas pred 50tkou, hormony...

jankalukasova
22. okt 2024

Ale Ty sa nemôžeš vážiť ráno a potom večer. Jasné, že večer máš o 2kg viac. Ja som sa teraz ráno odvážila. Na lačno. Už mám v sebe kávu (0,3l), pohár vody (0,5l) a vločky, zarobené s vodnou + banán (cca 300g). Keď sa teraz postavím na váhu, bude tam o cca. 1100g viac ako pred necelou hodinou. Vždy sa musíš vážiť v jednej čas. Ideálne ráno, na lačno, po toalete, na jednej váhe. Všetky ostatné meranie budú výrazne skreslené.

luccija
22. okt 2024

Píšeš, že vyžieras a zobeš plus ješ večer, tak tam je odpoveď nejes pravidelne a určite ano nie vyvážené dosť bielkovín atď..plus pracuješ v noci aj to je stres s rozbitý metabolizmus.No a druhá vec je menopauza neviem či ešte máš menzes či už vôbec nie, ale to priberanie ešte len príde, keď úplne stratis menzes.Zacnu prevládať mužské hormóny a už to pôjde len ku zlému či vyzorovo či zdravotne.Takze to ber ako veľkú výzvu byť zdravá a skús pozrieť celú tvoju stravu a dať si na tom záležať aj príjem vápnika kvôli kostiam a hľadaj kde máš nedostatky.
Asi sa staráš na všetky strany otec, práca rodina a ty si na konci.

autor
22. okt 2024

@la_dolce_vita Áno presne ako píšeš..časy ked som mohla jesť koľko chcem z hlavne kedy chcem sú preč ...A prijať ten fakt ,že ak chcem schudnúť a neskôr si váhu udržať jesť ako vrabec mi naháňa hrôzu. Keďže milujem nie krn variť a piecť ale aj dobré papať 😄

marianarem
22. okt 2024

Ak mas vecer o 2 kg viac ako rano, tak to nie su 2kg ulozeneho tuku. Nieco je hmotnost jedla, ktore si zjedla a nieco moze byt zadrzana voda. Pri typickych oslavovych jedlach - dost sladke, dost slane - sa voda zadrzi jedna radost.

la_dolce_vita
22. okt 2024

My zeny a najma starsie to mame tazsie ako muzi, na nich nie je taky tlak.. Ako sa pise vyssie, strata menzesu to este viac zhorsi/vlastna skusenost. Navyse s tym suvisi u mna unava, co este nedavno nebolo, vladala som sportovat takmer denne. Teraz telo protestuje 🙂. Skusam teraz oblubene kaloricke tabulky, sama som zvedava ako to pojde..

autor
22. okt 2024

@tundra Áno to je pravda. Cez deň nemám problém vydržať aj zdtavo sa stravovať ,ale príde večer,noc /doma/ a už by som žrala piate cez deviate. Ja robím manuálne a fyzicky náročnú prácu a v nočnej jem áno ako takmer každý. Ale väčšinou ovocie,keks a veľa kávy. To problém nie je nejesť l,ebo u nás väčšina normálne chodí na večere.Skor som vyžierač doma. Ako príklad prídem z biku dám cca 20km a zjem niečo ľahké večer a keďže chodím iba pred polnocou spať už mi to nedá a vyjedám. A fakt je jedno či si dám sýtu večeru alebo zdravú. Neviem odolať pri filme, niečo sladké ,slané musí byť. ..to je moja achilova päta.

autor
22. okt 2024

@la_dolce_vita Jooj veru. Chlap môže byť pupkáč a to je OK. Žena ak je už nie je podľa vzorca ostatných. Kalóricke to nie.To mne netreba tabuľky. Ja sama viem,že to je v tom.

autor
22. okt 2024

@luccija Áno áno tam je pes zakopaný a veľmi málo pijem vody a kávičku dosť. Lebo inak to nedám keďže mám pocit,ze mám tro roboty. A zle spím kvôli poteniu a nočným návalom uz dlho.

autor
22. okt 2024

Áno baby ,tak je všetko ako píšete .Len ma to vždy demotivuje keď pár dní sa snažím a kvôli jednému dňu nie je žiadny vysledok.Ja jem cez drm veľa zeleniny snažím sa zdravo ake mijujem a obyčajné klasiky. A nebudem klamať dnes keď človek robí tak di vie viac dovoliť a je všetko dostupné .A tie koláče,čokolády,keksíky a tie nezdravé sú predsanlen lepšie. A keď ich je každý v mojom okolí ak v práci ťažké nedať si.A ja čím viac nevládzem a som v strese tsk si dám sladké.

autor
22. okt 2024

Ja úplne presne viem kde je chyba...len dostať si do hlavy a nedať si mi nejde vôbec.

autor
22. okt 2024

@bublinka1426 Ja to mám od 40tky. Hormonálnu nerovnováhu a premenopazu. Ale menzes som cca 4 roky tak dva krát za rok. Az teraz som rok nemala prvý krát. A od 40tky návaly a všetko čo okolo prechodu je.Nic prírodné u mňa nefungovalo a musela som si dať vlani už predpísať hormonálnu liečbu. Nakoľko som sa budila na návaly aj každú hodinu. Potom nevedeja zaspať .Celkovo problémy zo spánkom a cez den neskutočná únava. A dvanástky v lete som už fakt nedávala.

autor
22. okt 2024

@bublinka1426 Ja uz v prechode som.Prvy krat uz rok co som nemala. Mám to od 40tky. Premenopazu. Posledné 4 roky možno 2x za rok menzes.Budrm mať 49.teraz.

autor
22. okt 2024

@luccija Áno prvý krát uz som rok nemala. 4 roky som mala len tak 2x alebo raz za rok menzes.Teraz budem mať 49.r.Ano musím co mam robiť. Práca náročná,málo spánku. Celá domácnosť na mne plus otec. Keďže zihe roky sám a už sa nevládze postarať. Opatrovateľku mu yz schválili ale len nedávno a to ma odbremenila od behanie po lekároch,dávkovanie liekov ale stále musím ked odide. A strašne casti chýba aj rieši lekárov a vtedy musím ja. Jedná výhoda,že nebýva ďaleko tak viem odskočiť aj viac krát za deň.

luccija
22. okt 2024

Potrebuješ jesť normálne to by som si radšej dala v noci rožok, zeleninu, sunku ako keks, ovocie.Ja som pracovala na nočné a jedlo som normalne
Máš toho dosť držím palce.

stanulienkat
22. okt 2024

Tie 2 kila co opisujes nie je kolisanie vahy. Je to uplne normalny jav, ze rano mas urcitu vahu a vecer+2 kila. Ved cez den jes, pijes....

januska12323
22. okt 2024

Každý človek či má 5,15 alebo 50 rokov má večer vyššiu váhu ako ráno, preto sa treba vážiť ráno po toalete a pred jedlom. Ty vieš kde robíš chyby, piješ málo vody a vyjedáš blbosti.

autor
22. okt 2024

@stanulienkat ano ja viem. Ale to zjem dva kilo až...Sranda ,že predtým kým som bila mladšia som NIKDY nemala také rozdiely vo váhe.

autor
22. okt 2024

@januska12323 Áno tak je. ..
ale vážim sa len ráno občas. A just po oslave 2kg hore no des! To je fakt začarovaný kruh.

stanulienkat
22. okt 2024

Vekom sa spomaluje metabolizmus. Nemozes chciet pochody v tvojom organizme ako ked si mala 20.

autor
22. okt 2024

@stanulienkat To vidím už celé roky. Keď vidím ako môj manžel môže jesť všetko. Aj v noci nutelku,knedlik čokoľvek.Ovocie nezje ako je rok dlhý ,ak mu nenakrájam ja. Zeleninu je doslova len v jedle a jedine cherry paradajky. Nie len,že nešportuje vôbec ani nechodí pešo. Ak by sme nechodili na výlety a občas malé túry, okrem práce vôbec nejde pešo a celý život chudý a váha skoro rovnaká. Jedine čo u neho pozorujem vyše dvadsať rokov,že sladké je len ako manuálne pracuje a žijeme spolu. A on žiadne vyžieračky mimo toho. Ak koláč tak jeden ku káve a dosť. .On je proste mäsový úplne. Ale obľubuje aj pizzu,mekáč ci iné nezdravé..Je pravidelne a nikdy nemal žiadne obdobia obžerstva ako ja. Nikdy mi nevyčítal váhu ale ani nepododporoval.