Ahojte, chceli by sme sa s mužom a synom presťahovať do Prahy. Syn by mal od septembra nastúpiť do škôlky(bude mat 3r).
Chcem sa Vás opýtať máte niekto podobne skúsenosti? Čo všetko je potrebné si vybaviť? Ako je to so škôlkami v Prahe? Ďakujem za každú radu a tip. 🙂🙂🙂
Mate uz nejake zamestnanie alebo idete na blind? Do zdravotky a na spravu socialneho zabezpecenia by ta mal prihlasit zamestnavatel. Co sa tyka zdravotky pre dieta, tak niektori zamestnavatelia rovno nahlasia celu rodinu, ale nie je to pravidlo. Prechodny pobyt vybavovat nemusite, ale s pobytom sa daju nejake veci vybavit lahsie (napr. skolka, hypoteka). Pripravte sa na to, ze ak budete v podnajme, tak maloktory prenajimatel vam dovoli si zadat unho prechodny pobyt.
So skolkami je to v Prahe bieda. Ak nebudete mat aspon prechodny pobyt, tak dieta do statnej nevezmu. A ani ten prechodny pobyt nie je zarukou, ze sa do statnej skolky dostanu, lebo je tu obrovsky pretlak. Za sukromnu rataj min. 12000kc. Vela zamestnavatelov uz zacina ponukat aj skolicku pre deti zamestnancov, ale tam byva tiez dost velky doplatok.
@7danielka77 aj my sa sťahujeme do Prahy, chlap tam má nový job. Ale teda budeme pendlovať, minimálne ja, keďže mám podnikanie na Slovensku. Tak držím palce, nech sa vám aj nám darí. 😉
@diewcatqoo ďakujem 🙂 zamestnanie zatiaľ nemáme, nakoľko muž pracuje ako IT na home office, chcel by si prácu ponechať a popri tom si hľadať v Prahe novú(aby nám nevypadol jeho príjem) Lenže tým pádom mu odvody plati zamestnávateľ na Sk a až, keď si nájde prácu v Prahe zmení sa to…ja si po materskej budem tiež hľadať prácu už len tam…
Najväčší problém bude asi tá školka, rátame s tým, že asi pôjde len do súkromnej…ale teda zdravotnú poisťovňu si budeme musieť vybaviť samy tam….dobre vedieť, že ako je to s tými podnajmami, lebo zatiaľ sme sa rozhodli, že byt si prenajmeme a nás na Sk dáme tiež do podnájmu…
@ivkazba ďakujem aj Vám 🙂
@7danielka77 aj moj muz pracuje v IT. pracu by si teda mohol najst lahko ale nie je teda jednoduchsie robit pohovory uz predtym? vdaka tomu vam vybavia zdravotku atd. Niekedy ak ho velmi chcu by mu dali aj relocation package a podobne veci
A ak sa mozem spytat preco ste sa rozhodli pre Prahu ak este nemate pracu ani nic? 🙂
Prechodny pobyt mizete vybavit aj hned na zaklade najomnej zmluvy, ak majtel dovoli mozete aj trvaly. Parkovanie je kapitola sama o sebe v Prahe.. Nie prechodny nie je povinny pre obcana EU, ale lahsie sa vybavuje banka, operator ci pendlovanie medzi hranicami, co zistilo mnoho Slovakov, pocas zavretych hranic. Do zdravotky tu hlasi zamestnavatel, karticka poistenia pride do prace a je dobre si to overit. Kolega teraz riesi, ze prihlaseny nebol a pritom je.. Ale to sa mu taha od byvaleho zamestnavatela.. A na byvanie si pripravte aspon 80 tis kc na depozity a prupadne privizie RK.
@7danielka77 len si overte ci moze muz robit na homeoffice aj z prahy ak ma zmluvu so slovenskou firmou lebo to sposobuje firmam problemy a nezvyknu to povolovat
inak Praha je fajn ubytovanie hladajte pri metre a skolku sukromnu kym nebudete mat pracu vybavit si europske karticky ja by som mozno zvazila aj komercne poistenie
@7danielka77 Praha je krásna a myslím že aj na život, býva mi tam rodina a nevedia si vynachváliť. Ako IT nájde prácu rýchlo a s dobrým platom. Lepšie by bolo aby tam prácu mal a potom sa sťahovať. Je FB skupina Slováci v prahe. Byt sa dá nájsť aj na www.bezrealitky.cz držím palce
ja by som to vo vasom pripade robila inak nech si muz hlada tam pracu (teraz sa bezne pohovoruje cez teams alebo zoom ) ak si najde nech tam ide najprv sam (on zvladme aj na ubytovni nejaky cas) najde vam podnajom a potom chodte vy za nim ty dovtedy tu zrusis RP atd (uz nebudes mat narok) poziada on o RP v Cechach a predsa len to bude ine ako ist uplne na blind s dietatom
@7danielka77 odporúčam na Linkedln si dať životopis, ponuky budú prichádzať samé, pohovory prebiehajú online
V Praze bydlím celý život. Nedávno akorát dcera také nastupovala do školky. Museli jsme vyplnit přihlášku do školky, evidenční list (stažený ze stránek školky), který nám následně dovyplnil a orazítkoval pediatr. V některých školkách požadují ofocený očkovací průkaz s povinným očkováním nebo čestné prohlášení. Vše si najdete na stránkách té dané školky.
@1andrea111 no nie je vsetko zlato co sa blysti. Napr nevrazivost cechov voci slovakom obcas zazijem aj po 10 rokoch.
Byt mame nastastie kupeny ale kupit si nieco teraz? Absolutne nerealne a to moj muz ma vynikajucu pracu. Napriek tomu stale viac a viac premyslam ci chcem aby moje deti mluvili cesky a boli z nich cesi. Su to rozne paradoxy. A ze je krasna je naozaj pravda aj ked pri tom realnom dennom
zivote vidis aj tak len tvoju stvrt-obchod-pracu a nie Karlov most a hrad 😄
@7danielka77 áno áno, @loginexistuje má pravdu, nech si muž v práci overí, že môže robiť HO zo zahraničia. Bežne to firmy nepovoľujú. Keďže hoci má HO, pracovnú zmluvu má na Slovensku.
@amelia89 nevraživosť hlavne v tejto dobe je aj na Slovensku medzi Slovákmi navzájom a problémy s bytmi tiež. Je tu výrazne nižšia životná úroveň
@1andrea111 to je ine, slovak slovak a slovak a cech,ale to je tazko vysvetlit ak tu nezijes 🙂
zivotna uroven v com myslis. ked porovnavas bratislavu a prahu?
@7danielka77 Na FB je skupina Maminky Slovenky v Prahe. Tam je mnoho matiek co odchadzalo takto s detmi. Dozvies sa tam uradne veci, skolky, skoly, ako sa zariadit s poistenim atd. Najvacsim problemom bude u vas zdravotne poistenie pokial manzel ostava pracovat pre slov. firmu a na slov. zmluvu.
@amelia89 životná úroveň celkovo ceny verzus platy, myslím že tento pomer je v Prahe lepší ako v Ba, zdravotníctvo, politická kultúra, myslenie ľudí, ja vnímam že česi sú usluznejsi, pohodovejsi, optimistickejší, tolerantnejsi, nezdieraju tak zamestnavatelia..
@1andrea111 absolutne nesuhlasim ale neberiem ti tvoj nazor. Jedine v com su lepsi je cit pre zachovanie architektury a to je asi vsetko
@7danielka77 a preco ste sa rozhodli ist len tak do Prahy bez toho, aby ste mali pracu? Praca v IT sa v Prahe da najst rychlo. Nech skusi hladat pracu z domu a az nieco najde, potom chodte za nim alebo spolu. V situacii, v akej ste vy, by som tam asi nesla. Ono Praha je krasna, ale je ine ist tam na vylet na par dni a ine zit tam a normalne fungovat beznym zivotom. S pracou u tunajsieho zamestnavatela by ste mali ten start o nieco jednoduchsi...
@amelia89 ja som sa teda s nevrazivostou voci mne slovenke v cesku nikdy nestretla. Bud sa pohybujem v spolocnosti, ktora taketo veci neriesi alebo posobim na ludi normalne 🙂 je pravda, ze chvilu som si musela na tu cesku naturu zvykat, ale cim dlhsie som tu, tak mi ta ceska natura vyhovuje viac nez slovenska a neviem, ci budem mat niekedy potrebu vratit sa zit na rodnu hrudu.
@diewcatqoo samozrejme je to o osobnej skusenosti. Ja sa tak isto pohybujem v normalnej spolocnosti. moj manzel je cudzinec a zijem skor expatovsky zivot. Ale uz na vysokej ma ohriakli v skole dokonca raz v supermarkete ohladne slovenciny. Alebo priklad: isla som s kolegynou ceskou z prace po karline na metro, rozpravali sme sa pocas chodze,a hovorim: no ja sa si myslim ze… a uplne zrazu pan ktory stal na ulici na mna krical: tak mysli cesky,tady si v Praze 😳 Teraz najnovsie riesim skolku pretoze su pani ucitelky ktorym vadi ak dieta hovori slovensky (samozrejme dieta hovori slovensky ale cesky sa nauci,ale su ucitelky ktorym to naozaj vadi).
Ale jasne, nie ze kazdy den,hovorim: obcas 🙂
ale teraz si to citam znova a “bud sa pohybujem v normalnej spolocnosti alebo posobim na ludi normalne” ako co tym myslis? ze ja chodim po autobuse a vykrikujem ze som slovenka alebo ako nenormalne konkretne by som posobila?
@amelia89 vobec to nemyslim nejako utocne voci tvojej osobe, neboj 🙂 uvediem priklad: mam dve susedky, ktore su slovenky a su to kravy, nikto s nimi nevychadza, pretoze sa spravaju ako sa spravaju. Takze na nich nadavaju ostatni susedia, ze su kravy slovenske. A ja sa voci tomu neohradim, lebo maju pravdu. Pritom vsetci susedia vedia, ze aj ja som slovenka, ale vraj ja som normalna 🙂
Inak viem, ze nejaki robosi v zavodoch toto riesia, ze delia ludi na cechov, slovakov a ukrajincov a podla toho sa k nim spravaju. V takej spolocnosti sa nepohybujem. Mame s muzom kolegov z roznych casti sveta a nikdy sme v praci nepocitili, ze sa k nam niekto sprava inak alebo my sme nikdy nedelili ludi na cechov, slovakov, indov, talianov a pod.
Co sa tyka cestiny v skolke, tak je prirodzene, ze pani ucitelky chcu, aby dieta rozpravalo cesky. Jednak to bude potrebovat na zakladke a na druhej strane, deti v skolke nerozumeju slovencine.
Inak to s tym HO v Cr si naozaj zistite. Moj priatel robi na Slovensku, ale byvame v AT pohranici a minule mu prisiel varovny list, ze HR v ich firme zistilo, ze robi z AT, tak to musi ukoncit a robit jedine zo Slovenska. Preto mu rusia HO a vracia sa do kancelarie (na HO moze byt napr. u rodicov, u kamarata, kdekolvek na Slovensku, nie 2 km od hranice, ako je teraz). Paradox je, ze u nasich, 500 km od firmy robit moze a doma, co je cca 5, uz nie. Myslim, ze by firma musela platit dane ci co, za neho v AT a to neurobia.
@diewcatqoo ano ale ked idem po ulici a pani ucitelka povie malemu chlapcovi ktory povedal aha gastan,to je kastan! musis mlivit cesky.
mne ide o tu formu toho- ano zlatko to je kastan viš, zacina to na K-a, to je uplne v poriadku.
Pozri ja aj muz pracujeme v IT firme, pouzivam 90% casu anglictinu alebo muzov jazyk. Mam naozaj expatovsky zivot- ja som len napisala nejaku skusenost nehovorim absolutne ze by tu na slovakov vykrikovali po ulici,ale bohuzial mam aj zlu skusenost voci slovakom, to ze ju ty nemas je len dobre a som rada,nie je to prijemny pocit naozaj.
niekedy poslem muza nech radsej hovori anglicky nez ja mam slovensky nieco poriesit 😅
@amelia89 áno veď jasne, že pohovory, ktoré sa budú dať absolvovať online bude riešiť pred tým, ale rátame aj s alternatívnou, že by sme išli aj keby prácu ešte nemal…
A prečo chceme ísť? 🙂 My sme chceli už ísť dávno, no potom som sa rozhodla, že si doplním ešte vysokoškolské vzdelanie. Tak som začala externe študovať a budem v lete končiť. Medzitým sa nám narodilo dieťa a keďže má nastúpiť do škôlky od septembra, povedali sme si, že toto obdobie by sme rovno využil a isli tam, lebo zaradiť ho do škôlky na SK, kde si zvykne na kolektív a potom ho zobrať z tade + jazyková bariéra tam zo začiatku určite bude sa lepšie zvládne teraz ako neskôr… 🙂
@7danielka77 skusenosti so stahovanim smerom sem nemam,lebo som tu ostala po skole. Urcite musite vybavit prechodny pobyt po 3 mesiacoch byvania, zdravotku, banky atd atd.
Co sa tyka skolok- 3 rocne dieta bez trvaleho pobytu vezmu iba do sukromnej skolky. Ceny tak okolo 500€ a vyssie.