Ahojte, máte niekto skúsenosť s presťahovaním do CZ? Manžel dostal ponuku na prácu a veľmi zvažujeme, šli by sme do Ostravy. Máme syna 1,5r. Ja som s ním doma na rodičovskej. Ako to chodí? Ako je to s lekármi, s rodičovským príspevkom, s podnájmom? Máme tu byt, ale zvažujeme ho predať, nemal by sa kto oň postarať.
Teraz byvate kde? Ak mate radi prirodu, tak sa pripravte, ze Ostrava nie je pekne mesto. Sice uz je to ovela lepsie, ako to bolo, velky pokrok k lepsiemu, ale stale tam dominuje priemysel a bane. Ovzdusie asi tiez nie idealne..
Ostrava je otrasné mesto, príroda žiadna, vzduch hnus. Ale ak ide o naozaj dobrú ponuku, ktorá ho výrazne posunie finančne a hlavne výrazne kariérne, tak choďte. Ale určite si na úvod prenajmite byt, aj tak bude v skúšobnej dobe pravdepodobne. Ak by aj skúšobnú dobu nemal, čo vyššie manažérske pozície bežne nemávajú, tak trochu sa tam aklimatizujte, až po niekoľkých mesiacoch, keď budete cítiť, že tam chcete ostať, tak riešte váš slovenský byt. Ale za mňa určite Ostrava nie je mesto na trvalé presťahovanie. Ísť tam na čas kvôli ozaj výhodnej práci áno, ale natrvalo nie.
Ja nad tým tiež uvažujem, láka ma oblasť Českých Budějovíc, pozná to tam niekto zhruba?
@sevrin tak to je ina kava, juzne Cechy su naaadherne!!!
@tundra ahoj, deti chodili do skoly? Ako si zvykli na cestinu a celkovo inu mentalitu? Dakujem
@viktoria_88 ahoj 👋,my sme odisli do Švajčiarska.Deti a manzelka nevedeli po nemecky.Dcera mala 7 a syn 13. Zvykli si uplne v pohode.Na Slovensko sa uz nevratia a co urobime my na dôchodok,tiez neviem.Ale,Morava je super miesto na zivot,bol som tam na vojne,tak mozno skoncime na dôchodok na Morave😉
@la_dolce_vita práce preto nad tým uvažujem ako nad jedným z miest, kam by som sa zložil.
Ešte je voľbou americký Seattle, ale to je už vyšší level.
@sevrin mas moj obdiv! Toto by som nezvladla zit tak daleko.. tym myslim samozrejme USA.
@melanta ahoj, skúšobnú dobu by nemal, on pre firmu už pracuje pár rokov, ale teraz by šiel vyššie. Práve to je otázne, my totižto bývame na dedine, na prírodu sme zvyknutí, preto rozmýšľame skôr o nejakej obci v okolí... Ale nemáme tam vôbec nikoho, známi, ktorí odišli do ČR šli alebo do Prahy alebo Brna...manžel rieši ten podnájom, mňa zaujíma skôr lekár, zdravotné poistenie ako sa platí a takéto veci...v tomto som úplne stratená
@sevrin jižní Čechy jsou krásné.
Do Ostravy bych nešla
tak ak ta zaujima zdrav. a soc. poist., chod sa popytat do ZP/SP, lebo nikto z nas nevie, co bude pre teba najlepsie. Budes kvoli kazdemu lekarovi cestovat spat na SR? Budes v CR pracovat?
Ja som odisiel,trochu sa otukal,manzelka s detmi, prisla po roku.Nestahovali sme sa,vsetko sme kupovali na novo.(okrem oblecenia)Nieco nove,nieco pouzite.