Sťahovanie sa do Českej republiky

kata20
12. apr 2024

Dobry deň chcela by som sa spytať ako to je zo stahovanim sa do CZ?
Som tehotna v 6 mesiaci manžel ma v Česku pracu čo treba na to aby som sa mohla presťahovať do CZ hneď ako porodim alebo treba čakať nejake mesiace?

ms_green
12. apr 2024

No hlavne si tam treba vybaviť zdravotné poistenie. Keď prídeš tam, nemáš tam nárok na materskú ani nič, tú budeš mať slovenskú. My sme jednu dobu s partnerom bývali v Čechách a po rokoch sme sa vrátili. Najväčší problém sú české koruny. Peniaze, ktoré sme mali v eurách sme museli previesť na české koruny z čoho si banka zobrala extrémne peniaze. Rovnako ty budeš dostávať materskú/rodičák v eurách. Keď si to nevymeníš a budeš platiť s účtom ktorý máš v eurách, nedoplatíš sa. Druhý krát sme peniaze prevádzali cez Revolut a tam nás tiež pekne nachytali na "free trial" prémium účtu s lepšími kurzami, ale keď sme to chceli zrušiť, museli sme platiť 2x cenu účtu ako poplatok za zrušenie. Prevádzali sme vtedy nejakých 6000 eur. Prišli sme asi o 400 na tom prevode a to to bolo cez Revolut.

jasminka548
12. apr 2024

@kata20 ahoj sťahovať sa môžeš aj hneď.Mozes tu aj rodiť,ak si vybaviszdravotné poistenie.Kedze Ti tu už mánzel pracuje,tak by to nemal byť problém.Samozrejme nájsť si lekárov.Ale tu pôrodné a prídavky na dieťa nedostaneš automaticky.To je len pre nízkopríjmové skupiny.Magerskz,ak máš ma ňu nárok budeš poberat zo Sk.Rodicak už budeš ziadat v ČR.Je to 350000 a musíš ho vyčerpať do 3rokov dieťaťa.Ale to už závisí na Tebe,ako

jasminka548
12. apr 2024

Ak Ťa ešte niečo zaujíma,kľudne sa pytaj.Zijem tu už 12.rok

maranco
12. apr 2024

@ms_green na prevod CZK > € môžeš použiť Wise, tam nepotrebuješ premium účty

ms_green
12. apr 2024

@maranco A čo sa týka kurzu tak ako to tam je?

lin_a
12. apr 2024

najpodstatnejsie pre teba bude vybavit zdravotne poistenie a nasledne lekarov. Pediatra pre dieta by som zhanala uz predom, je o nich docela bitka (Praha)

maranco
12. apr 2024

@ms_green dnes aj s poplatkom by 1000€ zmenili na 25 186,25 CZK

hermionecka
12. apr 2024

ahoj, neviem či presne poradím ale na FB je skupina Maminky v Prahe alebo tak nejak, tam sa také veci riešia často 🙂

bluemoon24
12. apr 2024

@kata20 pokud ti trva pracovni pomer a budes pobirat materskou, nejdrive si vybavis formular S1 na sebe a do konce materske budes pojistena na Slovensku s tim, ze budes mit plnou starostlivost v Cesku hrazenou, nasledne po konci materske prejdes po pojisteni tveho manzela v Cesku, dite bych napsala rovnou k nemu, at to pak nemas komplikovane. Pokud jsi aktualne nezamestnana, muzes se k nemu pripojistit v CR hned. RP budes pobirat nejspise v Cesku. Prestehovat se muzes klidne zitra (pokud jeste nechodis do prace na Slovensku).

diana553
26. sep 2024

@kata20 Ahoj riešim teraz niečo veľmi podobné 🙂 vedela by si mi pomoct prosim ? 🙂

diana553
26. sep 2024

@jasminka548 Ahooj vedela by si mi prosim pomocť?

jasminka548
26. sep 2024

@diana553 ahoj ,čo konkrétne potrebujes?

diana553
27. sep 2024

@jasminka548 mame sa buduci mesiac sťahovať s priateľom do Brna kvôli jeho práci, ja som momentalne PN kvoli rizikovemu tehotenstvu.
My teraz riesime čo dalej, ci pridem ja za nim az ked porodim ( aby sme jednak neprišli o vsetky pridavky a rodičak a materskú) alebo tam mozem ist s nim ale najdem si gynekologa tam ( ale tu ma zaujima ci by to preplacala poistovna alebo budem ako samoplatca)
Na socialke mi povedali ze o rodicak a matersku nepridem pokial budem mat stale slovensky bankovy ucet a budem vedena na slovenskej socialnej poistovni, ale ako je to s gynekologom potom ... vopred ďakujem 🙂 hoci aj za nejake odporučania kde by som vedela zistiť viac info

jasminka548
27. sep 2024

Ahoj ,tak ,aby si nemusela platit lekárov ČR,musíš tu byť prihlásená na zdravotne poistenie.Ale ak by si potrebovala ísť gynekologovi skoršie,tak zaplatíš a v slov.zdravotnej si požiadas o preplatenie.Aspon my sme to tak riesili.My sme tu už 12 rokov,nám sa vtedy podarilo celkom rýchle vybaviť poistenie aj prechodný pobyt.Najskor sa dá požiadať o prechodný,a po piatich rokoch o trvalý.K žiadosti o pobyt treba nájomnú zmluvu,poistenie a pracovnú zmluvu.Na materskú budeš mať nárok zo Sk,ak si tam bola zamestnaná.Ak budete žiť v ČR tak přídavky na dieťa a pôrodné už zo SK čerpať nemozete.Tu sa prídavky vyplácajú podľa výšky platu,takže zamestnaný na to väčšinou nedosiahnu.Porodne takisto podľa príjmu.Rodicak,ak tu zostanete a manžel tu bude pracovať budeš poberať tu Je to 350000 a musíš ho vyčerpať do 3 rokov dietata,dal sa do štyroch ,ale to už zmenili.Nenaoada má čo ešte by si potrebovala vedieť Kľudne sa pýtaj,ak budem vedieť,poradím.

elalala
4. okt 2024

@jasminka548 ahoj, môžem ti napísať správu? Tiež by som sa rada poradila, ako to tam chodí

jasminka548
4. okt 2024

@elalala môžeš samozrejme