Sťahovanie do ČR

21. feb 2023

Ahojte. Ako vyriešiť prosím nasledovnú situáciu = mám 5 r syna. Jeho "otec" má súdom odklepnuté výživné, inak nejavil záujem prišiel za malým raz za 4 mesiace na 10 minút. No proste celé zle. Momentálne mám priateľa Čecha, plánujeme odísť do jeho rodného mesta a tu mám otázku. Ako vyriešiť to, že teraz ex sa ide robiť dôležitý, že mu nemôžem zobrať dieťa? Podotýkam, na súde sme boli pred par rokmi ( ohľadne riešenia výživného) sudkyňa mi odklepla návštevy v prítomnosti matky a absolútne nejavil žiadny záujem. Malého si nezobral k sebe ani raz, proste syn vyrastá vedľa môjho priateľa a logicky otec je pre neho on. Dala som to na súd. Máte niektorá skúsenosť? Pretože sa obávam že on stým súhlasiť nebude, pripadne najust si zaziada striedavku čo si neviem absolútne predstaviť keďže ako spomínam - je to pre neho cudzí človek. Samozrejme do návrhu som toto všetko spomenula, len mám obavy ako to súd takéto prípady poriesi. Predsa len si nebudem meniť plány v živote kvôli človeku ktorý ma opustil hneď na začiatku a teraz sa chce robiť otecko 🤷‍♀️ prosím normálne komenty

mogaa
21. feb 2023

Pokiaľ platí výživné, nezmôžeš nič....vziať si dieťa na víkend je jeho právo ale nie jeho povinnosť....ty musíš preukázať na súde že sťahovanie je pre dieťa prínos, takže ak to vieš preukázať - gratulujem....lebo zázemie má na Slovensku, predpokaldám že aj rodinu a kamarátov, rovnako lekára.....takže v tomto prípade to vyhrá skôr otec dieťaťa...bez jeho súhlasu s dieťaťom nemôžeš odísť lebo by to bol únos, jedine súdne to riešiť a preukázať , že sťahovanie je v prospech dieťaťa a nie preto že ty tam máš priateľa....