Sťahovanie do Čiech

nm218
20. apr 2022

Ahojte žienky. Idem si po rady k dámam ktoré vedia o čo ide lebo majú s tym skúsenosti, alebo sa v tom vyznajú. Za ani nie dva mesiace končím školu a idem sa sťahovať do Česka. Takže otázka znie, čo všetko treba vybavovať tu na Slovensku a v Česku?😊 trvalý pobyt zatiaľ meniť neplánujem, možno dám len prechodný. Ďakujem všetkým predom ❤️

amelia89
21. apr 2022

@nm218 trvaly pobyt si mozes zacat vybavovat keď tu budes zit neprerusovane 5 rokov. Prechodny pobyt si mozes zacat vybavovat po 3 mesiacoch- podmienky si pozri na mzv ČR.
No a klasicky- odhlasit sa na poistovni, prihlasit sa tu (idealne cez zamestnavatela), banky, atď

melanta
21. apr 2022

@nm218 vyriešiť zdravotné poistenie v ČR a odhlásenie v SR. Nič viac nemusíš.

diewcatqoo
21. apr 2022

Mas pracu v Cesku? Ak ano, do zdravotky a na socialku by ta mal nahlasit zamestnavatel. Aspon kedysi to tak bolo. Ty sa musis odhlasit zo zdravotky na Slovensku.
Prechodny pobyt riesit nemusis, nie je to povinne, ale niektore veci sa ti mozu vybavovat lahsie s pobytom. Ak budes v podnajme, uisti sa, ci vas prenajimatel nahlasil na platby za odpad.
A klasika, zalozit cesky ucet, dat si ceskeho operatora, najst si praktickeho lekara, zubara.. neviem, kam presne sa stahujes, ale co sa tyka lekarov, tak najst si niekoho, kto berie novych pacientov je des.

kitycat
21. apr 2022

Stahujes sa za istou pracou? Mate najdene byvanie?

V CZ ta do zdravotky prihlasi len zamestnavatel, ak si bez prace ostan na SK poistena a evidovana na UP. Ked si najdes pracu v CZ tak sa odhlasis na poistovni, da sa spatne 7 dni a na UP. Na byvanie si priprav tak 60tis korun na najomne a kaucie a rezervu. Co sa pobytu tyka, vybav si prechodny, nikdy nevies kedy sa ti zide. Tu vela Slovakov v case zavrenych hranic zistilo, ze ten papier vlastne nie je uplne zbytocny. Trvaly pobyt v CZ az po 5 rokoch prechodneho ci dokladovaneho pobytu..

nm218
autor
22. apr 2022

@kitycat no predbezne ma cakaju v júni prijimacky na VŠ, keď sa nezadarí čo by som mala vedieť tak do mesiaca, tak budem hľadať prácu. Bývanie mam isté keďže budem bývať s priateľom. Ale ďakujem moc vsetkym☺️

kitycat
22. apr 2022

Ak by ta nahodou nevzali, tak myslim z esa musis hlasit na UP na SK, v CZ ta prihlasia asi az po roku zamestnania v CZ ak si cudzinec a ak by si bola student tak asi spadas do statusu studenta aj na SK to neviem, to privilegium som neabsolvovala :D