Dobrý deň môj priateľ je s Čech nedávno sme sa sťahovali a nedali nám trvaly ani prechodný pobyt pre neho na novom byte v tom predchadzajucom byte mal trvaly pobyt ale majiteľka ho zrušila a nemá kam si dat trvaly alebo prechodný pobyt čo stým robiť? Treba ísť na mesto alebo na cudzinecku policiu ? Ďakujem budem rada za každú odpoveď
@anicka777777 kto mu ho mal dat?
Ved na urad prides s najomnou zmluvou a na zaklade zmluvy,dostanes potvrdenie o pobyte,ci uz trvaly alebo prechodny.Funguje to tak vsade...
Teda,min.Slovensko,Rakusko,Nemecko,
Švajciarsko
@vevebono aha takže trvaly ma automaticky na úrade?
@patka06 to práve nemáme nedala nám majiteľka potvrdenie o trvalom ani prechodnom pobyte
@anicka777777 ak mal trvalý v predošlom byte, tak áno, ma ho na úrade. Ak ale mal len prechodný, tak trvalý nema ani na úrade
@anicka777777 Ak majiteľka zrušila TP, priateľ ostáva občanom mesta, kde bol pobyt zrušený, ale bez konkrétnej adresy - nemá TP na mestskom úrade, tam mu bude len doručovaná pošta ´= úradné zásielky.
Skúste sa s novou majiteľkou porozprávať, ak prenajíma legálne, nemal by byť problém dať to potvrdenie.
@vevebono áno mal trvaly stačí tam zavolať a overiť si to?
A keď tam nebude mať trvaly ako získame trvalý pobyt? Prepáčte za také otázky ale ja fakt netuším v tomto sa nevyznam
@patka06 prenajíma legálne skúsime jej teda zavolať
@anicka777777 kľudne si zavolaj na MsÚ na matriku, príp evidenciu obyvateľstva. Ale skôr by si mal zavolať priateľ
@vevebono zavolá on ďakujem krásne
@anicka777777 Ak chcete TP potrebujete vždy súhlas majiteľa, ak nehnuteľnosť nie je vaša.
Ale dá sa dohodnúť napr. s rodinou alebo známymi, aby ho na TP prihlásili.
@patka06 rodinu sme už oslovili žiaľ nedajú
@anicka777777 prečo nie? Veď oni z toho nemajú žiadne záväzky. Vysvetlili ste im to?
Na cudzineckej policii sme predkladali najomnu zmluvu a na zaklade toho chlap dostal normlane pobyt cudzinca (cize ty s dietatom by ste dostali tak)... TP ako taky sa vtedy neriesil. A muz kedze je Cech, nech si zisti kde ma nahlaseny TP = podla vsetkeho nejaka obec.. inak ma uzasnu rodinu.
@janickacrazy nikoho ziadne zavazky vacsinou nezaujimaju, tiez sme toto v rodine mali, proste TP sa zrusili - dokonca detom a nedali si vysvetlit :D
@anicka777777 Sťahovali ste sa do iného mesta?
Potrebujete nutne riešiť TP na adresu?
V bežnom živote je TP v podstate formalita
Admin kí zmenil nazov nestahovali sme sa do Ciech priateľ je čech zijeme na Slovensku... riešime to preto lebo chceme sa zobrat uzavrieť manželstvo včera pani mi povedala ze priateľ musí mať trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku lenže jemu bol zrušeny ja som stohoto už asi Maďar 🤣
@janickacrazy nechcú proste povedali ze nie aj sme im to vysvetľovali
Potrebuje ísť na cudinecku policiu aby nahlasil zmenu na.pobytové karte ma staru adresu.. nemá ziadne povolenie na trvalý ani prechodný
@anicka777777 a ty máš kde trvalý pobyt? U rodičov?
@janickacrazy áno
@anicka777777 ale ved pises, ze je Cech = a stahovali ste sa do Ciech? tak on riesi tam cudzinecku?
@simca06022011 on je Cech ale žijeme na slovenku
@simca06022011 na Slovensku rieši pobyt
@anicka777777 tak potom je to zle napisane v prispevku... tak ak riesi tu u nas.. tak nahlaste ho u rodicov, tam kde mas ty pobyt...
Ak tuzije, tam naozaj musi mat ako cudzinec tu nahlaseny pobyt-niekde... nebude len tak na ulici. Kedysi nebolo treba na toto povolenia, iba najmna zmluva stacila.
Ďakujem vám krásne všetkým 💜
@simca06022011 ved do 3 dni, niekde do 4 tyzdnov musis nahlasit TP, aspon tak to bolo v Rakusku, predpokladam, ze to bude v EU podobne, nemozes byt iba tak kdesi bez ofiko papierov.
@kiki68 niekde je to aj 90dni.. pobytu. Ine je to ale ak chce niekto pracovať a riešiť nejaké oficial ne veci asi. Neviem, popravde nastudovala som to. Nam bolo treba živnosť ATd čiže hneď sme riešili.
Tam, kde mu ho naposledy zrušili ho dostal na obci alebo meste. Takže trvalý pobyt určite má. Akurát na MsÚ alebo OcÚ