Školská dochádzka v ČR

owecka
26. okt 2024

Dobrý deň,

dostala som ponuku práce do ČR.
Chcem sa vsak spytat, hlavne mamiciek co su v CR a maju deticky. Mam 5 rocnu predskolacku, v case kedy by som sa stahovala by mala nastupovala do skoly. Ako je to s adaptaciou takychto deti, nakolko nevie po cesky, jej rodnym jazykom je slovencina. Rodinna znama mi vravela,ze mala by mi prepadla z cestiny. Mate prosim niekto skusenost?

diewcatqoo
26. okt 2024

Ale prosim ta, preco by prepadla? 🙂
My sme asi trochu iny pripad, lebo zijeme v CR a syn sa tu narodil. Sme ale obaja Slovaci a hovorime doma iba po slovensky. Syn nemal absolutne ziaden problem s cestinou. Zatial je druhak a ucitelka ho chvali, ze nikdy by neverila, ze jeho materinska rec je ina.
V prvom rocniku tej cestiny vela nebude. Resp. budu sa len ucit citat a pisat. Dieta zvladne novy jazyk bez problemov. Za mesiac sa otuka a bude mluvit, uvidis. Poznam kopec ukrajinskych deti, ktore utiekli do CR pred vojnou a za par mesiacov nemali ani len ukrajinsky prizvuk. Akurat mozno neskor vo vyssich rocnikoch moze byt problem s gramatikou, ale ak budete pracovat aj na tom, bude to ok.
Zatial jej mozes pustat rozpravky a videa po cesky, citat ceske knihy a pod.

adri266
26. okt 2024

@owecka Mavame v skole deti, ktore prichadzaju z UK, CZ ci DE a postupne sa adaptuju. Maju doucovanie z jazyka, ucitelia k nnim pristupuju citlivo. deti velmi rychlo nabehnu na novy jazyk. Zober si, kolko bolo a je deti z UA a adaptovali sa. CZ je este blizsi jazyk. Treba pustat rozpravky v CZ a tam sa fakt rychlo nauci

zuzanapjat
26. okt 2024

Ako môže prepadnúť z češtiny, keď sa bude učiť písať a čítať v češtine? skôr o pár rokov by to mala ťažšie, keby sa vrátila na SVK so slovenčinou, ako keď nastúpi do ZŠ v ČR

really8
26. okt 2024

@owecka tvoja rodinna znama je riadna krava

owecka
autor
26. okt 2024

@diewcatqoo
@zuzanapjat
@adri266 zeny, ani neviete ako ste ma potesili. Toto mi nahovorili, ze mi bude prepadat a bude mat stres. Chcem dat dcere dobry start do zivota, viem, ze na Slovensku niektore skoly v 1.rocniku neznamkuju. Neviete ako je to v CR?

pribinak
26. okt 2024

Však snáď podobnejsie jazyky ako slovenčina a čeština ani neexistujú
To nie je ako keď sa má dieťa zo slovenčiny preorientovať napr na nemčinu

A prepadnúť? Však sa ide učiť citat c písať od 1. rocnika tak ako aj české deti

Tvoja známa je čudná

owecka
autor
26. okt 2024

@pribinak ide o to, ze mam moznost nastupit do nemocnice ako lekar, na rovinu poviem, nepaci sa mi tato situacia na slovensku a neviem, ci to bude lepsie. Proste chcem pre rodinu kludnejsie a modernejsie prostredie. Kamoska s rodinou odisla rok dozadu a dali dieta do vyberovej skoly v Brne. Uprimne nemam prehlad o skolach v CR, ale predpokladam, ze to bude kus lepsie ako na Svk

owecka
autor
26. okt 2024

@adri266 prosim ta, jedna sa o skolu kde presne?

ivik4
26. okt 2024

Preco by mala prepadnut ? Vsak zacne 1rocnik rovno tam od zakladov. Horsie by bolo neskor

prasiatko30
26. okt 2024

Cestina je velmi podobny jazyk slovencine a keby aj prepadol v 1 rocniku z cestiny tak co by sa akoze stalo? Prvacke znamky sa mu budu ratat do priemeru na vyske??? Nebude mat cerveny diplom koli 5 z cestiny v prvom rocniku? Absolutne nic by sa nestalo, aj ked si myslim, ze slovenske dieta s cestinou nebude mat velky problem. Kebyze mi povies, ze sa ide ucit po cinsky alebo po madarsky este by som mala nejake obavy, ale po cesky? A zacina v prvom rocniku, cize zo znamok sa absolutne nestriela, na konci roka nema maturitu ani nic podobne. Cize klid a kolegyna nech sa stara do svojich ratolesti

pribinak
26. okt 2024

@owecka však neodchdzas asi zajtra, máš čas si urobiť prehľad
Zaloz si tému baby žijúce v CR a oni ti najlepšie nápisu ako sa veci majú
A máš tam kamosku, tá si tiež asi robila nejaký prehľad

adri266
26. okt 2024

@owecka Prešov

pietra
26. okt 2024

@owecka neviem síce, ako to presne funguje v školstve v ČR, ale z toho mála skúseností so školstvom tam viem, že sú aj v tejto oblasti pred nami. A u nás platí, že dieťa cudzincov sa nejaký čas nehodnotí. Zároveň je čeština pre nás tak blízky a podobný jazyk, že tam jazyková bariéra nemôže ani nastať. A bude sa ju učiť od začiatku. Nebol by dôvod prepadnúť ani v prípade, že by nastúpila až do vyššieho ročníku. Ak pôjde od 1. roč., už po pár mesiacoch bude pre ňu prirodzené a automatické komunikovať v češtine. A báť sa nemusíš ani prípadného návratu do slovenskej školy, medzi češtinou a slovenčinou sú síce v pravopise rozdiely, ale nie také, aby sa nedali zvládnuť. Fakt sú to veľmi, veľmi blízke jazyky.

annm81
26. okt 2024

Žiadne stresy netreba mať. Zdravé dieťa sa jazyk naučí na komunikačnej úrovni za pár mesiacov. A to sa bavíme aj o skutočne cudzom jazyku. Čeština a slovenčina sú veľmi blízke a predpokladám, že tvoje dieťa už videlo nie jednu českú rozprávku. V najhoršom prípade skončí školu o rok neskôr, čo pri dnešnom trende odkladania nástupu do školy nebude nič nezvyčajné. Najlepšie ak sa stretnete s nejakým odborníkom priamo tam a nájdete riešenie - buď ešte rok v škôlke, alebo prípravný ročník, popri prvom ročníku dodatočné hodiny češtiny na pár mesiacov... absolútne nepochybuj o tom, že dieťa ti normálne zvládne školskú dochádzku. Od druhého ročníka už nebudeš poznať rozdiel medzi ňou a českými deťmi.

owecka
autor
26. okt 2024

@annm81 rok v skolke nepripada v uvahu, ona je velmi vyspela a sikovna, uz teraz rozozna pismenka a uci sa ich pisat. Takze tato moznost nepripada v uvahu. Jedna sa mi o 2 mesta, jedno blizko Nemeckych hranic a jedno blizko hranic zo Slovenskom. Prioritne by som uprednostnila radsej mesto pri Slovensku

owecka
autor
26. okt 2024

@pietra som vidim, ze asi skontaktujem kamosku. Ona dieta dala do sukromnej skoly pre nadane deti, ja som chcela dat do klasickej statnej.

yoxinka
26. okt 2024

@owecka
Prosím ťa, aká je tá škola, kde má kamoška dieťa??? Nie je to náhodou PORG? Môžeš mi pokojne napísať súkromne, my budeme do ČR odchádzať v lete. Ja mám deti tri, najmladšia pôjde do 1. ročníka, stredná do 4.ročníka a syn na gympel. Češtinu absolútne neriešim a odporúčam ju neriešiť aj tebe. A pokiaľ ide o to, či máš ísť zo Slovenska alebo nie, tak jednoznačne ÁNO!!! Neboj, dobre bude 💪

liz_lemon
26. okt 2024

@owecka ty si lekarka, a uveris takejto blbosti?

januska12323
26. okt 2024

Deti sa naučia aj ťažšie jazyky ako blbú češtinu. Naozaj neviem z čoho máš také obavy.

diewcatqoo
26. okt 2024

@owecka ja len k tomu, ze chces dieta do statnej skoly... ake budete mat byvanie? Podnajom? Ak ano, hladajte taky, kde vam povolia mat aspon prechodny pobyt. Pretoze bez pobytu ti dieta do statnej skoly mozno ani nevezmu.

libusak
26. okt 2024

Neprepadla. Pohodicka

viktoria_88
26. okt 2024

@owecka ✉️

owecka
autor
26. okt 2024

@diewcatqoo asi by sme po zabehnuti kupili dom a usadili sa. Vyhodou je, ze nemocnice zabezpecuju ubytko pre lekarov, takze toho sa nebojim na zaciatok

owecka
autor
26. okt 2024

@liz_lemon tak, ked sa nad tym clovek zamysli, trva nieco, kym dieta sa nauci jazyk...plus moze mat stres z kolektivu, zo zmeny...to sa nabali a uz to ide...citlivo to vnimam, nechcem nic domotat...na dietati mi zalezi

owecka
autor
26. okt 2024

@yoxinka neviem veru, ako sa vola ta skola. Je to v Brne, mozem sa spytat a prezistit. Ona si na vzdelani dava zalezat. Ak to nie je tajne, pokojne aj do IP, kam sa chystate v ramci CR? Ako to mate poriesene s byvanim a podobnymj vecami? Kolko dopredu ste riesili skolu? Dovod odchodu? 🙏🙏🙏

zuzanapjat
27. okt 2024

@owecka deti veľmi rýchlo pochytia český jazyk. Púšťaj jej už teraz české rozprávky, alebo dabované po česky. Ani nebude chápať rozdiel medzi slovenčinou a češtinou a začne automaticky české slovíčka používať. Nie je sa čoho obávať.

viktoria_88
27. okt 2024

@owecka skolu odporucam riesit cez skolsky rok vopred, niektore skoly cez letne prazdniny ani neodpovedaju, nedvihaju telefon (moja skusenost).