Ahojte, zvažujem presťahovať sa do Prahy.
Tie, ktoré ste tam samé žili a pracovali vedeli by ste sa podeliť o svoje skúsenosti? Ako je to s prácou a prístupom k Slovákom?
Ja mám s Prahou zlú skúsenosť. Bola som tam v roku 2016, chcela som si nájsť prácu. Za 3 mesiace som ju nenašla.
A ten prístup potenciálnych zamestnávateľov radšej nekomentujem. Ako keby som bola uchádzača z tretej krajiny, tak ku mne pristupovali
Toho som sa obávala :/
A v akej oblasti si hladas pracu? Co vies?
Ja som tiez v CR, ale teda v Brne a pracu som si nasla do tyzdna od prichodu do CR. Nikdy sa ku mne nikto v praci nespraval zle kvoli tomu, ze som Slovenka. A mam kopec znamych v Prahe, aj Slovakov, a nikto z nich sa nestazoval, ze by mal problemy s pracou alebo ze by sa k nemu niekto spraval ako ku cloveku z tretej krajiny.
Zalezi, co vies ponuknut, o niektore profesie sa asi nepotrhaju
Ja mám zas veľmi dobrú skúsenosť, veľmi dobre sa mi tam žilo a pracovalo v 2017-18. Neviem či sa to odvtedy nejak moc zmenilo. Ale išla som s tým že prácu som mala už nájdenú, ubytko nebolo moc ťažké nájsť, ale ja som dosť nenáročná a prispôsobiva. Nebyť rodinných dôvodov tak som stále tam, žiadne negatívum má nenapadá.
Ja mám ako headhunter občas klientov aj z Prahy a dohodila som tam mnohých kandidátov aj zo Slovenska. Skúsenosti mám veľmi dobré. Nepoznám nikoho, kto má skúsenosť, že k nemu pristupovali ako k človeku z tretích krajín. Ak máš čo ponúknuť a máš aspoň bežné sebavedomie, tak nechápem takýmto obavám. Ak na druhej strane ponúknuť človek nemá čo, tak je úplne jedno, či pôjde do Prahy, Nemecka, Anglicka, trhať sa o neho nebudú.
Neviem moc anglicky, čo viem, že je veľké mínus keďže je tam veľa zahraničných firiem :/ čo myslíte, mám vôbec šancu?