Ahojte, chcela by som sa opýtať nejaké veci ohľadom českej republiky. Som Slovenka, priateľ je Čech. Plánujeme spolu začať bývať v podnájme v ČR, plánujem si tam aj nájsť prácu. Naozaj neviem ako to funguje, čo sa týka dokumentov a veci, ktoré na to potrebujem. Ak je tu niekto, čo verim že je, kto ma skúsenosť s týmito vecmi, budem rada za každú radu! Ďakujem!
@silviavi Čo sa týka práce závisí asi aj od oboru.V mojom obore nebol vôbec problém sa zamestnať. Robí tam veľmi veľa Slovákov. Za tie roky až na pár nezhôd zo zdrav.poisťovňou,ktorá nie vždy preplatila úkon dr.(Ale to sa vždy vytelefonovalo) a z českou sporiteľňou pri penzijku ( stále som musela nosiť nejaký doklad a furt niečo doplietli) som nemala problém s ničím. A brali sme tam hypo, stavali dom, rodila som tam, kupovali sme auto.....
@nina004 no ja práveže nemám nejaký odbor, že čo by som chcela robiť. Ja som tak nejak otvorená všetkému. Hlavne aby som nejakú prácu mala. A verim že s poisťovňou sa to porieši. Možno aj do budúcna keď sa raz s priateľom vezmeme (on je Čech) tak to bude jednoduchšie. Vobec práveže neviem ako to funguje tieto veci. Som v tom úplne nová takže dakujem za všetky rady!
Ahoj, ja som tu vyše 2r, do zdravotky aj soc ma hlásil zamestnávateľ, len som sa na sk odhlásila sama cez mail a tým to bolo vybavené. Dôležitý je aj cz bankový účet (ja mám reiffku) poprípade číslo telefónne. Prechodný sa rieši až časom, ja som ho ešte momentálne neriešila. S cudzineckou sú tam tiež aj nejaké podmienky kedy musíš a nemusíš a na koho natrafíš, zo skúseností v okolí viem, že niekoho rovno otočili že načo tam chodí a niekto to riešil až pred vybavovaním napr hypotéky a pod.
Väčšinou problém so slovenčinou nemajú, osobne si myslím že sa tá čeština aj časom trochu nalepí v niektorých výrazoch. Sú tu aj Slováci, ktorí rozprávajú len po česky ale asi to ide aj časom a typom zamestnania, v zdravotníctve, učiteľstvo, banka väčšinou česky, v obchode to nikomu slovensky nevadilo a boli tam Slováci aj na vyšších pozíciach.
Na cudzineckú sa musíš prihlásiť do mesiaca, potom si môžeš vybaviť prechodný pobyt a po 5 rokoch v ČR môžeš požiadať aj o trvalý pobyt. Ja som sa bola zahlásiť na zdravotnú poisťovňu a tým že som mala aj dieťa tak na sociálnu poisťovňu. Ale keď pracuješ tak ťa zahlasuje zamestnávateľ. Práca sa dá nájsť. Ale tie platy nie sú tiež žiadna výhra. Záleží čo budeš robiť.
Baby moc vám dakujem za všetky informácie a rady! Ešte jednu otazku mám. Mám u nás na SK otvorené DDS. Ako toto potom riešite v čechach? Zrusit DDS u nás, založiť v ČR? Budem mať nárok na take niečo?
Ahoj, čo konkrétne potrebuješ vedieť? Keď si nájdeš prácu ( ideálne pred presťahovaním) zahlási ťa zamestnávateľ do soc.poistovne a ty si následne zájdeš do zdravotky. Ako cudzinka máš povinnosť sa raz za rok hlásiť na cudzineckej polícii