Pôrod v Českej republike

16. okt 2024

Ahojte s manželom sme obydvaja Slováci, pracujeme v nemecku, budete tu aj bývať a chcela by som rodiť v Česku. Manžel má Česku živnosť, da sa nejako vybaviť aby som mohla chodiť na poradne pred pôrodom do Česka? Bez toho aby som niečo platila keďže platím si zdravotnú na sk. Ak sa to da tak ako? A keď sa mi narodí dieťa v Česku ma automaticky české občianstvo? Ako sa potom ďalej postupuje pri vybavovaní českého rodného listu a pasu?
A môžem poberať materskú zo Slovenska ak dieťa bude mať české občianstvo a bud navštevovať českého pediatra?

chrobak7
16. okt 2024

Máš tam veľa otázok, neviem ti na všetko odpovedať. Ale píšeš, že pracuješ v DE, potom si aj zdravotne poistná v DE. Prečo si sa na SK neodhlásila zo zdravotného poistenia? Nemôžeš byt naraz poistená v dvoch krajinách EU.

Materskú budeš poberať tam, kde máš trvalý pobyt.

mia_von_prag
16. okt 2024

Občianstvo ma dieťa po rodičoch, nie podľa miesta narodenia. Takze slovenské. Na matrike dostanete český rodny list, potom treba vybaviť slovenský
Materskú zo Slovenska nedostaneš, pokiaľ tam reálne nežiješ a neplatíš.
Poistená môžeš byť v jednom štáte, tam kde pracuješ.

luliu
16. okt 2024

@chrobak7 materská nemá nič s trvalým pobytom

tatiana149
16. okt 2024

My obaja Slováci, porodila som tri deti v Čechách. Poisťovňa pri prvom bola ešte Slovenska, nestihli sme vybaviť. Na Čechách som mala iba v období keď som tam mala prácu. Jak má v tehotenstve prepustili tak mi zaniklo poistenie. Lenže ja už som bola blízko pôrodu. Tak šla som rodiť do Prahy. Slovenská poisťovňa mi normalne preplatila pôrod v čr. Ale veľa papierov. To bolo pred 15 rokmi. Od Slovenska som dostala aj pôrodné. Ale ďalšie pôrody sme už boli zobrati s trvalým pobytom a pracou v čr. Tak automaticky tam som rodila. A nebol problém. Deti majú občianstvo slovenské ale aj české keďže sme už mali trvalé pobyty aj škôlky všetko proste. Až jedného dňa manžel zomrel a ja som sa s deťmi vrátila na Slovensko a tu žijeme už 10 rokov. Materskú som dostávala naďalej z cr. Rodné listy sa vybavujú české ale aj slovenské na zvláštnej matrike. Tak sa to volá. Ide sa cez cudzineckú políciu až cez matriku. Po vrátení na Slovensko mi ostala materská z cr. Po materskej už nič. Tu som zamestnaná aj trvalý pobyt tak využívame slovenské rodné listy. Ale máme aj české. No ak sa vysomariš......

autor
16. okt 2024

@chrobak7 nemám poistenie v de lebo som szco
@mia_von_prag pracujem v nemecku ale na Slovensku živnosť a dane odvádzam na sk. Aj tak nedostanem materskú?🤦‍♀️to je nejaká hlúposť nie?

e1i
16. okt 2024

Materska nezalezi od dani ale od nemocenskeho poistenia. Odvody ako szco si platis vsetky?

autor
16. okt 2024

@e1i áno všetky aj zdravotnú aj sociálnu. Platím si dokonca vyššiu sociálku aby som mala vyššiu materskú. Ako si viem vybaviť pôrod v Česku? Dá sa to nejako zistiť koľko má taký pôrod bude v Česku stať?

mateson2004
16. okt 2024

Vnučka má teda už 7 ale platba bola cca 1000 Eur a poisťovňa preplatila 900 a nejaké drobné. Ako je teraz neviem. Veď si zavolaj do pôrodnice v ČR. Hlavne v tých prihraničných ti všetko vysvetlia.

mateson2004
16. okt 2024

Dieťa mať české občianstvo určite nebude, ak ho nemá ani jeden z rodičov. Na poradne sa , neviem ako kde, ale napríklad v Břeclavi už chodiť nedá.

mateson2004
16. okt 2024

Ani český pas dieťa mať nebude. Inak na to,že žiješ v Nemecku ma prekvapuje, na čo sa pýtaš

e1i
16. okt 2024

Odpoved ti daju na zp. Ja som zistovala pred 5r. A bola nutna zaloha 15 000 kc vopred. Potom vsetky papiere posles na zp a oni ti uhradia kolko za dany ukon platia na sk.

chrobak7
16. okt 2024

Tak, ako napísala e1i - ak si teda naozaj poistená na SK, tak na bezplatný pôrod máš nárok na Slovensku. Ak chceš rodiť v ČR, tak si to budeš musieť sama zaplatiť a potom požiadať o preplatenie vo svojej ZP. Tá ti uhradí toľko, čo uhrádzajú nemocnici na SK za pôrod. Takže ak pôrod v ČR bude drahší, tak ti všetko nepreplatia.

barka1
Včera o 03:08

@tatiana149 ako prisli deti k českému občianstvu?

pieksamaki
Včera o 03:40

Prečo chceš rodiť v Česku, keď aj pracujete v DE a chcete aj byvat DE.
Ak máš slovensku živnosť v DE....myslím,že vtedy nie je nárok na kindergeld v budúcnosti......a skúste nájsť riešenie, ktoré bude podľa mňa zhodnejsie, ak chcete zit v DE. Chápem to správne, že žijete v pohraničí v DE s českou republikou? A preto chceš rodiť v Čechách?

autor
Včera o 04:02

@pieksamaki áno v pohraničí žijeme. Mame blízko z Nemecka do Česka. V nemecku s manželom pracujeme obydvaja ako szco a manžel prechádza zo slovenskej živnosti na českú. Dá si aj dieťa poistiť pod seba aby mohlo navštevovať lekárov v Česku dieťa a ja som chcela vedieť aké možnosti mam ja s pôrodom.

pieksamaki
Včera o 04:07

No presne neporadím, ale nerozumiem....prečo tak komplikovane...ak ide iba o pôrod, tak je lepšie si odradiť na slovensku a vrátiť sa do DE....keďže asi papierovacky vás čakajú dosť cez 3 štáty.....
Ale chápeš, ze do budúcna je pre teba asi menej finančné vyhodne ak si szco na SK pracujúca v DE? S papierovackami to je zložité, lepšie nech poradí niekto ak túto situáciu nedávno riešil....
Ešte otázka, čiže ty nemáš ani len nemecku zmluvu? Kedze odvody si platis sama na SK....Kde chodíš k lekárovi? PN ? Ak máš chrípku.....

lienka.7
Včera o 04:10

@chrobak7 treba si zistiť info, nie vždy je všetko u každej rovnake