Akupunktúra v Čadci

skyba
18. nov 2024

Viete mi poradiť či robí niekto v Čadci alebo okoli akupunktúru? Niekto kto ma prax a vie co robí samozrejme 🙂

bagerka
18. nov 2024

V Žiline, Miroslav Králik, on je TOP , kúsok od Sconto nabytok

majkabambulik
18. nov 2024

@skyba @skyba Mam velmi zle skusenosti s akupunkturou. Este ked som bola v AT som to osobne s inym slovenskym lekarom riesila, totiz cinski majstri akupunktury nam prisli do nemocnice s tym, ze ich akupunktura je absolutne necina no z kolegiality mame byt ticho, ved predsa oni z toho ziju...vela sme s nimi o tom diskutovali. No nasla som aj dobry clanok, ktory to lepsie vysvetluje, ako ja. Akupunktúra má základ v čínskom taoizme. Taoizmus tvrdí, že pôvodcom sveta je tao, ktorý má v sebe dve protikladné sily-energie: jin a jang. Z tao všetko vzniklo a tao sa vo všetkom nachádza. Z tohto dôvodu všetko so všetkým súvisí a jin a jang sa nachádzajú v celom vesmíre; nemôžu existovať jedna bez druhej. Je to určitá forma panteizmu: boh je všetko, všetko je bohom a vo všetkom je boh; nesedí to s biblickým obrazom Boha. Človek – jeho telo – je zase „malým vesmírom“(mikrokozmos), akousi „zdrobneninou veľkého vesmíru“ (makrokozmos). Preto aj v ľudskom tele prúdi energia jang a jin, sústreďuje sa okolo obličiek a pupka a prechádza do iných časti ľudského tela určenými kanálmi. Ak sa naruší ich vzájomná rovnováha, človek ochorie. Ani tento pohľad na človeka (nazývaný aj hermetizmus) nesedí s biblickým obrazom človeka. Kanály, v ktorých prúdi táto energia sa nazývajú meridiány. Pozdĺž meridiánov sa nachádzajú akupunktúrne body; je známych viac ako tisíc takýchto bodov. Každý z nich má v čínštine presný názov (napr. bod ôsmich démonov); na Západe ich však označujeme číslami a písmenami. Vpichovaním ihiel do týchto bodov sa ovplyvňuje prúdenie spomínanej energie a tak nastáva uzdravenie (rovnováha či harmónia energie). Každé takéto vpichnutie ihly do ľudského tela bolo sprevádzané aj vzývaním nejakého démona či božstva. Dokonca aj samotné ihly boli zasväcované démonom (na Východe procesy liečenia sa často zmiešavajú s rôznymi náboženskými tradíciami, s mágiou, vyvolávaním duchov alebo pohanských bohov).
Na západe sa akupunktúra uplatnila najviac pri tlmení bolestí. No vedecké výskumy hovoria skôr o placebo efekte (autosugescií -veľkú úlohu tu zohráva sugescia a hypnóza) alebo o sile viery v akupunktúru, lebo jej aplikovanie nevykazuje stále a rovnaké účinky. Áno, jestvujú snahy vysvetliť účinok akupunktúry vedecky (medicínsky). Vieme z neurológie, že každé nervové vlákno, ktoré vychádza z miechy, má na tele svoje určené miesto (odborne sa nazývajú Headovými zónami).A vieme aj to, že kožné a nervové zakončenia vnútornosti ústia do miechy spoločne. Preto ma každý vnútorný orgán zodpovedajúcu „citlivú zónu“ na povrchu ľudského tela. To znamená, že bolesť vnútorného orgánu môžeme vnímať aj na povrchu tela. Akupunkturisti tvrdia, že vpichy ihiel do príslušných bodov ovplyvňujú vnútorné orgány prostredníctvom nervových zakončení na pokožke, čo by na prvý pohľad mohlo súvisieť s tým, že kožné a nervové zakončenia vnútornosti ústia do miechy spoločne. Avšak problém je v tom, že akupunktúrne body i meridiány sa nezhodujú (len výnimočne) s Headovými zónami umiestnenými na ľudskom tele. A okrem toho systém meridiánov nemá nič spoločné so systémami, ktoré nachádzame v ľudskom tele (cievnym, lymfatickým, nervovým). Teda existenciu meridiánov i akupunktúrnych bodov sa dodnes nepodarilo vedecky dokázať; nejde o liečebnú metódu, ktorá je založená na biologických a anatomických poznatkoch o ľudskom tele; pôsobí nie na telesnú oblasť, ale na duchovnú (skrze telo lieči ducha).
Preto z vyššie uvedených dôvodov neodporúčam akupunktúru.

tundra
18. nov 2024

@majkabambulik dakujeme za tvoj rozsiahly komentar a pribeh o cinskych majstroch,ktori tvrdili,ze akupunktura nefunguje🙈.Ta skusenost, je len pribeh alebo si podstupila aspon trojmesacnu terapiu a na zaklade toho,ze bola neuspesna,to neodporucas?Ja som tiez nebol, za alternativnu medicinu,ale pri problemoch,ktore som mal,som si povedal, ze nemam co stratit a akupunkturu vyskusal.
Dnes,je to uz 6-7 rokov,co chodim na akupunkturu pravidelne a samozrejme manzelka tiez.
Ja ju odporucam 100% pre kazdeho.Keby bola pravda, to co pises,tak nema,nas terapeut 6 mesacnu cakaciu dobu na termin...

skyba
autor
19. nov 2024

@tundra a môžem sa opýtať ku komu chodíte? Alebo poradit niekde niekoho? Ďakujem

tundra
19. nov 2024

@skyba mas spravu