Rozmýšľam o živote v Bulharsku

januska2
5. sep 2024

Je tu neaka skupina Bulharsko? Život v bulharsku alebo mamičky ktoré sa presťahovali do Bulharska? Dakujem

zuzkavladko
5. sep 2024

@januska2 Ahoj, zili sme tam 12 rokov, syn sa tam narodil. Pred necelymi 3 rokmi sme sa vratili na SK.

zuzkavladko
5. sep 2024

Inac bola tu skupina Balkan na koniku, ale uz tam asi nikto aktuvne neprispieva, ja som z nej uz odisla.

januska2
autor
5. sep 2024

@zuzkavladko a môžem vedieť prečo ste sa vrátili a ako sq vám tam žilo? Dakujem

arieska
5. sep 2024

na FB je skupina Milujeme Bulharsko a myslím, že je tam dosť ľudí žijúcich minimálne veľkú časť v roku v Bulharsku. Skús tam napísať.

januska2
autor
5. sep 2024

@arieska dakujem

zuzkavladko
5. sep 2024

@januska2 My sme tam sli s manzelom (vtedy este frajerom) hned po skonceni VS. Obaja sme mali dobru pracu, ziadne zavazky, deti, hypoteku...takze sme si to uzivali. Povodne sme to planovali ako ulet na 2-3 roky, ale akosi sme tam zapustili korene. V 2016 sa nam tam narodil syn a vtedy sme si dali deadline navratu domov, ze kym nastupi do skoly. Nechceli sme, aby sa tam syn vzdelaval..ale vela urobila aj korona. Boli sme tam pocas pandemie 1,5 roka bez moznosti ist na par dni domov a vtedy sme si uvedomili, ze sme tam uplne sami. Sice s par kamartmi, ale bez rodiny...syn poznal starych rodicov, bratrancov a sesternice cez videohovory...tak sme v decembri 2021 zbalili a vratili sa na Slovensko. Bulharsko je krasna krajina, ale zit by som tam uz nechcela. Je to chudobna krajina, nizke platy a nie prave lacny zivot. Mladi utekaju na zapad, populacia tam rychlo starne. A.celkovo mi vadila mentalita bulharov, ktori maju (ako v podstate ostatne balkanske staty) na vsetko cas a maju vela veci v pazi

3009
5. sep 2024

@januska2 ono je rozdiel kde v Bulharsku. Je rozdiel či v Sofii, pri mori alebo niekde vo vnútrozemí. Je tam oproti SK chudoba hlavne na vidieku, či v malých mestách. Treba si to dobre rozmyslieť lebo na horšie si človek ťažšie zvyká.

januska2
autor
5. sep 2024

@3009 teraz žijeme v de a muža napadlo ist podnikať do Bulharska tak si robím prieskum za proti

januska2
autor
5. sep 2024

Takže určite blizko mora

3009
6. sep 2024

@januska2 ak pri mori, tak Burgas, Slnečné pobrežie, Varna.

fairestofthemall
6. sep 2024

@januska2 my tam máme 2 byty a chodíme tam často, niekoľkokrát do roka, takže to tam veľmi dobre poznám. Nám to ale vyhovuje ako také letné sídlo. Poznám ale osobne aj ľudí, ktorí tam žijú a podnikajú už dva roky. Ja ale poznám južné pobrežie, od Burgasu vyššie Pomorie, Ravda, Nessebar, Sunny beach, Elenite.

januska2
autor
6. sep 2024

@fairestofthemall a nevieš ako sa im dary s podnikaním? Je ťažké začať? Uchytiť sa. Maju gastro? Ďakujem pekne

fairestofthemall
13. sep 2024

@januska2 ich podnikanie nie je v gastre, sú to aj reality a aj služby iného druhu ako je gastro. Im sa darí dobre, ale tiež hovoria, že nie je to tam ideálne, ale je tam dobre = lenže ideálne to nie je nikdy. S tým gastrom je to tak, že napríklad na Sunny beach majú reštaurácie otvorené čo viem, tak od júna do začiatku septembra, potom to zatvárajú. Ale sú aj menšie mestečka, dediny, kde niektoré podniky majú otvorené stále a zákazníkov majú. Ale tiež sú aj tam aj podniky, ktoré sú otvorené len sezónne. Toto je najlepšie preskúmať si jednotlivé obce a tak sa rozhodnúť. Zvyčajne mimo turistickej sezóny ľudia, ktorí napríklad v sezóne vozia turistov a požičiavajú autá, tak mimo sezóny prerábajú byty. Alebo upratujú.

fairestofthemall
13. sep 2024

@fairestofthemall "ideálne to nie je nikdE" malo byť.

januska2
autor
13. sep 2024

@fairestofthemall veľmi pekne ďakujem. No uvidím sezóna 4m a 8m nič to nebude veľmi dobre. Veľmi okne ďakujem